Bemærk, at § 17 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 17, om det har en betydning.
- Side 202 -
...samvittighedsfuldhed. Da lov om patienters retsstilling. Lov nr. 482 af 1. juli 1998 om patienters retsstilling (patientretsstillingsloven, nu ophævet). blev indført i 1998, indeholdt loven mere detaljerede regler om information og samtykke, og disse regler findes nu i sundhedslovens §§ 15-21.. Lovbekendtgørelse nr. 210 af 27. januar 2022 (sundhedsloven).
- Side 204 -
...sundhedspersonens behandlingsforslag. Henvisningen til sundhedslovens §§ 17-19 kan derfor alene anses som en legal repræsentationsret. Gennemtvinges indlæggelse eller behandling mod patientens vilje ved anvendelse af fysisk magt eller trussel om anvendelse af magt, er dette et så vidtgående indgreb i den personlige frihed, at der må kræves et klart lovgrundlag.
(...)
...omtalt i sundhedslovens §§ 17-19, kan der opstå situationer, hvor der er tilstrækkeligt stærke hensyn, der taler for at behandle patienter, som ikke har givet samtykke til behandling. Inden for sundhedsretten er der således i et vist omfang hjemmel til at behandle patienter, selv om de ikke ønsker at give samtykke til og eventuelt modsætter sig be-
- Side 207 -
...afgjort i perioden 1998-2003 et længere notat med en sammenfatning af praksis i forhold til information og samtykke. Der er endvidere en nyere praksissammenfatning udformet af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn på baggrund af sager afgjort i perioden 2000-2014. Praksissammenfatningerne kan findes på Styrelsen for Patientklagers hjemmeside www.stpk.dk.
- Side 210 -
...dette afsnit, gælder 15-årsgrænsen dog ikke ved særlige former for behandling, hvor loven angiver en anden aldersgrænse. I de situationer, der er omfattet af sundhedslovens § 17, kan sygdommens alvor og behandlingens karakter også have betydning for vurderingen af, hvorvidt en 15-årig er i stand til at overskue konsekvenserne af sin stillingtagen.
- Side 211 -
...General Comment No. 12, »The right of the child to be heard (2009)«, CRC/C/GC/12, 20 July 2009. Hvis der er uenighed mellem barnet og forældrene, har forældrene ifølge sundhedslovens § 17 formelt kompetencen til at træffe beslutning vedrørende behandling, men denne kompetence skal fortolkes i lyset af Børnekonventionens artikel 12 og sundhedslovens § 20.
- Side 222 -
...information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv. Se som illustration PKN 0122529 afgjort af det tidligere Patientklagenævn og SDN 1190104, hvor man ikke fandt grundlag for at kritisere den information, som var givet til forældrene. De mere præcise krav til inddragelse af og information til forældrene beror således på et skøn.
- Side 236 -
...konkretisere samtykkets rækkevidde. Patienten kan således normalt ikke give lægen et carte blanche-samtykke til enhver form for indgreb i forbindelse med en aktuel behandling. Der findes dog undtagelser derfra, såsom mulighed for at give et generelt samtykke i forhold til ældre og mindreårige, se nærmere sundhedslovens § 17, stk. 4-7 og §18, stk. 1.
- Side 246 -
...Hvis afbrydelse af behandlingen medfører, at patienten umiddelbart efter afgår ved døden, kan sundhedspersonen dog afvise at imødekomme patientens ønske, hvis det strider mod vedkommendes etiske opfattelse, jf. sundhedslovens § 24 a. I stedet skal der henvises til en anden sundhedsperson, som kan imødekomme patientens ønske om at afbryde behandlingen