Bøger, som nævner Sundhedsloven § 18

Bemærk, at § 18 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 18, om det har en betydning.

§ 4

- Side 31 -

...sundhedsfaglig behandling, jf. sundhedslovens § 5, som en værge, en nærmeste pårørende eller en fremtidsfuldmægtig har givet samtykke til efter § 18, stk. 1, i sundhedsloven, eller som en anden sundhedsperson med faglig indsigt på området eller Styrelsen for Patientsikkerhed har givet sin tilslutning til efter § 18, stk. 2 og 4, i sundhedsloven, hvis

Læs på Jurabibliotek



Stedfortrædende samtykke

- Side 32 -

For at en læge eller tandlæge kan træffe beslutning om at tvangsbehandle en patient, skal for det første betingelserne i sundhedslovens § 18, stk. 1, 2

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 33 -

...og er vurderet varigt inhabil. Endelig er det en betingelse, at sundhedspersonen som følge af den konstaterede inhabilitet efter sundhedslovens § 18, stk. 1, har indhentet et samtykke til behandlingen fra patientens nærmeste pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig. Patienten selv skal informeres og inddrages mest muligt, jf. sundhedslovens § 20.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det bemærkes, at sundhedslovens § 18 ikke finder anvendelse ved sultestrejke og afvisning af at modtage blod, jf. sundhedslovens § 22. Dette indebærer, at legale repræsentanter ikke har adgang til at træffe beslutning på vegne af en varigt inhabil patient i relation til sultestrejke og afvisning af at modtage blod, jf. sundhedslovens §§ 23 og 24.

Læs på Jurabibliotek



Samtykke fra de nærmeste pårørende

- Side 34 -

...side ikke udføres, hvis blot én af de nærmeste pårørende har modsat sig denne. Styrelsen for Patientsikkerhed kan i sådanne tilfælde give tilslutning til behandlingen, hvis de nærmeste pårørende af sundhedspersonen skønnes at forvalte samtykket på en måde, som åbenbart vil skade patienten eller behandlingsresultatet, jf. sundhedslovens § 18, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...pårørende i tvangsbehandlingslovens forskellige bestemmelser. I § 4, stk. 1, er der brugt en formulering, som tyder på, at der kun kan være tale om én, mens udtrykket i § 4, stk. 2, tyder på, at der kan være tale om flere. Den samme forskel findes i lovens § 17, stk. 1 og 2. Dette er uheldigt, især da begreberne ikke er uddybet nærmere i lovmotiverne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...iagttaget i forhold til den eller dem, der giver det stedfortrædende samtykke. Dette indebærer et krav om information og oplysninger til den eller dem, der giver det stedfortrædende samtykke, i samme omfang, som patienten skulle have haft, hvis vedkommende ikke var inhabil. De legale repræsentanter skal have en sådan mængde af oplysninger om sygdoms-

Læs på Jurabibliotek



Tilslutning til behandling

- Side 35 -

...fremtidsfuldmægtig(e) forvalter samtykket på en måde, der åbenbart skader patienten eller behandlingsresultatet, kan sundhedspersonen gennemføre behandlingen med tilslutning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, jf. sundhedslovens § 18, stk. 4. Styrelsen er ikke legal repræsentant for patienten i sundhedslovens forstand, men omsorgsorgan i situationen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...varighed. Der er imidlertid tale om en snæver undtagelsesbestemmelse. Som eksempler på behandlinger af mindre indgribende karakter nævnes i forarbejderne skiftning af bind på sår samt temperaturtagning, jf. FT 1997-98, 2. samling, tillæg A, s. 531. Der er dog ikke i sundhedsloven hjemmel til at gennemføre en bagatelagtig behandling med fysisk magt.

Læs på Jurabibliotek



Kvalificerende krav

- Side 36 -

Ud over kravet om et stedfortrædende samtykke eller en tilslutning til behandling efter sundhedslovens § 18 skal en række kvalificerende betingelser være opfyldt, for at en læge eller tandlæge kan træffe beslutning om tvangsbehandling. Beslutningen om at tvangsbehandle kan kun træffes, hvis lægen eller tandlægen vurderer, at

Læs på Jurabibliotek



Behandlingens art og omfang

- Side 37 -

...den givne information. Hvis sundhedspersonen i forbindelse med indhentelse af det informerede samtykke fra patientens nærmeste pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig alene har informeret om dele af en behandling og et behandlingsforløb og derved alene indhentet samtykke til dele af behandlingen, er det alene denne del, som lægens eller tandlægens

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 38 -

...samtykke til og givet information om, er nødvendig, eller hvis den planlagte behandling ændrer sig fra det oplyste, skal der indhentes fornyet samtykke eller tilslutning efter § 18 i sundhedsloven og foretages en fornyet beslutning fra lægen eller tandlægen om også at gennemføre denne behandling ved brug af tvang, hvis patienten også modsætter sig dette.

Læs på Jurabibliotek


Til stk. 2. Stedfortrædende samtykke til tvangsanvendelse

...pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig. Passivitet eller modstand fra patientens legale repræsentanter til behandling i de tilfælde, hvor patienten modsætter sig i ord (hvis patienten modsætter sig i handling, skal samtykke til overvindelse af modstanden med f.eks. fysisk fastholdelse indhentes efter § 6, stk. 2, jf. nedenfor under kommentaren til

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 39 -

...retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, hvis retsstillingen var den, at der var krav om et udtrykkeligt samtykke fra de legale repræsentanter til behandling af en varigt inhabil patient, uanset om denne modsatte sig verbalt eller ej, mens der ikke var krav om et udtrykkeligt samtykke fra denne kreds til anvendelse af tvang, hvis patienten modsatte sig dette.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...personkreds både til behandling, jf. sundhedslovens § 18, stk. 1, og til tvangsbehandling. Tvangsbehandling kan således alene besluttes med tilslutning fra en uvildig læge eller tandlæge med faglig indsigt i de tilfælde, hvor patienten ikke har legale repræsentanter. Dette gælder, selvom den anden forståelse ville kunne rummes inden for lovens ordlyd.

Læs på Jurabibliotek