Bøger, som nævner Sundhedsloven § 18

Sundhedslovens tvangsbegreb

- Side 409 -

...til eksempel U 1989.1007 H, der behandles nedenfor i kapitel 16, afsnit 3.2. Den pågældende vil endvidere kunne blive mødt med disciplinære foranstaltninger fra ansættelsesmyndigheden, sanktioner fra Styrelsen for Patientsikkerhed samt kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, ligesom den pågældende efter omstændighederne vil kunne ifalde straf.

Læs på Jurabibliotek



Tvangsdefinitionen og tvangens indhold

- Side 418 -

...sundhedslovens § 18, er karakteriseret ved at være ude af stand til at forholde sig fornuftsmæssigt til et behandlingsforslag, dvs. de kan ikke selv give et meningsfyldt informeret samtykke. 32 32. FT 1997-98, 2. samling, tillæg A, s. 529. Et nej til behandling fra den varigt inhabile patient kan derfor for så vidt ikke tillægges større betydning end et ja.

Læs på Jurabibliotek



Personkreds

- Side 420 -

Det følger af § 3, stk. 1, at loven finder anvendelse på patienter, der er fyldt 15 år, og som varigt mangler evnen til at give informeret samtykke til behandling, jf. sundhedslovens § 18. Efter stk. 2 gælder loven ikke for patienter, der er omfattet af reglerne i psykiatriloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fornuftsmæssigt til et aktuelt behandlingsbehov og ikke forstår konsekvenserne af at afvise behandlingen. Det er forudsat, at reglerne særligt vil være relevante for patienter med demens, patienter med udviklingshæmning, hjerneskadede eller lignende. Hvorvidt en patient omfattes af bestemmelsen afhænger af et konkret sundhedsfagligt skøn. 34 34. Ibid.

Læs på Jurabibliotek



Betingelser

- Side 422 -

...der i ord eller handling modsætter sig en sundhedsfaglig behandling, som en værge, en nærmeste pårørende eller en fremtidsfuldmægtig har givet samtykke til efter § 18, stk. 1, i sundhedsloven, eller som en anden sundhedsperson med faglig indsigt på området eller Styrelsen for Patientsikkerhed har givet tilslutning til efter § 18, stk. 2 og 4, hvis

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og givet information om, er nødvendig, eller hvis den planlagte behandling ændrer sig fra det oplyste, skal der indhentes fornyet samtykke efter § 18 i sundhedsloven og foretages en fornyet beslutning fra lægen eller tandlægen om også at gennemføre denne behandling ved brug af tvang, hvis patienten også modsætter sig dette. 37 37. Ibid., s. 32-33.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 423 -

...sundhedsperson finder, at de nærmeste pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig(e) forvalter samtykket på en måde, der åbenbart skader patienten eller behandlingsresultatet, kan sundhedspersonen gennemføre behandlingen med tilslutning fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Patienten selv skal informeres og inddrages mest muligt, jf. sundhedslovens § 20.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som følge af kravet om et samtykke efter sundhedslovens § 18 er det også en betingelse, at sundhedslovens §§ 15 og 16 om informeret samtykke og information er iagttaget i forhold til den eller dem, der giver det stedfortrædende samtykke. Dette indebærer et krav om information og oplysninger til den

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 424 -

...tvangsbehandlingslovens forskellige bestemmelser. I § 4, stk. 1, er der brugt en formulering, som tyder på, at der kun kan være tale om én, mens udtrykket i § 4, stk. 2, tyder på, at der kan være flere. Den samme forskel findes i lovens § 17, stk. 1 og 2, jf. nedenfor afsnit 5.15. Dette er uheldigt, især da betegnelserne ikke er nærmere uddybet i lovmotiverne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 425 -

...efter § 6, stk. 2, jf. nedenfor afsnit 5.5.1), medfører efter denne forståelse ikke, at et samtykke alternativt kan indhentes af en uvildig sundhedsperson. 42 42. Anderledes ministerens svar på spm. 7 under udvalgsbehandlingen vedrørende L 185, FT 2016-17. Samme forståelse synes også forudsat i lovmotiverne, hvor det i de specielle bemærkninger til

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 426 -

...traditionelle forstand, jf. ovenfor afsnit 4.1. Der skal med andre ord efter den her anlagte forståelse indhentes samtykke fra patientens pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig både til behandling, jf. sundhedslovens § 18, stk. 1, og til, at denne gennemføres ved tvang. Dette gælder, selvom den anden forståelse ville kunne rummes inden for lovens ordlyd.

Læs på Jurabibliotek



Generelle betingelser for at iværksætte tvang som led i undersøgelse og behandling m.v. over for enkeltpersoner

- Side 454 -

...informeret samtykke afgivet af en beslutningshabil person. For en person, som ikke selv kan varetage sine interesser, må udgangspunktet tilsvarende være, at der skal foreligge et stedfortrædende samtykke fra dennes legale repræsentanter, og at den pågældende person selv skal inddrages mest muligt, jf. sundhedslovens §§ 14, 18 og 20 og nedenfor afsnit 6.5.

Læs på Jurabibliotek