Bøger, som nævner Sundhedsloven § 18

Til stk. 1. Informeret samtykke

- Side 84 -

...regler herom. Det følger af sundhedslovens § 15, stk. 1, at ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller af sundhedslovens §§ 17-19, hvor de sidstnævnte bestemmelser vedrører stedfortrædende samtykke og øjeblikkeligt behandlingsbehov.

Læs på Jurabibliotek



Voksne midlertidigt inhabile skal selv give samtykke

- Side 99 -

Det følger modsætningsvis af sundhedslovens § 18, stk. 1, 1. pkt., at pårørende ikke kan give informeret samtykke på vegne af voksne midlertidigt inhabile patienter. I sådanne situationer har pårørende heller ikke ret til informationer, medmindre patienten ønsker/tillader, at de pårørende skal informeres.

Læs på Jurabibliotek


Stedfortrædende samtykke for voksne varigt inhabile

...en voksen patient varigt mangler evnen til at give informeret samtykke, vil der efter omstændighederne kunne gives stedfortrædende informeret samtykke af nærmeste pårørende, en værge, en fremtidsfuldmægtig, en anden sundhedsperson eller Styrelsen for Patientsikkerhed, jf. sundhedslovens § 18. Et stedfortrædende samtykke skal altid være udtrykkeligt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter sundhedslovens § 18, stk. 1, 1. pkt., kan de nærmeste pårørende til patienter, der varigt mangler evnen til at give informeret samtykke, give samtykke til en konkret behandling. De pårørende kan også give et generelt informeret samtykke til mindre indgribende former for sundhedsbehandling.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 100 -

...legitimerer, at der kan gives et informeret samtykke af den, der er bemyndiget hertil. Hvis en patient har afgivet en fremtidsfuldmagt, der omfatter personlige forhold, herunder helbredsforhold, kan informeret samtykke gives af fremtidsfuldmægtigen i det omfang fuldmagten bemyndiger den pågældende dertil, jf. fremtidsfuldmagtslovens § 2, stk. 1, og § 10.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...pårørende, værge eller fremtidsfuldmægtig, der kan repræsentere ham/hende, kan en sundhedsperson gennemføre en påtænkt behandling, hvis en anden sundhedsperson, der har faglig indsigt på området og ikke tidligere har deltaget i eller skal deltage i behandlingen af den pågældende patient, giver sin tilslutning hertil, jf. sundhedslovens § 18, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Skønner en sundhedsperson, at de nærmeste pårørende, værgen eller fremtidsfuldmægtigen forvalter samtykket på en måde, der åbenbart vil skade patienten eller behandlingsresultatet, kan sundhedspersonen gennemføre behandlingen, såfremt Styrelsen for Patientsikkerhed giver sin tilslutning hertil, jf. sundhedslovens § 18, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek


Der kan ikke gives stedfortrædende samtykke for voksne varigt inhabile til anvendelse af tvang

Som nævnt ovenfor følger det af sundhedslovens § 18, at der vil kunne gives et stedfortrædende informeret samtykke til sundhedsbehandling af voksne, der varigt mangler evnen til at give informeret samtykke.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...med hjemmel i sundhedslovens § 18 gives stedfortrædende samtykke til at anvende tvang over for varigt inhabile vokse patienter. Det kan udledes af lovforarbejderne til bestemmelsen, som erstatter den tidligere patientretsstillingslovs § 9. I bemærkningerne til den tidligere § 9 hedder det i Folketingstidende 1997-98, 2. samling, tillæg A, side 515:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 101 -

De forarbejder, der er knyttet til den tidligere retsstillingslovs § 9, har betydning ved fortolkningen af sundhedslovens § 18.

Læs på Jurabibliotek



Journalføring af information og samtykke

- Side 107 -

...bekendtgørelsens § 17, stk. 1 og 2. Det skal fremgå af patientjournalen, når en anden sundhedsperson med hjemmel i sundhedsloven § 18, stk. 2, har givet tilslutning til en behandling på patientens vegne. Det samme gælder, når Styrelsen for Patientsikkerhed har givet tilslutning til en behandling, jf. sundhedslovens § 18, stk. 4, og bekendtgørelsens § 17, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek



Til stk. 5. Øjeblikkeligt behandlingsbehov

- Side 144 -

...uden et informeret samtykke fra værge eller nærmeste pårørende, mens lovbemærkningerne forudsætter, at det vil være muligt. Den fornødne hjemmel til et indgreb uden informeret samtykke må kunne støttes på sundhedslovens §§ 18-19 eller nødretsbetragtninger, jf. om sådanne betragtninger ovenfor i bemærkningerne til § 1, stk. 2, afsnit 4.2.2 på side 124.

Læs på Jurabibliotek