Bøger, som nævner Sundhedsloven § 22

Indledning

- Side 208 -

...regler, der skærper kravene til det informerede samtykke. Disse specialregler suppleres af sundhedslovens almindelige regler om patienters selvbestemmelsesret. Efter bemærkningerne til sundhedsloven finder de almindelige bestemmelser om patienters selvbestemmelse ikke anvendelse ved svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion, sterilisation og kastration.

Læs på Jurabibliotek



Mindreårige

- Side 224 -

...genetiske oplysninger, der er udledt af biologisk materiale efter sundhedslovens §§ 28-35. Hvis den 15-17-årige ikke er i stand til at forstå konsekvenserne af sin stillingtagen, kan forældremyndighedsindehaveren(e) træffe bestemmelse på vegne af den unge. Derimod skal den unge være fyldt 18 år for at oprette et behandlingstestamente, jf. § 26, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Varigt inhabile

- Side 232 -

Den eller de nærmeste pårørende, værgen eller fremtidsfuldmægtigen kan ikke træffe beslutning i relation til spørgsmål om sultestrejke, afvisning af at modtage blod, behandling af uafvendeligt døende (den terminale fase) eller oprettelse af behandlingstestamenter, jf. sundhedslovens § 22, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek



Øjeblikkeligt behandlingsbehov

- Side 234 -

§ 19 finder ikke anvendelse i forbindelse med selvbestemmelse i særlige tilfælde, jf. sundhedslovens § 22, 2. pkt., og nedenfor afsnit 7. Dette indebærer, at sundhedspersonen skal respektere selvbestemmelsesretten i de særlige tilfælde, f.eks. ved afvisning af blodtilførsel eller iværksættelse af sultestrejke,

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 241 -

...derfor ikke beslutningskompetence i disse tilfælde, men patienten selv skal inddrages mest muligt efter § 20. § 19 om øjeblikkeligt behandlingsbehov finder heller ikke anvendelse, dvs. de særlige tilfælde af selvbestemmelsesret skal respekteres, selvom patienten i behandlingsforløbet kommer i en situation, hvor § 19 principielt ville kunne anvendes.

Læs på Jurabibliotek



Lindrende behandling

- Side 245 -

...den afsluttende fase (terminalfasen), jf. sundhedslovens § 22. Det er lægen, som har beslutningskompetencen i disse tilfælde, men patienten selv skal inddrages mest muligt, jf. § 20. Hvis lægen overvejer at starte en livsforlængende behandling, skal den pågældende undersøge, om der foreligger et behandlingstestamente, jf. sundhedslovens § 26, stk. 5.

Læs på Jurabibliotek