- Side 616 -
Personalet på afdelingen skal give patientrådgiveren enhver oplysning, som er nødvendig for, at denne kan varetage sit hverv på forsvarlig måde. En oplysning, som i henhold til sundhedslovens § 37, stk. 3, ikke gives til patienten, må heller ikke gives til patientrådgiveren.
Lov nr. 579 af 4. maj 2015. »af lægelige grunde« ændres til: »i henhold til sundhedslovens § 37, stk. 3« i 2. pkt.
- Side 622 -
»at gøre sig bekendt med indholdet af patientens journal, herunder behandlingsplan, såfremt patienten selv ville have adgang hertil, jf. sundhedslovens § 37, og såfremt patienten meddeler samtykke til, at patientrådgiveren får adgang til journalen.«
- Side 625 -
§ 27, 2. pkt., indeholder en begrænsning af rådgiverens ret til at modtage oplysninger, idet rådgiveren ikke må modtage de ældre patientoplysninger, som patienten selv er afskåret fra at modtage efter sundhedslovens § 37, stk. 3.
(...)
Sundhedslovens § 37, stk. 3, har følgende ordlyd: »For optegnelser journalført før den 1. januar 2010 kan retten efter stk. 1 begrænses, i det omfang patientens interesse i at blive gjort bekendt med oplysningerne findes at burde vige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller til andre private interesser.« (vores fremhævelse af »kan«)
(...)
...anvendelsen af det brede kriterium »lægelige grunde«, blev det med den gældende formulering kun muligt at afvise adgangen til at søge de nødvendige oplysninger i patientjournalen i den udstrækning, der er tale om oplysninger, der er indføjet i journalen før den 1. januar 2010, som patienten ikke selv har adgang til efter sundhedslovens § 37, stk. 3.
(...)
Det er til forståelse af psykiatrilovens § 27, 2. pkt., nødvendigt at kende indholdet af sundhedslovens § 37, stk. 3, der er en undtagelsesregel fra lovens § 37, stk. 1, der fastslår, at en patient efter anmodning har ret til at få aktindsigt i patientjournalen.
(...)
- Side 626 -
...hver gang en patient fremsatte anmodning om aktindsigt, skulle foretage en konkret vurdering af, om det var fornødent at begrænse aktindsigten, jf. Folketingstidende 2009-10, tillæg A, lovforslag L 54 som fremsat, side 4 og side 9. De nævnte problemer blev der først taget højde for i psykiatrilovens § 27 med den ændring, der blev vedtaget 5 år senere.
(...)
...private interesser, kan være relevant i forhold til patienter med psykiske lidelser. Det fremhæves. at de begrænsninger, der kan være i forhold til hvilke oplysninger patientrådgiveren kan modtage, alene angår optegnelser i patientjournalen m.v., som er journalført før den 1. januar 2010, Folketingstidende 2014-15, tillæg A, L 579 som fremsat side 29 f.
(...)
...formuleringen af sundhedslovens § 37, stk. 3. Det fastslås samtidigt, at indføjelsen af det nye – og nu gældende – stk. 3 i § 37 indebærer, at det ikke er praktisk muligt at give patienterne elektronisk adgang til historiske oplysninger, der vedrører perioden før 1. januar 2010. Historiske oplysninger må patienterne derfor skulle søge på »traditionel vis«, jf.
(...)
- Side 627 -
...patientrådgiver skulle have behov for at modtage oplysninger, der er indføjet i patientjournalen før den 1. januar 2010, skal sundhedspersonalet vurdere, hvor nødvendige oplysningerne er for udførelsen af hvervet som patientrådgiver, og om oplysningerne ville kunne udleveres til patienten selv – enten mundtligt eller som en udskrift fra journalen.