- Side 349 -
...sygehuse, klinikker, ambulatorier, i privat praksis eller i forbindelse med behandling i private hjem samt på andre offentlige eller private institutioner med videre, hvor der som led i sundhedsmæssig virksomhed foretages behandling af patienter. Loven er således afgrænset til at gælde for de patientoplysninger, som registreres af sundhedspersoner som et
- Side 351 -
...at den mindreårige ønsker at begrænse forældrenes aktindsigt, er sundhedspersonen forpligtet til at give indsigt.1212. Se f.eks. en afgørelse fra Styrelsen for Patientklager (21SFP52), hvor forældrene havde været involveret i den 17-årige patients behandlingsforløb, og intet derfor indikerede, at de ikke kunne få adgang til aktindsigt i journalen.
(...)
- Side 352 -
...vægt.1616. Se en afgørelse fra det tidligere Patientklagenævn (PKN 0867211) som et eksempel på, at man lægger vægt på, at den mindreårige (en 17-årig patient) protesterede mod, at forældrene fik adgang til journalindsigt. Se også 14POB060. Som man kan se, understøttes det nu også af vejledningen om aktindsigt og Styrelsen for Patientklagers praksis.
(...)
Forældremyndighedsindehavernes adgang til aktindsigt kan ligeledes begrænses ud fra hensynet til forebyggelse, efterforskning eller forfølgning af lovovertrædelse m.v., jf. Sundhedslovens § 37, stk. 2, og nedenfor i afsnit 6.
- Side 354 -
...til patientoplysninger.2424. I punkt 2.1.3 i vejledning nr. 9118 af 26. januar 2022 om aktindsigt i patientjournaler m.v. og om videregivelse af helbredsoplysninger til afdødes nærmeste pårørende er det nærmere præciseret, hvorledes adgangen til aktindsigt skal praktiseres i forhold til voksne patienter, som ikke selv kan varetage deres interesser.
- Side 355 -
...nærmere om forskellen mellem indsigt i elektroniske og manuelle journaler i pkt. 3 i vejledning nr. 9118 af 26. januar 2022 om aktindsigt i patientjournaler m.v. og om videregivelse af helbredsoplysninger til afdødes nærmeste pårørende Hvis der er tale om en elektronisk journal, har patienten ifølge GDPR artikel 15 ret til oplysninger om følgende:
(...)
- Side 356 -
Hvis der er tale om en manuel patientjournal, følger det af sundhedslovens § 37, stk. 1, 2. pkt, at patienten ret til oplysning om følgende:
- Side 358 -
...afgørende hensyn til patienten selv eller til andre private interesser. Muligheden for at give afslag på aktindsigt er nu ophævet med virkning for oplysninger, der tilføres journalen efter 1. januar 2010. I forhold til ældre journaloplysninger vil det fortsat være muligt at give afslag på aktindsigt i disse situationer, jf. sundhedslovens § 37, stk. 3.
(...)
- Side 359 -
...man kan begrænse forældremyndighedsindehavernes ret til aktindsigt i mindreårige børns journaler af hensyn til den mindreårige selv eller for at beskytte væsentlige hensyn til forebyggelse, efterforskning og forfølgelse af lovovertrædelser samt beskyttelse af vidner eller andre i sager om strafferetlig forfølgelse, jf. sundhedslovens § 37, stk. 2.
- Side 362 -
...efter patientens død. Hvis sundhedspersonen er i tvivl om, hvor omfattende fuldmagten er, bør man rette henvendelse til patienten for at få afklaret dette. Hvis der er grundlag for at give patienten afslag på anmodningen om aktindsigt i medfør af sundhedslovens § 37, stk. 3, kan en fuldmægtig for patienten (heller) ikke få adgang til disse oplysninger.