- Side 284 -
Bestemmelsen om sundhedspersoners tavshedspligt blev videreført i sundhedslovens § 40, jf. nedenfor afsnit 2.
(...)
...af sundhedsydelser. Tendensen er, at oplysninger, som er tavshedsbelagte efter sundhedslovens § 40, i stadigt stigende omfang kan indhentes af andre og (skal) videregives til andre, dvs. at det grundlæggende fortrolighedsforhold mellem sundhedsperson og patient ved lov eller regler fastsat i medfør heraf brydes i et stadigt stigende antal tilfælde.
(...)
Sundhedslovens §§ 40-49 gælder for patienter, der inden for sundhedsvæsenet eller andre steder, hvor der udføres sundhedsfaglig virksomhed, modtager eller har modtaget behandling af sundhedspersoner.
- Side 285 -
Personer, der er autoriseret til at varetage sundhedsfaglige opgaver, og personer, der handler på disses ansvar, er omfattet af tavshedspligtsreglen i sundhedslovens § 40.
(...)
...behandlingssituation, jf. § 13 og ovenfor kapitel 8, afsnit 2. Reglen kan ikke påberåbes over for lægekonsulenter, socialrådgivere, lægesekretærer m.v., som ikke udfører behandling i forhold til en patient som led i sundhedsfaglig virksomhed. Personer med administrative opgaver er omfattet af de almindelige tavshedspligtsregler i forvaltningslovens eller straffeloven.
Tavshedspligten omfatter alene oplysninger, som sundhedspersoner har erfaret m.v. »under udøvelsen af deres erhverv«. Oplysninger, som en sundhedsperson, f.eks. en læge, har erfaret i sin fritid, falder ikke ind under sundhedslovens § 40. Uberettiget videregivelse af oplysninger om andres private forhold er omfattet af straffelovens § 264 d.
(...)
- Side 286 -
I U 1996.1261 Ø fandtes en underretning fra en læge til en patients far om, at patienten ønskede sig udskrevet og truede med selvmord, at være omfattet af lægelovens § 9 (nugældende sundhedslovens § 40). Landsretten fandt dog, at lægen i det konkrete tilfælde havde handlet i berettiget varetagelse af andres tarv.
- Side 292 -
...i sammenhæng med sundhedslovens indberetnings-, indhentnings- og videregivelsesregler. Indberetningsreglerne er behandlet ovenfor i kapitel 5, afsnit 2.2. Sundhedspersoners adgang til at videregive helbredsoplysninger m.v. i forbindelse med behandling omtales nedenfor i afsnit 4.1. Videregivelse til andre formål behandles i afsnit 4.2, 4.4 og 4.5.
- Side 329 -
...43, stk. 3, indebærer en begrænsning af de almindelige over- og underordnelsesbeføjelser i det administrative hierarki.7474. Jf. kapitel 1, afsnit 4.1. Dette spørgsmål er relevant ved videregivelse uden for de tilfælde, hvor der foreligger en lovbestemt pligt til at videregive bestemte oplysninger, f.eks. lægers anmeldelsespligt vedrørende covid-19.