Bemærk, at § 43 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 43, om det har en betydning.
- Side 284 -
Sundhedslovens §§ 40-49 gælder for patienter, der inden for sundhedsvæsenet eller andre steder, hvor der udføres sundhedsfaglig virksomhed, modtager eller har modtaget behandling af sundhedspersoner.
- Side 299 -
...på at varetage støttefunktioner i forbindelse med patientbehandlingen, nævnes i bemærkningerne til lovforslaget lærere og præster.2626. Ibid., s. 38. Det kan i den forbindelse bemærkes, at der er hjemmel i sundhedslovens § 43, stk. 1, til, at sundhedspersoner med patientens samtykke kan videregive oplysninger til andre formål end patientbehandling.
- Side 319 -
...oplysninger til myndigheder, organisationer, private personer m.fl. Bestemmelsen er hjemmel for videregivelse af helbredsoplysninger m.v. fra sundhedspersoner til andre myndigheder, personer m.fl. end de sundhedspersoner, der direkte er involveret i undersøgelse, behandling, pleje, genoptræning m.v. af patienten, og til andre formål end behandling.
- Side 320 -
...Mortensen, Sundhed og Jura, 2. udg., 2017, s. 355. Efter ordlyden af sundhedslovens § 14, hvoraf det følger, at den legale repræsentant (hvis det er nødvendigt for at varetage patientens interesser) indtræder i patientens rettigheder efter loven, forekommer det ikke indlysende, at pårørende skulle være afskåret fra at meddele samtykke i dette tilfælde.
- Side 323 -
kritik af lægen. Nævnet lagde bl.a. vægt på, at oplysningerne måtte antages at være af væsentlig betydning for kommunen, jf. patientretsstillingslovens § 26, stk. 2, nr. 1 (nu sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 1).
...formålet med at formulere bestemmelsen på en anden måde end (den hidtidige) værdispringsregel i forvaltningslovens § 28, stk. 2, nr. 3, jf. § 31, navnlig er at foretage en nærmere regulering af spørgsmålet om sundhedspersoners videregivelse af oplysninger til politi og anklagemyndighed i forbindelse med mindre grov kriminalitet.6262. Ibid., s. 542.
(...)
- Side 324 -
...patientretsstillingslovens § 26, stk. 2, nr. 2 (nu sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 2). Nævnet lagde herved vægt på, at lægen kunne have afværget en eventuel farlig situation for patienten og andre alene ved at have oplyst til politiet, at den pågældende var blevet bekendt med placeringen af et jagtgevær og bekymret for, at der kunne opstå en farlig situation.
(...)
...at formå patienten til at afstå fra at køre bil. Patientklagenævnet udtalte, at tilfældet skulle bedømmes efter patientretsstillingslovens § 26, stk. 2, nr. 2, og ikke nr. 1 (nu sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 1 og 2), da lægelovens § 12 (nu autorisationslovens § 44) alene hjemler videregivelse af oplysninger til embedslægen og Sundhedsstyrelsen.
(...)
- Side 325 -
...patientretsstillingslovens § 26, stk. 2, nr. 2 (nu sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 2). Ombudsmanden henstillede i den forbindelse til direktoratet at vejlede Kriminalforsorgens institutioner om, at indhentelse og videregivelse af helbredsoplysninger i nogle tilfælde kan ske efter en konkret vurdering, selv i tilfælde, hvor den indsatte ikke har givet sit samtykke hertil.
- Side 327 -
...er nødvendigt for, at vedkommende myndighed kan udføre tilsyns- og kontrolopgaver. Som eksempel på reglens anvendelsesområde kan nævnes videregivelse af patientoplysninger til regionens centrale sundhedsforvaltning til brug for tilsyn og kontrol med praksissektorens ydelser eller til sygehusadministrationen til brug for tilsyns- og kontrolopgaver.
(...)
- Side 328 -
...forudsætte et samtykke fra den pågældende patient. Videregivelse til direktoratet efter patientretsstillingslovens § 26, stk. 2, nr. 3 (nu sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 3), kunne ske ved videregivelse af de relevante dele af lægejournalen eller – efter omstændighederne – ved en hertil svarende erklæring fra den læge, som er tilknyttet institutionen.
...efter sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 4, uden samtykke videregives helbredsoplysninger m.v., hvis det er nødvendigt med henblik på dokumentation af arbejdsgange til brug for akkreditering. Videregivelse kan dog kun ske til et akkrediteringsorgan, der er myndighedsgodkendt.7171. § 43, stk. 2, nr. 4 og 5, blev indsat ved lov nr. 430 af 3. maj 2017.
...stk. 2, nr. 5, kan der videregives oplysninger til brug for analyse af utilsigtede hændelser. Hermed har sundhedspersoner, som ikke foretager selve indrapporteringen af hændelsen, jf. sundhedslovens § 198, stk. 1, adgang til at fremsende supplerende materiale, herunder oplysninger fra journalen, til brug for analyse af hændelsen efter anmodning fra
- Side 330 -
...oplysninger til sygehusadministrationen, jf. forudsætningsvis sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 3. Sidstnævnte regel ville i et vist omfang være overflødig, hvis vedkommende ansættelsesmyndighed havde en almindelig beføjelse til at pålægge sundhedspersoner at udlevere patientoplysninger fra journalen til brug for sundhedsadministrative formål. Det afgørende
- Side 332 -
...i de tilfælde, hvor afdøde udtrykkeligt har modsat sig, at videregivelse finder sted, kan der ske videregivelse efter sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 2, jf. ovenfor afsnit 4.2.2.2. Væsentlige hensyn til f.eks. pårørende kan efter omstændighederne tilsige, at videregivelse finder sted, selvom det strider mod afdødes ønske eller hensynet til afdøde.
- Side 336 -
...forholdet mellem særreglerne i sundhedsloven og databeskyttelsesreglerne følger det af § 1, stk. 3, at sundhedslovens regler om behandling af personoplysninger går forud for databeskyttelsesloven. For så vidt angår sundhedspersoners videregivelse af helbredsoplysninger og andre fortrolige oplysninger fra patientjournaler, gælder sundhedslovens §§ 41-49.
(...)
- Side 338 -
...oplysninger, herunder også laboratoriesvar m.v., må som hovedregel kun videregives af vedkommende sundhedsperson til andre sundhedspersoner, myndigheder, organisationer, private personer m.v. med patientens samtykke. Dette gælder også i forhold til sygehusadministrationen, jf. forudsætningsvis sundhedslovens § 43, stk. 2, nr. 3, og ovenfor afsnit 4.2.2.3.