Bøger, som nævner Sundhedsloven § 88

Indledning

- Side 343 -

Patienter kan også have et lovbestemt krav på, at den pågældende driftsansvarlige myndighed eller den enkelte sundhedsperson iværksætter bestemte procedurer inden for maksimale tidsfrister. Som eksempler kan nævnes sundhedslovens § 88, stk. 1, og § 90, som pålægger regionsrådet at give bestemte

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 345 -

...afgørelser om ventetider for behandling af livstruende sygdomme efter sundhedslovens § 88 og udredning efter § 82 b kan indbringes for Styrelsen for Patientklager, jf. klage- og erstatningslovens § 6, stk. 1, nr. 4 og 5. Der kan endvidere klages over regionernes oplysningspligt efter sundhedslovens § 90, jf. klage- og erstatningslovens § 6, stk. 1, nr. 7.

Læs på Jurabibliotek



Behandling af livstruende sygdomme

- Side 349 -

...bekendtgørelse suppleres af sygehusbekendtgørelsen.1111. Jf. dennes § 24. Patientgruppen, der omfattes af § 88, og opgørelsen af maksimale ventetider, er nærmere præciseret i vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme (i det følgende vejledningen).1212. Vejledning nr. 9259 af 28. april 2015.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...prioriteringer ikke er i stand til at tilbyde behandling inden for de lovbestemte maksimale ventetider, indebærer ikke i sig selv, at patienten er berettiget til erstatning. Noget andet er, at den driftsansvarlige sundhedsmyndighed vil kunne pådrage sig et erstatningsansvar, hvis ventetiden i det enkelte tilfælde er lægeligt uforsvarlig, jf. nedenfor afsnit 3.

Læs på Jurabibliotek



Anvendelsesområde

- Side 351 -

Et behandlingsforløb for kræftspredning fandtes ikke at være omfattet af sundhedslovens § 88, da patienten ikke havde haft en kræftfri periode forinden, jf. 19SFP17.

Læs på Jurabibliotek



Bopælsregionens pligter

- Side 354 -

Ansvaret for at tilbyde behandling inden for de fastsatte maksimale ventetider påhviler bopælsregionen, jf. sundhedslovens § 88, stk. 1, og bekendtgørelsens § 7, stk. 1. Det påhviler bopælsregionen at afholde udgifter til (og tilskud til) behandling, befordring og ophold, jf. bekendtgørelsens § 20, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandling inden for den fastsatte maksimale ventetid, jf. § 88, stk. 2, 2. pkt. Pligten til at henvise til et sygehus gælder dog ikke, hvis Sundhedsstyrelsen skønner, at behandlingstaksten er urimelig høj, eller at udgifterne til befordring og ophold er uforholdsmæssigt høje, jf. § 88, stk. 5.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 355 -

...privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet inden for den fastsatte maksimale ventetid, skal bopælsregionen – hvis patienten ønsker dette – hurtigst muligt give Sundhedsstyrelsen besked herom, jf. sundhedslovens § 88, stk. 3, 1. pkt. Samme pligt påhviler efter bekendtgørelsens § 10 den region, som bopælsregionen har indgået aftale med.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...maksimale ventetider, om regionen har opfyldt sin oplysningspligt over for patienten, og om regionen har opfyldt pligten til at give meddelelse til Sundhedsstyrelsen, hvis patienten ønsker det. Styrelsen kan også tage stilling til, om regionen i strid med reglerne har givet meddelelse til Sundhedsstyrelsen uden at have indhentet patientens accept heraf.

Læs på Jurabibliotek


Sundhedsstyrelsens pligter og beføjelser

Sundhedsstyrelsen skal – efter modtagelse af meddelelse fra vedkommende bopælsregion eller aftaleregion – om muligt tilbyde patienten henvisning til et sygehus i en anden region eller på et privat sygehus her i landet eller på et sygehus i udlandet, jf. sundhedslovens § 88, stk. 3, 2. pkt., og bekendtgørelsens

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 356 -

§ 11. Patienten skal i så fald hurtigst muligt have besked om dato for behandling. Pligten til at henvise til behandling på et sygehus gælder ikke, hvis Sundhedsstyrelsen skønner, at behandlingstaksten er urimelig høj, eller at udgifterne til befordring og ophold er uforholdsmæssigt høje, jf. sundhedslovens § 88, stk. 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Sundhedsstyrelsens afgørelser m.v. efter sundhedslovens § 88 kan påklages til Styrelsen for Patientklager, jf. klage- og erstatningslovens § 7. Der kan klages over, at Sundhedsstyrelsen ikke har opfyldt sin pligt til at søge at finde et behandlingstilbud eller ikke har opfyldt sin oplysningspligt over for patienten.

Læs på Jurabibliotek



Behandlingstaksten urimelig høj

- Side 357 -

Pligten til at henvise patienter efter bekendtgørelsens §§ 8, 11 og 12, stk. 2, gælder ikke til sygehuse, hvor Sundhedsstyrelsen skønner, at behandlingstaksten er urimeligt høj, eller at udgifterne til befordring og ophold er uforholdsmæssigt høje. Dette følger af sundhedslovens § 88, stk. 5, og bekendtgørelsens § 14.

Læs på Jurabibliotek


Alternativ, forskningsmæssig eller eksperimentel behandling

Der kan ikke ydes tilskud til behandling på privat sygehus her i landet eller i udlandet, som patienten selv har fundet, hvis der er tale om alternativ behandling eller behandling, der har forskningsmæssig eller eksperimentel karakter. jf. sundhedslovens § 88, stk. 4, 2. pkt., og bekendtgørelsens § 16. Forskningsmæssig behandling

Læs på Jurabibliotek



Ulovbestemte tilfælde

- Side 360 -

...om udvidet frit sygehusvalg, jf. sundhedslovens § 87. Der skal således også i de tilfælde, hvor loven fastsætter maksimale ventetider, foretages en individuel faglig vurdering af ventetidens forsvarlighed. Hvis ventetiden i det enkelte tilfælde er fagligt uforsvarlig, kan der efter omstændighederne være grundlag for erstatning, jf. ovenfor afsnit 1.

Læs på Jurabibliotek