- Side 489 -
...tvangsauktionsklausul kan som nævnt modificeres og endog helt ophæves ved aftale mellem pantsætteren og panthaveren ved pantebrevets oprettelse. Derimod kan panthaver og pantsætter ifølge TL § 40, stk. 6, ikke uden samtykke fra de efterstående og sideordnede panthavere aftale, at en tvangsauktionsklausul, som allerede findes i et foranstående pantebrev, skal ophæves.
- Side 491 -
TL § 40 fastlægger nærmere, hvilken plads i prioritetsordenen panthaveren får, herunder regler om panthaverens oprykningsret og om virkningen af, at en foranstående panthaver giver henstand med betaling af afdrag og renter, samt regler om andre aftaler mellem pantsætteren og en foranstående panthaver.
(...)
Det grundlæggende synspunkt bag TL § 40 er, at en panthaver skal sikres den retlige/økonomiske status, som han kunne regne med ved panterettens stiftelse, men at han på den anden side heller ikke bør stilles bedre end påregnet.
- Side 492 -
TL § 40, stk. 1, fastslår, at en ledig plads i prioritetsordenen, der opstår ved hel eller delvis indfrielse af en panteret, f.eks. ved pantsætterens indfrielse af restgælden før det forudsatte betalingstidspunkt, eller ved rettens bortfald som følge af ugyldighed, tilfalder ejeren af ejendommen og ikke en efterstående panthaver.
(...)
...imidlertid efter formuleringen af TL § 40, stk. 1, fast, at retsforfølgning mod en fast ejendom, f.eks. et udlæg, placeres efter den sidste reelle hæftelse i prioritetsordenen, dvs. på sidstepladsen – også selv om der foran denne hæftelse er ledige pladser, som pantsætteren frit kan råde over. I tilfælde af tvangsauktion over den pantsatte ejendom tilfalder
(...)
- Side 493 -
...mellem parterne, f.eks. i den kreditaftale som typisk vil blive udfærdiget i forbindelse med underpantsætning af et ejerpantebrev, eller i den udlånskonto der afspejler det tilgodehavende, der er sikret ved et skadesløsbrev (eller ejerpantebrev). Det fremgår heller ikke af et eventuelt på ejendommen tinglyst udlæg, hvornår dette vil blive indfriet.
- Side 494 -
...prioritetsstillingen stadig uforandret, hvilket vil sige, at den forpanthaver, der har givet henstanden, har krav på fuld dækning – også for så vidt angår afdrag, som skulle have været betalt – forud for den efterstående. Oprykningsretten får med andre ord kun virkning, hvis og når det foranstående pantebrev rent faktisk bliver nedbragt eller indfriet.
(...)
...tidspunkt får panteretten for yderligere (ubetalte) renter prioritet efter samtlige øvrige rettighedshavere i ejendommen. Er flere panthaveres ret blevet efterstillet, vil de – hvis budsummen slår til – blive dækket forholdsmæssigt på den sidste plads i prioritetsordenen. Andre renter end pantebrevsrenter, f.eks. forhalingsrenter, rykker straks, når
- Side 495 -
Også med bestemmelsen i TL § 40, stk. 5, har loven søgt at værne de efterstående og sideordnede panthaveres interesse imod, at vilkårene for en foranstående panteret ændres på en måde, der kan krænke deres interesser.
- Side 496 -
...for pantsætteren til – uanset modstående aftale med andre – at besætte en ledig plads i prioritetsordenen, jf. TL § 40, stk. 1. Hvis dette ikke var reglen, ville ejeren kunne komme i et afhængighedsforhold til en enkelt pengeudlåner, vareleverandør m.fl., og han kunne blive afskåret fra at udnytte kreditgrundlaget på en økonomisk fordelagtig måde.