- Side 516 -
...frivillig udelukkelsesgrund i udbudslovens § 137, nr. 3, hvorefter overtrædelser af konkurrencelovgivning derfor først og fremmest vil blive behandlet efter den frivillige udelukkelsesgrund (se herom i afsnit 2.2.3). Konkurrenceretsovertrædelser vil også kunne betragtes som en alvorlig forsømmelse, jf. udbudslovens § 136, nr. 4 ( se herom i afsnit 2.1.9).
- Side 520 -
ILO-konvention nr. 182 om forbud mod og omgående indsats til afskaffelse af de værste former for børnearbejde er listet i udbudsdirektivets bilag X og vil derfor være omfattet af de frivillige udelukkelsesgrunde i udbudslovens § 137 (se herom i nedenfor afsnit 2.2.1).
...forfalden gæld på 100.000 kr. eller derover til offentlige myndigheder vedrørende skatter, afgifter samt bidrag til sociale sikringsordninger. Er gælden på mindre end 100.000 kr., kan ordregiveren udelukke ansøgere eller tilbudsgivere i henhold til udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 6, som er frivillig for ordregiveren at anvende (se herom i afsnit 2.2.6).
- Side 523 -
...udelukkelsesgrundende, egnethedskravene eller udvælgelsen (og alene vedrører dokumentation, ordregiveren kan kræve efter udbudsloven, se herom i afsnit 5). Relaterer oplysningerne sig til andre forhold, herunder selve tilbuddet, kan den frivillige udelukkelsesgrund i udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 5, efter omstændighederne finde anvendelse (se herom i afsnit 2.2.6).
- Side 524 -
...til f.eks. overtrædelser af konkurrencereglerne. I klagenævnets kendelse af 21. juni 2024, Gudhjem Bus ApS mod Bornholms Regionskommune, havde ordregiver ikke tilvalgt den frivillige udelukkelsesgrund om misligholdelse af kontrakt i udbudslovens § 137, nr. 4. Klagenævnet fandt, at misligholdelse også kunne vurderes efter udbudslovens § 136, nr. 4.
(...)
...fandt, at forholdet ikke udgjorde en alvorlig forsømmelse, jf. udbudslovens § 136, nr. 4. Bornholms Regionskommune havde i udbuddet ikke tilvalgt den frivillige udelukkelsesgrund om misligholdelse af kontrakt i udbudslovens § 137, nr. 4, hvorfor spørgsmålet om udelukkelse skulle vurderes efter § 136, nr. 4. Klagenævnet fandt, at også tidligere mislig-
- Side 528 -
Udbudslovens § 1375555. Bestemmelsen bygger på udbudsdirektivets artikel 57, stk. 4. indeholder en lang række frivillige udelukkelsesgrunde.
(...)
- Side 529 -
...forpligtelser inden for det miljø-, social- eller arbejdsretlige område, ligesom det kan være svært at forklare politisk, hvorfor ordregiver ønsker at indgå en kontrakt med en virksomhed, som tidligere har misligholdt en kontrakt. Endelig kan der være kommercielle grunde til ikke at indgå kontrakt med en leverandør, der er under konkursbehandling.
(...)
...1, nr. 1 og 3-5, er det ordregiveren, der har bevisbyrden for, at denne har udelukket en virksomhed retmæssigt.5858. Ordregiverens beslutninger truffet i henhold til udbudsloven kan indbringes for Klagenævnet for Udbud. Som følge heraf kan ansøger eller tilbudsgiver klage over ordregiverens beslutning om at udelukke ansøgeren eller tilbudsgiveren..
(...)
- Side 530 -
Derudover angiver udbudslovens § 137 følgende frivillige udelukkelsesgrunde:
- Side 531 -
...eller arbejdsretlige forpligtelser, der er afledt af konventionerne, der er nævnt i udbudsdirektivet bilag X. Bilag X indeholder en udtømmende liste over en række internationale konventioner af særligt social og miljømæssig karakter.6363. Omfattet af bestemmelsen er også regler om adgang for handicappede, jf. udbudsdirektivets præambelbetragtning 101.
- Side 532 -
Udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 2,6565. Bestemmelsen bygger på udbudsdirektivets artikel 57, stk. 4, litra b. lister som frivillig udelukkelsesgrund konkurs eller insolvent.
- Side 533 -
...indikationer på konkurrencefordrejning, jf. udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 3,6666. Bestemmelsen bygger på udbudsdirektivets artikel 57, stk. 4, litra d. medfører udelukkelse, hvis der foreligger plausible indikationer til at konkludere, at ansøgeren eller tilbudsgiveren har indgået en aftale med andre økonomiske aktører med henblik på konkurrencefordrejning.
(...)
- Side 534 -
...herunder om udelukkelsesgrunden alene er tilsigtet aftaler, der i konkurrenceretlig henseende har »til formål« at begrænse konkurrencen, og ikke aftaler, der har konkurrencebegrænsning »til følge«.Rasmus Horskjær Nielsen, Heidi Sander Løjmand og Carina Risvig Hamer »Når konkurrencen om offentlige kontrakter tager en forkert drejning« U 2022.B.151.
(...)
- Side 535 -
...tilbudsgiveren.« Konkret fandt klagenævnet dog, at der »[e]fter de oplysninger, som er fremkommet under sagen for klagenævnet, er der heller ikke det fornødne sikre grundlag for at antage, at aftalen strider mod konkurrencereglerne og derfor er ugyldig. Skatteministeriet har derfor ikke handlet i strid med udbudslovens § 2 ved ikke at afvise tilbuddet.«
- Side 536 -
...4, om alvorlige forsømmelser, der som anført i afsnit 2.1.9 er blevet karakteriseret som lex generalis, mens bestemmelsen om misligholdelse af kontrakt i udbudsdirektivets art. 57, stk. 4, litra g, har karakter af lex specialis. Hvor litra c (§ 136, nr. 4) ofte vil omhandle forhold, der ikke er relateret til kontrakten, vil litra g (§ 137, stk. 1,
(...)
- Side 537 -
...Modsat kan bestemmelsen også have den uheldige virkning, at ordregiver i et eksisterende kontraktforhold kan presse en leverandør. Presset ligger i, at ordregiveren ellers vil ophæve kontrakten med henvisning til væsentlig misligholdelse med den risiko, at virksomheden ikke kan få tildelt en kontrakt hos ordregiveren (og andre ordregivere) i en periode.
(...)
- Side 538 -
...Bygningsstyrelsen havde i oktober 2015 efter gentagne varsler ophævet en entreprisekontrakt med BNS vedrørende byggeriet KUA 3 på Amager. Det var Bygningsstyrelsens opfattelse, at BNS var i væsentlig misligholdelse på grund af en uberettiget standsning af arbejderne. Derfor valgte Bygningsstyrelsen, at udelukke BNS mht. udbudslovens § 137, stk. 1,
(...)
- Side 539 -
...og forløbet op til Bygningsstyrelsens ophævelse af kontrakten. Bygningsstyrelsen har påvist, at kontrakten er ophævet på grund af forhold, som efter styrelsens skøn kan kvalificeres som væsentlig misligholdelse, og at styrelsen dermed har dokumenteret i tilstrækkeligt omfang, at udelukkelsesgrunden i udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 5, er opfyldt.«
(...)
...noget kortfattet, at da »KN Rengøring hverken er ansøger eller tilbudsgiver, og Herlev Kommune derfor ikke har haft anledning til at udelukke virksomheden med henvisning til udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 5 (nu stk. 4), finder reglerne om self-cleaning ikke anvendelse«. Herlev Kommunes påstand om manglende retlig interesse blev dermed taget til følge.
(...)
- Side 540 -
...proportionalitet ved at have udelukket KN Rengøring fra udbudsproceduren.« Vejle Kommunes udelukkelse af KN Rengøring i medfør af udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 4, var dermed berettiget. For så vidt angår spørgsmålet om KN Rengørings self-cleaning, fik Vejle Kommune tilsvarende medhold i sin vurdering af, at udbudslovens § 138 om self-cleaning, ikke var opfyldt.
- Side 541 -
...fortrolige oplysninger, der kan give dem uretmæssige fordele i forbindelse med udbudsproceduren, eller såfremt ansøgeren eller tilbudsgiveren groft uagtsomt har givet vildledende oplysninger, der kan have væsentlig indflydelse på beslutninger vedrørende udelukkelse, vurdering af minimumskravene til egnethed, udvælgelse eller tildeling af kontrakt.«
- Side 542 -
...fra Udbudslovsudvalget med det formål at foretage en regelforenkling, idet lovbekendtgørelse nr. 336 af 13. maj 1997 ophæves i henhold til § 196, stk. 8. vedrører frivillig udelukkelse af en virksomhed pga. ubetalt, forfalden gæld på under 100.000 kr. til offentlige myndigheder vedrørende skatter, afgifter samt bidrag til sociale sikringsordninger.
(...)
...Ordregiver kan således ikke udelukke ansøgeren eller tilbudsgiveren, hvis en ansøger eller en tilbudsgiver, der har ubetalt, forfalden gæld, stiller sikkerhed for betaling af gælden (se herom i afsnit 2.1.6). Betaling af gæld vil også kunne udgøre en self-cleanings foranstaltning og medføre, at ordregiver kan indgå kontrakt med den pågældende virksomhed.
- Side 548 -
For forhold omfattet af udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 1, er starttidspunktet for udelukkelse tidspunktet fra ansøgerens eller tilbudsgiverens overtrædelse af gældende forpligtelser inden for det miljømæssige, sociale og arbejdsretlige område.
(...)
...udbudsloven« fremsat i Folketinget 7. oktober 2015. Hvornår perioden løber fra, afhænger formentlig af, hvilke oplysninger ordregiveren har, og om oplysningerne har medført tilstrækkeligt grundlag til at konkludere, at der er indgået en konkurrencefordrejende aftale. Det er således ikke klart fastlagt, hvornår den relevante hændelse i disse tilfælde starter.
(...)
For forhold omfattet af udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 5, vil starttidspunktet for udelukkelse være tidspunktet for ophævelse af kontrakten eller den lignende sanktion, der er afgørende i forhold til beregningen af den maksimale udelukkelsesperiode.
- Side 557 -
1 der ikke er udelukket i henhold til udbudslovens §§ 135-137,2 der opfylder de minimumskrav til egnethed, som ordregiveren har fastsat i henhold til udbudslovens §§ 140-143, og3 der, hvis det er relevant, er udvalgt til at afgive tilbud gennem en udvælgelse i henhold til udbudslovens § 145.