- Side 370 -
Udbudsloven og udbudsdirektivet indeholder (modsat 2004-udbudsdirektivet) bestemmelser om forudgående markedsundersøgelser. Reglerne findes i udbudslovens § 39.22. Bestemmelsen bygger på udbudsdirektivets artikel 40 og 41 om indledende markedsundersøgelser og forudgående inddragelse af ansøgere eller tilbudsgivere.
- Side 372 -
...markedsundersøgelser med henblik på at udforme udbuddet og informere økonomiske aktører om ordregiverens udbudsplaner og krav i forbindelse med udbuddet. Ordregiveren kan i den forbindelse have dialog med og modtage rådgivning fra økonomiske aktører«. Det præciseres dog også, at rådgivning forudsætter, at ordregiver ikke overtræder de udbudsretlige principper.
- Side 375 -
...markedsdialog, og udbudslovens § 39 skelner således heller ikke mellem dialog og rådgivning. Forskellen beror særligt på, at ordregiveren ved rådgivning anmoder en virksomhed om assistance mod betaling af en ydelse. Modtager virksomheden betaling for rådgivningen, kan selve rådgivningsydelsen desuden være udbudspligtig, hvis den overstiger EU’s tærskelværdi.
- Side 377 -
...stk. 2.88. Der bygger på udbudsdirektivets artikel 40 og 41. En række typiske situationer, hvor spørgsmålet om inhabilitet opstår, er omtalt nedenfor i afsnit 5.1-afsnit 5.5, men inhabilitet kan også forekomme i andre situationer. Den situation, der vedrører interessekonflikter (også omtalt som forvaltningsretlig inhabilitet), er behandlet i afsnit 7.
- Side 381 -
...moderselskab, og ordregiveren modtager ansøgning om deltagelse i udbuddet (eller tilbud) fra moderselskabets datterselskab. Et andet eksempel på tilknytning, der er angivet i lovbemærkningerne, er en selvstændig juridisk enhed med flere afdelinger med forskellig geografisk placering. Den første situation var tilfældet i HedeDanmark-sagen, omtalt her nedenfor.
- Side 382 -
...situation: »Den økonomiske aktør, der på tidspunktet for igangsættelsen af udbuddet leverer det påtænkte indkøb kan også være i besiddelse af vigtige oplysninger om den opgave, som der skal udbydes i kraft af virksomhedens rolle som eksisterende leverandør«.1414. Jf. lovforslag L 19 »Forslag til udbudsloven« fremsat i Folketinget 7. oktober 2015, s. 84.
- Side 389 -
Sådanne passende foranstaltninger indebærer som minimum, jf. udbudslovens § 39, stk. 2, at ordregiveren skal
- Side 392 -
...dvs. via afhjælpning (se ovenfor i afsnit 6.1), kan sikre overholdelse af ligebehandlingsprincippet, skal ordregiver udelukke den pågældende ansøger eller tilbudsgiver i henhold til § 136, nr. 2, jf. udbudslovens § 39, stk. 2. Det betyder med andre ord, at hvis det ikke er muligt for ordregiveren at foretage afhjælpning, skal virksomheden udelukkes.