Bøger, som nævner Udlændingeloven § 23

Udlændingeret (4. udg.)
Forfattere: Eva Ersbøll, Gunnar Homann, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, Niels Henrik Larsen, Ulla Iben Nørgaard, Bettina Spang og Jens Vedsted-Hansen
Udgivelsesdato: 07. dec 2020
DJØF Forlag

Lovændringerne i 2006

- Side 552 -

...en ny skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud. For det første ændrede man på trinhøjden i trappestigemodellen. For at få den højere beskyttelse mod udvisning i Udl. § 22, skulle det lovlige ophold nu være på 9 år mod tidligere 7, og flygtninge skulle have været her i 8 år. I Udl. § 23 ændredes opholdskravet fra 3 år til 5 år.

Læs på Jurabibliotek



Lovændringerne i 2009

- Side 553 -

...år til 3 år ved den enkeltstående lovovertrædelse, og var der tale om flere strafbare forhold, eller var den pågældende tidligere dømt, blev strafkravet i Udl. § 22, stk. 1, nr. 2 og 3, nedsat fra 2 års fængsel til 1 års fængsel. Tilsvarende blev strafpositionerne i Udl. § 23, nr. 2, ændret fra 2 år til 1 år og i nr. 3 og 4 fra 1 år til 6 måneder.

Læs på Jurabibliotek



Sammenfatning af lovændringerne på udvisningsområdet siden 1983

- Side 558 -

...ikke skete ubetinget udvisning, hvorefter en udlænding skal ske udvises efter Udl.§§ 22-24, medmindre dette med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, og når der ikke er grundlag for udvisning, fordi dette med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, meddelelse af en obligatorisk advarsel.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...set alle de straffelovssager, der indbringes for domstolene, og hvor en udlænding er gerningsmand, skal der nedlægges påstand om udvisning, hvis udvisning efter Udl. §§ 22-24 er formelt set muligt. Dette kun kan undlades, hvis det med sikkerhed strider mod Danmarks internationale forpligtelser. I praksis indebærer dette, at der altid skal nedlægges

Læs på Jurabibliotek



De materielle betingelser for udvisning

- Side 559 -

I tilfælde af domfældelse for flere forhold, jf. Udl. § 22, nr. 2, og § 23, nr. 3, eller hvor den pågældende tidligere er dømt, jf. Udl. § 22, nr. 3, og Udl. § 23, nr. 4, har man sænket kravet til den konkret forskyldte straf, der kan gi-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 560 -

Kan der ske udvisning efter Udl. §§ 22-24, skal der også ske udvisning, medmindre dette med sikkerhed strider mod Danmarks internationale forpligtelser, jf. Udl. § 26, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Lovligt ophold og idømt straf

- Side 565 -

Om en udlænding ved dom kan udvises på grund af kriminalitet, beror efter den systematiske opbygning af Udl. §§ 22-24 på længden af udlændingens lovlige ophold og den konkrete kriminalitet, der er begået, samt den konkret forskyldte straf.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 566 -

– udlændinge med lovligt ophold i mere end 9 år og flygtninge med lovligt ophold i mere end 8 år, jf. Udl. § 22,– udlændinge med lovligt ophold i mere end fem år, jf. Udl. § 23, og– andre udlændinge, jf. Udl. § 24.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Ved udvisning ved dom efter Udl. §§ 22-24 skal udvisning efter Udl. § 26, stk. 2, nu ske, medmindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 567 -

...eventuel særlig gentagelsesrisiko, supplerende kriterier, der indgik i flere af 1983-lovens udvisningsbestemmelser, er således nu i det hele i Udl. §§ 22-24 afløst af et krav til længden af den konkret forskyldte straf eller i tilfælde af en foranstaltning efter Strfl. §§ 68-70 en vurdering af længden af den straf, der ellers ville være blevet idømt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Også disse hensyn er dog trængt i baggrunden efter ændringen af Udl. § 26, stk. 2, hvorefter udvisning altid skal ske, hvis der er mulighed herfor efter Udl. §§ 22-24, medmindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 568 -

...skade for grundlæggende demokratiske principper. Bestemmelsen er subsidiær i forhold til Udl. §§ 22-24 og vedrører overtrædelse af Strfl. kap. 12 og 13 eller Strfl. §§ 136, 266, 266 a eller 266 b. I praksis vil bestemmelsen således kunne anvendes, hvor der alene bliver tale om bødestraf for overtrædelse af formentlig Strfl. kap. 12 og 13 eller § 266 b.

Læs på Jurabibliotek


Kriminalitetsformer med udvidet udvisningsadgang

Det er udvisningsgrunde, der kan anvendes over for alle udlændinge, jf. Udl. § 23, nr. 1, og Udl. § 24, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 22, nr. 6, straffelovsovertrædelser med særlig udvisningsadgang

- Side 576 -

...2009-lovændringen blev understreget, at udvisning ikke kan ske, hvis det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, ses placeringen af Strfl. § 244 som udvisningsgrund i Udl. § 22, nr. 6, (formentlig) ikke at have selvstændig betydning, hvorimod lovændringen tvinger anklagemyndigheden til nedlæggelse af unødvendige udvisningspåstande.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 22, nr. 9, særlig udvisningshjemmel for straffelovsovertrædelser med tilknytning til COVID-19-epidemien

- Side 582 -

...formodes at skulle straffes med bøde eller en kortere fængselsstraf, der som udgangspunkt ikke vil overstige nogle få måneder. De vurderes derfor ikke i almindelighed at kunne føre til udvisning af udlændinge, der har opholdt sig en længere årrække i Danmark, uanset at overtrædelsen er begået med baggrund i eller i sammenhæng med covid-19-epidemien.«

Læs på Jurabibliotek


Udl. § 22, nr. 1-3

Som anført ovenfor i afsnit 3.3.1, er den praktiske betydning af den oprindelige trappestigemodel, der er indeholdt i Udl. §§ 22, 23 og 24, hvor længden af en udlændings lovlige ophold sammenholdes med den konkret forskyldte straf for forseelsen af lille betydning i dag, når den formelle adgang til udvisning skal bedømmes.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udlændinge med lovligt ophold i mere end 9 år og flygtninge med lovligt ophold i mere end 8 år, Udl. § 23, der vedrører udlændinge med lovligt ophold i mere end 5 år, og Udl. § 24, der vedrører alle andre udlændinge, ses i praksis som hovedregel nu alene at have betydning i situationer, hvor der opstår spørgsmål om fængselsstraf, der gøres betinget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 585 -

...b, eller har lovligt ophold i landet, fordi der ikke over for den pågældende stilles krav om visum eller opholdstilladelse, jf. Udl. §§ 1-3 a og 5, stk. 2 (nordiske statsborgere, EU/EØS-statsborgere, udlændinge med opholdstilladelse i et andet Schengenland, visumfri udlændinge og børn under 18 år med fast ophold hos forældremyndighedens indehaver).

Læs på Jurabibliotek

(...)

I U 1984.850 V har landsretten accepteret, at en daværende EF-statsborgers tidligere mangeårige lovlige ophold i landet ikke skulle medregnes ved beregningen af opholdslængden efter Udl. § 23, idet opholdet havde været afbrudt af næsten 1 ½ års ophold i hjemlandet med kun kortvarige besøg her. Se tillige U 1987.308 H.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 588 -

...idømt straf få betydning for udvisningsadgangen i Danmark. Udl. § 51, stk. 2, vedrører imidlertid alene lovovertrædelser, der har haft eller må antages at skulle have haft virkning her i landet, og som på grund af denne – aktuelle – kriminalitet også kan føre til udvisning, hvis betingelserne i Udl. §§ 22-24 og 25-25 c i øvrigt måtte være opfyldt.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 23, nr. 1-4

- Side 590 -

...nævnt i § 22 (nr. 1), hvis udlændingen idømmes ubetinget straf af mindst 1 års fængsel mv. (nr. 2), hvis udlændingen for flere strafbare forhold idømmes ubetinget straf af mindst 6 måneders fængsel mv. (nr. 3), eller hvis udlændingen idømmes ubetinget straf af mindst 6 måneders fængsel mv., og tidligere er idømt ubetinget fængselsstraf mv. (nr. 4).

Læs på Jurabibliotek

(...)

5 års lovligt ophold, stammer fra lov nr. 429 af 10. maj 2006, og ved lov nr. 486 af 12. juni 2009 nedsattes kravet til den idømte ubetingede straf til henholdsvis 1 års fængsel i Udl. § § 23, nr. 2, og til 6 måneders fængsel i Udl. § 23, nr. 3 og 4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 591 -

ningsadgang efter Udl. § 22, nr. 4-9, således at udvisningsreglerne efter Udl. § 23, nr. 2-4, har lille selvstændig betydning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Udl. § 23 omfatter en mellemgruppe af udlændinge, der ikke har helt samme beskyttelse som de af § 22 omfattede, men dog efter omstændighederne væsentlig bedre beskyttelse mod udvisning end de øvrige udlændinge, jf. Udl. § 24.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er uden betydning, om udlændingens lovlige ophold har været eller er med midlertidigt ophold eller med varigt ophold for øje, og det er heller ikke afgørende, om den pågældende har en tidsubegrænset eller alene en tidsbegrænset opholdstilladelse. Flygtninge er i relation til Udl. § 23 stillet på samme måde som andre udlændinge.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som allerede anført kan alle udlændinge udvises af de i Udl. § 22 nævnte grunde. Dette gælder således også den persongruppe, der er omfattet af Udl. § 23, jf. Udl. § 23, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Henvisningen til Udl. § 22, nr. 4-9, der åbner for udvisningsadgang ved en række særlige kriminalitetsformer, jf. ovenfor afsnit 3.3.4.1, vil derimod i praksis udhule den beskyttelse mod udvisning, der kunne ligge i Udl. § 23’s krav til opholdstid og strafstørrelse, i og med at der i Udl. § 22, nr. 4-9 alene er krav om en ubetinget frihedsstraf mv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter Udl. § 23, nr. 2, kan udvisning ske, hvis udlændingen idømmes ubetinget straf af mindst 1 års fængsel eller anden strafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsberøvelse for en lovovertrædelse, der ville have medført en straf af denne varighed.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 592 -

...varighed, hvis udlændingen dømmes for flere strafbare forhold, jf. Udl. § 23, nr. 3, eller hvis udlændingen tidligere her i landet er idømt ubetinget fængselsstraf eller anden strafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsberøvelse for en lovovertrædelse, der ville have medført en straf af denne karakter, jf. Udl. § 23, nr. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...foreligge lige artet kriminalitet, og det er størrelsen af den konkret forskyldte straf, der bliver afgørende for, om udvisningsbetingelserne er opfyldt, også selvom der er tale om en ubetinget fællesstraf omfattende en reststraf fra en tidligere prøveløsladelse, jf. Strfl. § 40, stk. 1, eller fra en tidligere betinget dom, jf. Strfl. § 61, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


Udl. § 24, nr. 1 og 2

Efter Udl. § 24, nr. 1, kan andre udlændinge, dvs. de udlændinge med lovligt ophold i mindre end 5 år, udvises af de i Udl. §§ 22 eller 23 nævnte grunde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Henvisningen til udvisningsgrundene i Udl. §§ 22-23 kunne umiddelbart derfor synes at være uden selvstændig betydning, hvilket selv sagt ikke udelukker, at bestemmelserne citeres, idet retten herigennem kan tilkendegive forbrydelsens alvorlige karakter.

Læs på Jurabibliotek



Udvisning af religiøse forkyndere

- Side 596 -

Bestemmelsen supplerer adgangen til udvisning ved dom efter Udl. §§ 22-24 og vil således have sit normale anvendelsesområde i de tilfælde, hvor der alene idømmes bødestraf for overtrædelse af f.eks. Strfl. kap. 12 og 13 eller § 266 b.

Læs på Jurabibliotek



Høring af Udlændingestyrelsen eller Styrelsen for International Rekruttering og Integration

- Side 597 -

...3.1.2. i meddelelse revideret 15. juni 2020. fremgår, at der som udgangspunkt i alle straffesager, hvor der er hjemmel til udvisning efter Udl. §§ 22-24, § 24 b eller § 25 c, skal indhente en udtalelse vedrørende spørgsmålet om udvisning fra Udlændingestyrelsen eller fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, jf. udlændingelovens § 57.

Læs på Jurabibliotek



Tildeling af advarsel om udvisning

- Side 599 -

Efter Udl. § 24 b skal en udlænding, der på grund af hensynet i Udl. § 26, stk. 2, ikke kan udvises efter Udl. §§ 22-24, tildeles en advarsel.

Læs på Jurabibliotek



Mindre berigelseskriminalitet, voldelig og truende optræden, besiddelse af våben eller euforiserende stoffer mv.

- Side 606 -

...om strafbare handlinger egnet til at fremkalde alvorlig frygt for liv, helbred eller velfærd. Overtrædelse af de nævnte straffelovsbestemmelser vil formentlig sjældent blive afgjort med en bøde. Bliver der i stedet tale om betinget eller ubetinget frihedsstraf, må udvisningsspørgsmålet afgøres efter reglerne i Udl. §§ 22-24 i forbindelse med dommen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 607 -

...respekteres, og udlændingen kan ikke efterfølgende administrativt udvises i medfør af Udl. § 25 a, stk. 1, nr. 1 eller 2, for dette forhold. Derimod vil administrativ udvisning efter omstændighederne kunne ske efter Udl. § 25 a, stk. 1, nr. 1 og 2, hvis udlændingen idømmes en bødestraf for overtrædelsen og dermed ikke kan udvises efter Udl. §§ 22-24.

Læs på Jurabibliotek



Varigheden af det lovlige ophold

- Side 616 -

Reglerne om udvisning ved dom efter Udl. §§ 22-24, samt reglerne om administrativ udvisning efter Udl. 25 a er knyttet til længden af udlændingens lovlige ophold i Danmark.

Læs på Jurabibliotek


Lovligt ophold

Udlændingelovens udvisningsregler i Udl. §§ 22-24 og § 25 a er alle bygget op på den måde, at varigheden af udlændingens lovlige ophold har betydning for, hvilke udvisningsgrunde der måtte være anvendelig og dermed i almindelighed også, hvilken beskyttelse der måtte være mod udvisning.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 617 -

Kun lovlige ophold har betydning. Dette fremgår udtrykkeligt af Udl. §§ 22, 23 og 25 a.

Læs på Jurabibliotek



Opholdstilladelse opnået ved svig

- Side 619 -

Som allerede anført ovenfor i afsnit 3.6.1 skal de i Udl. §§ 22, 23 og 25 a anførte ophold være lovlige for at kunne indskrænke udvisningsadgangen.

Læs på Jurabibliotek



Varetægtsfængsling og frihedsstraf

- Side 620 -

...vil være indlagt i en begrænset del af den periode, foranstaltningsdommen åbner mulighed for, vil således i relation til beregningen af det lovlige ophold være væsentlig ringere stillet end f.eks. den prøveløsladte. Meget kunne tale for i disse situationer at begrænse fradraget til de perioder, hvor der rent faktisk har fundet frihedsberøvelse sted.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 623 -

...udvisning på grund af mere alvorlig kriminalitet mv. efter Udl. §§ 22-24 og 25, alene skal ske under iagttagelse af de hensyn, der følger af Udl. § 26, stk. 2, dvs. Danmarks internationale forpligtelser, og der blev samtidig anført, at udvisning i disse tilfælde skal ske medmindre det med sikkerhed er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek



Ved udvisning ved dom

- Side 658 -

Ved udvisning efter Udl. §§ 22-24 og 25 c meddeles indrejseforbuddet – som udgangspunkt – for, efter Udl. § 32, stk. 4,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 659 -

Hvor der til udvisning efter Udl. §§ 22 og 23 kræves en ubetinget frihedsstraf, kan en udlænding omfattet af Udl. § 24 udvises også i forbindelse med en betinget dom. Er frihedsstraffen imidlertid betinget, bliver indrejseforbuddets længde alene 4 år, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek



Flygtninge

- Side 662 -

...efter Udl. § 25, er udgangspunktet det modsatte, nemlig at der ikke gives opholdstilladelse efter Udl. §§ 7 og 8, medmindre særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler herfor, jf. Udl. § 10, stk. 3, 1. pkt.104104. Udgangspunktet blev således vendt ved de ved lov nr. 362 (og 365) af 6. juni 2002 gennemførte ændringer af udlændingeloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udelukkelsesgrundene i Flygtningekonventionens artikel 1 F, følger det af bestemmelserne i Udl. § 10, stk. 2, nr. 1 og 2, at hvis kriminaliteten ville have kunnet føre til udvisning efter Udl. §§ 22-24, hvis pådømmelsen var sket her, kan der heller ikke gives opholdstilladelse medmindre særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derfor.

Læs på Jurabibliotek



Andre tredjelandsstatsborgere

- Side 663 -

...hvis den pågældende er omfattet af restriktive foranstaltninger i form af begrænsninger med hensyn til indrejse og gennemrejse besluttet af De Forenede Nationer eller Den Europæiske Union, er optaget på den liste, der er nævnt i Udl. § 29 c, stk. 1, eller hvis den pågældendes opholdstilladelse eller opholdsret er bortfaldet efter Udl. § 21 b, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Særskilt prøvelse af risiko for forfølgelse mv. for udviste, der har haft asyl

- Side 667 -

...træffe, at kompetencefordelingen burde være således, at domstolene i forbindelse med straffesagen skal tage sig af selve udvisningsspørgsmålet, jf. Udl. §§ 22-24 og § 26, medens udlændingemyndighederne efterfølgende skal tage stilling til udsendelsesspørgsmålet og herunder vurdere, om den udviste risikerer asylbegrundende forfølgelse i hjemlandet.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 50

- Side 670 -

...1, jf. Udl. §§ 22-24. Der er således ikke adgang til fornyet prøvelse efter Udl. § 50 af udvisningskendelser efter Udl. § 49, stk. 2, eller efter Udl. § 51, stk. 2. og som påberåber sig, at der er indtrådt væsentlige ændringer i hans forhold, jf. Udl. § 26, forlange, at anklagemyndigheden indbringer spørgsmålet om udvisningens ophævelse for retten.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 50 a

- Side 675 -

Udvisningsbestemmelserne i Udl. §§ 22-24 henviser til såvel frihedsstraf som til »anden strafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsberøvelse«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 680 -

Udvisningsudvalgets forslag til udvisningsreglerne i Udl. §§ 22-24 og prøvelsesreglen i Udl. § 50 a havde alene med frihedsstraf sidestillet anbringelse eller forvaring efter Strfl. § 68-70. Bet. 1326/1997 bidrager således ikke til forståelsen af Udl. § 50 a, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek