Bemærk, at § 25a blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 25a, om det har en betydning.
- Side 136 -
...adgangen til at afvise udlændingen indtil tre måneder efter indrejsen ophævet, og der skal i stedet ske udvisning.6666. For en nærmere beskrivelse af adgangen til at udvise på grund af ordensmæssige hensyn, jfr. udlændingelovens § 25 a, stk. 2, kan henvises til Gunnar Homann og Eddie Omar Rosenberg Khawaja, Udlændingeret, 4. udgave, bind 2, s. 609 ff.
- Side 219 -
...udvisning efter udlændingelovens § 25, nr. 1, kan ske, hvis den pågældende må anses for en fare for statens sikkerhed. Bestemmelsen vil også kunne anvendes i forhold til EU-borgere. Kompetencen i disse sager ligger hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, men indbringes for retten, medmindre udlændingen giver afkald herpå, jfr. udlændingelovens § 46 g.
(...)
- Side 226 -
...skete udvisning ved dom, jfr. § 24, nr. 2. med hjemmel i udlændingelovens § 25 a, stk. 1, nr. 1, i forhold til udlændinge, der havde været mindre end seks måneder i Danmark, og hvor der i forbindelse med udvisningen blev knyttet et indrejseforbud på 1 år. Og dvs. at i begge sager godtog Højesteret de administrative udvisninger rettet mod EU-borgere.
(...)
- Side 227 -
...hjemmel til udvisning af den pågældende. Det beroede således på en retskildeanvendelse, hvor Højesteret først bedømte sagen ud fra den nationale retskilde – udlændingeloven. Men i øvrigt gjorde Højesteret en bemærkning om, at frihedsberøvelsen i sagen også ville være ulovlig, fordi en udvisning af den pågældende ville være i strid med opholdsdirektivet.
(...)
- Side 228 -
...opfattelse, at »en husfredskrænkelse af en karakter som den foreliggende har en så tilfældig karakter og en så begrænset skadevirkning, at forholdet ikke kan anses for at være omfattet af udlændingelovens § 25 a, stk. 2, nr. 3, om hensynet til den offentlige orden, således som denne bestemmelse må fortolkes efter dens ordlyd, forhistorie og forarbejder«.
(...)
Højesteret fastslog, at der kunne ske udvisning efter udlændingelovens § 25 a, stk. 1, nr. 1, for ulovlig omgang med hittegods, men at husfredskrænkelsen derimod ikke kunne føre til udvisning.
(...)
- Side 229 -
Spørgsmålet er, om bestemmelserne om administrativ udvisning i udlændingeloven kan finde anvendelse i forhold til EU-borgere. Det er her især interessant at se på praksis i forbindelse med udlændingelovens § 25 a, som omhandler udlændin-
(...)
- Side 230 -
...den forbindelse har fået et bødeforelæg eller en advarsel, og tilfælde omtalt i § 25 a, stk. 2, nr. 3, hvorefter der kan ske udvisning af hensyn til den offentlige orden293293. Det kan være i forhold til tiggere, menneskesmuglere, hooligans, autonome, rockere eller i forbindelse med uroligheder og demonstrationer, jfr. yderligere omtale nedenfor..
(...)
- Side 231 -
...henvises til en sag fra 2017 – FAM/2017/62 – hvor Udlændingenævnet omgjorde Udlændingestyrelsens afgørelse om udvisning af en rumænsk statsborger i medfør af udlændingelovens § 25 a, stk. 1, nr. 1, fordi man lagde vægt på, at der var tale om et enkeltstående tyveri af beskeden værdi. Den pågældende var ikke tidligere straffet for berigelseskriminalitet.
(...)
- Side 233 -
...straffelovens § 264, begået af EU-borgere ikke kunne begrunde udvisning – havde karakter af et tilfældigt begået forhold. Udvisning var herefter ikke uforenelig med EU-reglerne, herunder opholdsdirektivets artikel 27, stk. 2, idet udvisningen – henset til den pågældendes adfærd og begrænsede tilknytning til Danmark – også måtte anses som proportional.