Bøger, som nævner Udlændingeloven § 26

Med mulighed for varigt ophold eller med henblik på midlertidigt ophold

- Side 248 -

...meddelt med henblik på midlertidigt ophold, betyder endvidere, at der ved den skønsmæssige vurdering af, om opholdstilladelsen skal forlænges, ikke skal foretages en vurdering efter UDL § 26.66. Se herom bl.a. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 70, og L 37/2010, alm. bemærkninger, s. 14. Senere i dette kapitel redegøres der nærmere for betydningen heraf.

Læs på Jurabibliotek



Modtagelse af offentlig forsørgelse

- Side 251 -

I FAM/2018/32 fandt Udlændingenævnet, at der ikke forelå sådanne omstændigheder, at nægtelsen af forlængelse af opholdstilladelsen måtte antages at virke særligt belastende for klageren, jf. UDL § 26, stk. 1. Udlændingenævnet lagde herved bl.a. vægt på:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 252 -

Ej heller i FAM/2018/55 fandtes nægtelsen af forlængelse af opholdstilladelsen at måtte antages at virke særligt belastende for klageren, jf. UDL § 26, stk. 1. Udlændingenævnet lagde herved bl.a. vægt på:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...favør, selvom den pågældende og/eller den herboende reference kommer i bekneb for offentlig forsørgelse. Det synes at være udpræget, at der kun offentliggøres sager, hvor Udlændingenævnet stadfæster. Derved tilvejebringes en vis fornemmelse for, hvornår der kan inddrages/nægtes forlængelse, men kun ringe fornemmelse for, hvornår det ikke er tilfældet.

Læs på Jurabibliotek



Manglende beståelse af sprogprøven ved ægtefællesammenføring

- Side 254 -

...afgørelse om inddragelse af en ægtefællesammenført udlændings opholdstilladelse forlænget pga. manglende beståelse af sprogprøven. Udlændingenævnet mente, at der ikke forelå sådanne omstændigheder, at inddragelsen af opholdstilladelsen måtte antages at virke særligt belastende for klageren, jf. UDL § 26, stk. 1. Udlændingenævnet lagde herved bl.a. vægt på:

Læs på Jurabibliotek



Menneskerettighedshensyn som inddragelsesværn

- Side 258 -

Den første type proportionalitetsbedømmelse skal foretages med udgangspunkt i UDL § 26, stk. 1, jf. § 19 a, stk. 2, hvilket er emnet for afsnit 5.2. Forinden redegøres der i afsnit 5.1 for baggrunden for de gældende regler.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I afsnit 5.5 omtales den vurdering, som skal foretages, når det kommer på tale at undlade at forlænge en opholdstilladelse, der er meddelt med henblik på midlertidigt ophold, i hvilket tilfælde UDL § 26, stk. 1, ikke finder anvendelse.

Læs på Jurabibliotek


Ordningen før paradigmeskiftet

...ikke-udtømmende humanitære hensyn. UDL § 26, stk. 1, blev i sin tidligste form medtaget i den oprindelige UDL fra 1983 for at give vejledning om de humanitære hensyn, der med henblik på overholdelse af Danmarks internationale forpligtelser bør inddrages, når der i straffesager tages stilling til udvisningsspørgsmål.1717. Betænkning nr. 968 (1982), s. 176.

Læs på Jurabibliotek

(...)

UDL § 26, stk. 1, er placeret i UDL kap. 4 om udvisning. Som der redegøres for i denne bogs kap. 15, spiller § 26, stk. 1, efter indsættelsen af stk. 2, ikke længere nogen rolle i sager om udvisning ved dom efter UDL § 22-24.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...19, stk. 7, hvorefter § 26, stk. 1, fandt tilsvarende anvendelse ved afgørelser om inddragelse og om nægtelse af forlængelse af opholdstilladelser. Ordningen indebar, at der i alle inddragelsessituationer bl.a. skulle tages hensyn til, om udvisningen måtte antages at virke særlig belastende, navnlig på grund af udlændingens tilknytning til Danmark,

Læs på Jurabibliotek



Emnets vanskelige karakter

- Side 260 -

...også er afgørende, når det efter UDL § 19 a, stk. 2, skal vurderes, om en opholdstilladelse skal inddrages eller nægtes forlænget. UDL § 26, stk. 1, skal læses i lyset af Danmarks internationale forpligtelser, herunder navnlig EMRK art. 8. Også i sager ud inddragelse bliver der dermed tale om en vanskelig øvelse, som ikke lader sig sætte på formel.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...kun sparsom EMD-praksis at henholde sig til. Bedømmelsen efter UDL § 26, stk.1, jf. § 19 a, stk. 2, behøver imidlertid heller ikke at skulle fortolkes så snævert, idet meningen med paradigmeskiftet som nævnt var, at en så snæver vurderingsstandard kun skulle gælde inddragelse af opholdstilladelser til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...opholdstilladelse, medmindre det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, og at hensynene i UDL § 26, stk. 1, således efter omstændighederne kan føre til, at inddragelse eller nægtelse af forlængelse undlades, uden at dette i det konkrete tilfælde følger af Danmarks internationale forpligtelser.1919. L 140/2019, alm. bemærkninger, pkt. 2.1.5.

Læs på Jurabibliotek


Fortolkningsbidrag i forarbejderne

...nr. 174/2019 redegøres der for administrativ praksis: Ved Udlændingestyrelsens vurdering af en udlændings tilknytning til det danske samfund, jf. UDL § 26, stk. 1, nr. 1, lægges navnlig vægt på varigheden af udlændingens ophold her i landet, udlændingens dokumenterede danskkundskaber og tilknytning til det danske arbejdsmarked samt hvorvidt udlændin-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 261 -

...2.1.6.1. Der redegøres i forlængelse heraf for den indbyrdes vægtning af disse kriterier med udgangspunkt i opholdets varighed. Skematisk kan sammenhængen mellem opholdets varighed og de betingelser, der skal være opfyldt, før inddragelse eller nægtelse af forlængelse må antages at virke »særlig belastende«, jf. UDL § 26, stk. 1, fremstilles således:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...have bevaret til sit hjemland, mens en udlændings høje alder kombineret med den pågældendes helbredstilstand omvendt kan føre til, at en inddragelse eller nægtelse af forlængelse må antages at virke særlig belastende for den pågældende, hvortil kommer, at hvis en udlænding har haft jævnlige, længerevarende besøgsophold i sit hjemland, kan det føre

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 262 -

...manglende eller ringe tilknytning til hjemlandet eller andre lande, hvor udlændinge kan ventes at tage ophold (UDL § 26, stk. 1, nr. 5), indgå i den samlede vurdering, men kan ikke i sig selv føre til, at en inddragelse eller nægtelse af forlængelse må antages at virke særlig belastende for den pågældende.2323. L 140/2019, alm. bemærkninger, pkt. 2.1.6.5.

Læs på Jurabibliotek


Typetilfælde efter EMRK art. 8 m.v.

Anderledes konkret er forarbejderne, når der drejer sig om konsekvenser for herboende nære familiemedlemmer, herunder i relation til familiens enhed (UDL § 26, stk. 1, nr. 4). I en række typetilfælde undlades inddragelse eller nægtelse af forlængelse, uanset om udlændingen i øvrigt har opnået tilknytning til det danske samfund.

Læs på Jurabibliotek



Samvær med mindreårigt barn ved skilsmisse

- Side 264 -

...foreliggende burde have indgået i skønnet, om den omstændighed, at der kun var tillagt faderen et samvær af begrænset omfang, skyldes forhold, der kunne lægges faderen til last, samt at faderen i denne sag vedholdende havde forsøgt at få fastsat normalsamvær, og, i det omfang det havde været muligt, faktisk havde udøvet det samvær, han havde fået tillagt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...civilretsmyndighedernes fastsættelse af samværet, herunder oplysningerne om, at begrænsningerne i hans retlige og faktiske samvær med datteren kunne skyldes chikane fra hans tidligere ægtefælle, og at det var en væsentlig mangel ved ministeriets afgørelse, at det ikke med sikkerhed kunne udledes, om de faktiske omstændigheder, der lå til grund for civilretsmyndig-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 265 -

hedernes fastsættelse af samværet, havde været inddraget i det samlede skøn, der skulle foretages efter UDL § 26, stk. 1, hvorfor de stemte for at stadfæste landsrettens dom.

Læs på Jurabibliotek



Forældrenes opholdsgrundlag ophører eller bortfalder

- Side 266 -

...opholdstilladelse er ugyldig, risikerer domstolene, hvis de lægger denne uprøvet til grund, at bidrage til håndhævelse af en ugyldig forvaltningsafgørelse. Domstolene kan imidlertid typisk vanskeligt gøre andet. Kommer det senere frem, at afgørelsen vedrørende forælderens opholdstilladelse var ugyldig, kan dommen vedrørende barnets opholdstilladelse prøves på ny.

Læs på Jurabibliotek



Ikke-biologiske familiekonstellationer som fortsat opholdsgrund

- Side 268 -

...inddragelsen af storesøsterens opholdstilladelse anses for ændret. Da en vurdering af, om meddelelse af opholdstilladelse til A gav anledning til en anden afgørelse for så vidt angår storesøsteren, i første række fandtes at burde foretages af udlændingemyndighederne, tiltrådte landsretten, at der var sket hjemvisning til ministeriet til fornyet behandling.

Læs på Jurabibliotek



Inddragelse ved partnervold m.v. (UDL § 19, stk. 7)

- Side 269 -

...adoptivbarn – også et barn fra udlændingens nærmeste familie, der bor hos udlændingen, og som har fået opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 3, er omfattet af bestemmelsen, hvilket også gælder en mindreårig udlænding, som har fået opholdstilladelse efter samme bestemmelse med henblik på adoption eller som led i et plejeforhold.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 271 -

...til, at inddragelse undlades, hvori særligt bør indgå de i UDL § 26 opregnede hensyn, herunder hensyn til eventuelle børn, situationen i den pågældendes hjemland, herunder risikoen for udstødelse i hjemlandet som følge af ægteskabet og/eller samlivsophøret, om ægteskabet har bestået i hjemlandet m.v.4343. L 150/1996, bemærkningerne til § 1, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek



Samlivsophør pga. den danske references død (UDL § 19, stk. 8)

- Side 272 -

...redegjort for ovenfor, og som drejer sig om, hvorvidt inddragelse må antages at virke særligt belastende, navnlig på grund af tilknytningsmomenterne i UDL § 26, stk. 1, hvilket vil sige udlændingens tilknytning til det danske samfund, alder, helbred, tilknytning til herboende personer og udlændingens manglende eller ringe tilknytning til sit hjemland m.v.

Læs på Jurabibliotek



Indledende om inddragelse af opholdstilladelser meddelt med henblik på midlertidigt ophold

- Side 273 -

...UDL § 26.5050. Se herom bl.a. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 70, og L 37/2010, alm. bemærkninger, s. 14. Det følger endvidere af administrativ praksis, at det i inddragelsessager tillægges betydelig vægt, at en opholdstilladelse er meddelt med henblik på midlertidigt ophold og dermed indgår som et moment i den skønsmæssige inddragelsesbedømmelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...var meddelt opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold, og at han derfor ikke i samme omfang, som hvis opholdstilladelsen havde været meddelt med henblik på varigt ophold, kunne have en berettiget forventning om at kunne fortsætte sit ophold i Danmark, såfremt han ikke opfyldte de betingelser, opholdstilladelsen var meddelt på baggrund af.

Læs på Jurabibliotek



Emnets vanskelige karakter

- Side 278 -

...stk. 1, efter (dagældende) § 19, stk. 7, 1. pkt., fandt tilsvarende anvendelse ved afgørelser om inddragelse af opholdstilladelse og om nægtelse af forlængelse af en opholdstilladelse meddelt med mulighed for varigt ophold. Beskyttelsen mod inddragelse i UDL § 26, stk. 1, fandt derimod ikke anvendelse ved afgørelse om forlængelse af tidsbegrænsede op-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 279 -

...proportionalitetsbedømmelse i inddragelsessager, der inddrager UDL § 26, stk. 1, jf. § 19 a, stk. 2, er der som nævnt intet til hinder for, at hensynene i UDL § 26, stk. 1, efter omstændighederne kan føre til, at inddragelse eller nægtelse af forlængelse undlades, uden at dette i det konkrete tilfælde følger af Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek



Flygtningenævnet første afgørelse om inddragelse efter UDL § 19 a

- Side 283 -

Flygtningenævnets hidtidige praksis, hvori UDL § 26 har spillet en rolle i sager om inddragelse eller nægtelse af forlængelse, blev gjort forældet med paradigmeskiftet.

Læs på Jurabibliotek



Skærpet rejsepåtegningsordning

- Side 285 -

...og hvis dette er tilfældet, vil den pågældendes opholdstilladelse skulle inddrages, medmindre dette – efter paradigmeskiftet, hvor UDL § 26, stk. 1, ikke længere tages i betragtning – vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, UDL § 19 a, stk. 1.7171. L 152/2002, alm. bemærkninger, pkt. 4, og L 188/2010, alm. bemærkninger, pkt. 7.1.

Læs på Jurabibliotek