Bøger, som nævner Udlændingeloven § 32

Udlændingeret (4. udg.)
Forfattere: Eva Ersbøll, Gunnar Homann, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, Niels Henrik Larsen, Ulla Iben Nørgaard, Bettina Spang og Jens Vedsted-Hansen
Udgivelsesdato: 07. dec 2020
DJØF Forlag

Bemærk, at § 32 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 32, om det har en betydning.

Udvisningsbegrebet

- Side 543 -

Ved udvisning forstås i udlændingeloven en afgørelse (dom, kendelse eller administrativ beslutning), der indebærer, at en udlændings eventuelle ret til ophold her i landet bortfalder, og at udlændingen ikke uden tilladelse på ny må indrejse og opholde sig her i landet (indrejseforbud), jf. Udl. § 32, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Lovændringerne i 2006

- Side 553 -

I Udl. § 26, stk. 2, kom der til at stå »skal udvises« i stedet for før »kan udvises«, medmindre i stk. 1 nævnte forhold taler afgørende imod, og i Udl. § 32 åbnedes der mulighed for udvisning for bestandig allerede ved en strafposition fra 1 år og 6 måneders fængsel.

Læs på Jurabibliotek



Lovændringerne i 2009

- Side 554 -

...nr. 4-8, skal lægges vægt på, om udvisningen må anses for særlig påkrævet på grund af 1) grovheden af den begåede kriminalitet, 2) længden af den idømte frihedsstraf, 3) den fare, skade eller krænkelse, der var forbundet med den begåede kriminalitet, 4) tidligere domme for strafbart forhold eller 5) at kriminaliteten er begået af flere i forening.

Læs på Jurabibliotek


Lovændringerne i 2011

...tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold (udsendelsesdirektivet). Den almindelige udvisningsregel vedrørende ulovligt ophold i Udl. § 25 b blev suppleret med § 25 b, stk. 2, hvorefter de pågældende tredjelandsstatsborgere kan undlades udvist, hvis særlige grunde taler herfor, ligesom mulighederne for ophævelse af en udvisning blev lempet i Udl.§ 32.

Læs på Jurabibliotek



Lovændringerne i 2015

- Side 556 -

...opholdsret i realiteten indebærer en udvisning, indførtes reglen i Udl. § 32, stk. 11 (nu § 32, stk. 4, nr. 9), ifølge hvilken en udlænding, hvis opholdstilladelse eller opholdsret er bortfaldet efter Udl. § 21 b, stk. 1, ikke uden tilladelse må indrejse og opholde sig her i landet (indrejseforbud). Indrejseforbuddet meddeles som udgangspunkt for bestandig.

Læs på Jurabibliotek


Lovændringerne i 2018

...medlemsstaterne om tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold (udsendelsesdirektivet). EU-Domstolen fastslog, at et indrejseforbud skal regnes fra den faktiske udrejse. Et indrejseforbud kunne således ikke længere regnes fra den 1. i den førstkommende måned efter udrejsen eller udsendelsen, som fremgik af den dagældende Udl. § 32, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 557 -

...dagældende Udl. § 32, stk. 2 og 3, hvis længden af indrejseforbuddet vil indebære, at udvisning med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Endelig udgik ordene »navnlig efter § 22, nr. 4-8« af Udl. § 24 a, hvorefter hensyn til om udvisning var særlig påkrævet pga. af de opregnede momenter skal foretages i alle udvisningssager.

Læs på Jurabibliotek



Lovændringerne i 2020

- Side 558 -

...og 4, hvorefter en udlænding, som udvises efter §§ 22-24, og som var idømt en ubetinget fængselsstraf på mere end 1 år og 6 måneder, men ikke over 2 år, kunne meddeles et indrejseforbud på enten 12 år (efter nr. 3) eller for bestandigt (efter nr. 4) blev fjernet.99. Jf. de almindelige bemærkninger pkt. 2.7.2. i lovforslag nr. L 189 af 5. maj 2020.

Læs på Jurabibliotek



Domstolskompetencen i udvisningssager

- Side 564 -

...landet. Såfremt udlændingen ikke udrejser frivilligt, drager politiet omsorg for udsendelse, jf. Udl. § 30, stk. 2. Udl. § 31 indeholder regler om, til hvilke lande udsendelse kan være udelukket. Det følger heraf, at der i en dom om udvisning af en udlænding ikke af retten skal tages stilling til, hvilket land udvisning skal ske til, jf. U 2006.2072 H.

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 22, nr. 1-3

- Side 585 -

...b, eller har lovligt ophold i landet, fordi der ikke over for den pågældende stilles krav om visum eller opholdstilladelse, jf. Udl. §§ 1-3 a og 5, stk. 2 (nordiske statsborgere, EU/EØS-statsborgere, udlændinge med opholdstilladelse i et andet Schengenland, visumfri udlændinge og børn under 18 år med fast ophold hos forældremyndighedens indehaver).

Læs på Jurabibliotek



Udl. § 24, nr. 1 og 2

- Side 595 -

En ved dom udvist udlænding kan efterfølgende dog få meddelt asyl med den konsekvens, at indrejseforbuddet bortfalder, jf. Udl. § 10, stk. 3, sammenholdt med Udl. § 32, stk. 6.

Læs på Jurabibliotek



Udvisning af religiøse forkyndere

- Side 596 -

En afgørelse, hvorved en udlænding udvises, medfører, at udlændingens opholdstilladelse bortfalder, og at udlændingen ikke uden tilladelse på ny må indrejse og opholde sig her i landet, jf. Udl. § 32, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Indrejseforbuddets længde fastsættes til 4 år, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek



Udvisning på grund af hensyn til statens sikkerhed eller alvorlig trussel mod den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed

- Side 604 -

...Indrejseforbuddet kan ikke nedsættes til kortere varighed, hvis udvisningen vedrører Udl. § 25, nr. 1. Der kan ske nedsættelse af indrejseforbuddet, hvis udvisningen er knyttet til nr. 2, for så vidt angår udlændinge, der er en trussel mod den offentlige sundhed, jf. Udl. § 35, stk. 5, nr. 2, samt det nedenfor i afsnit 5.1 om indrejseforbud anførte.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 605 -

fælde er der, dog adgang til at fastsætte indrejseforbud af kortere varighed end for bestandigt, jf. Udl. § 32, stk. 5, nr. 1, jf. tillige afsnit 5.1 nedenfor.

Læs på Jurabibliotek



Kompetence regler mv.

- Side 610 -

Indrejseforbud efter Udl. § 25 a meddeles normalt for 2 år, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 1. Indrejseforbud efter Udl. § 25 a, stk. 2, meddeles dog normalt for 5 år i de i Udl. § 32, stk. 4, nr. 3, anførte tilfælde. Indrejseforbud knyttet til udvisningen efter Udl. § 25 a, stk. 2, kan efter Udl. § 32, stk. 5, nr. 2, evt. nedsættes.

Læs på Jurabibliotek



Udvisning på grund af ulovligt ophold

- Side 613 -

Ved udvisning på grund af ulovligt ophold i henhold til Udl. § 25 b meddeles der indrejseforbud for 2 år, jf. Udl. § 32, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek



Udvisning ved overførelse af strafforfølgning

- Side 614 -

...træffes allerede i forbindelse med overførelsen af strafforfølgningen, må den hvile på et foreløbigt skøn over sagens bevisligheder og også et skøn over det forventede udfald, således at også længden af det til udvisningen knyttede indrejseforbud bliver i overensstemmelse med den her i landet sædvanligt fulgte praksis, jf. nedenfor afs. 11 ad Udl. § 32.

Læs på Jurabibliotek



Varetægtsfængsling og frihedsstraf

- Side 620 -

...vil være indlagt i en begrænset del af den periode, foranstaltningsdommen åbner mulighed for, vil således i relation til beregningen af det lovlige ophold være væsentlig ringere stillet end f.eks. den prøveløsladte. Meget kunne tale for i disse situationer at begrænse fradraget til de perioder, hvor der rent faktisk har fundet frihedsberøvelse sted.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 625 -

...opholdstilladelse i et andet Schengenland, hvor en person har familie ikke talte imod udvisning. Rettelig må vurderingen af om indberetningen tillægges betydning efterfølgende foretages af det Schengenland, hvor indrejse og ophold ønskes. Denne vurdering – anførte Højesteret – må af det pågældende land ske bl.a. under respekt af bestemmelserne I EMD.

Læs på Jurabibliotek



EU-reglerne

- Side 643 -

...omfang, det er foreneligt hermed, jf. således Udl. § 26 b. Forrangsprincippet betyder også, at det følger efter Udl. § 32, stk. 2, at der alene kan fastsættes indrejseforbud for en udlænding, som er omfattet af EU-reglerne, hvis den pågældende er udvist af hensyn til den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed, jf. om indrejseforbud nedenfor afsnit 5.

Læs på Jurabibliotek


EU-opholdsdirektivet

...overordnet af reglerne, at udvisning alene kan ske af hensyn til den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed. Dette er f.eks. tilfældet, når udvisning sker på grund af begået kriminalitet. Indrejseforbud kan, jf. EU-opholdsdirektivets artikel 15, stk. 2, og forudsætningsvist artikel 32, pålægges, når udvisningen sker af samme grund, jf. Udl. § 32, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om udvisning af ofre for menneskehandel

- Side 654 -

Da tiltalte er uden tilknytning til Danmark, tiltræder landsretten herefter, at det ikke vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at udvise ham med indrejseforbud i 6 år, jf. udlændingelovens § 32, stk. 2, nr. 3, der skal regnes fra udrejsen eller udsendelsen.«

Læs på Jurabibliotek



Indrejseforbud

- Side 655 -

Alle afgørelse om udvisning ledsages som en naturlig del af afgørelsen af et indrejseforbud. Indrejseforbuddet indebærer overordnet set, at en udlænding ikke på ny kan indrejse i Danmark lovligt. Reguleringen af indrejseforbud sker i Udl. § 32.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 656 -

...omsorg for udrejsen, skulle levere udlændingen en skriftlig og begrundet meddelelse om indrejseforbuddet og om strafansvaret ved overtrædelse heraf. Bestemmelsen blev ophævet ved lov nr. 821 af 9. juni 2020. Begrundelsen for ophævelsen var, at ordningen faktisk var knyttet til vejledning om et allerede meddelt indrejseforbud, men at vejledningen burde

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 657 -

...gennemførelse af udsendelsesdirektivet, ændredes de danske regler generelt for at sikre en fortsat ensretning, og af hensyn til den praktiske administration, af reglerne om beregningen af et indrejseforbuds varighed.101101. Se omtalen heraf i de generelle bemærkninger pkt. 2.7.1.1. til den nugældende bestemmelse i lovforslag nr. 189 af 5. maj 2020.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...starttidspunktet for de indrejseforbud, der meddeles udlændinge, der er omfattet restriktive foranstaltninger i form af begrænsninger med hensyn til indrejse og gennemrejse, eller listen over såkaldte hadprædikanter (Udl. § 29 c, stk. 1). Der er således tale om udlændinge, som ikke opholder sig i Danmark på tidspunktet for meddelelse af indrejseforbuddet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 658 -

Endelig følger det af Udl. § 32, stk. 2, at der alene fastsættes indrejseforbud for en udlænding, som er omfattet af EU-reglerne, hvis den pågældende er udvist af hensyn til den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed.

Læs på Jurabibliotek


Ved udvisning ved dom

Ved udvisning efter Udl. §§ 22-24 og 25 c meddeles indrejseforbuddet – som udgangspunkt – for, efter Udl. § 32, stk. 4,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 659 -

...6 måneder og udvises efter Udl. § 24, nr. 1. Bestemmelsen i Udl. § 32, stk. 4, nr. 5, omfatter ikke den seneste i Udl. § 22, nr. 9, indførte bestemmelse (COVID-19-epidemi-relaterede overtrædelser). Det har dog formentlig alene i teorien betydning, idet udvisningshjemlen oftest også vil være at finde i Udl. § 22, nr. 4-8, jf. ovenfor afsnit 3.3.3.6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som det fremgår af Udl. § 32, stk. 4, nr. 2 og nr. 4-7, sidstilles med fængsel anden strafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsberøvelse for en lovovertrædelse, der ville have medført en straf af nævnte varighed.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hvor der til udvisning efter Udl. §§ 22 og 23 kræves en ubetinget frihedsstraf, kan en udlænding omfattet af Udl. § 24 udvises også i forbindelse med en betinget dom. Er frihedsstraffen imidlertid betinget, bliver indrejseforbuddets længde alene 4 år, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...meddeles for 6 år, og således uden hensyn til varigheden af udlændingens ophold i Danmark og uden hensyn til, om den idømte frihedsstraf er ikke over 3 måneder. Hvis udlændingen har haft lovligt ophold i Danmark i under 6 måneder og udvises ved dom efter Udl. § 24, nr. 1, skal udvisning tillige, selv ved en betinget fængselsstraf, fastsættes til 6 år.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...efter domstolenes skøn. Bestemmelsen i stk. 5 indsattes ved lov nr. 469 af 14. maj 2018, jf. ovenfor afsnit 2.2.17, og fokus for lovændringen i denne forbindelse var, at udvisning i enkelte tilfælde i en situation, hvor domstolene ikke konkret kunne nedsætte indrejseforbuddets længde, kunne få den uønskede konsekvens, at udvisning helt måtte udlades.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...vurdering, der skal foretages efter Udl. § 26, stk. 2, og der kan således efter Udl. § 32, stk. 5, nr. 1, meddeles et indrejseforbud af kortere varighed, når der sker udvisning efter §§ 22-24, og et indrejseforbud af den varighed, der er nævnt i stk. 4, vil indebære, at udvisning med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 660 -

...med sikkerhed fandtes i strid med Danmarks internationale forpligtelser, jf. Udl. § 26, stk. 2. Det kan derfor antages, at hensynene i mange situationer, vil være identiske med de tilknytninger, som er omtalt i Udl. § 32, stk. 5, nr. 2, der vedrører fastsættelse af kortere indrejseforbud ved administrative udvisninger, jf. nedenfor i afsnit 5.1.2.

Læs på Jurabibliotek



Ved administrativ udvisning

- Side 661 -

...sikkerhed eller når udlændingen anses for en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller sikkerhed, jf. Udl. § 25, nr. 1 og 2, meddeles for bestandig, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 8. Er udvisningen efter Udl. § 25, nr. 2, alene begrundet i en alvorlig trussel mod den offentlige sundhed fastsættes indrejseforbuddet til 5 år, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...efter § 25 a, stk. 2, eller § 25 b, og samtidig er indrejst i strid med et eksisterende indrejseforbud, der tidligere er meddelt efter Udl. § 32, stk. 1, nr. 2, eller i forbindelse med udvisning efter § 25 a, stk. 2, eller § 25 b, eller i strid med et indrejseforbud meddelt af en anden medlemsstat og opdateret i SIS II, jf. Udl. § 32, stk. 4, nr. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...for det. Hensynene ses her rettet mod de relationer, som udlændingen måtte have til andre i Danmark bosiddende personer. Efter nr. 3 kan indrejseforbud, der meddeles for bestandig efter bl.a. Udl. § 25, nr. 1 og 2 (bl.a. fare for statens sikkerhed) meddeles for en kortere varighed, hvis det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek


Bortfald og administrativ ophævelse af indrejseforbud

Det følger således af Udl. § 32, stk. 8, nr. 1, at et indrejseforbud bortfalder i tilfælde af, at udlændingen under de betingelser, der fremgår af Udl. § 10, stk. 3-6, meddeles opholdstilladelse efter §§ 7-9 f, 9 i-9 n, 9 p eller 9 q.

Læs på Jurabibliotek



Flygtninge

- Side 662 -

...her i landet begået kriminalitet, og er vedkommende i den anledning blevet udvist administrativt eller ved dom, kan der efterfølgende gives pågældende asyl/beskyttelsesstatus, hvis vedkommende findes at opfylde betingelserne herfor i Udl. § 7, stk. 1-3, og med den konsekvens, at indrejseforbuddet i så fald bortfalder, jf. Udl. § 32, stk. 8, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek



Andre tredjelandsstatsborgere

- Side 664 -

Alene i de tilfælde, hvor indrejseforbuddet er knyttet til Udl. § 32, stk. 1, nr. 2, eller indrejseforbud knyttet til udvisning i forbindelse med Udl. § 25 a, stk. 2, eller § 25 b, kan der ske ophævelse af indrejseforbuddet, men alene, hvis særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derfor, jf. Udl. § 32, stk. 7, 4. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Endvidere kan et indrejseforbud ophæves, hvis udlændingen er tildelt et indrejseforbud samtidig med, at vedkommende har fået fastsat en udrejsefrist i f.eks. en administrativ afgørelse, og har forladt landet i overensstemmelse med denne, jf. Udl. § 32, stk. 7, sidst pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det følger herefter af Udl. § 32, stk. 8, nr. 1, at indrejseforbud bortfalder, hvis der administrativt i øvrigt meddeles en udlænding opholdstilladelse efter f.eks. Udl. §§ 8, stk. 3, 9-9 f, 9 i-9 n, 9 p eller 9 q. Udlændingen kan således alene opnå fjernelse af indrejseforbuddet, hvis en ny opholdstilladelse opnås.

Læs på Jurabibliotek



EU-borgere

- Side 665 -

Indrejseforbud, der er meddelt udlændinge, som er omfattet af EU-reglerne, kan ophæves efter ansøgning, jf. Udl. § 32, stk. 7, og i øvrigt efter Udl. § 32,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 666 -

...indrejseforbud meddelt en udlænding omfattet af EU-reglerne ophæves, hvis den pågældendes personlige adfærd ikke længere kan anses for at udgøre en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel imod den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed, og i denne vurdering inddrages enhver ændring af de forhold, der begrundede udstedelsen af indrejseforbuddet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sagsbehandlingen, hvor en person omfattet EU-reglerne, der har et indrejseforbud, søger om opholdsret, som tidligere, skal se særskilt vurdering hos Udlændingestyrelsen om ophævelsen, men at Styrelsen for International Rekruttering og Integration kan foretage denne vurdering.112112. Jf. de almindelige bemærkninger pkt. 2.7.3. i lovforslag nr. L 189 af 5. maj 2020.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der skal tages stilling til en ansøgning om ophævelse af indrejseforbuddet senest 6 måneder fra ansøgningens indgivelse, jf. Udl. § 32, stk. 7, 3. pkt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 667 -

...udvises og tildeles indrejseforbud, og de kan derfor have behov for at kunne søge et indrejseforbud ophævet. Nordiske statsborgere, dvs. borgere fra Finland, Sverige, Island og Norge er henholdsvis EU-borgere og EØS-borgere, og derfor også omfattet EU-reglerne om fri bevægelighed. De omfattes derfor tillige af ophævelsesadgangen i Udl. § 32, stk. 7.

Læs på Jurabibliotek



Udsendelseshindrede

- Side 674 -

...eller udsendelsen, jf. Udl. § 32, stk. 1, og består således varigt. Der kan herved efter de gældende regler sammenholdt skabes en uløselig situation, medmindre forholdet med tiden betragtes som udgørende en så væsentlig ændring i udlændingens personlige forhold, at Udl. § 50 kan åbne for en ny retlig prøvelse og eventuelt ophævelse af udvisningen.

Læs på Jurabibliotek