Bemærk, at § 36 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 36, om det har en betydning.
- Side 697 -
...beskyttelse, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs i en af medlemsstaterne, med senere ændringer. Der blev bl.a. indsat et nyt punktum i Udl. § 36, stk. 1, hvorefter en udlænding kan frihedsberøves for at sikre muligheden for overførsel efter Dublin-forordningen, jf. herved § 36, stk. 1, 2. pkt. Frihedsberøvelse forudsætter, at
(...)
- Side 698 -
Ved lov nr. 821 af 9. juni 2020 er der i udlændingelovens § 36, stk. 10, nu indført en opregning af de kriterier, der skal lægges vægt på, når det vurderes, om der er »risiko for, at den pågældende forsvinder« i forhold til frihedsberøvelse efter § 36, stk. 1, 2. pkt.
(...)
...skal Udlændingestyrelsen inden for en måned fra tidspunktet for indgivelse af asylansøgningen, jf. § 37, stk. 9, 1. pkt., (eller hvis en sådan ikke er indgivet, fra det tidspunkt hvor udlændingens tilstedeværelse i landet kommer til udlændingemyndighedernes kendskab, jf. stk. 9, 2. pkt.) anmode et andet medlemsland om overtagelse eller tilbagetagelse.
(...)
- Side 699 -
...overstiger 6 uger. Overførslen skal således finde sted så hurtigt som muligt og senest 6 uger enten efter accepten eller fra det tidspunkt, hvor klagen ikke længere har opsættende virkning (hvilket i praksis er tidspunktet for Flygtningenævnets afgørelse i klagesagen). Såfremt ovenstående frister ikke overholdes, skal udlændingen ligeledes løslades.
(...)
- Side 700 -
...nationalt ret for at bestride afgørelsen, jf. Udl. § 37, stk. 7, 2. pkt. Når den pågældende således i dag frihedsberøves i medfør af Udl. § 36, stk. 1, 2. pkt., udleverer politiet som udgangspunkt en blanket på udlændingens sprog. Taler udlændingen et sprog, som blanketten ikke er oversat til, vil der ske mundtlig orientering af udlændingen ved en tolk.
(...)
...politiet efter pågribelsen har foretaget den helt indledende, nødvendige sagsbehandling, herunder afhøring og forelæggelse for Udlændingestyrelsen med henblik på modtagelse af Udlændingestyrelsens resolution om sagens videre gang, skal politiet overføre den frihedsberøvede til en særlig facilitet for frihedsberøvede, såfremt frihedsberøvelsen opretholdes.
(...)
I praksis placeres de frihedsberøvede udlændinge i medfør af udlændingelovens § 36, stk. 1, 2. pkt., i Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere, Ellebæk.
- Side 702 -
Ved lov nr. 821 af 9. juni 2020 er der nu i Udl. § 36, stk. 9, indført en ikke-udtømmende opregning af kriterier for, hvornår der kan ske frihedsberøvelse efter § 36, stk. 1, 1. pkt.
(...)
...ske frihedsberøvelse efter udlændingelovens § 36, stk. 1, 1. pkt., idet det er forudsat, at de nu oplistede kriterier allerede i dag indgår med særlig vægt i en beslutning om administrativ frihedsberøvelse efter udlændingelovens § 36, stk. 1, 1. pkt. Der vil fortsat kunne lægges vægt på andre forhold i den konkrete sag, og det er fortsat tilstræk-
- Side 707 -
...frihedsberøve udlændingen som en udsendelsesfremmende foranstaltning i de tilfælde, hvor de mindre indgribende foranstaltninger som kostpengeordningen, overflytning til et udrejsecenter og pålagt meldepligt var vurderet til ikke at være tilstrækkelige til at sikre udlændingens medvirken til udsendelse, jf. Udl. § 36, stk. 6 (dengang § 36, stk. 5).
- Side 709 -
Nedenfor redegøres der nærmere for frihedsberøvelse med henblik på udsendelse, jf. udlændingelovens § 36, stk. 1, 1. pkt., der bl.a. er relevant i forhold til afviste asylansøgere.5555. Varetægtsfængsling efter § 35 er nærmere beskrevet under pkt. 4.4.
(...)
Frihedsberøvelser, der foretages med henblik på at sikre udsendelsen, jf. udlændingelovens § 36, stk. 1, 1. pkt., kan kun foretages, hvis der er reel udsigt til udsendelse, og mindre indgribende foranstaltninger efter lovens § 34 (pasdeponering, pålæg om opholds- og meldepligt mv.) ikke er tilstrækkelige til at sikre den pågældendes tilstedeværelse.
(...)
- Side 710 -
...indgår med særlig vægt i en beslutning om administrativ frihedsberøvelse efter udlændingelovens § 36, stk. 1, 1. pkt. Der vil fortsat kunne lægges vægt på andre forhold i den konkrete sag, og det er fortsat tilstrækkeligt, at et af de to kriterier i § 36, stk. 9, er opfyldt, for at der kan ske frihedsberøvelse, såfremt betingelserne i øvrigt er opfyldt.
(...)
...skrider fremad, og at politiet løbende tager konkrete skridt med henblik på udsendelse af den pågældende (f.eks. skriftligt forelæggelse for ambassaden med henblik på accept på indrejse/identifikation, ambassadefremstilling etc.). Denne forudsætning fremgår også af lovens § 37, stk. 8, 3. pkt., hvoraf fremgår, at frihedsberøvelsen skal være af så kort
(...)
- Side 711 -
...en bestemmelse, der fastslår, at en frihedsberøvelse med henblik på udsendelse efter Udl. § 36 af en udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, ikke må finde sted i et tidsrum, der overstiger 6 måneder. Det fremgår dog yderligere af bestemmelsen, at retten kan forlænge dette tidsrum op til yderligere 12 måneder, hvis der forelig-
(...)
- Side 712 -
...pkt. I praksis placeres udlændinge, der er frihedsberøvet i medfør af Udl. § 36, i Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere, Ellebæk. Der skal ikke tages særlige forholdsregler for så vidt angår adskillelseskravet for udlændinge, der udvises af landet på grund af kriminalitet efter lovens §§ 22- 24, § 25 a, stk. 1, eller § 25 c.6262. Se note 59.
Der kan ske frihedsberøvelse efter Udl. § 36, stk. 5, med henblik på at motivere den pågældende udlænding til et specifikt element i forbindelse med politiets udsendelsesbestræbelser. Bestemmelsen kan anvendes såvel over for afviste asylansøgere som over for udlændinge, der ikke har søgt asyl, jf. bestemmelsens ordlyd.
(...)
...36, stk. 5, kan ske, når politiet drager omsorg for udrejsen, og udlændingen ikke medvirker hertil. En frihedsberøvelse efter Udl. § 36, stk. 5, skal altid ske efter en konkret vurdering. Frihedsberøvelse efter denne bestemmelse kræver, at politiet klart over for udlændingen kan angive, hvilken oplysning den pågældende skal give, eller hvilken hand-
(...)
- Side 713 -
Endvidere kan der ske motivationsfremmende frihedsberøvelse efter Udl. § 36, stk. 6, såfremt politiet efter en konkret vurdering finder, at frihedsberøvelse vil kunne motivere udlændingen til at medvirke til udrejsen. Bestemmelsen kan – i modsætning til frihedsberøvelse efter stk. 5 – kun anvendes over for afviste asylansøgere.
(...)
- Side 714 -
Bestemmelserne i Udl. § 36, stk. 5 og 6, blev indsat som led i en opstramning af udsendelsesproceduren ved lov nr. 291 af 30. april 2003 og trådte i kraft den 1. maj 2003.
(...)
...den hidtidige hjemmel i § 36, stk. 5 og 6, siden oktober 2005, men at politiet fremover så vidt muligt skal anvende bestemmelserne. Der vil i øvrigt kunne inddrages kapacitets- og prioriteringsmæssige forhold i politiets overvejelser i forbindelse med beslutning om at foretage og opretholde frihedsberøvelse i henhold til de foreslåede bestemmelser.
(...)
...oplysninger om effektive udsendelsesforanstaltninger, der gav grundlag for en formodning om ændring af den fastlåste situation og fremskridt i processen inden udløbet af den absolutte frist for frihedsberøvelse, jf. § 37, stk. 8, 2. pkt. også lagt til grund, at der ved forlængelse af en frihedsberøvelse efter § 36, stk. 5, ud over de første 6 måneder, jf.