Bøger, som nævner Udlændingeloven § 9

Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.

- Side 129 -

Ifølge UDL § 9, stk. 1, kan der gives opholdstilladelse til børn i to tilfælde:

Læs på Jurabibliotek


De grundlæggende betingelser

UDL § 9, stk. 1, nr. 2, omfatter tilfælde, hvor den i Danmark fastboende person har: dansk indfødsret (litra a), statsborgerskab i et af de andre nordiske lande (litra b), opholdstilladelse efter § 7, stk. 1 eller 2, eller § 8 (litra c), haft opholdstilladelse efter § 7, stk. 3, i mere end de sidste 3 år (litra d), eller tids-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 130 -

...omfattet af §§ 7 eller 8, og som er meddelt opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold, skal have tidsubegrænset opholdstilladelse, inden de er berettiget til sammenføring med et barn efter § 9, stk. 1, nr. 2, jf. bestemmelsens litra e. Sådanne udlændinge vil imidlertid ofte være omfattet af retten til familiesammenføring i § 9 m og § 9 n.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke ansås for at have etableret selvstændig familie i oprindelseslandet, idet ægtefællerne hverken økonomisk eller socialt kunne anses for at have haft et minimum af familieliv). Denne betingelse håndhæves også kun det første års tid efter meddelelse af opholdstilladelsen.22. jf. Udlændingestyrelsens Opholdsmeddelelse nr. 8/05 af 18. maj 2005, s. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forældremyndighedsindehaver, når denne er gift med den ene af de biologiske forældre. Efter UDL § 9 c, stk. 1, 1. pkt., vil der efter omstændighederne kunne meddeles opholdstilladelse uden for biologiske slægtskabstilfælde til en udlænding med nær familiemæssig eller lignende tilknytning til en i Danmark fastboende person (nærmere herom nedenfor i kap. 7).

Læs på Jurabibliotek


Opholdstilladelse til børn mellem 15 og 18 år efter UDL § 9 c, stk. 1

...børn efter UDL § 9, stk. 1, nr. 2, var tidligere 18 år, men blev nedsat til 15 år ved lov nr. 427/2004. I forarbejderne begrundes dette med, at nogle herboende forældre erfaringsmæssigt sendte deres børn tilbage til forældrenes hjemland eller et naboland hertil på såkaldte »genopdragelsesrejser«. Hensigten var, at børnene skulle opdrages dér og bli-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 131 -

...EMRK-typetilfælde, som blev omtalt i det foregående kapitel. Efter UDL § 9 c, stk. 1, 1. pkt., kan der i følgende tilfælde, som – pga. bestemmelsens karakter som opsamlingsbestemmelse med adgang til at udøve et meget konkret skøn, når der foreligger »ganske særlige grunde« – ikke udgør en udtømmende opregning, meddeles opholdstilladelse til et barn over 15 år:

Læs på Jurabibliotek



Sammenføring med andre herboende personer end forældremyndighedsindehaveren (§ 9, stk. 1, nr. 3)

- Side 132 -

Ifølge UDL § 9, stk. 1, nr. 3, kan der gives opholdstilladelse til en mindreårig udlænding med henblik på ophold hos en anden i Danmark fastboende person end forældremyndighedens indehaver, når opholdstilladelsen gives med henblik på adoption, ophold som led i et plejeforhold eller, hvis særlige grunde taler derfor, ophold hos barnets nærmeste familie.

Læs på Jurabibliotek



Aldersundersøgelser

- Side 133 -

Betingelsen i UDL § 9, stk. nr. 2, om, at barnet skal være under 15 (tidligere 18) år, medfører, at der ofte opstår tvister om barnets reelle alder.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 134 -

...ikke som påstået af Integrationsministeriet afgørende – vægt på Retslægerådets aldersvurdering. På baggrund af Retslægerådets vurdering måtte det antages, at der var op til 16 % sandsynlighed for, at ansøgeren var under 18 år på ansøgningstidspunktet. Heroverfor fremgik det af ansøgerens afghanske identitetspapirer, at den pågældende var under 18 år.

Læs på Jurabibliotek


Dna-undersøgelser (UDL § 40 c)

I sager om familiesammenføring efter UDL § 9, stk. 1, nr. 2 og 3, er fastlæggelse af biologiske slægtskabsforhold undertiden af afgørende betydning. En

Læs på Jurabibliotek



Forsørgelses- og boligkrav

- Side 135 -

...pkt., kan opholdstilladelse efter stk. 1, nr. 2, såfremt væsentlige hensyn taler derfor, betinges af, at den herboende person ikke modtager hjælp efter aktivloven eller integrationsloven, i tiden indtil ansøgeren meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse. Udgangspunktet er således, at der ikke stilles særlige krav til den herboendes forsørgelsesevne.

Læs på Jurabibliotek



Ny 3-månedersfrist for sammenføring med børn (UDL § 9, stk. 20)

- Side 136 -

...grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler herfor, kun gives opholdstilladelse efter stk. 1, nr. 2, hvis der ansøges herom, senest 3 måneder efter at den anden forælder er meddelt opholdstilladelse her i landet eller, hvis den anden forælder har dansk indfødsret eller statsborgerskab i et af de andre nordiske lande, er tilmeldt folkeregisteret.

Læs på Jurabibliotek



Bestemmelsens baggrund og funktion

- Side 137 -

Efter UDL § 9, stk. 19, 1. pkt., kan opholdstilladelse efter § 9, stk. 1, nr. 2, i tilfælde, hvor ansøgeren tidligere har haft opholdstilladelse efter denne bestemmelse, som er bortfaldet efter § 17, kun gives, såfremt hensynet til ansøgerens tarv taler derfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

UDL § 9, stk. 21, blev indsat ved lov nr. 427/2004 med henblik på at modvirke, at børn sendes på genopdragelsesrejse til forældrenes hjemland eller et naboland, for at de kan blive opdraget der og præget af dette lands værdier og normer.1717. L 171/2004, alm. bemærkninger, pkt. 3.3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bør være et krav på igen at blive meddelt opholdstilladelse efter UDL § 9, stk. 1, nr. 2, hvis hensynet til barnets tarv taler derfor, skulle der sendes et klart signal til de forældre, der overvejer at sende et barn på genopdragelsesrejse, om, at en sådan praksis ikke accepteres af hensyn til barnet og barnets integration her i landet.1818. Ibid.

Læs på Jurabibliotek



Kommunernes underretningspligt om genopdragelsesrejser til Udlændingestyrelsen (UDL § 44 c)

- Side 139 -

...præventive element ved at sende et signal til de forældre, der overvejer at sende et barn på genopdragelsesrejse, om at en sådan praksis ikke accepteres af hensyn til barnet og barnets integration her i landet.2222. L 94/2005, bemærkningerne til § 1, nr. 45. Om forskellen mellem en genopdragelsesrejse og andre former for udlandsophold nævner forarbejderne:

Læs på Jurabibliotek



Styrkelse af barnets tarv i generhvervelsessager (§ 9, stk. 21, 2. og 3. pkt.)

- Side 140 -

Ved lov nr. 567/2012 indsattes to nye punktummer i UDL § 9, stk. 21, hvilket var foranlediget af, at Danmark blev dømt ved EMD i Osman-sagen (nærmere herom nedenfor).

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis og administrativ praksis

- Side 142 -

Ovenfor er der redegjort for de formål, lovgivningsmagten har villet tilgodeset med UDL § 9, stk. 21. Når et barn, som tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark, afskæres fra at generhverve sin opholdstilladelse i medfør af UDL § 9, stk. 21, kan der være tale om en krænkelse af den pågældendes ret til familie- og privatliv efter EMRK art. 8.

Læs på Jurabibliotek


U 2009.974 H

...afgørelsen, at hun havde boet hos sin mormor i Makedonien, siden hun var 2 år, og trods mormoderens svækkede tilstand fortsat kunne bo hos hende, at hun havde gennemgået en 8-årig folkeskole i Makedonien og talte makedonsk og albansk, men ikke dansk, og at hendes forældre fortsat kunne være sammen med hende i Makedonien i samme omfang som siden de

Læs på Jurabibliotek



Osman mod Danmark (sagsnr. 38058/09)

- Side 143 -

...havde besøgt hende under opholdet i Kenya, og at moderen tillige ville kunne besøge hende i Kenya for at udøve familielivet dér. Afslaget på opholdstilladelse blev stadfæstet af Integrationsministeriet, byretten og Østre Landsret, og efter at Procesbevillingsnævnet i 2009 havde meddelt afslag på tredjeinstansbevilling, indbragte hun sagen for EMD.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 144 -

...ungdom i Danmark, inden hun som 15-årig blev sendt til Kenya, der ikke var hendes fædreland (pr. 65 og 68). EMD konstaterer, at hvis det ikke havde været for nedsættelsen af aldersgrænsen til 15 år i 2004, ville hun have fået opholdstilladelse efter UDL § 9, stk. 1, nr. 2, da hun i 2005 søgte om fornyet opholdstilladelse, og udtaler i forlængelse heraf:

Læs på Jurabibliotek



Opholdstilladelse i åbenbar strid med barnets tarv (§ 9, stk. 22)

- Side 146 -

...åbenbart vil stride mod ansøgerens tarv. Bestemmelsen henviser til UDL § 9, stk. 32, hvorefter kommunen efter anmodning fra Udlændingestyrelsen afgiver en udtalelse om, hvorvidt meddelelse af opholdstilladelse efter stk. 1, nr. 2, åbenbart vil stride mod ansøgerens tarv, uden at der afgives samtykke fra den eller de personer, som udtalelsen angår.

Læs på Jurabibliotek



Karensperiode på 10 år ved vold m.v. mod børn (§ 9, stk. 23)

- Side 147 -

Efter UDL § 9, stk. 23, kan der som udgangspunkt ikke gives opholdstilladelse til et barn efter § 9, stk. 1, nr. 2, hvis den i Danmark fastboende person el-

Læs på Jurabibliotek