Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.
- Side 149 -
Bestemmelsen giver mulighed for at meddele opholdstilladelse med henblik på opfyldelse af Danmarks internationale forpligtelser, hvilket navnlig har betydning på familiesammenføringsområdet, når der ikke er hjemmel hertil efter de almindelige regler i UDL § 9, hvilket er temaet for afsnit 1. UDL
- Side 150 -
...forpligtelser, herunder især EMRK art. 8, var nødvendigt at tillade familiesammenføring, samt i andre, ganske særlige tilfælde, hvor der efter en helt konkret vurdering kunne meddeles tilladelse til familiesammenføring. Disse persongrupper skulle fremover meddeles opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1.33. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 65-66.
(...)
...internationale forpligtelser, mens det ikke inden for disse rammer kan dispenseres fra de grundlæggende betingelser, hvorfor § 9 c, stk. 1, i sådanne tilfælde er den eneste hjemmel for meddelelse af opholdstilladelse, hvor nægtelse af familiesammenføring ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.44. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 67.
- Side 152 -
...for de i den dagældende bestemmelse i UDL § 9, stk. 1, nævnte tilfælde, har nær familiemæssig eller lignende tilknytning til en i Danmark fastboende person. Ifølge forarbejderne til lov nr. 365/2002 skal denne persongruppe fremover meddeles opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1. Ifølge forarbejderne drejer dette sig bl.a. om følgende tilfælde:
(...)
- Side 153 -
Endvidere har Højesteret i to tilfælde haft lejlighed til at fortolke rækkevidden af kriteriet »nær familiemæssig eller lignende tilknytning til en i Danmark fastboende person uden for de i UDL § 9, stk. 1, nævnte tilfælde«:
(...)
...1 (nu § 9 c, stk. 1). Det var imidlertid usikkert, om Integrationsministeriet havde anset barnet for omfattet af denne bestemmelse, og allerede fordi det dermed ikke kunne afvises, at ministeriet havde lagt en forkert retsanvendelse til grund, og at dette havde haft betydning for sagens afgørelse, hjemviste Højesteret sagen til fornyet behandling.
(...)
- Side 154 -
udfaldet af dna-prøven og forældrenes oprindelige oplysninger ikke fandtes tilstrækkeligt godtgjort, at der mellem på den ene side ægtefællerne og på den anden side barnet var en sådan nær familiemæssig eller lignende tilknytning som forudsat efter den dagældende bestemmelse i UDL § 9, stk. 2, nr. 1 (nu § 9 c, stk. 1).
...stilles i det land, hvor vielsen blev foretaget. Selvom dette skulle være tilfældet, anerkendes ikke ægteskaber, som strider mod de til enhver tid gældende danske retsprincipper (»ordre public«).1515. Efter kompetencereglen i ægteskabslovens § 58 a, stk. 2, nr. 7, skal sager om, hvorvidt parterne er ægtefæller, behandles efter familieretshusloven.
- Side 156 -
Her skal omtales to eksempler fra administrativ praksis om anerkendelse af et ægteskab indgået med en mindreårig. I begge tilfælde stadfæstedes Udlændingestyrelsens afslag på ægtefællesammenføring efter UDL § 9, stk. 1, nr. 1, til en udenlandsk statsborger, som på tidspunktet for indgåelse af ægteskab med den herboende reference var under 18 år.