Bemærk, at § 9a blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9a, om det har en betydning.
- Side 32 -
...adgang til opholdstilladelse er Udl. § 9 a. Det følger således af Udl. § 9 a, stk. 1, at der kan gives opholdstilladelse til en udlænding på grundlag af beskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed efter en af de i alt 15 opholdsordninger, som er fastsat i stk. 2 og 3. Disse opholdsordninger betegnes derfor også »erhvervsordninger« og udgøres af:
(...)
...etableringskortordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10,– Start-up Denmark‑ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11,– arbejdsmarkedstilknytningsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12, og den dertil knyttede jobskifteordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13,– fast track-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a-d,– ESS-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 3.
(...)
...diplomater, der ikke behandles yderligere i nærværende fremstilling, se Guide for Diplomats in Denmark, Protokollen, Udenrigsministeriet, tilgængelig på Udenrigsministeriets hjemmeside på http://um.dk/en/about-us/the-protocol-department. I medfør af § 9 p, stk. 1, 1. pkt., gives der således opholdstilladelse med henblik på beskæftigelse til en ud-
(...)
- Side 33 -
...a og § 9 p, og som er kursiveret ovenfor, at meddelelse af opholdstilladelse efter § 9 a er skønsmæssig, eller fakultativ, mens meddelelse af opholdstilladelse efter § 9 p, stk. 1, 1. pkt., derimod er lovbunden, eller obligatorisk. Retningslinjer for skønnet under § 9 a er angivet i bestemmelsens forarbejder og administrativt fastsatte forskrifter.
(...)
- Side 34 -
emæssig tilknytning til en udlænding, der har opholdstilladelse efter en af opholdsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2, 3, 12, eller 24, eller § 9 p, stk. 1, 1. pkt. Denne opholdsordning refererer vi til som:
(...)
...om, at et velfungerende erhvervsliv er afgørende for, at det danske velfærdssamfund kan bevares og udvikles, og at det forudsætter, at virksomheder i Danmark kan klare sig i den internationale konkurrence ved bl.a. at rekruttere disse former for udenlandsk arbejdskraft.55. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 1, s. 9-10.
(...)
...arbejdsmarkedsråd, i vidt omfang involveret i tilblivelsen af reglerne for arbejdsindvandring samt i den konkrete proces for meddelelse af en opholds- og arbejdstilladelse til arbejdsindvandring. Der er således tale om et retligt område, der befinder sig i et krydsfelt mellem udlændinge- og integrationspolitik og beskæftigelses- og erhvervspolitik.
(...)
- Side 35 -
...retskildematerialets kompleksitet ved anvendelsen af skønsmæssige lovbestemmelser inden for udlændingeretten, se Udlændingeret, 4. udgave, bind I, 2017, kap. 1, afsnit 2.2. Nærværende kapitel er derfor i høj grad baseret dels på forarbejder, og navnlig på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (herefter benævnt SIRI) interne forskrifter.
(...)
...forlængelse af tilladelsen (afsnit 3-18). I forlængelse heraf behandles på samme vilkår grænsependlerordningen i Udl.bkg. § 25, stk. 4, der gælder for de grænsependlere, som ikke skal bo i Danmark, og som derfor ikke skal have opholdstilladelse; men som ønsker at arbejde i Danmark, og som derfor skal have arbejdstilladelse (afsnit 19). Herefter be-
(...)
- Side 36 -
...Efterfølgende behandles jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, for visse arbejdsindvandrere (afsnit 21) samt retten til jobskifte efter Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., for visse arbejdsindvandrere (afsnit 22). Afslutningsvis behandles reglerne for indgivelse af ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse på erhvervsområdet (afsnit 23).
Opholdsordningerne for arbejdsindvandrere i Udl. § 9 a har rod i én bestemmelse, der – med enkelte lovtekniske ændringer – har eksisteret i Udl. siden Udl. nr. 226 af 8. juni 1983, først i § 9 og siden i § 9 a, og som blev ophævet ved lov nr. 1488 af 23. december 2014.
(...)
- Side 38 -
...nr. 1-5. Derudover blev der foretaget ændringer til disse mere målrettede erhvervsordninger, herunder positivliste- og beløbsordningen, ligesom en ny målrettet erhvervsordning blev føjet til; nemlig den nu ophævede koncernordning. Dette navnlig for at øge tiltrækningen af samt at lette adgangen for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark.
(...)
- Side 39 -
...vedkommende var der ikke derved tilsigtet en ændring i den hidtidige retstilstand, mens det modsatte var tilfældet for andre erhvervsgrupper – og navnlig de erhvervsgrupper, der blev udelukket fra at få opholdstilladelse efter de særskilte opholdsordninger. Dette behandles nærmere i de følgende afsnit under omtalen af de enkelte erhvervsordninger.
(...)
- Side 40 -
a, stk. 2, nr. 2, samt arbejdsmarkedstilknytningsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12, og den dertil knyttede jobskifteordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13. Ændringerne og deres formål behandles i de følgende afsnit i det omfang, det skønnes relevant.
(...)
...forlængelse af opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, i lbkg. nr. 1117 af 2. oktober 2017. Den arbejdsmarkedstilknytningsordning behandles som følge af dens ophævelse ej heller i nærværende fremstilling. En lignende arbejdsmarkedstilknytningsordning blev dog indført på ny med virkning fra d. 1. juli 2020, hvilket behandles i afsnit 14.
Indledningsvis bemærkes, at selvom en udlænding opfylder betingelserne for at få opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, § 9 m eller § 9 p, kan den pågældende
(...)
- Side 41 -
...opholdstilladelse efter alle eller flere af erhvervsordningerne i Udl § 9 a. Det drejer sig bl.a. om selvforsørgelseskravet, som er fastsat i Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt., samt kravet om, at ansøgerens løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold, som er fastlagt i praksis. De generelle betingelser behandles nærmere i afsnit 20.
(...)
...følger af bemyndigelsesbestemmelsen i Udl. § 12, at udlændinge- og integrationsministeren fastsætter nærmere regler om opholdstilladelser efter Udl. § 9 a, § 9 m og § 9 p, herunder om adgangen til opholdstilladelse, om tilladelsernes varighed og om de betingelser, der kan fastsættes for opholdet. På den baggrund er der fastsat regler herom i Udl.bkg.
(...)
...Udl.bkg. § 15, stk. 3, er det således bestemt, at en opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, § 9 m og § 9 p gives med henblik på midlertidigt ophold her i landet. Indholdet af eller sigtet med en opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, § 9 m og § 9 p er altså, at en udlænding som udgangspunkt kun skal have et korterevarende ophold i Danmark som led i arbejde.
(...)
- Side 42 -
...reglerne er så sindrigt konstrueret, dels at udstedelse af arbejdstilladelse til udlændinge, der indgiver ansøgning om og meddeles opholdstilladelse på grundlag af et bestemt arbejde ved en bestemt arbejdsgiver eller virksomhed i Danmark, er obligatorisk, dels at disse udlændinge ikke skal indgive en særskilt ansøgning om arbejdstilladelse hertil.
(...)
...arbejdstilladelse til bibeskæftigelse, se bilag 1 til udlændinge- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 267, 1. marts 2018, BEU, alm. del, Oversigt over ordninger for ophold til udenlandsk arbejdskraft, ad Bibeskæftigelse, og SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Du-vil-ans%C3%B8ge/Arbejde/Bibesk%C3%A6ftigelse. For visse erhvervsordninger er der
(...)
- Side 43 -
...gældende bestemmelser i Udl., jf. lovens § 2, stk. 2. Om betingelserne for retten til at udføre ulønnet frivilligt arbejde, se lovforslag nr. L 141/2017-18, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.3, s. 4-5, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 1, s. 12, samt Udlændinge- og Integrationsministeriets høringsnotat til lovforslag nr. L 141/2017-18, s. 16.
(...)
...a, stk. 2, nr. 1-9, 11 eller 14, eller § 9 i stk. 2, nr. 1, såfremt de havde haft ophold her i landet. Meddelelse af arbejdstilladelse efter Udl.bkg. § 25, stk. 4, til grænsependlere følger altså betingelserne for opholdstilladelse i Udl. § 9 a, stk. 2, eller § 9 i stk. 2, nr. 1, og er i lighed hermed fakultativ. Dette behandles nærmere i afsnit 19.
(...)
- Side 44 -
...udløber senest 3 måneder før udløbsdatoen for udlændingens pas eller tilbagerejsetilladelse. Det indebærer, at der normalt gives såkaldt pasafkortning af opholdstilladelsen, hvis udlændingens pas ikke har tilstrækkelig lang gyldighed til, at opholdstilladelsen kan udstedes for hele den tilladelsesperiode, som er fastsat i Udl.bkg. § 16, stk. 4-13.
(...)
...betingelser, som formålet med opholdet, udlændingens egne forhold eller sikkerheds- eller sundhedsmæssige grunde tilsiger. Tilsvarende kan der i medfør af Udl.bkg. § 26, stk. 3, fastsættes sådanne betingelser i forbindelse med en arbejdstilladelse, som formålet med arbejdet, udlændingens egne forhold eller sikkerheds- eller sundhedsmæssige grunde tilsiger.
- Side 45 -
...familiesammenførte til flygtninge, medmindre udlændingens oprindelige opholdstilladelse blev meddelt efter Udl. § 9 m. Det betyder, at når betingelserne for deres opholdstilladelse ikke længere er opfyldt, skal opholdstilladelsen inddrages, medmindre dette vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det indebærer, at der ved en afgø-
- Side 46 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse inden for et fagområde, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft (positivlisten).
...1. led om, at der efter ansøgning kunne gives opholdstilladelse til en udlænding, »hvis væsentlige beskæftigelsesmæssige eller erhvervsmæssige hensyn taler for at imødekomme ansøgningen«.3535. Ved § 1, nr. 3, i lov nr. 365 af 6. juni 2002 – i Udl. § 9 a, stk. 1, 2. led – og benævntes også jobkortordningen. Med virkning fra d. 1. juli 2008 blev po-
(...)
- Side 47 -
sitivlisteordningen fastsat i en selvstændig bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2.3636. Ved § 1, nr. 3, i lov nr. 486 af 17. juni 2008 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2. Efter dens indførelse har erhvervsordningen undergået enkelte ændringer.
(...)
...udlændingemyndighederne havde etableret i deres praksis, fordi der var mangel på IT-specialister, og udvidede denne procedure til at omfatte også andre områder, hvor der var mangel på »særligt kvalificeret arbejdskraft«.3737. Se nærmere herom i lovforslag nr. L 152/2001-02, almindelige bemærkninger afsnit 9, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, ad § 9 a.
(...)
...som minimum svarer til en bachelor eller anden mellemlang videregående uddannelse.3939. Jf. lovforslag nr. L 132/2007-08, almindelige bemærkninger afsnit 3.2, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, ad § 9 a, stk. 2, nr. 2. I 2020 blev der indført en særskilt positivlisteordning for faglærte i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, som behandles i afsnit 4.
(...)
- Side 48 -
...erhvervsmæssige hensyn, som taler for at give opholdstilladelse.4242. Jf. lovforslag nr. L 132/2007-08, almindelige bemærkninger afsnit 2. SIRI vil dog kunne foretage en høring af et sagkyndigt organ med henblik på at få vurderet, hvorvidt en udlændings løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold, i tilfælde af at der er tvivl herom.
(...)
...152/2001-02, almindelige bemærkninger afsnit 9, smh.m. lovforslag nr. L 132/2007-08, almindelige bemærkninger afsnit 3.1 og 3.2. Opholdsordningen skal således udgøre en justerbar åbning af det danske arbejdsmarked på områder, hvor der er behov for og efterspørgsel på arbejdskraft.4444. Jf. lovforslag nr. L 132/2007-08, almindelige bemærkninger afsnit 3.2.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, samt Udl.bkg. § 19, stk. 1, at ansøgerens ansættelse skal være inden for et fagområde, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft ifølge positivlisten for højtuddannede. Ansøgerens stillingsbetegnelse (f.eks. afdelingschef) og erhvervsområde (f.eks. ledelse inden for
- Side 49 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 50 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, der uforskyldt mister sit arbejde, har ret til et jobsøgningsophold på op til 6 måneder efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 12, der behandles i afsnit 21.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, gives for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen.
(...)
...stk. 4, 1. pkt., medmindre udlændingen meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder med henblik på at kunne søge nyt arbejde efter Udl. § 9 a, stk. 12. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., er en udmøntning af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, særligt for udlændinge, der er i en tidsbegrænset ansættelse, og behandles i afsnit 21.
(...)
...hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse. En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1, kan imidlertid også forlænges, uanset at fagområdet på tidspunktet for afgørelse om forlængelse
(...)
- Side 51 -
ikke er omfattet af positivlisten, hvis udlændingen er i det samme ansættelsesforhold, som lå til grund for meddelelse af opholdstilladelsen, jf. Udl. § 9 a, stk. 13, 1. pkt.
...måluddannelsesratio for det senest opgjorte bidragsår, og som ikke skulle betale merbidrag for det senest opgjorte bidragsår, jf. § 21 a, jf. §§ 21 b og 21 i, i lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, hvis ansættelsen ikke er omfattet af nr. 1 samt vedrører en stilling på minimum faglært niveau, jf. bilag 1, inden for et område, hvor der er mangel på arbejdskraft.
- Side 52 -
...beskæftigelse på områder, hvor der er mangel på arbejdskraft via den samme form for justerbarhed og fremskyndende procedure som positivlisteordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1;5151. Smh. aftale om finansloven for 2020, s. 22, og lovforslag nr. L 188/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 1, s. 4, smh. afsnit 2.1.2, s. 6. se ovenfor i afsnit 3.1.
(...)
...ansættelsesvilkår, som har adgang til at benytte denne positivliste.5353. Ibid., almindelige bemærkninger afsnit 1, s. 4. Derudover er det forudsat i den politiske aftale, der danner baggrund for positivlisteordningen for faglærte i Udl § 9 a, stk. 2, nr. 2, at ordningen skal evalueres årligt i de første fem år.5454. Jf. aftale om finansloven for 2020, s. 22.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, samt Udl.bkg. § 19, stk. 2, 1. led, at ansættelsen ikke må være omfattet af positivlisteordningen for højtuddannede i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1.
- Side 53 -
...uddannelseskrav efter positivlisteordningen for faglærte i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2; jf. lovforslag nr. L 188/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.1.2, s. 6, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 2, s. 18. Om baggrunden herfor, se udlændinge- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 8 til lovforslag nr. L 188/2019-20, 29. maj 2020, UUI, L 188.
...Uddannelsesbidrag (AUB-loven),5757. Lbkg. nr. 187 af 9. marts 2020 med senere ændringer. er helt særegent for denne erhvervsordning. Det skal ses i sammenhæng med det forhold, at omhandlende krav til arbejdsgiveren i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, har til formål at sikre, at det kun er de arbejdsgivere, der lever op til deres samfundsmæssige praktikpladsforpligtel-
(...)
- Side 55 -
...nystartede virksomheder, enkeltmandsvirksomheder eller virksomheder med flere faglærte ansatte, der alle har en videregående uddannelse (dvs. hvor en erhvervsuddannelse ikke er medarbejdernes højest fuldførte uddannelse); se lovforslag nr. L 188/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.1.2, s. 6-7, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 2, s. 19.
(...)
...blevet fritaget for at betale merbidrag for hele det år.6666. Ibid., hvor opgørelsen af bidragsåret også behandles nærmere, ligesom det bemærkes heri, at det vil være det senest opgjorte bidragsår, der foreligger på tidspunktet for afgørelse om opholdstilladelse, som er afgørende efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2 – og ikke nødvendigvis det foregående år.
(...)
Kravet til arbejdsgiverens praktikpladsmæssige forpligtelser i henhold til AUB-loven i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, skal ses i sammenhæng med bestemmelsen i Udl. § 44 a, stk. 16, jf. stk. 17, i medfør af hvilken SIRI kan indhente oplysninger fra AUB om, bl.a. hvorvidt arbejdsgiveren havde en måluddannelsesratio og skulle betale merbidrag.
- Side 56 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
- Side 57 -
...til på baggrund af forespørgsler fra Folketingets Udlændingeudvalg, at opholdstilladelsen i stedet skal udstedes efter reglerne i Udl.bkg. § 16, stk. 4; se udlændinge- og integrationsministerens ændringsforslag stillet d. 22. juni 2020 uden for tillægsbetænkningen til 3. behandlingen af lovforslag nr. L 188 A/2019-20, bemærkningerne til nr. 4, s. 2.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over de tidsrum, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt.
(...)
...stk. 2, nr. 2, kan i henhold til Udl. § 9 a, stk. 13, 2. pkt., dog kun forlænges, hvis arbejdsgiveren på tidspunktet for afgørelse om forlængelse af opholdstilladelsen havde en måluddannelsesratio for det senest opgjorte bidragsår og ikke skulle betale merbidrag for et af de seneste to opgjorte bidragsår, jf. § 21 a, jf. §§ 21 b og 21 i i AUB-loven.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om an-
- Side 58 -
...højtuddannede.6969. Ved § 1, nr. 3, i lov nr. 379 af 25. april 2007 – i Udl. § 9 a, stk. 1, 3. led. Med virkning fra d. 1. juli 2008 blev beløbsordningen fastsat i en selvstændig bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2.7070. Ved § 1, nr. 3, i lov nr. 486 af 17. juni 2008 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3. Efter dens indførelse har erhvervsordningen undergået visse ændringer.
(...)
- Side 59 -
...enkle og objektive krav. Det falder dog uden for rammerne af nærværende fremstilling at behandle proforma-vurderingen under beløbsordningen.7474. Se nærmere herom i Udlændingenævnet, Formandskabets 1., 2., 3. og 4. beretning, hhv. 2013, 2014, 2015, og 2016, alle afsnit 3.2.2, samt 5. og 6. beretning, hhv. 2017, afsnit 3.5.1, og 2018, afsnit 3.7.2.
...ansættelsen som minimum skal svare til beløbsgrænsen, der med virkning fra d. 10. juni 2016 blev hævet og fastsat til 400.000 kr.7575. Ved § 1, nr. 1, i lov nr. 661 af 8. juni 2016. Der er fastsat særlige overgangsbestemmelser i lovens § 2, stk. 2, i medfør af hvilken, de hidtil gældende regler finder anvendelse for ansøgninger indgivet før d. 10. juni 2016.
(...)
- Side 60 -
...overvejende grad at målrette beløbsordningen højtuddannede udlændinge; se lovforslag nr. L 168/2015-16, almindelige bemærkninger, s. 2. Fra og med d. 1. januar 2020 udgør den årlige beløbsgrænse på den baggrund 436.000 kr.7878. Jf. vejl. nr. 10241 af 16. december 2019 om regulering pr. 1. januar 2020 af beløbssatser efter Udl. mv., tabel 2, bilag 1.
...mindstebeløbet, og var begrundet i et ønske om dels at skabe en klar retsstilling for, hvilke ydelser, der kan regnes som en del af den årlige aflønning, dels at forebygge misbrug af beløbsordningen og endelig i alt overvejende grad at målrette beløbsordningen højtuddannede udlændinge; se lovforslag nr. L 135/2016-17, almindelige bemærkninger, s. 2.
(...)
...fortolkning af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, se Karnovs note 173 til § 9 a, stk. 2, nr. 3, i Udl., lbkg. nr. 1022 af 2. oktober 2019, som senest ændret ved lov nr. 1001, 1002 og 1003 af 27. juni 2020, Karnov Group Denmark A/S. samt med EU-reglerne om kapitalens frie bevægelighed, der forbyder restriktioner for kapitalbevægelser og betalinger mellem medlems-
(...)
- Side 61 -
...mindstebeløbet, hvorfor eventuel løn, der overstiger beløbsgrænsen, kan udbetales på anden vis, ligesom den kan bestå af andre ydelser eller løndele end likvide midler, herunder personalegoder som f.eks. kost og logi.8484. Jf. Folketingets Udlændingeudvalgs betænkning over lovforslag nr. 135/2016-17, afsnit 3, s. 1, og bemærkningerne til nr. 1, s. 2.
- Side 62 -
Med virkning fra d. 1. juni 2019 følger det af Udl. § 9 a, stk. 10, at ansøgerens arbejdstid som minimum skal være 30 timer om ugen.9090. Som indført ved § 1, nr. 6, i lov nr. 560 af 7. maj 2019.
(...)
...nemlig bl.a. som et krav om fuldtidsbeskæftigelse, dvs. 37 timer ugentligt, medmindre andet er sædvanligt inden for det enkelte arbejdsområde. Udl. § 9 a, stk. 10, er derfor udtryk for lovgivers lempelse til denne praksis særligt i relation til beløbsordningen. Bestemmelsen blev indført for at gøre de regler for arbejdstid, som er etableret i udlæn-
(...)
- Side 63 -
...vandt imidlertid ikke opbakning i Folketinget, og bestemmelsen blev således begrænset til alene at omfatte beløbsordningen. Lempelsen skal ses i sammenhæng med den omstændighed, at udlændinge, der ansøger om opholdstilladelse efter beløbsordningen, altid skal have en løn, der som minimum svarer til beløbsgrænsen, uanset deres ugentlige arbejdstid.
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
(...)
...samme universitet eller virksomhed uden at ansøge SIRI om en ny arbejdstilladelse, f.eks. ved forfremmelse, ændret arbejdssted eller ændret forskningsprojekt, hvis løn- og ansættelsesvilkår fortsat er sædvanlige efter danske vilkår. SIRI skal i den forbindelse orienteres, hvis udlændingens løn- og ansættelsesvilkår forringes. Dette med henblik på at
- Side 64 -
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, endvidere ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, der uforskyldt mister sit arbejde, har ret til jobsøgningsophold på op til 6 måneder efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 12, der behandles i afsnit 21.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, gives for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen.
(...)
...stk. 4, 1. pkt., medmindre udlændingen meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder med henblik på at kunne søge nyt arbejde efter Udl. § 9 a, stk. 12. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., er en udmøntning af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, særligt for udlændinge, der er i en tidsbegrænset ansættelse, og behandles i afsnit 21.
(...)
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlæn-
(...)
- Side 65 -
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, også forlænges, uanset at den årlige aflønning ikke opfylder mindstebeløbet på tidspunktet for afgørelse om forlængelse, hvis udlændingen er i det samme ansættelsesforhold, og den årlige aflønning forsat opfylder den beløbsgrænse, som lå til grund for meddelelse af opholdstilladelsen, jf. Udl. § 9 a, stk. 14.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse som forsker på et universitet eller i en virksomhed i Danmark.
...indført med virkning fra d. 1. januar 2015 ved IR-reformen som en del af målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt – og med enkelte ændringer til den gældende retstilstand.9393. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4.
- Side 67 -
...med virkning fra d. 1. januar 2015 således slet ikke stilles krav til omfanget af forskerens beskæftigelse på universitetet eller i virksomheden i Danmark. En forsker kan derfor samtidigt være tilknyttet f.eks. andre universiteter i Danmark eller i andre lande og kan få opholdstilladelse uanset den pågældendes ugentlige arbejdstimetal.101101. Ibid.
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
(...)
Som en undtagelse hertil kan udlændinge med opholdstilladelse efter forskerordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, i medfør af Udl.bkg. § 26, stk. 2, dog skifte stillingsindhold inden for samme universitet eller virksomhed uden at
- Side 68 -
...2. Dette gælder for bibeskæftigelse i form af såvel lønarbejde som selvstændig erhvervsvirksomhed og uden timebegrænsning, ligesom der ikke stilles særskilte krav til løn- og ansættelsesvilkår for bibeskæftigelsen.103103. Jf. lovforslag nr. L 141/2017-18, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.1, s. 4, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, s. 13.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, ydermere ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
- Side 69 -
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, der uforskyldt mister sit arbejde, har ret til et jobsøgningsophold på op til 6 måneder efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 12, der behandles i afsnit 21.
...opgivelse af bopæl i Danmark eller udlandsophold i en længere periode. Udlændingen kan derfor bl.a. arbejde skiftevis i Danmark og i udlandet, uden at det har konsekvenser for den pågældendes opholdstilladelse.106106. Se lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.3.2.1.1, s. 17-18, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 45, s. 66.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, gives for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen.
(...)
...stk. 4, 1. pkt., medmindre udlændingen meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder med henblik på at kunne søge nyt arbejde efter Udl. § 9 a, stk. 12. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., er en udmøntning af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, særligt for udlændinge, der er i en tidsbegrænset ansættelse, og behandles i afsnit 21.
(...)
...stk. 2, nr. 4, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i den del af tilladelsesperioden, hvor forskeren har opholdt sig i Danmark, og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse. Som følge af retten
(...)
- Side 70 -
...forlænges tilladelsen således, hvor ansøgeren skifter stilling, såfremt der er tale om et naturligt karriereforløb, såfremt jobindholdet ikke ændres væsentligt, og såfremt ansøgeren fortsat er ansat ved samme uddannelsesinstitution og samme afdeling.107107. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Forskere – Praksis, Forlængelsesansøgning, 12. marts 2018.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har afsluttet en uddannelse på kandidat- eller masterniveau og er inviteret til at forske hos en privat eller offentlig forskningsinstitution uden at være ansat eller indskrevet på forskningsinstitutionen (gæsteforsker).
...med virkning fra d. 1. januar 2015 ved IR-reformen som en del af målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt – og uden de store ændringer til den gældende retstilstand.108108. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5.
- Side 71 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, at ansøgeren dels skal have afsluttet en uddannelse som minimum på kandidat- eller masterniveau, dels skal være blevet inviteret til at forske hos en privat eller offentlig forskningsinstitution i Danmark.
- Side 72 -
...fuldtidsbeskæftigelse for gæsteforskere, kan dog formentlig antages snarere at følge af den omstændighed, at betingelsen om sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår ikke er relevant for opholdstilladelser efter gæsteforskerordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, da gæstefors kere ikke er ansat eller indskrevet ved institutionen eller virksomheden i Danmark.
...Udl. § 9 a, stk. 4, 3. pkt., at ansøgerens og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmers forsørgelse skal være sikret gennem egne midler under hele opholdsperioden i Danmark. Dette supplerende selvforsørgelseskrav skal ses i sammenhæng med den omstændighed, at ansøgeren ikke meddeles opholdstilladelse på grundlag af et lønnet ansættelsesforhold.
- Side 73 -
...dansk offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at »ansættelsen« ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, dog fritaget for krav om arbejdstilladelse til bibeskæftigelse, der har sammenhæng med den (hoved-) beskæftigelse, som danner grundlag for udlændingens opholdstilladelse, jf. Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt. Denne fritagelse svarer til den tilsvarende fritagelse for forskere, der behandles i afsnit 6.3.2.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, endvidere ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
- Side 74 -
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 5, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, gives for højst 3 år uden mulighed for forlængelse. Tilladelsesperioden er knyttet til gæsteforskerens konkrete forskningsprojekt.121121. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Gæsteforskere – Praksis, Varighed, 12. januar 2018.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 5, 2. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over det tidsrum på 3 år, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 5, 1. pkt.
(...)
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis inden for det maksimale tidsrum på de 3 år, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
...Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse til et uddannelsesforløb i en virksomhed i Danmark, med henblik på at udlændingen efter uddannelsesforløbets afslutning udnytter de kompetencer, som uddannelsesforløbet har givet, i udlandet (trainee).
Den særskilte opholdsordning for trainees blev indført med virkning fra d. 1. januar 2015 ved IR-reformen som en del af målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og er-
(...)
- Side 75 -
hvervsmæssige hensyn i øvrigt,122122. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6. og uden at der derved var tilsigtet ændringer af den gældende retstilstand.123123. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.8.2.1, s. 26, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 41.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, at ansøgeren skal være trainee i en dansk eller herværende udenlandsk virksomhed.125125. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Trainees – Praksis, 6. april 2017.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, at ansøgeren skal gennemgå et uddannelses- eller kursusforløb i virksomheden i Danmark, der har relevans for det arbejde, som ansøgeren efterfølgende skal tilbage til udlandet for at udføre.128128. Ibid.
- Side 77 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 6, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, gives første gang for højst 1 år, og efter 1 år for højst yderligere 1 år. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges ud over 2 år, jf. Udl.bkg. § 16, stk. 6, 2. pkt.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 6, 3. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke udover de tidsrum, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 6, 1. pkt.
(...)
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis inden for det maksimale tidsrum på de 2 år, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
- Side 78 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse på baggrund af udlændingens
...målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt – og med visse ændringer til den gældende retstilstand.133133. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7. Efter dens indførelse har erhvervsordningen undergået enkelte ændringer.
(...)
- Side 79 -
at visse faglærte med virkning fra d. 1. juli 2020 i stedet vil have mulighed for at opnå opholdstilladelse efter positivlisteordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, der behandles i afsnit 4, såfremt deres stillingsbetegnelse er opført på positivlisten for faglærte. I skrivende stund gør det sig f.eks. gældende for rejsemontører og kokke.
(...)
...f.eks. omfattede artister, herunder sangere, musikere, balletdansere og dirigenter, kunstnere, specialiserede kokke, samt idrætsudøvere og -trænere.135135. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.8.2.1, s. 26, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 42, hvor balletdansere dog ikke er nævnt i de almindelige bemærkninger.
(...)
...bemærkninger afsnit 2.14.2, s. 36-37, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 5, s. 45. Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt., blev således udvidet til også at omfatte udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, litra a og b, men altså ikke udlændinge med opholdstilladelse efter litra c, Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt., behandles i afsnit 9.3.2.
- Side 81 -
...udøvende eller skabende kunstnere omfattet af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, litra a, være særlige kunstneriske grunde til, at netop ansøgeren skal udfylde en bestemt rolle i forbindelse med en produktion af kunstnerisk karakter.143143. Jf. SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Du-vil-ans%C3%B8ge/Arbejde/S%C3%A6rlige-individuelle-kvalifikationer.
- Side 82 -
...sædvanlige efter danske forhold.147147. Jf. SIRI’s interne sagsvejledninger: Sportsfolk – Dokumentation, 6. april 2017, og Sportsfolk – Praksis, Betingelser, 6. april 2017; og se SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Du-vil-ans%C3%B8ge/Arbejde/S%C3%A6rlige-individuelle-kvalifikationer, hvor blanketten til brug for forhåndsudtalelsen er tilgængelig.
Specialiserede kokke er en af de stillingskategorier, som vil kunne være omfattet af restgruppen af udlændinge med særlige individuelle kvalifikationer i øvrigt i opsamlingsbestemmelsen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, litra c.150150. Se lovforslag nr. L 151/2018-19, specielle bemærkninger til § 1, nr. 5, s. 45. Efter
(...)
- Side 83 -
...kan der i praksis ikke sættes lighedstegn mellem en faguddannet kok og en specialiseret kok efter bestemmelsen.152152. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Individuelle kvalifikationer – Praksis, Specialiserede kokke, 4. oktober 2017. Der skal således være tale om en stilling på et højt niveau og med et særligt indhold.153153. Ibid., forudsætningsvis.
(...)
Det bemærkes i den forbindelse igen, at bl.a. kokke er opført på positivlisten for faglærte, som er gældende pr. 1. juli 2020, og derfor i skrivende stund vil have mulighed for i stedet at opnå opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2.
- Side 84 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
...560 af 7. maj 2019. Dette gælder for bibeskæftigelse i form af såvel lønarbejde som selvstændig erhvervsvirksomhed, ligesom der ikke stilles særskilte krav til løn- og ansættelsesvilkår for bibeskæftigelsen.157157. Jf. lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 2.14.2, s. 36-37, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 46, s. 59-60.
(...)
...orkester eller undervise på en musikskole, men omvendt ikke som f.eks. kok. Tilsvarende kan en udlænding med opholdstilladelse som professionel idrætsudøver eller -træner efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, litra b, udføre bibeskæftigelse i form af f.eks. at holde foredrag om sin idrætsudøvelse eller trænervirksomhed. Professionelle idrætsudøvere eller -
(...)
- Side 85 -
Det bemærkes, at udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, litra c, på baggrund af særlige individuelle kvalifikationer i øvrigt, herunder specialiserede kokke, ikke er omfattet af fritagelsen for arbejdstilladelse til bibeskæftigelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 7, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, gives for højst 1 år, efter 2 år for højst 2 år, og efter 4 år for højst 3 år ad gangen.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 7, 2. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over de tidsrum, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 7, 1. pkt.
(...)
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 7, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
- Side 86 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der er ansat på en boreplatform, et boreskib eller en anden sammenlignelig flytbar arbejdsplads, som kortvarigt kommer ind på dansk område.
...beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt,159159. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8. og uden at der derved var tilsigtet ændringer af den gældende retstilstand.160160. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.8.2.1, s. 26-27, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 42.
- Side 87 -
...som kortvarigt kommer ind på dansk område. Der kan f.eks. være tale om en udlænding, der er ansat på et rørlægningsskib, et skib, der arbejder med opsætning af vindmøller, boreplatforme eller lignende.164164. Ibid. Smh. også lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.8.2.1, s. 27, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 42.
(...)
...og særlige kvalifikationer; jf. Udlændinge- og Integrationsministeriets notat vedr. forslag om undtagelse af ansatte inden for landbruget og ansatte på boreskibe mv., 2018, som nævnes ovenfor i note 162, s. 3. Det må derudover også antages at indebære, at beskæftigelsessituationen i Danmark ikke er afgørende for, om der kan gives opholdstilladelse.
(...)
- Side 88 -
nedenfor, og dels at opholdstilladelser efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, kan gives for højst 6 måneder;169169. Smh. også udlændinge- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 25 til lovforslag nr. L 141/2017-18, 16. maj 2018, UUI, L 141. se afsnit 10.4.
Efter praksis skal ansøgeren udføre arbejdet offshore, dvs. i havområder væk fra kysten. Arbejdssituationer i danske havne og nærområder, f.eks. arbejde på et sandsugningsfartøj, er ikke omfattet af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8.170170. Jf. Beskæftigelsesministeriets høringsnotat til lovforslag nr. L 61/2014-15, s. 16.
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 89 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 8, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, gives for højst 6 måneder. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges ud over 6 måneder, jf. Udl.bkg. § 16, stk. 8, 2. pkt.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 8, 3. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 8, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke udover det tidsrum på 6 måneder, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 8, 1. pkt.
- Side 90 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse inden for landbrugsområdet som fodermester eller driftsleder.
...hensyn i øvrigt,176176. Ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9. og uden at der derved var tilsigtet ændringer af den gældende retstilstand for netop disse udlændinge.177177. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.8.2.1, s. 26-27, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 42.
(...)
...faglærte med virkning fra d. 1. juli 2020 i stedet vil have mulighed for at opnå opholdstilladelse efter positivlisteordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, der behandles i afsnit 4, såfremt deres stillingsbetegnelse er opført på positivlisten for faglærte. I skrivende stund gør det sig f.eks. gældende for anlægsgartnere og landbrugsmaskine-mekanikere.
- Side 91 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 92 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 7, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, gives for højst 1 år, efter 2 år for højst 2 år, og efter 4 år for højst 3 år ad gangen.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 7, 2. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over de tidsrum, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 7, 1. pkt.
(...)
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 9, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har afsluttet en dansk bachelor-, professionsbachelor-, kandidat- eller ph.d.-uddannelse senest 1 år før ansøgningens indgivelse (etableringskort).
- Side 93 -
Etableringskortordningen blev oprindeligt indført ved IR-reformen med virkning fra d. 1. januar 2015 og har efterfølgende undergået visse ændringer.182182. Som oprindeligt indført ved § 1, nr. 8, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10.
(...)
...at etablere sig i Danmark efter endt uddannelse. Til forskel fra de øvrige erhvervsordninger i Udl. § 9 a, stk. 2, meddeles opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, ikke til et bestemt arbejde ved en stedfæstet arbejdsgiver eller virksomhed, ligesom en etableringskortindehaver er fritaget for krav om arbejdstilladelse; se afsnit 12.3.1.
(...)
...udlænding med opholdstilladelse efter § 9 i, stk. 1 eller 2, som har indgivet ansøgning om opholdstilladelse efter etableringskortordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, må arbejde i tiden, indtil der er taget stilling til, om udlændingen kan meddeles opholdstilladelse.185185. Som indført ved § 1, nr. 28, i lov nr. 560 af 7. maj 2019. Det betyder, at en
- Side 94 -
...Beskæftigelsesministeriets høringsnotat til lovforslag nr. L 61/2014-15, s. 14. eller en dansk ph.d.-uddannelse, herunder en solistuddannelse, der svarer til en ph.d.-uddannelse.189189. Jf. § 2, stk. 1, nr. 3, i bekendtgørelsen om bachelor-, kandidat- og solistuddannelser ved musikkonservatorierne og Operaakademiet, bkg. nr. 833 af 23. juni 2017; ibid.
...etableringskort, imidlertid udvidet fra 6 mdr. til 1 år. Formålet hermed var at sikre, at en udlænding, som f.eks. rejser tilbage til sit hjemland efter at have afsluttet sin danske uddannelse, kan indgive ansøgning om etableringskort op til 1 år efter, at uddannelsen er afsluttet; jf. lovforslag nr. L 111/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2, s. 3.
(...)
- Side 95 -
...omfattet af de – fleste af de – almindelige regler om indgivelse af ansøgninger i Udl. § 9 a, stk. 5, hvilket ikke tidligere var tilfældet. Dette muliggør indgivelse af ansøgninger om etableringskort i visse tilfælde, hvor en udlænding ikke har lovligt (jobsøgnings-)ophold; se også lovforslag nr. L 111/2019-20, specielle bemærkninger til § 1, nr. 2, s. 6.
...Udl. § 9 a, stk. 4, 2. pkt., at ansøgerens og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmers forsørgelse skal være sikret gennem egne midler det første år af opholdet i Danmark. Dette supplerende selvforsørgelseskrav skal ses i sammenhæng med den omstændighed, at ansøgeren ikke meddeles opholdstilladelse på grundlag af et lønnet ansættelsesforhold.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 4, 4. pkt., at ansøgeren ikke må modtage dagpenge på dimittendvilkår efter § 54 i lov om arbejdsløshedsforsikring mv. under sit ophold i Danmark.193193. Lbkg. nr. 199 af 11. marts 2020 med senere ændringer.
- Side 96 -
Derudover gælder den generelle betingelse for opholdstilladelse på grundlag af beskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed om, at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Denne betingelse behandles i afsnit 20.2.
...– og til at starte selvstændig erhvervsvirksomhed uden begrænsning, ligesom udlændingen frit kan skifte arbejde i etableringskortets gyldighedsperiode. Der stilles altså ingen krav til indholdet af den beskæftigelse, som udlændingen måtte påtage sig, ligesom det ikke er et krav, at der skal være tale om fuldtidsbeskæftigelse eller beskæftigelse hos
- Side 97 -
...med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, endvidere ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse. Som følge af den generelle fritagelse for krav om arbejdstilladelse efter Udl.bkg. § 24, stk. 1, nr. 8, må denne ret dog antages at have begrænset praktisk betydning.
...opholdstilladelse, jf. Udl. § 9 a, stk. 11, 3. pkt.199199. Som indført ved § 1, nr. 7, i lov nr. 560 af 7. maj 2019. Formålet hermed var at gøre det mere attraktivt og smidigt for højtuddannede udlændinge at finde arbejde i Danmark efter endt uddannelse; jf. lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 1, s. 7, og afsnit 2.6.2, s. 19-20.
(...)
...den omstændighed, at udlændinge med etableringskort efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, ikke er omfattet af den almindelige jobskifteregel i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt. Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., omfatter nemlig kun udlændinge, der meddeles opholdstilladelse på baggrund af bestemt arbejde ved en stedfæstet arbejdsgiver eller virksomhed.
(...)
...arbejde ved en bestemt arbejdsgiver eller virksomhed, når den pågældende har indgivet ansøgning om opholdstilladelse i medfør af ansættelsen.200200. Se også den daværende regerings, dvs. Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, oversigt over 21 initiativer til styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, 3. oktober 2018, afsnit 11.
(...)
- Side 98 -
...ansættelse, dvs. endnu ikke er påbegyndt ansættelsen, så svarer denne adgang til at fortsætte deres ophold og påbegynde arbejdet i sit indhold til den, der fremgår af den almindelige jobskifteregel i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt.201201. Jf. også lovforslag nr. L 151/2018-19, specielle bemærkninger til § 1, nr. 17, s. 50. Den behandles i afsnit 22.
(...)
...ansættelser under deres etableringsophold. I disse tilfælde kan en udlænding efter indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af sit ansættelsesforhold altså dels fortsætte sit ophold, dels fortsætte sit ansættelsesforhold, indtil der er taget stilling til ansøgningen om opholdstilladelse på baggrund af ansættelsesforholdet.202202. Ibid.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 9, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, gives for højst 2 år.
(...)
...eller ville have kunnet danne grundlag for udstedelse af et etableringskort.203203. Jf. lovforslag nr. L 111/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2, s. 3, hvor også de krav, der i den forbindelse stilles til beskæftigelsen, behandles. Det bemærkes, at selvstændig erhvervsvirksomhed ikke kan danne grundlag for forlængelse af et etableringskort.
(...)
Med virkning fra d. 1. juni 2019 kan der i medfør af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, gives opholdstilladelse til flere etableringsophold til den samme udlænding, hvis udlændingen afslutter flere uddannelser på bachelor-, professions-
- Side 99 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, hvis innovative forretningsplan med henblik på at drive selvstændig erhvervsvirksomhed er positivt vurderet af et uafhængigt ekspertpanel nedsat af Erhvervsstyrelsen, og som er omfattet af en kvote, jf. stk. 15.
(...)
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 15, at opholdstilladelse efter § 9 a, stk. 2, nr. 11, kan gives inden for en årlig kvote på 75. Hvis kvoten i 1. pkt. ikke udnyttes, falder den bort.
...januar 2015 ved IR-reformen som en del af målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt – og med visse ændringer til den gældende retstilstand.205205. Ved § 1, nr. 8, jf. navnlig nr. 19 og 69, i lov nr. 1488 af 23. december 2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11.
(...)
- Side 100 -
...Ansøgninger om opholdstilladelse efter Start-up Denmark-ordningen skal i øvrigt behandles i den rækkefølge, som de modtages i SIRI.209209. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.7.2, s. 25, lovforslag nr. L 94/2017-18, specielle bemærkninger til § 1, nr. 2, s. 9, og SIRI’s interne sagsvejledning: Start-up Denmark, 29. marts 2017.
...følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, at der – til forskel fra de øvrige erhvervs ordninger i Udl. § 9 a – er to trin i processen for at søge om opholdstilladelse efter Start-up Denmark-ordningen. Som det første trin skal ansøgeren således have vurderet og godkendt sin forretningsplan af et uafhængigt ekspertpanel, der er nedsat af Erhvervsstyrelsen.
(...)
- Side 101 -
...Ekspertpanelet vurderer derfor ikke forretningsplaner til selvstændige erhvervsvirksomheder inden for restaurationsbranchen, mindre handels-, import- og eksportvirksomhed, detailhandel, herunder kiosker, eller lignende.215215. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger til afsnit 3.7.2, s. 25, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 43.
(...)
...a, stk. 2, nr. 11, skal ses i sammenhæng med Udl. § 48 h. I medfør af i Udl. § 48 h, stk. 1, 1. pkt., afvises en forretningsplan således af Erhvervsstyrelsen, hvis den ikke er egnet til bedømmelse ved det uafhængige ekspertpanel; f.eks. hvor der indgives en forretningsplan til en af de ovenfor nævnte virksomheder, som ekspertpanelet ikke vurderer,
- Side 103 -
...Udl. § 9 a, stk. 4, 2. pkt., at ansøgerens og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmers forsørgelse skal være sikret gennem egne midler det første år af opholdet i Danmark. Dette supplerende selvforsørgelseskrav skal ses i sammenhæng med den omstændighed, at ansøgeren ikke meddeles opholdstilladelse på grundlag af et lønnet ansættelsesforhold.
...henholdsvis om, at ansøgeren er i besiddelse af eventuel dansk autorisation eller lignende dansk offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 104 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 10, at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, gives første gang for højst 2 år, og efter 2 år for højst 3 år ad gangen.
(...)
...med processen for førstegangsansøgninger består forlængelsesprocessen af to trin, hvor det første trin involverer det uafhængige ekspertpanel, der i forlængelsessager som udgangspunkt dog kun består af én konsulent,225225. Se nærmere herom i lovforslag nr. L 94/2017-18, specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, s. 9. mens det andet trin involverer SIRI.
(...)
...pkt., foretages vurderingen efter 1. pkt. af det uafhængige ekspertpanel nedsat af Erhvervsstyrelsen, og SIRI skal også i forlængelsessager lægge ekspertpanelets vurdering uprøvet til grund.226226. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, specielle bemærkninger til § 1, nr. 19, s. 51, og lovforslag nr. L 94/2017-18, specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, s. 9.
(...)
- Side 105 -
...f.eks. lægge vægt på, om virksomheden har fået udviklet en prototype, har fået kunder, har rejst risikovillig kapital mv.227227. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.7.2, s. 25, og lovforslag nr. L 94/2017-18, specielle bemærkninger til § 1, nr. 1 og 3, s. 9. Vurderingen kan påklages efter reglerne i Udl. § 48 h, stk. 2.
...opholdstilladelse til en udlænding, hvis opholdstilladelse efter Udl. §§ 7-9, 9 b-9 e eller 9 m, når udlændingen har familiemæssig tilknytning til en udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9 eller 11-14, nægtes forlænget eller inddrages, når udlændingen er i et fast ansættelsesforhold, der har haft en varighed af mindst 2 år.
(...)
...ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, eller stk. 24, og som har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse på samme eller bedre løn- og ansættelsesvilkår inden for samme branche, som dannede grundlag for opholdstilladelsen efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13.
(...)
...stk. 24, at når en opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, nægtes forlænget eller inddrages pga. uforskyldt ledighed, får udlændingen uden at indgive ansøgning herom opholdstilladelse i op til 3 måneder fra tidspunktet for ansættelsens ophør med henblik på at søge nyt arbejde. Udl. § 9 a, stk. 4, finder tilsvarende anvendelse.
...ved § 1, nr. 3, i lov nr. 365 af 6. juni 2002 – i Udl. § 9 a, stk. 2. Den opholdsordning blev imidlertid ophævet med virkning fra d. 1. juli 2018 ved § 3, navnlig nr. 3, i lov nr. 743 af 8. juni 2018 af et flertal bestående af den daværende regering, dvs. Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, samt Dansk Folkeparti. hvilket tillige
(...)
- Side 106 -
gør sig gældende for den tilknyttede jobskifteordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, og den tilknyttede jobsøgningsopholdsordning i Udl. § 9 a, stk. 24.
(...)
...opholdstilladelse på andet grundlag end egen beskæftigelse, f.eks. som flygtning eller familiesammenført, og hvis opholdstilladelse inddrages eller nægtes forlænget, kan meddeles en ny opholdstilladelse på baggrund af det lønarbejde, som udlændingen har udført under varigheden af sin oprindelige opholdstilladelse, med henblik på at fortsætte det arbejde.
(...)
Den tilknyttede jobskifteordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, giver en udlænding med opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen eller den tilknyttede jobskifteordning eller jobsøgningsopholdsordning mulighed for at få opholdstilladelse ved et jobskifte inden for samme branche.
(...)
...behandles i afsnit 14.6, må opholde sig her i landet og arbejde, i tiden indtil der er taget stilling til, om udlændingen kan meddeles opholdstilladelse. Det betyder, at udlændingen kan fortsætte med at arbejde i sit ansættelsesforhold og opholde sig i Danmark, mens ansøgningen om opholdstilladelse på grundlag af dette ansættelsesforhold behandles.
...12, at ansøgeren oprindeligt skal være blevet meddelt opholdstilladelse specifikt efter Udl. § 7, § 8, § 9, §§ 9 b-e eller § 9 m som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9 eller 11-14. Det betyder, at opholdstilladelser, der er meddelt efter andre bestemmelser i Udl., ikke kan danne
- Side 107 -
...stk. 2, nr. 12.231231. Baggrunden herfor er et ønske om, at udlændinge, hvis opholdstilladelse er betinget af selvforsørgelse, ikke skal kunne omgå et sådant selvforsørgelseskrav ved efterfølgende at kunne opnå opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen; jf. lovforslag nr. L 187/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2.1, s. 4.
...den forbindelse uden betydning, om karakteren af udlændingens ansættelse ændrer sig, f.eks. fra et arbejde på et lager til et arbejde i produktionslokalerne på samme virksomhed, eller om udlændingen forfremmes.234234. Ibid. Der stilles i øvrigt ikke krav til beskæftigelsens karakter, som således kan være i form af såvel faglært som ufaglært arbejde.
- Side 108 -
...ansættelsesforhold skal bestå på tidspunktet for SIRI’s eller Udlændingestyrelsens inddragelse eller nægtelse af forlængelse af udlændingens oprindelige opholdstilladelse – og fortsat skal bestå på tidspunktet for meddelelse af opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12.238238. Jf. lovforslag nr. L 187/2019-20, specielle bemærkninger til § 1, nr. 3, s. 11.
...ansættelseskontrakt, at ansøgeren er i besiddelse af eventuel dansk autorisation eller lignende dansk offentlig godkendelse, hvis den pågældende arbejder inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, at ansøgeren skal have opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 (jf.
- Side 109 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, at ansøgeren skal have indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse inden for den samme branche, som dannede grundlag for ansøgerens opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, at den ansættelse, som ansøgeren har indgået aftale eller fået tilbud om, skal være enten på de samme lønvilkår som den ansættelse, der dannede grundlag for ansøgerens opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, eller på bedre lønvilkår end den ansættelse.
...ansættelseskontrakt eller et konkret ansættelsestilbud, at ansøgeren er i besiddelse af eventuel dansk autorisation eller lignende dansk offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes even-
(...)
- Side 110 -
tuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, dog ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
Jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 24, giver udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, automatisk ret til at blive i Danmark i en ekstra periode på 3 måneder med henblik på at søge arbejde i situationer, hvor grundlaget for deres opholdstilladelse ikke længere er til stede, fordi de uforskyldt er blevet ledige.
(...)
...herom samtidig vil blive meddelt en ny opholdstilladelse i forlængelse af udlændingens hidtidige opholdsgrundlag for en periode på 3 måneder til jobsøgning. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges ud over de 3 måneder.241241. Jf. lovforslag nr. L 187/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2.2, s. 6, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 15, s. 15.
(...)
»Uforskyldt ledighed« svarer til det tilsvarende begreb i jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, ligesom der i lighed hermed ikke stilles krav til omfanget af udlændingens jobsøgning i jobsøgningsperioden.243243. Ibid. Som det også er tilfældet for jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12,
(...)
- Side 111 -
finder selvforsørgelseskravet i Udl. § 9 a, stk. 4, tilsvarende anvendelse på udlændinge, der meddeles opholdstilladelse til et jobsøgningsophold efter Udl. § 9 a, stk. 24. Jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, behandles i afsnit 21.
(...)
Det bemærkes, at en opholdstilladelse meddelt til jobsøgning efter Udl. § 9 a, stk. 24, ikke giver en udlænding ret til at arbejde i Danmark.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 11, at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 og 13, gives første gang for højst 2 år og efter 4 år for højst 3 år ad gangen.
(...)
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 og 13, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
...forbindelse en forudsætning, at udlændingens ophold er lovligt. En udlænding, der opholder sig ulovligt i Danmark, vil således ikke kunne indgive ansøgning om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 og 13.244244. Jf. lovforslag nr. L 187/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2.3, s. 6, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 6, s. 12.
(...)
...opholdstilladelse efter Udl. §§ 7-9, 9 b-9 e eller 9 m, når udlændingen har familiemæssig tilknytning til en udlænding med opholdstilladelse efter stk. 2, nr. 1-9 eller 11-14, afvises, medmindre særlige grunde taler herimod, jf. Udl. § 9 a, stk. 6, 2. pkt.245245. Særlige grunde kan f.eks. være en kortere overskridelse af 7-dagsfristen pga. alvorlig sygdom; ibid.
(...)
- Side 112 -
En ansøgning om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, der indgives efter udløbet af opholdstilladelsen meddelt efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 eller 13, eller stk. 24, afvises, jf. Udl. § 9 a, stk. 6, 4. pkt.
(...)
Hvis en udlændings ansøgning om opholdstilladelse tillades indgivet her i landet efter Udl. § 9 a, stk. 6, har udlændingen ret til at blive her i landet under behandlingen af ansøgningen, jf. Udl. § 33 a om processuelt ophold.
(...)
En ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12 og 13, indgives efter de almindelige regler i Udl. § 9 a, stk. 7, der behandles i afsnit 23.1.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse i en virksomhed, som er certificeret efter Udl. § 9 a, stk. 18, og hvor:
(...)
...årlig aflønning på et mindstebeløb, jf. Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3,b ansættelsen indebærer, at udlændingen skal arbejde som forsker, jf. Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4,c ansættelsen indebærer et uddannelsesophold på højt kvalificeret niveau, ellerd udlændingens ophold i Danmark ikke overstiger 90 dage pr. år regnet fra udlændingens indrejse her i landet.
(...)
Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, skal ses i sammenhæng med navnlig Udl. § 9 a, stk. 17, om hurtig jobstart og Udl. § 9 a, stk. 18, jf. stk. 19-22, om certificering af virksomheder.
...2014 – i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, jf. stk. 17-22. hvor den afløste den hidtidige koncernordning, der samtidig blev ophævet.247247. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 2, s. 10, og afsnit 3.2.2, s. 16, samt specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 40. Fast track-ordningen har efterfølgende undergået enkelte ændringer.
(...)
- Side 113 -
...a, herunder fast track-ordningen, er 1 måned.250250. Sendes sagen i høring hos sagkyndige organer, f.eks. det regionale arbejdsmarkedsråd eller den relevante brancheorganisation eller fagforening, er servicemålet i stedet 3 mdr. Om SIRI’s servicemål, se SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Ord-og-begreber/SIRI/Sagsbehandlingstider-i-SIRI.
(...)
Det er en grundlæggende forudsætning for meddelelse af opholdstilladelse efter fast track-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, at den ansættende virksomhed er certificeret i henhold til Udl. § 9 a, stk. 18, af SIRI til at ansætte udlændinge efter fast track-ordningen. De virksomheder, der er certificerede
- Side 114 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 18, at en virksomhed efter ansøgning kan certificeres, hvis virksomheden:
(...)
- Side 115 -
...forudgående vejledningsmøde med SIRI. Formålet hermed er at sikre, at virksomheden forud for certificeringen er bekendt med vilkårene og konsekvenserne, hvis betingelserne for certificering ikke længere er opfyldt.260260. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.1, s. 12-13, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 19, s. 53.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 20, at en certificering efter stk. 18 gives for højst 4 år ad gangen.
(...)
I medfør af Udl. § 9 a, stk. 21, forlænges en certificering efter ansøgning, medmindre der er grundlag for at inddrage certificeringen efter Udl. § 9 a, stk. 22.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 22, 1. pkt., at SIRI træffer afgørelse om at inddrage en certificering efter stk. 18, hvis certificeringen er opnået ved svig.
(...)
...certificering skal inddrages som følge af, at betingelserne for certificeringen ikke længere er opfyldt.261261. Ibid., almindelige bemærkninger afsnit 3.1.1, s. 13, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 19, s. 54, samt lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 2.3.2.1, s. 14, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 30, s. 53-54.
(...)
...nærmere regler om inddragelse af certificering efter Udl. § 9 a, stk. 22, i Udl.bkg. § 22, stk. 5, nr. 1-5. I disse bestemmelser opregnes således en række ikke-kumulative kriterier, der bl.a. kan lægges vægt på ved afgørelse om inddragelse af en certificering. Kriterierne relaterer til visse af betingelserne for certificering i Udl. § 9 a, stk. 18, til
(...)
- Side 116 -
svig og til adgangen for virksomheden til at godtgøre, at der foreligger undskyldelige omstændigheder efter Udl. § 9 a, stk. 19.262262. Se nærmere om inddragelse i lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.1, s. 13, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 19, s. 53-54.
(...)
...afgørelsestidspunktet.263263. Som affattet ved § 1, nr. 16, i lov nr. 560 af 7. maj 2019, der nedsatte den oprindelige karantæneperiode fra 2 til 1 år. Bestemmelsen trådte i kraft d. 1. juni 2019. Det betyder således, at en virksomhed, hvis certificering inddrages, får en 1-årig karantæne for ny certificering fra det tidspunkt, hvor SIRI har truffet afgørelse om inddragelse.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 17, at en udlænding, som har indgået aftale om ansættelse i en virksomhed, der er certificeret efter Udl. § 9 a, stk. 18, kan påbegynde ansættelsen, hvis udlændingen:
(...)
...Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14.3 Har fået en foreløbig tilladelse til at påbegynde arbejdet fra SIRI.265265. Der er to forskellige procedurer for hurtig jobstart alt efter, om udlændingen umiddelbart kan eller ikke kan indrejse lovligt i Danmark; se nærmere herom i SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Du-vil-ansøge/Arbejde/Fast-track-ordningen.
...opholdstilladelse efter beløbsordningen.266266. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.1, s. 14, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 10, s. 44, hvor kravet om udbetaling til en dansk bankkonto dog ikke er nævnt, da dette krav først efterfølgende blev indført ved lov nr. 701 af 8. juni 2017. Beløbsordningen behandles i afsnit 5.
- Side 117 -
...offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, og at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
...forskerordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, følger betingelserne for opholdstilladelse efter fast track-ordningens forskerpor betingelserne for opholdstilladelse efter forskerordningen.267267. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.2, s. 14, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 10, s. 45. Forskerordningen behandles i afsnit 6.
(...)
Det bemærkes, at gæsteforskere, der er omfattet af gæsteforskerordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, ikke er omfattet af fast track-ordningens forskerspor.268268. Jf. også lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.2, s. 15.
- Side 118 -
I modsætning til fast track-ordningens beløbsspor og forskerspor, jf. ovenfor, er fast track-ordningens uddannelsesspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra c, ikke knyttet til andre af Udl. § 9 a’s erhvervsordninger.
- Side 119 -
...uanset længden af dette ophold; se også lovforslag nr. L 61/2014-15, specielle bemærkninger til § 1, nr. 10, s. 46. De 90 dage kan således deles op på flere ophold inden for en periode på 1 år.274274. Se lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 1, s. 7, og afsnit 2.3.2.2, s. 14, samt specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 46.
(...)
...arbejde i en virksomhed, der er certificeret, uden at der i den forbindelse stilles særlige betingelser til den pågældendes arbejde.276276. Jf. lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.4, s. 15, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 10, s. 46, samt lovforslag nr. L 151/2018-19, specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 46.
- Side 120 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 1, at arbejdstilladelse gives til en udlænding, der har opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, og af Udl.bkg. § 26, stk. 1, 1. pkt., at den begrænses til beskæftigelse i et bestemt arbejdsforhold.
(...)
...arbejdstilladelse, f.eks. ved forfremmelse, ændret arbejdssted eller ændret forskningsprojekt, hvis løn- og ansættelsesvilkår fortsat er sædvanlige efter danske vilkår. SIRI skal i den forbindelse orienteres, hvis udlændingens løn- og ansættelsesvilkår forringes. Dette med henblik på at sikre, at løn- og ansættelsesvilkår fortsat er sædvanlige efter danske forhold.
...arbejdstilladelse til bibeskæftigelse, der har sammenhæng med den (hoved-) beskæftigelse, som danner grundlag for udlændingens opholdstilladelse, jf. Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt. Denne fritagelse svarer til den tilsvarende fritagelse for udlændinge med opholdstilladelse efter den almindelige forskerordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, der behandles i afsnit 6.3.2.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, har i henhold til Udl. § 9 a, stk. 25, ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden en særskilt arbejdstilladelse.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholds- og arbejdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
- Side 121 -
En udlænding med opholdstilladelse efter fast track-ordningens beløbs-, fors ker- eller uddannelsesspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a-c, der uforskyldt mister sit arbejde, har ret til jobsøgningsophold på op til 6 måneder efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 12, der behandles i afsnit 21.
(...)
Det bemærkes, at udlændinge med opholdstilladelse efter fast track-ordningens korttidsspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra d, ikke er omfattet af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12.
...er i medfør af Udl. § 17, stk. 5, undtaget fra reglerne om bortfald som følge af opgivelse af bopæl i Danmark eller udlandsophold i en længere periode. Udlændingens ansættelsesforløb kan derfor tilrettelægges med ophold i Danmark og i udlandet på en fleksibel måde.277277. Se lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2, s. 14.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter fast track-ordningens beløbs-, forsker- og uddannelsesspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a-c, gives for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen.
(...)
...stk. 4, 1. pkt., medmindre udlændingen meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder med henblik på at kunne søge nyt arbejde efter Udl. § 9 a, stk. 12. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., er en udmøntning af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, særligt for udlændinge, der er i en tidsbegrænset ansættelse, og behandles i afsnit 21.
(...)
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a-c, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i den del af tilladelsesperioden, hvor udlændingen har opholdt sig i
(...)
- Side 122 -
...se lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.3, s. 15. Som følge af retten til internt stillingsskifte i Udl.bkg. § 26, stk. 2, der behandles i afsnit 15.8.1, kan en opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, endvidere forlænges, selvom udlændingen skifter stillingsindhold inden for samme universitet eller virksomhed.
(...)
...beløbsordning i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3 – også forlænges, uanset at den årlige aflønning ikke opfylder mindstebeløbet på tidspunktet for afgørelsen om forlængelse, hvis udlændingen er i det samme ansættelsesforhold, og den årlige aflønning forsat opfylder den beløbsgrænse, som lå til grund for meddelelse af opholdstilladelsen, jf. Udl. § 9 a, stk. 14.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 12, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter fast track-ordningens korttidsspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra d, gives for højst 90 dage. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges ud over 90 dage, jf. Udl.bkg. § 16, stk. 12, 2. pkt.
(...)
Det følger endvidere af Udl.bkg. § 16, stk. 12, 3. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra d, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over det tidsrum på 90 dage, som er nævnt i Udl.bkg. § 16, stk. 12, 1. pkt.
(...)
...en periode på 1 år. Da en opholdstilladelse til et korttidsophold ikke kan forlænges, skal en udlænding dog søge om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra d, til hvert enkelt korttidsophold.279279. Jf. lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 2.3.2.2, s. 14, samt specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, s. 46.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 3, at der efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, der deltager i en ph.d.-uddannelse eller har indgået aftale eller fået tilbud om ansættelse på forskningscenteret European Spallation
- Side 123 -
...meddeles opholdstilladelse til visse højtkvalificerede udlændinge, som ønsker at bo i Danmark, men som skal arbejde på en bestemt arbejdsplads i et andet land – nemlig European Spallation Source, i Sverige.281281. Smh. også lovforslag nr. L 82/2016-17, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.1-3.1.2, s. 4-5, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 7, s. 10.
(...)
- Side 124 -
...i Udl. § 9 a, stk. 3, er der for ansatte ved ESS i Sverige tilsigtet parallelitet med de betingelser og rettigheder, som eksisterer i forbindelse med reglerne om opholdstilladelse på grundlag af beskæftigelse i Danmark efter Udl. § 9 a, stk. 2; blot tilpasset den forskel, at ESS-ansattes arbejdsplads ikke er i Danmark.284284. Jf. ESS-aftalen, 2016.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 3, 1. pkt., at ansøgeren skal deltage i en ph.d.-ud dannelse eller være tilbudt ansættelse i en stilling ved ESS i Sverige, og denne deltagelse eller ansættelse skal være knyttet til ESS’ forskningsmæssige virksomhed.
- Side 125 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 3, 2. pkt., at en tilsvarende deltagelse eller ansættelse i Danmark skal kunne danne grundlag for opholdstilladelse, såfremt ESS var placeret i Danmark – frem for i Sverige.
(...)
...sagsvejledning: ESS-ordningen – Praksis, Ansatte ved ESS, Ansættelsesvilkår, 29. marts 2017, hvor Udl. § 9 i, stk. 2, dog ikke er nævnt. Smh. også lovforslag nr. L 82/2016-17, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2, s. 4-5, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 7, s. 10, samt SIRI’s vejledning på https://nyidanmark.dk/da/Du-vil-ans%C3%B8ge/Arbejde/ESS-ordningen.
(...)
...krav om, at ansøgerens løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold, gælder dog ikke for ESS-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 3;291291. Jf. lovforslag nr. L 82/2016-17, specielle bemærkninger til § 1, nr. 7, s. 10. alt andet lige fordi ansøgeren jo netop ikke skal indtræde på det danske arbejdsmarked, men derimod på det svenske.
(...)
...familie«.292292. Ibid. Der er ikke i forarbejderne fastsat kriterier for en sådan vurdering; men det kan formentlig antages, at der som minimum skal være tale om en løn på niveau med satserne for integrationsydelsen. Disse satser bruges nemlig af SIRI som minimumskrav under enkelte af erhvervsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2, når udlændinge skal arbejde inden
- Side 126 -
...arbejde i Sverige. Betingelsen indebærer, at ansøgeren skal dokumentere at have arbejdstilladelse i Sverige eller at være fritaget for krav om arbejdstilladelse i Sverige.294294. Jf. lovforslag nr. L 82/2016-17, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2, s. 5, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 7, s. 11, samt til § 1, nr. 22, s. 17, forudsætningsvis.
(...)
...en udlænding søger opholdstilladelse i Danmark samtidig med, at den pågældende søger de fornødne tilladelser i Sverige. Fristen fastsættes som udgangspunkt til 3 måneder, men kan forlænges, f.eks. hvis udlændingen dokumenterer at have en verserende sag om arbejdstilladelse hos de svenske myndigheder, som den pågældende afventer svar på.295295. Ibid.
(...)
Hvis en udlænding ikke dokumenterer at have ret til at arbejde i Sverige inden for den frist, der måtte være fastsat i afgørelsen om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, kan opholdstilladelsen efter omstændighederne inddrages efter Udl. § 19, stk. 1, nr. 10.
Derudover gælder den generelle betingelse for opholdstilladelse på grundlag af beskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed om, at ansøgeren – og dennes eventuelle medfølgende familiemedlemmer – er selvforsørgende, jf. Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt. Denne betingelse behandles i afsnit 20.2.
En udlænding, der meddeles opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, fordi den pågældende deltager i en ph.d.-uddannelse ved ESS i Sverige, gives ar-
- Side 127 -
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, der finder et nyt og andet arbejde end det, som danner grundlag for den pågældendes opholdstilladelse, har ret til jobskifte efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., der behandles i afsnit 22.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, der uforskyldt mister sit arbejde, har ret til et jobsøgningsophold på op til 6 måneder efter reglerne i Udl. § 9 a, stk. 12, der behandles i afsnit 21.
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, er i medfør af Udl. § 17, stk. 5, undtaget fra reglerne om bortfald som følge af opgivelse af bopæl i Danmark eller udlandsophold i en længere periode. Udlændingen har således samme fleksible vilkår som udenlandske forskere, der arbejder i Danmark.297297. Ibid., almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2, s. 5.
Det følger af Udl.bkg. § 16, stk. 4, 1. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, gives for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen.
(...)
...stk. 4, 1. pkt., medmindre udlændingen meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder med henblik på at kunne søge nyt arbejde efter Udl. § 9 a, stk. 12. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., er en udmøntning af jobsøgningsopholdsordningen i Udl. § 9 a, stk. 12, særligt for udlændinge, der er i en tidsbegrænset ansættelse, og behandles i afsnit 21.
(...)
- Side 128 -
En opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 3, kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis, hvis de betingelser, som lå til grund for meddelelse af den oprindelige opholdstilladelse, har været overholdt i tilladelsesperioden og fortsat er opfyldt på tidspunktet for afgørelse om forlængelse.
...for udlændinge, der er berettigede til at arbejde her i landet som følge af Danmarks internationale forpligtelser, blev indført med virkning fra d. 1. januar 2015 ved IR-reformen som en konsekvens af målretningen af den hidtidige bestemmelse i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 6, om væsentlige beskæftigelses- og erhvervsmæssige hensyn i øvrigt – og som en vi-
(...)
- Side 129 -
...Denne særlige adgang til opholdstilladelse efter Udl. § 9 p, stk. 1, 1. pkt., for tyrkiske statsborgere, der er eller agter at være økonomisk aktive her i landet, gælder i tillæg til den normale mulighed for tredjelandsstatsborgere, herunder altså tyrkiske statsborgere, for at opnå opholdstilladelse efter de gældende erhvervsordninger i Udl. § 9 a.
- Side 133 -
...indebærer navnlig, at stand still-klausulerne kan have betydning for også andre opholdsordninger end de, der er fastsat i Udl. § 9 a for beskæftigelse og selvstændig erhvervsvirksomhed, f.eks. opholdsordningen i Udl. § 9 f for religiøse forkyndere m.fl.317317. Se lovforslag nr. L 50/2016-17, almindelige bemærkninger afsnit 8, s. 7-8, og nedenfor kap. 2.
- Side 134 -
...trods herfor må kravet dog formodes normalt at skulle være opfyldt af disse udlændinge, da udlændinge i beskæftigelse generelt – og også inden lovfæstelsen af selvforsørgelseskravet i 2008 – forudsættes at være selvforsørgende på grundlag af arbejdsindtægter under deres ophold i Danmark; se ovenfor i note 6. Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 135 -
...ikke anvendelse på udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse efter Udl. § 9 p, stk. 1, 1. pkt. Som følge af stand still-klausulerne gives tyrkiske statsborgere efter praksis dog retten til jobskifte.323323. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Associeringsaftalen – Praksis, Jobskiftereglen, 6. april 2017. Denne jobskifteregel behandles i afsnit 22.
(...)
...tyrkisk statsborger meddeles opholdstilladelse efter en tidligere gældende beløbsordning, jf. Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, eller fast track-ordning, jf. Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a-c.324324. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Associeringsaftalen – Praksis, Jobsøgningsophold, 6. april 2017. Denne jobsøgningsopholdsregel behandles i afsnit 21.
- Side 136 -
...m, stk. 1, at der, hvis væsentlige erhvervs- eller beskæftigelsesmæssige hensyn taler derfor, efter ansøgning kan gives opholdstilladelse til en udlænding, som har familiemæssig tilknytning til en udlænding med tidsbegrænset eller tidsubegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-14, stk. 3, 12 eller 24, eller § 9 p, stk. 1, 1. pkt.
...på baggrund af erhverv har efterfølgende skiftet og henhører i skrivende stund under det ved en senere lejlighed oprettede Udlændinge- og Integrationsministerie; men Udl. § 9 m er altså bevaret.328328. For en oversigt over det skiftende ressortansvar for sager vedr. udlændingelovgivningen, se Udlændingeret, 4. udgave, bind I, 2017, kap. 1, note 36.
(...)
- Side 137 -
...afsnit 3.1.1, s. 5. Smh. notat om anvendelse af hhv. 24-årskravet, jf. Udl.’s § 9, stk. 1, nr. 1, og tilknytningskravet, jf. § 9, stk. 7, navnlig hvor den herboende ægtefælle eller samlever har en særlig erhvervsmæssig tilknytning til Danmark, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, 26. maj 2003 (j.nr. 2002/4109-2), afsnit 6, s. 6.
(...)
- Side 138 -
...en ansøgning om førstegangsopholdstilladelse enten til SIRI efter Udl. § 9 m, stk. 1, eller til Udlændingestyrelsen efter Udl. § 9, jf. her Udl. § 9, stk. 1, litra e, § 9, stk. 2, litra e, og § 9, stk. 3, litra e.335335. Jf. også SIRI’s interne sagsvejledning: Medfølgende familie, Hovedpersonen har permanent opholdstilladelse (TUB), 29. januar 2018.
- Side 141 -
...opholdstilladelse er betinget af, at hovedpersonen og den medfølgende familie ikke modtager hjælp efter lov om aktiv socialpolitik.346346. Se også lovforslag nr. L 104/2011-12, almindelige bemærkninger afsnit 13.2.5, s. 26-27, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 49, s. 38 og 41, samt lovforslag nr. L 163/2016-17, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.1, s. 4-5.
(...)
...nr. 5, etableringskortordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, eller Start-up Denmark-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, er der fastsat supplerende selvforsørgelseskrav i Udl. § 9 a, stk. 4, 2. og 3. pkt. I disse tilfælde kræves der dokumentation for selvforsørgelse. De supplerende selvforsørgelseskrav behandles i afsnit 7.2.5, 12.2.3 og 13.2.3.
- Side 146 -
...erhvervsordningerne udvidet ved § 1, nr. 31, i lov nr. 560 af 7. maj 2019 fra kun at omfatte familiemedlemmer til udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, til også at omfatte familiemedlemmer til udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4. Undtagelsen svarer således til, hvad der gælder for disse hovedpersoner.
...udlænding med opholdstilladelse efter en af erhvervsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-7, 9, 10-14, litra a-c, og stk. 3, gives højst indtil udløbet af det tidsrum, hvor hovedpersonen har opholdstilladelse her i landet, dog for højst 4 år ad gangen, og efter 8 år for højst 5 år ad gangen, hvis hovedpersonen har tidsubegrænset opholdstilladelse.
(...)
...Udl.bkg. § 16, stk. 13, 2. pkt., at en tidsbegrænset opholdstilladelse efter Udl. § 9 m, stk. 1, som følge af familiemæssig tilknytning til en udlænding med opholdstilladelse efter fast track-ordningens korttidsspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra d, gives højst indtil udløbet af det tidsrum, hvor hovedpersonen har opholdstilladelse her i landet.
(...)
- Side 147 -
...pligten til at afgive fingeraftryk til brug for identifikation og identitetskontrol, jf. Udl. § 40 f, stk. 4, jf. også Udl. § 47 b, stk. 1, 2. og 3. pkt., og stk. 2, 2. og 3. pkt., medmindre de ansøger om udstedelse af et opholdskort som bevis for opholdstilladelse efter Udl.bkg. § 14, stk. 2, og der i den forbindelse optages fingeraftryk af udlændingen.
- Side 148 -
Det følger af Udl.bkg. § 25, stk. 4, 1. pkt., at arbejdstilladelse efter ansøgning kan gives til en udlænding med ophold uden for landet, hvis udlændingen ville have opfyldt betingelserne for at få opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9, 11 eller 14, eller § 9 i, stk. 2, nr. 1, hvis udlændingen havde haft ophold her i landet.
...for erhvervsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2.377377. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Pendlere – Praksis, 12. januar 2018. Det indebærer, at pendlerarbejdstilladelser efter Udl.bkg. § 25, stk. 4, som udgangspunkt gives under de samme betingelser og på de samme vilkår som opholds- og arbejdstilladelser efter opholdsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2.
- Side 149 -
...opholdstilladelse efter en af opholdsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9, 11 eller 14, eller § 9 i, stk. 2, nr. 1. Det indebærer, at en ansøgning om pendlerarbejdstilladelse efter Udl.bkg. vurderes på baggrund af den for den konkrete ansøgning relevante bestemmelse i Udl.379379. Som eksempler fra Udlændingenævntes praksis herpå, se ÅB/2016/36 og ÅB/2017/46.
(...)
Der henvises derfor til behandlingen af de enkelte erhvervsordninger i Udl. § 9 a, stk. 2, i de foregående afsnit for en nærmere beskrivelse heraf. For så vidt angår ph.d.-ordningen for lønnede ph.d.-studerende i Udl. § 9 i, stk. 2, nr. 1, henvises der til behandlingen heraf i kap. 2.
...ansættelseskontrakt eller et konkret ansættelsestilbud, at ansøgeren er i besiddelse af eventuel dansk autorisation eller lignende dansk offentlig godkendelse, hvis den pågældende skal arbejde inden for et lovreguleret erhverv i Danmark, og at ansættelsen ikke er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt, jf. Udl. § 9 a, stk. 9, Disse betingelser behandles i afsnit 20.
- Side 150 -
...forskerordningen Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, eller fast track-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, som en undtagelse hertil – og i medfør af en analog anvendelse af Udl.bkg. § 26, stk. 2 – kan skifte stillingsindhold inden for samme universitet eller virksomhed uden at ansøge SIRI om en ny arbejdstilladelse. Denne ret behandles i afsnit 5.3.1, 6.3.1 og 15.8.1.
...danner grundlag for udlændingens arbejdstilladelse, jf. Udl.bkg. § 25, stk. 5, 1. pkt. Denne ret til bibeskæftigelse for pendlere svarer til retten til bibeskæftigelse i Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt., for udlændinge med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, 5 og 14, litra b, der for denne persongruppes vedkommende behandles i afsnit 6.3.2.
- Side 151 -
...151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 2.14.2, s. 37. jf. Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt., der for denne persongruppes vedkommende behandles i afsnit 9.3.2. Der er dog ikke, som ellers forventet i forarbejderne, indsat en særskilt bestemmelse herom i Udl.bkg., men det kan formentlig antages, at Udl. § 14, stk. 2, 1. pkt., anvendes analogt på disse pendlere.
...141/2017-18, almindelige bemærkninger afsnit 3.1.2.3, s. 5. Smh. også lovforslag nr. L 148/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.2, s. 4. jf. her Udl. § 9 a, stk. 25. Der er dog ikke, som ellers forudsat i forarbejderne, indsat en særskilt bestemmelse herom i Udl.bkg., men det kan formentlig antages, at Udl. § 9 a, stk. 25, anvendes analogt på pendlere.
...til jobskifte efter reglerne i Udl.bkg. § 25, stk. 4, 2. og 3. pkt. Retten til jobskifte for pendlere svarer til retten til jobskifte i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., for udlændinge med opholdstilladelse efter de omhandlende erhvervsordninger i Udl. § 9 a, stk. 2 (dog selvsagt uden retten til at opholde sig i Danmark), der behandles i afsnit 22.
En pendlerarbejdstilladelse efter Udl.bkg. § 25, stk. 4, 1. pkt., gives i lighed med opholds- og arbejdstilladelser efter Udl. § 9 a, stk. 2, og kan forlænges i henhold til den almindelige forlængelsespraksis.382382. Jf. SIRI’s interne sagsvejledning: Pendlere, Opholdstilladelsens længde, 6. april 2017.
- Side 153 -
...i en ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse er angivet, at den omhandlende udlændings ansættelse sker efter gældende overenskomst, lægges det som udgangspunkt til grund, at udlændingens løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige.390390. Dette gælder dog ikke ift. positivlisteordningen for faglærte i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2; se ovenfor i note 67.
(...)
I tilfælde af, at der er tvivl om, hvorvidt en udlændings løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold, vil SIRI kunne høre det regionale arbejdsmarkedsråd herom i henhold til Udl. § 9 a, stk. 8. Som følge af det forvaltningsretlige official- eller undersøgelsesprincip, se afsnit 23.8, vil SIRI
- Side 156 -
...lønstatistik normalt som rettesnor, når SIRI vurderer lønsædvanlighed.399399. Jf. SIRI’s høringssvar til lovforslag nr. L 189/2017-18. Dette gælder dog ikke ift. positivlisteordningen for faglærte i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 2, da der til brug herfor udarbejdes en særlig lønstatistik, som er baseret på Danmarks Statistiks lønregister; se ovenfor i note 67.
(...)
...omfattet af beløbsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, eller fast track-ordningens beløbsspor i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 14, litra a, adskiller sig dog på visse områder betydeligt fra den her beskrevne for så vidt angår løn til og med beløbsgrænsen. Dette som følge af kravet om udbetaling heraf til en dansk bankkonto, som behandles i afsnit 5.2.2.
Der stilles dog ikke krav om fuldtidsbeskæftigelse til udlændinge, der er omfattet af forskerordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 4, eller fast track-
(...)
- Side 157 -
...ikke stilles krav til omfanget af en forskers beskæftigelse. Dette behandles i afsnit 6.2.2. For udlændinge, der er omfattet af beløbsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 3, stilles der heller ikke krav om fuldtidsbeskæftigelse, men alene om en ugentlig arbejdstid på minimum 30 timer ugentligt, jf. Udl. § 9 a, stk. 10. Dette behandles i afsnit 5.2.3.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 4, 1. pkt., at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2 og 3, skal betinges af, at udlændingen og personer, der meddeles opholdstilladelse som følge af familiemæssig tilknytning til udlændingen, ikke modtager hjælp efter lov om aktiv socialpolitik.
(...)
...1, nr. 3, ad § 9 a, stk. 3. Selvforsørgelseskravet svarer på disse punkter således til det fremadrettede selvforsørgelseskrav ved familiesammenføring efter Udl. § 9, stk. 5, 2. pkt., jf. 3. pkt., for så vidt angår hjælp efter lov om aktiv socialpolitik.404404. For en gennemgang heraf, se Udlændingeret, 4. udgave, bind I, 2017, kap. 6, afsnit 8.2.1.
(...)
...ses i sammenhæng med kommunalbestyrelsernes forpligtelse efter Udl. § 44 e, stk. 3, til at indberette til SIRI, hvis en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2 eller 3, eller personer, der er meddelt opholdstilladelse som følge af familiemæssig tilknytning til udlændingen, modtager hjælp efter lov om aktiv socialpolitik.
(...)
- Side 158 -
...opholdstilladelser meddelt efter gæsteforskerordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 5, etableringskortordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, og Start-up Denmark-ordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 11, hvor udlændingen ikke har opholdstilladelse på grundlag af et lønnet ansættelsesforhold. Disse selvforsørgelseskrav behandles i afsnit 7.2.5, 12.2.3-12.2.4 og 13.2.3.
...lovreguleret erhverv i Danmark, er det derfor en betingelse for meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse på grundlag af beskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed ved en stedfæstet arbejdsgiver eller virksomhed efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9 eller 11-14, at den pågældende har opnået dansk autorisation eller lignende dansk offentlig godkendelse.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 9, at opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9, 13 og 14, ikke kan gives, hvis den ansættelse, som udlændingen har indgået aftale eller fået tilbud om, er omfattet af en lovlig arbejdskonflikt.
(...)
- Side 159 -
...stillinger. Andre stillinger i en konfliktramt virksomhed er således ikke omfattet af bestemmelsen, hvis disse stillinger efter de fagretlige regler ikke er omfattet af konflikten.409409. Jf. aftale om IR-reformen, 2014, s. 11, samt lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 3.9.2, s. 28, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 15, s. 49-50.
(...)
Udl. § 9 a, stk. 9, skal ses i sammenhæng med de faglige lønmodtagerorganisationers forpligtelse efter Udl. § 44 h til at indberette til SIRI, når en virksomhed omfattes af en lovlig arbejdskonflikt, og når en lovlig arbejdskonflikt, som lønmodtagerorganisationen tidligere har indberettet til SIRI, ophører eller udvides.
(...)
...af forlængelsesansøgninger sættes i bero, indtil konflikten er afsluttet eller kendt overenskomststridig eller på anden måde retsstridig. Bestemmelsen indebærer omvendt ikke, at en allerede meddelt opholdstilladelse kan inddrages i tilfælde af, at ansættelsen omfattes af en lovlig arbejdskonflikt i opholdstilladelsens gyldighedsperiode.411411. Ibid.
- Side 160 -
...1, 3, 4 eller 14, litra a-c, eller stk. 3, og som bliver uforskyldt ledig, kan gives opholdstilladelse i op til 6 måneder fra ansættelsens ophør med henblik på at søge nyt arbejde. Udlændingen skal, senest umiddelbart efter at udlændingens ansættelsesforhold er ophørt, indgive ansøgning herom. Udl. § 9 a, stk. 4 og 11, finder tilsvarende anvendelse.
(...)
...Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-4 og 14, litra a-c, og stk. 3, højst kan gives indtil 14 dage efter kontraktperiodens udløb, dog ikke ud over tidsrummene nævnt i 1. pkt., medmindre udlændingen har opholdstilladelse efter Udl § 9 a, stk. 2, nr. 1, 3, 4 eller nr. 14, litra a-c, og meddeles opholdstilladelse for yderligere 6 måneder efter Udl. § 9 a, stk. 12.
...i lov nr. 560 af 7. maj 2019, der trådte i kraft d. 1. juni 2019. Jobsøgningsopholdsordningen omfatter altså ikke alle erhvervsordningerne i Udl. § 9 a, men kun erhvervsordninger, som er rettet mod højtkvalificerede og højtlønnede udlændinge.416416. Se også Udlændinge- og Integrationsministeriets høringsnotat til lovforslag nr. L 187/2019-20, s. 9.
(...)
Udl. § 9 a, stk. 12, jf. Udl.bkg. § 16, stk. 4, 2. pkt., giver udlændinge med opholdstilladelse efter de her nævnte erhvervsordninger mulighed for at blive
(...)
- Side 161 -
...og samtidig blive meddelt en ny opholdstilladelse i forlængelse af dennes hidtidige opholdsgrundlag for en periode på indtil 6 måneder til jobsøgning. Opholdstilladelsen kan ikke forlænges ud over de 6 måneder.417417. Jf. lovforslag nr. L 132/2007-08, almindelige bemærkninger afsnit 8.2.2, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 4, ad § 9 a, stk. 22.
(...)
...skal derfor ikke indgive en ansøgning om en ny opholdstilladelse til et jobsøgningsophold efter Udl. § 9 a, stk. 12, når deres tidsbegrænsede ansættelseskontrakt udløber. Den automatiserede fremgangsmåde for udlændinge i tidsbegrænsede ansættelser blev indført for at gøre jobsøgningsopholdsordningen så smidig og ubureaukratisk som muligt.419419. Ibid.
(...)
- Side 162 -
...et eventuelt nyt arbejde, som den pågældende måtte finde i jobsøgningsperioden, efter jobskiftereglen i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt. Dette behandles i afsnit 21.3. Udl. 9 a, stk. 12, stiller i øvrigt ikke krav til omfanget af udlændingens jobsøgning i jobsøgningsperioden.421421. Ibid., specielle bemærkninger til § 1, nr. 4, ad § 9 a, stk. 22.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 12, 1. pkt., at ansøgeren skal være blevet uforskyldt ledig.
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 12, 2. pkt., at ansøgeren skal indgive sin ansøgning om opholdstilladelse med henblik på jobsøgning senest umiddelbart efter, at den pågældendes hidtidige ansættelsesforhold ophører.
- Side 163 -
Det følger af Udl. § 9 a, stk. 12, 3. pkt., at selvforsørgelseskravet i Udl. § 9 a, stk. 4, finder tilsvarende anvendelse på udlændinge, der meddeles opholdstilladelse til et jobsøgningsophold efter Udl. § 9 a, stk. 12. Selvforsørgelseskravet behandles i afsnit 20.2.
En udlænding med opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 12, der finder et arbejde under sit jobsøgningsophold, skal indgive ansøgning om opholdstilladelse efter en af opholdsordningerne i Udl. § 9 a, stk. 2 eller 3, i medfør af dette arbejde.
(...)
...SIRI har taget stilling til ansøgningen om opholdstilladelse i medfør af ansættelsesforholdet. Det følger nemlig af Udl. § 9 a, stk. 12, 3. pkt., at jobskiftereglen i Udl. § 9 a, stk. 11, finder tilsvarende anvendelse på udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse til et jobsøgningsophold efter § 9 a, stk. 12. Jobskiftereglen behandles i afsnit 22.
...ansættelsesforhold, efter indgivelse af ansøgning om opholdstilladelse i medfør af det nye ansættelsesforhold kan opholde sig i Danmark og arbejde i tiden, indtil der er taget stilling til, om udlændingen kan meddeles opholdstilladelse. Ansøgning om ny opholdstilladelse skal indgives senest på det tidspunkt, hvor udlændingen påbegynder nyt arbejde.
Jobskiftereglen i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., blev oprindeligt indført med virkning fra d. 1. juli 2008,424424. Ved § 1, nr. 5, i lov nr. 486 af 17. juni 2008 – i Udl. § 9 a, stk. 16. hvor den omfattede visse af de dagældende er-
(...)
- Side 164 -
...meddelt opholdstilladelse til et bestemt arbejde ved en stedfæstet arbejdsgiver eller virksomhed efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9, 11 og 14, eller stk. 3, har ret til at fratræde sit arbejde og påbegynde et nyt arbejde, samt fortsat opholde sig i Danmark, når udlændingen indgiver ansøgning om opholdstilladelse i medfør af det nye ansættelsesforhold.
(...)
...kan arbejde inden og indtil SIRI har taget stilling til ansøgningen om ny opholdstilladelse. Udl. § 9 a, stk. 11, indebærer således, at en udlænding bevarer sit hidtidige opholdsgrundlag indtil meddelelse af ny opholdstilladelse eller afslag på ansøgning om ny opholdstilladelse.426426. Ibid., specielle bemærkninger til § 1, nr. 4, ad § 9 a, stk. 21.
(...)
- Side 165 -
...opholdstilladelse efter etableringskortordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 10, ikke er omfattet af jobskiftereglen i Udl. § 9 a, stk. 11, 1. og 2. pkt., da de frit kan påbegynde og skifte arbejde i etableringskortets gyldighedsperiode. Disse udlændinge er i stedet omfattet af jobskiftereglen i Udl. § 9 a, stk. 11, 3. pkt., der behandles i afsnit 12.3.3.
(...)
...bemærkes endvidere, at udlændinge med opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12, eller den tilknyttede jobskifteordning i nr. 13 ikke er omfattet af jobskiftereglerne i Udl. § 9 a, stk. 11. Disse udlændinge er i stedet omfattet af jobskifteordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 13, der behandles i afsnit 14.3.
...a, stk. 11, 1. pkt., at det er en betingelse for retten til jobskifte, at udlændingen indgiver ansøgning om ny opholdstilladelse i medfør af det nye ansættelsesforhold. Det følger endvidere af Udl. § 9 a, stk. 11, 2. pkt., at denne ansøgning om ny opholdstilladelse skal indgives senest på det tidspunkt, hvor udlændingen påbegynder sit nye arbejde.
...pkt., og § 9 p, stk. 2, 1. pkt., at en ansøgning om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-11 og 14, og stk. 3, henholdsvis § 9 p, stk. 1, 1. pkt., kun kan indgives her i landet, hvis udlændingen har lovligt ophold i medfør af §§ 1-3 a eller 4 b eller § 5, stk. 2, eller i medfør af EU-reglerne, jf. § 6, eller i medfør af en opholdstilla-
(...)
- Side 166 -
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-9 (men ikke nr. 10), 11 og 14, og stk. 3, henholdsvis § 9 p, stk. 1, 1. pkt.432432. Om den materielle forskel på processuelt ophold og opsættende virkning, se lovforslag nr. L 189/2019-20, almindelige bemærkninger afsnit 2.1.1, s. 18-19, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 38 samt nr. 40, s. 124-130.
(...)
...forælderen – ville skulle udrejse af Danmark for at indgive ansøgning om ny opholdstilladelse for barnet fra udlandet. Se nærmere herom i lovforslag nr. L 151/2018-19, almindelige bemærkninger afsnit 2.10.2, s. 27-28, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 12, s. 47-48. eller hvis der foreligger ganske særlige grunde, herunder hvis Danmarks internati-
(...)
- Side 167 -
...grundlag, bliver alvorligt syg, eller hvis et af udlændingens nærmeste familiemedlemmer bliver alvorligt syg. Se nærmere herom i lovforslag nr. L 61/2014-15, almindelige bemærkninger afsnit 6, s. 35, og specielle bemærkninger til § 1, nr. 13, s. 48-49, samt til § 1, nr. 43, s. 65-66. jf. Udl. § 9 a, stk. 5, 3. pkt., henholdsvis § 9 p, stk. 2, 3. pkt.
(...)
Hvis udlændingen har fået fastsat en udrejsefrist, kan ansøgning om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 1-11 og 14, og stk. 3, og § 9 p, stk. 1, 1. pkt., ikke indgives her i landet, medmindre Danmarks internationale forpligtelser kan tilsige det, jf. Udl. § 9 a, stk. 5, 4. pkt., henholdsvis § 9 p, stk. 2, 4. pkt.
(...)
Det bemærkes, at indgivelse af førstegangsansøgninger om opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen i Udl. § 9 a, stk. 2, nr. 12, og den dertil knyttede jobskifteordning i nr. 13 er reguleret i Udl. § 9 a, stk. 6, som behandles i afsnit 14.6.
(...)
Hvis en udlændings ansøgning om opholdstilladelse tillades indgivet her i landet efter Udl. § 9 a, stk. 5 – eller stk. 6 – eller § 9 p, stk. 2, har udlændingen ret til at blive her i landet under behandlingen af ansøgningen, jf. Udl. § 33 a om processuelt ophold.
(...)
...omstændigheder, der ikke kan lægges udlændingen til last, eller hvis der foreligger undskyldelige omstændigheder og afvisning af ansøgningen vil få uforholdsmæssige konsekvenser for udlændingen eller udlændingens herboende familie, eller hvis der foreligger ganske særlige grunde, herunder hvis Danmarks internationale forpligtelser kan tilsige det.
(...)
Hvis en udlændings ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse tillades indgivet her i landet efter Udl. § 9 a, stk. 7, eller § 9 p, stk. 3, tillægges
- Side 168 -
...medfør af EU-reglerne, jf. § 6, eller i medfør af en opholdstilladelse efter §§ 7-9 f, 9 i-9 n, 9 p eller 9 q, og hvis ingen særlige grunde taler herimod.436436. Særlige grunde, der kan tale herimod, svarer til under Udl. § 9 a, stk. 5, og § 9 p, stk. 2; se note 431 samt lovforslag nr. L 61/2014-15, specielle bemærkninger til § 1, nr. 39, s. 61-62.
(...)
...herunder hvis Danmarks internationale forpligtelser kan tilsige det,439439. Ganske særlige grunde, herunder hvis Danmarks internationale forpligtelser kan tilsige det, svarer til under Udl. § 9 a, stk. 5, og § 9 p, stk. 2; se note 435 samt lovforslag nr. L 61/2014-15, specielle bemærkninger til § 1, nr. 39-40, s. 61-63. jf. Udl. § 9 m, stk. 2, 2. pkt.
- Side 169 -
...pkt., kan indgives til en dansk repræsentation i ansøgerens hjemland eller i det land, hvor ansøgeren har haft fast ophold i de sidste 3 måneder. Medmindre humanitære hensyn taler afgørende derimod, kan ansøgningen kun indgives, såfremt ansøgeren har opholdt sig lovligt i det pågældende land i de sidste 3 måneder, jf. Udl.bkg. § 20, stk. 3, 2. pkt.
(...)
- Side 170 -
...opholdstilladelse kan indgives her i landet til Udlændingestyrelsen. Har ansøgeren bopæl eller ophold uden for Københavns og Københavns Vestegns politikredse, kan ansøgning endvidere indgives til Udlændingestyrelsen gennem politiet på den politistation, som har en biometrioptagestation opstillet, i den politikreds, hvor ansøgeren bor eller opholder sig.
- Side 171 -
...Endelig skal ansøgninger fra virksomheder såvel om certificering efter Udl. § 9 a, stk. 18, som om forlængelse af certificering efter Udl. § 9 a, stk. 21, indgives digitalt.447447. Jf. bekendtgørelsens § 2, stk. 1, nr. 14. En digital ansøgning anses i øvrigt for at være kommet frem, når den er tilgængelig for SIRI.448448. Jf. bekendtgørelsens § 4.
- Side 172 -
Det følger endvidere af Udl. § 9 h, stk. 3, 1. pkt., at en virksomhed senest samtidig med indgivelse af ansøgning om certificering efter Udl. § 9 a, stk. 18, og forlængelse af en sådan certificering skal betale et gebyr; se også afsnit 15.2.1.
- Side 173 -
...opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, § 9 m eller § 9 p eller ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse, der er meddelt efter disse bestemmelser. Som en konsekvens af forordningen udstedes bevis for opholdstilladelse nemlig, som nævnt i afsnit 2.1, i format af et opholdskort med biometriske kendetegn i form af personfotografi og fingeraftryk.
(...)
- Side 174 -
Udl. § 9 a, § 9 m eller § 9 p eller ansøgning om forlængelse af en opholdstilladelse, der er meddelt efter disse bestemmelser.
(...)
...biometri i form af fingeraftryk for udlændinge under 6 år.455455. Om optagelse af biometri fra børn, se ovenfor i note 375. Endelig skal der aldrig optages biometri i form af fingeraftryk for udlændinge, der af fysiske grunde ikke er i stand til at afgive fingeraftryk.456456. Jf. Udl. § 12 a og § 40 f, stk. 4, 1. pkt., jf. § 47 b, stk. 2, 2. og 3. pkt.
- Side 175 -
...praksis herpå, se ÅB/2017/47. Manglende opfyldelse af oplysningspligten er endvidere strafsanktioneret i Udl. § 60, stk. 1. Bevidst urigtige oplysninger eller svigagtige fortielser er strafpålagt i Udl. § 59, stk. 1, nr. 2, og kan efter omstændigheder tillige være strafbart efter straffeloven, lbkg. nr. 976 af 17. september 2019 med senere ændringer.
(...)
...ansøgeren om relevante dokumenter, der ikke er vedlagt ansøgningen, ligesom SIRI forud for afgørelsen i en konkret sag kan foretage en høring af et sagkyndigt organ (f.eks. det regionale arbejdsmarkedsråd, jf. også Udl. § 9 a, stk. 8, en arbejdsgiverorganisation eller en fagforening), hvor SIRI ikke selv besidder den fornødne sagkundskab. Det følger
(...)
- Side 176 -
...forskellige ansøgningsskemaer fremgår, hvilke dokumenter og oplysninger, der er relevante for en ansøgning om opholdstilladelse efter Udl. § 9 a, § 9 p og § 9 m, ligesom der på SIRI’s hjemmeside findes en samlet oversigt over styrelsens ansøgningsskemaer.462462. Tilgængelig på https://nyidanmark.dk/da/Ord-og-begreber/SIRI/Ans%C3%B8gningsskemaer---SIRI.