Bøger, som nævner Udlændingeloven § 9c

Bemærk, at § 9c blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9c, om det har en betydning.

- Side 149 -

...§ 9 c, stk. 1, en række grupper af udlændinge, der tematisk intet havde med hinanden at gøre, jf. Lone B. Christensen & Kira Hallberg i Christensen m.fl., Udlændingeret, 3. udg. (2006), s. 219-226. Emnet for det følgende kapitel er en gennemgang af de tilbageværende udlændingegrupper, der kan meddeles opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Indledende bemærkninger

- Side 150 -

...forpligtelser, herunder især EMRK art. 8, var nødvendigt at tillade familiesammenføring, samt i andre, ganske særlige tilfælde, hvor der efter en helt konkret vurdering kunne meddeles tilladelse til familiesammenføring. Disse persongrupper skulle fremover meddeles opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1.33. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 65-66.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...praksis gives opholdstilladelse med henblik på familiesammenføring i medfør af § 9 c, stk. 1.55. Gennemgangen i det følgende bygger bl.a. på Integrationsministeriets notat af 23. juni 2008 om praksis for meddelelse af opholdstilladelse efter UDL § 9 c. Pga. bestemmelsens karakter som opsamlingsbestemmelse med adgang til at udøve et meget konkret skøn,

Læs på Jurabibliotek



Forældre til herboende voksne

- Side 151 -

...32. Det fremgår af forarbejderne, at der på baggrund af Danmarks internationale forpligtelser i helt undtagelsesvise tilfælde kan meddeles opholdstilladelse til en forælder over 60 år til en herboende indvandrer efter UDL § 9 c, stk. 1.77. L 152/2002, alm. bemærkninger, s. 65. Ifølge 2008-notatet kan sådanne sager typisk inddeles i tre kategorier:

Læs på Jurabibliotek



Særlig familiær tilknytning til herboende personer

- Side 152 -

...for de i den dagældende bestemmelse i UDL § 9, stk. 1, nævnte tilfælde, har nær familiemæssig eller lignende tilknytning til en i Danmark fastboende person. Ifølge forarbejderne til lov nr. 365/2002 skal denne persongruppe fremover meddeles opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1. Ifølge forarbejderne drejer dette sig bl.a. om følgende tilfælde:

Læs på Jurabibliotek



Afskaffelse af muligheden for dispensation fra alderskrav ved indgåelse af ægteskab

- Side 154 -

Som endnu et eksempel på meddelelse af opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1, nævnes i forarbejderne til lov nr. 365/2002 to eksempler på ægtefællesammenføring, hvor den ene af ægtefællerne eller de begge er under 18 år:

Læs på Jurabibliotek



Ægteskaber indgået af mindreårige

- Side 157 -

...at partsrepræsentanten havde oplyst, at ansøgeren og den herboende reference havde kendt hinanden i seks år, men dette fandtes ikke at kunne føre til en anden vurdering af sagen, idet der ikke herved var tale om forhold, som kunne føre til, at ansøgeren og den herboende reference kunne anses for at have etableret et beskyttelsesværdigt familieliv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke kunne anses for at udgøre et familieliv, som var omfattet af EMRK art. 8. Udlændingenævnet lagde i den forbindelse vægt på, at referencens og ansøgerens ægteskab ikke kunne anerkendes, idet ansøgeren på tidspunktet for ægteskabets indgåelse var 16 år, at referencen og ansøgeren på tidspunktet for ansøgningens indgivelse havde boet sammen i to

Læs på Jurabibliotek



Børn mellem 15 og 18 år

- Side 158 -

...kapitel, tilføjedes det ved lov nr. 567/2012 til UDL § 9 c, stk. 1, at der kan gives opholdstilladelse til en udlænding under 18 år, hvis hensynet til barnets tarv taler derfor. Formålet var, at det nu fremgår direkte af lovteksten, at hensynet til barnets tarv kan tale for familiesammenføring af en mindreårig udlænding, uanset at barnet er over 15 år.

Læs på Jurabibliotek


Ægtefæller mellem 18 og 24 år

...genindførte 24-årsreglen. Her forudsattes det som nævnt, at der vil kunne være helt særlige forhold, der bevirker, at der skal gives tilladelse til ægtefællesammenføring her i landet, selvom ægtefællerne ikke opfylder betingelsen om, at de begge skal være fyldt 24 år, og at opholdstilladelse i disse tilfælde kan gives i medfør af UDL § 9 c, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


Opholdstilladelse på baggrund af dansk afstamning eller tilknytning til det danske mindretal i Argentina og Sydslesvig

...har én forælder, som har været dansk statsborger fra fødslen. Det er efter praksis ikke et krav, at en udlændings forældre eller bedsteforældre fortsat har dansk indfødsret, men det er en betingelse, at forældrene eller bedsteforældrene har haft dansk indfødsret fra fødslen og således eksempelvis ikke har opnået dansk indfødsret ved naturalisation.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 159 -

...Udlændingenævnets 6. beretning (2018), pkt. 3.5. En sådan tilknytning kan eksempelvis påvises ved at fremlægge dokumentation for medlemskab af en af de kristne, danske menigheder i Argentina i form af en udtalelse fra en dansk kirkes menighed eller en udtalelse fra en dansk kirke, herunder en pastor, eller en udtalelse fra en dansk kirkes kirke-kontor.2626. Ibid.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 160 -

...bedsteforældre havde haft dansk indfødsret fra fødslen. Udlændingenævnet fandt ydermere, at det anførte om, at hun var opvokset hos sin farmoder, at hendes opvækst var blevet præget af danske værdier, og at hendes farmoders venner og kusine havde bekræftet, at hun havde en stærk tilknytning til Danmark og danske værdier, ikke kunne føre til en anden vurdering.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 161 -

...opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1, hvis den pågældende erklærer sig for dansksindet, hvilket eksempelvis kan dokumenteres med et eksamensbevis eller et brev fra en skole, der er medlem af Den Danske Skoleforening for Sydslesvig, et medlemskort eller et brev fra Sydslesvigsk Forening eller et medlemskort fra Sydslesvigsk Vælgerforening.2727. Ibid.

Læs på Jurabibliotek


Ganske særlige grunde i øvrigt

...hvor det kan komme på tale at anvende bestemmelsen, fordi den netop giver adgang til at udøve et meget konkret skøn, når der foreligger ganske særlige grunde.2828. Tilsvarende Langlouis & Tornøe, Udlændingeloven med kommentarer, 2. udg. (1993), s. 131. I det følgende omtales en række tilfælde, hvor bestemmelsen ifølge praksis finder anvendelse.

Læs på Jurabibliotek


Asylansøgere med et særligt plejebehov

...betingelse af, at vedkommende ville være blevet meddelt opholdstilladelse efter UDL § 9 b, såfremt vedkommende havde været omfattet af personkredsen i bestemmelsen (dvs. først have fået afslag på en asylansøgning).2929. Jf. Integrationsministeriets notat af 23. juni 2008 om praksis for meddelelse af opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1, s. 5.

Læs på Jurabibliotek



Generelle principper

- Side 162 -

...Endvidere lægges der vægt på graden af ansøgerens tilknytning til Danmark og til hjemlandet, i hvilken forbindelse der bl.a. lægges vægt på, om ansøgeren var mindreårig ved indrejsen, om ansøgeren har socialt eller familiært netværk i hjemlandet og i Danmark, samt om ansøgeren har gået i skole, taget uddannelse eller arbejdet i Danmark.3030. Ibid.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tilknytning til Danmark. Der er typisk tale om situationer, hvor vedkommende enten har opholdt sig i Danmark i en længere periode uden nogensinde at have et egentligt opholdsgrundlag, eller hvor vedkommendes tidligere opholdstilladelse – for eksempel meddelt som en humanitær opholdstilladelse efter UDL § 9 b, stk. 1 – ikke er blevet forlænget.3232. Ibid.

Læs på Jurabibliotek



Opholdstilladelse på eget grundlag, hvor ansøgeren ikke tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark

- Side 164 -

...skolepligtige alder, og henviste i den forbindelse til Osman-dommen fra 2011, hvor det blev vurderet, at de formative år i den pågældende sag var fra barnets 7. til 15. leveår, hvor barnet havde haft opholdstilladel-se i Danmark. Udlændingenævnet bemærkede endvidere, at FN’s børnekonvention ikke giver en videre ret til familiesammenføring end EMRK art. 8.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tilbagevenden til Afghanistan. Udlændingenævnet lagde i den sammenhæng til grund, at han var opvokset i Iran og alene havde været i Afghanistan én gang i sit liv i en periode på to til tre uger, og at han havde mistet kontakten med sin familie under flugten til Europa, således at hans familienetværk i Afghanistan måtte anses for at være ganske begrænset.

Læs på Jurabibliotek


Opholdstilladelse på eget grundlag, hvor ansøgeren tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark

I ÅB/2018/66 fandt Udlændingenævnet, at en kinesisk statsborger ikke kunne gives opholdstilladelse efter UDL § 9 c, stk. 1. Udlændingenævnet lagde her-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 165 -

...sine formative år dér, inden ansøgeren indrejste i Danmark i en alder af 18 år. Udlændingenævnet lagde endvidere vægt på, at der ikke forelå oplysninger om, at ansøgeren havde familie i Danmark og ikke i øvrigt havde opnået en væsentlig tilknytning til Danmark, der lå ud over ansøgerens midlertidige tilknytning til skiftende studier og arbejdssteder.

Læs på Jurabibliotek