- Side 130 -
...om en udviklingshæmmet person, A, der havde overladt sine NemID-oplysninger (nu MitID) til en anden person, som herefter optog et lån i A’s bank ved at bruge A’s NemID, hæftede for lånet over for banken. For at afgøre dette spørgsmål skulle Højesteret vurdere, om værgemålslovens § 46 kunne finde anvendelse i sagen, hvori ordlyden lyder som følger:
(...)
...ikke var dokumenteret, at A var omfattet af personkredsen i værgemålslovens § 46, da han alene havde fremlagt en kortfattet lægeerklæring, der ikke blev underbygget af sagens øvrige faktuelle forhold (A boede i eget hjem, havde arbejde og var selv ansvarlig for sine økonomiske forhold). Bankens opfattelse var således, at selv om A måske nok havde ned-
(...)
- Side 131 -
...af aftalen. A’s advokat henviste også til den nævnte lægeerklæring, hvoraf det fremgik, at A var »mentalt udviklingshæmmet med et mentalt niveau svarende til en 7-årig«. A’s advokat lagde således vægt på, at man ikke kunne forvente, at personer, der er psykisk udviklet som 7-årige, kan overskue konsekvenserne af at udlevere deres NemID-oplysninger.
(...)
Højesteret finder på denne baggrund, at det må antages, at A på grund af hæmmet psykisk udvikling har været ude af stand til at forstå de økonomiske konsekvenser af at udlevere sine NemID-oplysninger til en anden og konsekvenserne af at optage lån. Højesteret finder derfor, at låneaftalen ikke er bindende for ham, jf. værgemålslovens § 46.