- Side 519 -
...Pariserkonventionen«. Bestemmelsen blev indført ved lovændringen i 2018. Tidligere nød sådanne mærker kun beskyttelse mod andres registrering heraf, jf. herved fortsat VML § 15, stk. 2, nr. 3. Ændringen er indført for at klargøre, at sådanne mærker ret beset (og også hidtil) skal anses for at være stiftet i relation til VML for at opfylde kravet i PKV fuldt ud.
(...)
- Side 520 -
Udenlandske mærker beskyttes også imod registrering her i landet af reglen om varemærketyveri i VML § 15, stk. 3, nr. 9, se herom C.3.f. Denne regel kræver ikke, at det udenlandske mærker er særligt kendt, men derimod, at ansøgeren er i ond tro.
- Side 558 -
Se endelig også nedenfor C.3.f om C-320/12 (Malaysia Dairy), som fastslår, hvad der skal forstås ved begrebet »ond tro« i relation til særreglen om »varemærketyveri« i VML § 15, stk. 3, nr. 9, som særligt tager sigte på udenlandske varemærker. Inden for den særregels anvendelsesområde finder den almindelige regel om god tro ikke anvendelse.
- Side 559 -
...de er til stede. De relative registreringshindringer, som behandles i det følgende, adskiller sig herfra, ved, at de skal gøres gældende ved indsigelse eller en sag om administrativ ophævelse eller under en retssag. Retsvirkningen er her, at et registreret mærke enten udelukkes fra registrering (hvis indsigelse) eller erklæres ugyldigt, se VML § 15.
(...)
...følgende gennemgås en række af de relative indsigelsesgrunde, som findes i VML § 15. Det drejer sig om ældre varemærkerettigheder (a), agenter og repræsentanter (b), selskabsnavne (c), personnavne og særegne navne på fast ejendom (d), ophavsret, titler og industrielle rettigheder (e) og ældre mærker, som er beskyttet i udlandet (»varemærketyveri«) (f).
(...)
...finder ikke anvendelse, hvis indehaveren af de ældre rettigheder har givet samtykke til registreringen, se VML § 15, stk. 4, som dog også noterer, at dette kun gælder under »passende omstændigheder«. I det følgende forudsættes, at der ikke foreligger sådanne aftaler (om »sameksistens«), eller at retten er bortfaldet som følge af passivitet el.lign.
- Side 560 -
...utilbørlig udnyttelse eller skade, jf. § 15, stk. 3, nr. 1. Spørgsmålet, om et ældre varemærke udgør en registreringshindring, er på denne måde sammenfaldende med spørgsmålet, om brugen af et sådant mærke ville udgøre en varemærkekrænkelse, jf. VML § 4. For så vidt angår forholdet til ældre varemærkerettigheder henvises derfor til gennemgangen nedenfor, F.
- Side 561 -
...og tjenester. Som en konsekvens heraf er det afgørende for, om et ældre virksomhedsnavn er til hinder for registreringen af et varemærke, at navnet befinder sig i den »kendetegnsretlige sfære«, dvs. om der til navnet er knyttet en »[kendetegns]ret«. Hvornår dette er tilfældet, er reguleret udtrykkeligt i VML § 15, stk. 3, nr. 4, som lyder således:
(...)
- Side 562 -
...et kompliceret regelsæt: Navne på registrerede virksomheder er omfattet af § 15, stk. 3, nr. 4, hvorimod navne på ikke-registrerede virksomheder er reguleret efter enten § 15, stk. 2, nr. 4 (hvis navnet er beskyttet som et uregistreret varemærke) eller § 15, stk. 3, nr. 5 (hvis navnet er beskyttet efter MFL § 22 (og har mere end lokal betydning)).
- Side 563 -
Det følger af VML § 15, stk. 3, nr. 6, at en registrering kan ophæves/erklæres ugyldig, hvis:
(...)
- Side 564 -
...varemærke). Denne konklusion betyder, at det normalt ikke er muligt via NVL at forbyde, at andre benytter ens efternavn som varemærke (eller som selskabs- eller domænenavn). Grænsen på de 2.000 bærere i NVL § 3 er i denne henseende uden betydning, da NVL ikke giver beskyttelse mod brugen af et personnavn som forretningskendetegn eller virksomhedsnavn mv.
(...)
- Side 565 -
...efternavn. En sådan mangel på parallelitet er fortsat svær at begrunde og som det nærmere fremgår hos Riis/Schovsbo/Wallberg i U 2018B s. 19-27, var det vel også nærliggende at tro, at reformuleringen ved stk. 3, nr. 6, havde rettet op på denne besynderlighed. Det havde den så ikke. Se nærmere om den besynderlige dom Riis/Schovsbo i NIR 2021/61-71.
(...)
- Side 567 -
...beliggende her i landet, og som nyder godt af en »ret«, der er af »mere end lokalt afgrænset karakter«. Den pågældende »rettighed« skal som hidtil forstås i overensstemmelse med praksis. I U 2017.1449 H forklarede Højesteret, at vurderingen af, om et navn er »særegent« (og nyder beskyttelse), skal afgøres i medfør af »almindelige retsgrundsætninger«.
- Side 568 -
...rettigheder, se VML § 15, stk. 3, nr. 8. Bestemmelsen blev reformuleret i 2018 og blev noget slanket. Bl.a. udgik den mærkelige særregel om »særegne titler« på ophavsretligt beskyttede værker, som ikke korresponderede med ophavsretten. Producenter af tegnefilm o.lign. er således nu henvist til at beskytte filmtitler som varemærker på sædvanlig vis.
- Side 569 -
Ifølge VML § 15, stk. 3, nr. 9, er man pligtig at respektere ældre varemærker, der er beskyttet i udlandet, hvis ansøgeren var i »ond tro« ved indgivelsen af ansøgningen.
- Side 571 -
...udgangspunkt blev knæsat i VML ved ændringen i 2018, se om VML § 5, stk. 4, nedenfor E.1. Se i samme forbindelse VML § 15, stk. 3, hvorefter stamhuset kan forhindre registreringen af varemærker og herom ovenfor 3.b. Som det fremgår dér, bør man fortolke bestemmelsen i § 5, stk. 5, ret robust og til fordel for stamhuset (medmindre der er en gyldig aftale).
- Side 616 -
...at etablere, at mærket er velkendt. Se også EU-Domstolens dom af 20.7.2017, C-93/16 (Ornua). Her forklarede EU-Domstolen, at en irsk domstol ved vurderingen af, om et velkendt varemærke (KERRYGOLD) var krænket i Irland (ved brugen af KERRYMAID), skulle tage i betragtning, at de to mærker sameksisterede fredeligt i Storbritannien. Heraf fremgår såle-
- Side 651 -
...Forretningskendetegn, som kun har lokal betydning, befinder sig uden for den varemærkeretlige beskyttelsessfære, så længe de holder sig til den lokale brug. Varemærkeindehaveren på sin side kan ikke gå ud fra, at varemærket kan anvendes over hele landet. Der kan være lokale forhold, som gør, at det varemærke, som kan benyttes i Aarhus, ikke kan benyttes i København.
- Side 655 -
...kan også anlægges af PVS. Sker ophævelsen ved administrativ beslutning, skal der foreligge en begæring herom, se § 34, men enhver kan fremsætte en sådan (bortset fra person- og virksomhedsnavne o.lig.). Der skal dog betales et gebyr på p.t. 2.500 kr. Også en aftale om ikke at bruge et varemærke kan være til hinder for registrering, se U 2007.2042 H.
- Side 663 -
...ikke opfylder kravet om »gengivelse«, jf. ovenfor B og C. I disse tilfælde tilbyder MFL et supplement til VML. Et forretningskendetegn, som er beskyttet efter MFL § 22, udgør også en relativ registreringshindring i relation til en yngre varemærkeret, hvis det har mere end lokalt afgrænset karakter, se VML § 15, stk. 3, nr. 5, og nærmere ovenfor C.c.
- Side 666 -
...Hvis mærket kun er taget i brug for et lokalt område, men har det fornødne særpræg, vil andres erhvervsmæssige brug af forvekslelige kendetegn kunne forhindres ved MFL § 22, jf. lige ovenfor, 1. Selve registreringen af et virksomhedsnavn giver derfor ingen beskyttelse mod, at andre bruger samme navn som varemærke, jf. C.3.c om VML § 15, stk. 3, nr. 4.