- Side 18 -
...vedkommende slår konkurrencemomentet tydeligt igennem i VML § 1 b, stk. 1, og § 4, stk. 2, hvorefter en varemærkeret giver eneret til at benytte mærket »i erhvervsvirksomhed« og som hovedregel kun kan gøres gældende over for andres erhvervsmæssige brug af mærket i forbindelse med varer og tjenesteydelser af samme eller lignende art; men også inden
- Side 233 -
...Handelsretten af 20.2.2001 (V-42-99) om en stor almennyttig hjælpeorganisation, der i sin markedsførings- og indsamlingsvirksomhed »agerer på markedet som erhvervsdrivende... med kommercielt tilsnit«. Hvor varemærker bruges som kendetegn for tjenesteydelser (i modsætning til varer), taler man undertiden om »servicemærker«, men reglerne er de samme.
- Side 281 -
...erhvervsdrivende ved stiftelsen. Hele formålet med et varemærke er imidlertid, at det skal benyttes erhvervsmæssigt, og som det nærmere skal omtales nedenfor, er der derfor i varemærkeloven indført en generel regel om, at der skal gøres reel markedsføringsmæssig brug af mærket, hvis man ikke vil risikere at miste en opnået eneret til et varemærke.
- Side 282 -
...sammenslutninger af erhvervsvirksomheder (foreninger m.v., som er selvstændige juridiske personer) kan opnå eneret for disses medlemmer til i fællesskab at benytte særlige kendetegn i form af kollektivmærker, jf. definitionen heraf i VML § 1 a, nr. 4. Et kollektivmærke kan også indehaves af »offentligretlige juridiske personer«, jf. VML § 1 b, stk. 3.
(...)
...er fastsat for mærkets benyttelse (kvalitetskrav m.v.), jf. VML § 1 a, nr. 3. For at sikre, at certificeringen bliver objektiv og neutral, er det en betingelse, at indehaveren (kontrollanten) af et garanti- eller certificeringsmærke ikke selv udøver erhvervsvirksomhed, der omfatter de certificerede varer eller tjenesteydelser, jf. VML § 1 b, stk. 2.
- Side 289 -
...VML § 16. Proceduren herfor svarer til den fremgangsmåde, der anvendes af EUIPO ved ansøgning om EU-varemærke, idet der sondres mellem »absolutte« registreringshindringer i form af manglende særpræg m.v. (jf. VML §§ 13 og 14) og »relative« hindringer i form af ældre kolliderende rettigheder m.v. (jf. VML § 15). Se hertil registreringsbekendtgørelsen.
- Side 392 -
...28, stk. 1, erklæres ugyldigt (ex tunc). Det betyder, at registreringen anses for aldrig at have haft retsvirkning efter loven, jf. VML § 32, stk. 2. Sml. fra tidligere praksis U 1976.133 H (manglende særpræg af varemærket »solarium« = absolut registreringshindring) og U 2012.3383 H (om kolliderende ældre rettighed = relativ registreringshindring).