Ved borgmester forstås i denne bekendtgørelse:
-
1) Formanden for kommunalbestyrelsen, der er udpeget efter § 6, stk. 2, § 7, stk. 3, § 66 a, stk. 4, § 66 b, stk. 4, og § 66 c, stk. 5, i lov om kommunernes styrelse.
-
2) Et magistratsmedlem, jf. § 64 i lov om kommunernes styrelse.
-
3) Formanden for et stående udvalg i en kommune, der har en styreform med delt administrativ ledelse, jf. § 64 a i lov om kommunernes styrelse.
Stk. 2 Kommunalbestyrelsesmedlemmer omfattet af stk. 1, nr. 2 eller 3, skal dog kun anses som borgmestre i denne bekendtgørelse, når de er udpeget for funktionsperioden eller den resterende del af funktionsperioden.
Stk. 2 Vederlag efter stk. 1 reguleres én gang årligt pr. 1. april med en reguleringsprocent, der beregnes på baggrund af lønudviklingen på det offentlige arbejdsmarked. Skatteministeren fastsætter årligt reguleringsprocenten. Ved reguleringen anses de i bilag 1 anførte beløb som grundbeløb pr. 1. april 2016.
Stk. 3 Et kommunalbestyrelsesmedlem, der efter § 15, stk. 5, efter tilsvarende bestemmelse i styrelsesvedtægten for en kommune med magistratsordning, jf. § 64, efter § 64 a, stk. 4, eller efter § 66 b, stk. 3, i lov om kommunernes styrelse, udpeges til at fungere som borgmester, jf. § 18, oppebærer i funktionsperioden vederlag efter stk. 1, jf. dog stk. 4 i denne bekendtgørelse og § 34, stk. 6, i lov om kommunernes styrelse. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at yde vederlag efter § 34, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse til et medlem, der uden for de i 1. pkt. nævnte tilfælde varetager opgaver, som påhviler formanden for kommunalbestyrelsen eller et magistratsmedlem, jf. dog stk. 4 i denne bekendtgørelse og § 34, stk. 6, i lov om kommunernes styrelse.
Stk. 4 En næstformand, der oppebærer vederlag som næstformand efter §§ 12 eller 13, kan kun modtage funktionsvederlag efter stk. 3, såfremt den pågældende inden for et regnskabsår har varetaget formandens opgaver i mere end 5 uger.
Stk. 5 Den, der modtager vederlag efter stk. 1 eller efter stk. 3, 1. pkt., kan ikke samtidig oppebære anden økonomisk ydelse af kommunens kasse for bestridelse af et kommunalt hverv. Der ydes dog godtgørelser i henhold til § 8 a, 2. pkt., og § 16, stk. 10, litra a og b, i lov om kommunernes styrelse, og der kan ydes godtgørelser i henhold til § 16, stk. 11, i lov om kommunernes styrelse.
Stk. 6 Vælges en borgmester, jf. § 18, og oppebærer vedkommende egenpension som tidligere borgmester, jf. § 18, som tidligere borgmester i en amtskommune, eller som tidligere regionsrådsformand, bortfalder pensionsudbetalingerne, indtil den pågældende fratræder hvervet. Tilsvarende gælder for et kommunalbestyrelsesmedlem, der efter § 15, stk. 5, § 64 a, stk. 4, eller § 66 b, stk. 3, i lov om kommunernes styrelse udpeges til at fungere som borgmester, jf. § 18.
Eftervederlag til en borgmester, jf. § 18, ydes med et beløb, der for hvert påbegyndt hele år, borgmesterens sammenhængende funktionstid har varet, svarer til 1½ gange det sidst ydede månedlige borgmestervederlag, dog højst svarende til 12 gange det sidst ydede månedlige vederlag.
Stk. 2 I den sammenhængende funktionstid, jf. stk. 1, medregnes funktionstid som borgmester, jf. § 18, og som regionsrådsformand.
Stk. 3 Eftervederlag svarende til indtil 6 gange det sidst ydede månedlige borgmestervederlag forfalder til udbetaling den 1. i måneden efter, at hvervet fratrædes. Eventuelt eftervederlag herudover udbetales månedsvis forud fra den 1. i måneden efter, at engangsbeløbet efter 1. pkt. er udbetalt. Hver udbetaling af denne del af eftervederlaget svarer til det sidst ydede månedlige borgmestervederlag. Den sidste udbetaling kan dog udgøre 1½ gange det sidst ydede månedlige borgmestervederlag.
En borgmester, jf. § 18, er efter reglerne i §§ 22-24 berettiget til en egenpension, der svarer til den til enhver tid gældende egenpension til en tjenestemand i staten, der er indplaceret i den lønramme, borgmesteren som angivet i bilag 2 er indplaceret i, og har den samme pensionsalder som borgmesteren.
Ydelse af egenpension er betinget af en funktionstid, jf. stk. 2, som borgmester på mindst 1 år, jf. dog stk. 4.
Stk. 2 Funktionstiden er den tid, hvori den pågældende efter valg i henhold til § 6, stk. 2, § 7, stk. 3, § 66 a, stk. 4, § 66 b, stk. 4, eller § 66 c, stk. 5, i lov om kommunernes styrelse har varetaget borgmesterhvervet. I funktionstiden medregnes endvidere funktionstid som borgmester i en amtskommune, formand for et sammenlægningsudvalg, formand for et forberedelsesudvalg, regionsrådsformand, magistratsmedlem og formand for et stående udvalg i en kommune med delt administrativ ledelse. I funktionstiden for de i 1. og 2. pkt. nævnte hverv medregnes varetagelse af hvervene i henhold til § 15, stk. 5, § 64 a, stk. 4, eller § 66 b, stk. 3 i lov om kommunernes styrelse. Funktionstiden ved varetagelse af de i 1.-3. pkt. nævnte hverv sammenlægges. Ved samtidig funktionstid i 2006 i flere af de i 1.-3. pkt. nævnte hverv medregnes alene funktionstid i det ene hverv. I tilfælde, hvor det ene hverv, jf. 5. pkt., er hvervet som formand for et sammenlægningsudvalg eller formand for et forberedelsesudvalg, medregnes alene funktionstiden i dette hverv.
Stk. 3 Pensionsalderen for en borgmester, jf. § 18, beregnes efter funktionstiden, jf. stk. 2, som borgmester i overensstemmelse med bilag 3.
Stk. 4 Hvis borgmesteren, jf. § 18, i løbet af det første år af sin funktionstid fratræder med kommunalbestyrelsens tilladelse på grund af sygdom, der ifølge lægelig dokumentation er til hinder for en fortsat varetagelse af borgmesterhvervet, eller afgår borgmesteren ved døden, medregnes hele det kalenderår, i hvilken fratræden eller dødsfaldet sker, i funktionstiden.
Egenpensionen til en borgmester, jf. § 18, beregnes efter det sidst ydede borgmestervederlag til den pågældende.
Stk. 2 I de tilfælde, hvor en borgmester, jf. § 18, tidligere har varetaget de i § 22, stk. 2, 1. og 2. pkt., nævnte hverv, beregnes egenpensionen efter det til den pågældende sidst ydede vederlag for det højst indplacerede hverv, der er omfattet af § 22, stk. 2, 1. og 2. pkt.
Stk. 3 I de tilfælde, hvor en borgmester, jf. § 18, tidligere har varetaget de i § 22, stk. 2, 1. og 2. pkt., nævnte hverv for en anden myndighed, fordeles udgiften til den pågældendes egenpension mellem de pågældende myndigheder i forhold til borgmesterens funktionstid og uden hensyntagen til borgmesterens vederlagsmæssige indplacering. Udgiftsberegningen og udbetalingen forestås af den kommune, hvori den pågældende borgmester sidst har været i funktion.
Egenpensionen til en borgmester, jf. § 18, udbetales den 1. i måneden efter den sidste udbetaling af eftervederlag, jf. § 20, hvis den pågældende på dette tidspunkt har nået folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension.
Stk. 2 Hvis en borgmester, jf. § 18, ved eftervederlagets ophør, jf. § 20, ikke har nået folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, udbetales egenpensionen til den pågældende den 1. i måneden efter, at den pågældende har nået folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension. Såfremt den pågældende får tilkendt førtidspension som følge af nedsat arbejdsevne, udbetales pensionen dog fra samme tidspunkt som førtidspensionen.
Stk. 3 En forhenværende borgmester, jf. § 18, der ikke er omfattet af overgangsordningerne i § 38, stk. 3, om pensionsudbetalingstidspunkter, kan vælge at få pensionen udbetalt før folkepensionsalderen, dog tidligst fra pensionsudbetalingsalderen, mod et førtidspensionsfradrag efter de for tjenestemænd i staten gældende regler, herunder det til enhver tid gældende cirkulære om førtidspensionsfradrag. Hvis en forhenværende borgmester, der er omfattet af overgangsordningerne i § 38, stk. 3, om pensionsudbetalingstidspunkter, tillige har optjent egenpension, der skal udbetales fra folkepensionsalderen, måtte vælge at få pensionen udbetalt før folkepensionsalderen, jf. 1. pkt., beregnes det i § 24, stk. 3, 1. pkt., nævnte førtidspensionsfradrag af den samlede pension fra det første udbetalingstidspunkt.
Stk. 4 Til egenpensionister ydes, indtil den pågældende har nået folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, et tillæg efter reglerne i § 6, stk. 3, i lov om tjenestemandspension. Egenpensionen ydes i øvrigt efter de regler, der gælder for egenpension m.v. til tjenestemænd i henhold til lov om tjenestemandspension.
Ægtefællen efter en borgmester eller en tidligere borgmester, jf. § 18, er berettiget til ægtefællepension, såfremt den afdøde borgmester har opnået en funktionstid på mindst 1 år, jf. § 22.
Stk. 2 Ægtefællepension efter stk. 1 kan dog kun ydes til ægtefællen efter en borgmester eller en tidligere borgmester, hvis ægteskabet blev indgået:
-
1) før den afdøde borgmester var fyldt 65 år,
-
2) før egenpensionen til den afdøde borgmester var påbegyndt udbetalt, jf. § 24, og
-
3) mindst 3 måneder inden dødsfaldet.
Stk. 3 Stk. 2, nr. 2, finder ikke anvendelse, hvis ægteskabet er indgået inden den 1. januar 2000.
Stk. 4 Stk. 2, nr. 3, finder ikke anvendelse, hvis dødsfaldet skyldes et ulykkestilfælde eller en akut infektionssygdom indtruffet efter ægteskabets indgåelse.
Stk. 5 Ægtefællepension beregnes efter den af borgmesteren optjente pensionsalder. Til ægtefællepensionister ydes, indtil den pågældende har nået folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, et tillæg efter reglerne i § 12, stk. 2, i lov om tjenestemandspension. Ægtefællepension ydes på grundlag af borgmesterens egenpension og efter de regler, der i øvrigt gælder for ægtefællepension i henhold til §§ 12 og 13, dog ikke § 12, stk. 3, 1. pkt., i lov om tjenestemandspension. Ægtefællepensionen udbetales den 1. i måneden efter den måned, hvor der er udbetalt efterindtægt, eller i tilfælde af, at ægtefællen ikke er berettiget til efterindtægt, den 1. i måneden efter borgmesterens død.
Stk. 6 I de tilfælde, hvor en borgmester, jf. § 18, har varetaget de i § 22, stk. 2, 1. og 2. pkt., nævnte hverv for flere myndigheder, fordeles udgiften til ægtefællepension mellem de pågældende myndigheder i overensstemmelse med § 23, stk. 3.
Ægtefællen efter en borgmester, jf. § 18, der ved sin død oppebar vederlag som sådan, jf. § 19, stk. 1, er berettiget til efterindtægt. Efterindtægten svarer til 3 gange det sidst ydede månedlige borgmestervederlag og forfalder til udbetaling den 1. i måneden efter borgmesterens død.
Stk. 2 Ægtefællen efter en borgmester, jf. § 18, der ved sin død oppebar egenpension, jf. §§ 21 og 24 i denne bekendtgørelse, eller understøttelse, jf. § 25 i bekendtgørelse nr. 584 af 9. juli 2002, er berettiget til efterindtægt. Efterindtægten svarer til 3 gange den sidst ydede månedlige borgmesterpension eller understøttelse og forfalder til udbetaling den 1. i måneden efter borgmesterens død.
Så længe en tidligere borgmester, jf. § 18, oppebærer egenpension, jf. §§ 21 og 24, er den pågældendes børn under 21 år berettiget til børnepensionstillæg.
Stk. 2 Når en borgmester, jf. § 18, afgår ved døden, bliver den pågældendes børn berettiget til børnepension, såfremt borgmesteren har opnået en funktionstid på mindst 1 år, jf. § 22.
Stk. 3 Børnepensionstillæg og børnepension ydes i øvrigt efter de regler, der gælder for børnepensionstillæg og børnepension i henhold til lov om tjenestemandspension.
En borgmester, jf. § 18, der oppebærer egenpension efter lov om tjenestemandspension, lov om vederlag og pension m.v. for ministre, lov om valg til Folketinget samt lov om vederlag og pension m.v. for de danske repræsentanter i Europa-Parlamentet, eller fra en stilling på tjenestemandsvilkår eller tjenestemandslignende vilkår i en kommune, en region, et koncessioneret selskab, anden offentlig virksomhed, eller fra en statsgaranteret pensionskasse, får nedsat egenpensionen som borgmester.
Stk. 2 Borgmesterpensionen med et eventuelt tillæg efter § 24, stk. 4, nedsættes med halvdelen af det eller de pensionsbeløb, borgmesteren, jf. § 18, i øvrigt har krav på. Nedsættelsen kan dog ikke overstige halvdelen af borgmesterpensionen med eventuelt tillæg. Såfremt den samlede egenpension med tillæg, der herefter ville tilkomme den pågældende, overstiger den til enhver tid højst opnåelige egenpension i henhold til lov om tjenestemandspension med eventuelt tillæg efter § 6, stk. 3, i lov om tjenestemandspension, nedsættes borgmesterpensionen med det overskydende beløb.
Stk. 3 Tilkommer der en pensioneret borgmester, jf. § 18, løn eller vederlag fra en stilling, der berettiger til pension som angivet i stk. 1, nedsættes borgmesterpensionen med tillæg efter § 24, stk. 4, ligeledes efter reglerne i stk. 2, dog således at lønnen eller vederlaget træder i stedet for pensionen ved beregningen af nedsættelsen, og således at pensionsgivende løn og vederlag sammenlagt med borgmesterpensionen med tillæg ikke kan overstige den højeste pensionsgivende tjenestemandsløn.
Stk. 4 Såfremt en efterlevende ægtefælle efter en borgmester, jf. § 18, har krav på ægtefællepension efter de i stk. 1 nævnte regler, nedsættes ægtefællepensionen hidrørende fra borgmesterhvervet samt et eventuelt tillæg efter § 25, stk. 5, med halvdelen af det eller de pensionsbeløb, ægtefællen i øvrigt har krav på. Nedsættelsen kan dog ikke overstige halvdelen af ægtefællepensionen med tillæg. Overstiger den samlede ægtefællepension, der herefter ville tilkomme den pågældende, den højeste ægtefællepension, der kan opnås i henhold til lov om tjenestemandspension, samt tillæg efter § 12, stk. 2, i lov om tjenestemandspension, nedsættes ægtefællepensionen hidrørende fra borgmesterhvervet med det overskydende beløb.
Stk. 5 Nedsættelse af pension efter stk. 2-4 foretages kun i det omfang, tilsvarende nedsættelse i de pensionsbeløb, som den pågældende i øvrigt måtte have krav på, ikke foretages i henhold til de for udbetalingen af nævnte pensionsbeløb gældende bestemmelser om pensionsbegrænsning som følge af pension hidrørende fra borgmesterhvervet.