Vejledningsbekendtgørelsen Kapitel 8

Denne konsoliderede version af vejledningsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om vejledning af unge om valg af ungdomsuddannelse og erhverv m.v.

Bekendtgørelse nr. 745 af 18. juni 2024,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 1443 af 6. december 2024

Kapitel 8 Ungedatabasen
Indberetning til Ungedatabasen
§ 31

Kommunalbestyrelsen, uddannelsesinstitutioner og andre myndigheder, der beskæftiger sig med uddannelses- og arbejdsmarkedsrettede forhold, har pligt til, på individniveau (CPR-nummer), at indberette om unges uddannelses- og beskæftigelsesaktiviteter samt øvrige relevante oplysninger til Ungedatabasen snarest efter, at disse oplysninger foreligger.

Stk. 2 Indberetningspligten gælder alle unge mellem 15-29 år, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Stk. 3 Der skal ikke indberettes for unge, som ikke har bopæl i Danmark.

Stk. 4 Indberetningspligten, jf. stk. 1, gælder for alle uddannelsesforløb af mindst 6 ugers varighed. Der skal ikke indberettes afbrud, hvis der er tale om pauser med en varighed på op til 100 dage i enkeltfagsforløb.

§ 32

Følgende oplysninger skal indberettes/registreres for unge mellem 15 og 24 år til Ungedatabasen:

  • 1) Optagelse på en uddannelse.

  • 2) Resultat af optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser.

  • 3) Afbrud og afbrudsårsagskoder.

  • 4) Gennemførelse.

  • 5) Risiko for frafald.

  • 6) Beskæftigelsesmæssig status.

  • 7) Jobcenterinitierede aktiviteter.

  • 8) Uddannelsespålæg.

  • 9) Kontaktoplysninger på tildelt kontaktperson, jf. § 2 l, i lov om kommunal indsats for unge under 25 år, herunder navn, telefonnummer og email-adresse.

  • 10) Job- og uddannelsesønsker.

§ 33

Følgende oplysninger skal indberettes for unge mellem 25 og 29 år til Ungedatabasen:

  • 1) Optagelse på en uddannelse.

  • 2) Afbrud og afbrudsårsagskoder.

  • 3) Gennemførelse.

  • 4) Risiko for frafald.

  • 5) Uddannelsespålæg.

  • 6) Den unges mål og ønske for uddannelse og job.

§ 34

For unge med uddannelsespålæg, skal følgende oplysninger tillige indberettes af kommunalbestyrelsen:

  • 1) Startdato for ikrafttrædelse af uddannelsespålæg.

  • 2) Kommune der har udstedt uddannelsespålægget herunder relevante kontaktoplysninger på kommunen.

  • 3) Registreringstid.

  • 4) Årsag til ophør af abonnement/uddannelsespålæg.

  • 5) Information om vurdering af den unges støttebehov, jf. § 30, stk. 7 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

§ 35

Uddannelsesinstitutionen skal for unge med uddannelsespålæg indberette relevante kontaktoplysninger på uddannelsesinstitutionen.

Stk. 2 Indberetning af kontaktoplysninger, jf. stk. 1, gælder ikke for uddannelsestilbud, der kræver forudgående målgruppevurdering eller videregående uddannelser.

§ 36

Vurderer en uddannelsesinstitution, at en elev eller studerende er i risiko for frafald eller afbrud, skal dette indberettes til Ungedatabasen. Risiko for frafald eller afbrud skal indberettes i overensstemmelse med uddannelsesinstitutionens studie- og ordensreglers bestemmelser om mødepligt, fravær og aktiv deltagelse.

Stk. 2 Hvis en uddannelsesinstitution har meddelt en elev eller studerende, at institutionen finder, at elevens eller den studerendes fravær er af bekymrende omfang, skal der samtidig foretages indberetning til Ungedatabasen om risiko for frafald eller afbrud, jf. stk. 1.

Stk. 3 Når den unge er under 18 år, og uddannelsesinstitutionen foretager indberetning om risiko for frafald, skal uddannelsesinstitutionen tillige underrette forældremyndighedens indehaver. Underretningen af forældremyndighedens indehaver skal ske i umiddelbar forlængelse af indberetningen til Ungedatabasen.

§ 37

Ved fejlindberetning skal den tidligere indberetning annulleres. Annulleringen kræver, at der indberettes et hændelsesnummer på den indberetning, der skal annulleres.

Kontakt- og tilbudstid
§ 38

Kommunalbestyrelsen har pligt til for 15-17 årige unge at indberette datoer i henhold til § 5. Følgende oplysninger skal indberettes:

  • 1) Dato for kommunalbestyrelsens kontakt til den unge efter kommunalbestyrelsen er blevet gjort bekendt med, at den unge ikke følger sin uddannelsesplan.

  • 2) Dato for revision af uddannelsesplanen, herunder tilbud om en ny aktivitet.

Videregivelse fra Ungedatabasen
§ 39

De registrerede data i Ungedatabasen stilles til rådighed for kommunen til brug for den kommunale ungeindsats og den arbejdsmarkedsrettede indsats.

Stk. 2 For unge med uddannelsespålæg stilles data til rådighed for det fælles it-baserede datagrundlag (DFDG) hos Beskæftigelsesministeriet, hvis der er oprettet abonnement, i henhold til § 48 i bekendtgørelse om det fælles it-baserede datagrundlag og det statistiske datavarehus på beskæftigelsesområdet.

Stk. 3 Data om den unge stilles til rådighed for kommunen, hvor den unge har bopæl. Kommunen, hvor den unge går i skole, men ikke har bopæl, får data stillet til rådighed for unge til og med 10. klasse.

Stk. 4 Oplysninger om uddannelsespålæg, risiko for frafald og evt. kontaktperson i kommunen stilles til rådighed for den uddannelsesinstitution, hvor den unge er indskrevet, jf. § 15 d, stk. 2, nr. 2, i lov om kommunal indsats for unge under 25 år.

§ 40

Indberetning og trækning af data skal foregå elektronisk via de udstillede webservices på Styrelsen for It og Lærings integrationsplatform.

Administrative systemer
§ 41

Ved ændringer eller udskiftning af administrative systemer, der kan have systemmæssig betydning for datakvaliteten, skal der ske underretning til Styrelsen for It og Læring senest 40 arbejdsdage inden ændringen idriftsættes.

Stk. 2 Hvis underretningen, jf. stk. 1, sker senere end 40 dage inden ændringens planlagte idriftsættelse, kan Styrelsen for It og Læring udsætte ændringen, således at ændringen først kan finde sted efter nærmere drøftelse og indtil 40 arbejdsdage efter underretningen på det teknisk først mulige tidspunkt.