- Side 320 -
...forstand og falder dermed uden for funktionærloven, selv om det udførte arbejde har den faglige karakter, der er beskrevet i loven, jf. U 1997.1495 H. For vikarer, der udfører funktionærarbejde (f.eks. kontorarbejde), vil ligebehandlingspligten i vikarlovens § 3, stk. 1, derfor indebære, at de har krav på løn under sygdom efter funktionærlovens § 5.
- Side 322 -
...linje hermed følger det af vikarlovens § 3, stk. 5, at ligebehandlingspligten i stk. 1 ikke gælder, »hvis vikarbureauet er omfattet af eller har tiltrådt en kollektiv overenskomst, som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område, hvorved den generelle beskyttelse af vikarer respekteres«.
(...)
...der ikke ligger en selvstændig betingelse i udtrykket »hvorved den generelle beskyttelse respekteres«. Det var således efter forarbejderne at dømme en vigtig præmis i kompromisset mellem DI og CO-industri, at det kunne lægges til grund, at en landsdækkende overenskomst mellem repræsentative arbejdsmarkedsparter opfyldte kravet i lovens § 3, stk. 5.
(...)
- Side 323 -
Det er Arbejdsretten, der afgør, om en specifik overenskomst opfylder betingelserne i vikarlovens § 3, stk. 5, jf. herved lovens § 3, stk. 7, og arbejdsretslovens § 9, stk. 9. Højesteret afviste derfor i U 2020.845 H den konkrete sag fra behandling ved domstolene.
Bestemmelsen finder ikke anvendelse, hvis vikarbureauet er omfattet af eller har tiltrådt en overenskomst, der opfylder kravene i vikarlovens § 3, stk. 5. En manglende anvendelse af bestemmelsen betyder dog ikke, at et vikarbureau
- Side 326 -
...overenskomstmæssige forpligtelser. En brugervirksomhed, som er forpligtet til at efterleve sin egen overenskomst i forhold til indlejede vikarer, er således forpligtet af overenskomsten, selv om vikarbureauet selv måtte være forpligtet af en overenskomst, jf. kendelse af 13. august 2015 i FV 2015.0004 i en sag mellem Blik- og Rørarbejderforbundet og TEKNIQ.