- Side 65 -
...opfyldt, jf. lovens § 3, stk. 7,10 hvorvidt de anførte betingelser i ferielovens § 3, stk. 3-5, er opfyldt, jf. lovens § 3, stk. 7, og11 hvorvidt en overenskomst er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark og er gældende på hele det danske område, jf. § 6, stk. 3, nr. 1 og 2, i lov om godskørsel og § 18, stk. 2, i lov om buskørsel.
(...)
- Side 66 -
Stk. 5. For Arbejdsretten kan endvidere indbringes sager om overholdelse af § 3, stk. 1, i lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau mv., hvis vikaren er medlem af en faglig organisation, jf. lovens § 3, stk. 6. Indbringes sagen for Arbejdsretten, finder § 13, stk. 1, anvendelse.
...betingelserne i vikarlovens § 3, stk. 7, er opfyldt Til stk. 1, nr. 10. Tvister om, hvorvidt betingelserne i ferielovens § 3, stk. 3-5, er opfyldt Til stk. 1, nr. 11. Spørgsmål om, hvorvidt en kollektiv overenskomst er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter og er gældende på hele det danske område i relation til godskørsel og buskørsel
(...)
- Side 67 -
Til stk. 5. Sager om overholdelse af vikarlovens § 3, stk. 1
- Side 226 -
Vikarlovens § 3, stk. 1-5, er sålydende:
(...)
- Side 227 -
Ved loven blev endvidere følgende bestemmelser indsat i vikarlovens § 3:
(...)
Arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 9, er således identisk med vikarlovens § 3, stk. 7.
(...)
Baggrunden for bestemmelsen er efter bemærkningerne til lovforslaget, at Arbejdsretten med sit særlige kendskab til arbejdsmarkedets parter og overenskomstsystemet bedst vil kunne sikre en ensartet og sagligt begrundet praksis ved anvendelsen af vikarlovens § 3, stk. 5.
(...)
- Side 228 -
Arbejdsretten har ved bestemmelsen fået kompetence til at afgøre, om vikarlovens § 3, stk. 1-4, der indeholder lovens såkaldte ligestillingsprincip, i en konkret sag retsgyldigt måtte være fraveget ved en kollektiv overenskomst, og om denne overenskomst er landsdækkende og indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark.
(...)
...vikarer respekteres«), selv om dette ikke udtrykkeligt fremgår af forarbejderne til lovændringen. Højesteret anførte i dommens præmisser, at det fremgår af lovændringens forarbejder, at udtrykket »den generelle beskyttelse af vikarer« blev formuleret således, at det fremgår, at den generelle direktivmæssige beskyttelse af vikarer skal respekteres.
(...)
...spørgsmål, som ikke er omfattet af Arbejdsrettens enekompetence. Domstolen kan i så fald udsætte sagen, såfremt det findes påkrævet, således at spørgsmålet om, hvorvidt betingelserne i vikarlovens § 3, stk. 5, er opfyldt, indbringes for og afgøres af Arbejdsretten, hvorefter domstolen kan fortsætte med en behandling af de øvrige spørgsmål i sagen.
- Side 247 -
...udsendelse af vikarer til brugervirksomhed på en række punkter skal sikre vikaren løn- og arbejdsvilkår, som mindst svarer til, hvad der ville have været gældende i henhold til lovgivning, kollektive overenskomster eller andre bindende bestemmelser, såfremt vikaren havde været ansat direkte af brugervirksomheden til udførelse af samme arbejdsopgave.
(...)
...gældende i brugervirksomheden i medfør af generelle bestemmelser (lovgivning, kollektive overenskomster mv.) finder anvendelse ved anvendelsen af § 3, stk. 1. Kun hvis vikarbureauet er omfattet af eller har tiltrådt en kollektiv overenskomst indgået mellem de meste repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, finder § 3, stk. 1-4, ikke anvendelse.
(...)
Indbringes sagen for Arbejdsretten, finder § 13, stk. 1, anvendelse. I modsætning til, hvad der gælder for sager om, hvorvidt vikarlovens § 3, stk. 5, er opfyldt, jf. s. 227, gælder det sædvanlige princip om, at kun lønmodtagerorganisationen (på lønmodtagersiden) kan være part i sager for Arbejdsretten om overholdelse af vikarlovens § 3, stk. 5.
(...)
...Arbejdsretten; men det følger af arbejdsretslovens § 11, stk. 2, at en vikar, der er medlem af en faglig organisation, selv kan anlægge sag ved de almindelige domstole om overtrædelse af vikarlovens § 3, stk. 1, hvis den pågældende godtgør, at vedkommendes faglige organisation ikke agter at iværksætte fagretlig behandling af kravet, jf. under § 11, s. 293.
(...)
...forlange, at en sag indbragt for Arbejdsretten i medfør af arbejdsretslovens § 9, stk. 5, udsættes på de almindelige domstoles afgørelse af et spørgsmål om fortolkning af vikarlovens § 3, stk. 1. Hvis vikaren ikke er medlem af en faglig organisation, vil en sag om overholdelse af vikarlovens § 3, stk. 1, skulle indbringes for de almindelige domstole.
(...)
- Side 248 -
Er vikaren derimod ikke medlem af en faglig organisation indebærer lovbestemmelserne, at det er de almindelige domstole, der skal afgøre spørgsmålet om overholdelse af vikarlovens § 3, stk. 1, hvis Arbejdsretten er nået frem til, at en overenskomst ikke har levet op til betingelserne for at fravige ligebehandlingsprincippet.
- Side 390 -
...1369 af 16. december 2014. Det fremgår endvidere, at hvis der var mulighed for at pålægge en bod samtidig med, at vikaren tilkendes en godtgørelse og efterbetaling, ville en sag i Arbejdsretten kunne indebære en yderligere sanktionering af et vikarbureau i forhold til, hvad der er tilfældet, hvis samme spørgsmål behandles ved de almindelige domstole.
- Side 392 -
I sager om, hvorvidt de i vikarlovens § 3, stk. 5, anførte betingelser er opfyldt, jf. § 9, stk. 1, nr. 9, kan den enkelte vikar dog optræde som part i Arbejdsretten, jf. s. 248. Der samme gælder en lønmodtager i de tilfælde, der er omfattet af § 9, stk. 1, nr. 10, jf. § 9, stk. 7, se nærmere s. 249.