Bøger, som nævner Virksomhedsomdannelsesloven § 2

Krav til den personlige virksomhed

- Side 611 -

...skovejendomme m.fl. (nr. 9) og udlejning af driftsmidler (nr. 11), når virksomhedsejeren ikke deltager i væsentligt omfang. Såfremt blot én af deltagerne i virksomhed omfattet af PSL § 4, stk. 1, nr. 9, ikke deltager i væsentligt omfang i driften, vil omdannelsen ikke kunne ske skattefrit, da alle ejere skal deltage i omdannelsen, jf. VOL § 2, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


Krav til ejeren af virksomheden

VOL § 2, stk. 1, nr. 1, kræver, at ejeren af virksomheden på tidspunktet for omdannelsen7777. Stiftelsestidspunktet. er fuldt skattepligtig til Danmark efter kildeskattelovens § 1. Såfremt ejeren efter dette tidspunkt fraflytter Danmark eller undergives fuld

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 612 -

...fysiske personer omfattet af kildeskatteloven kan dødsboer anvende lovens regler, jf. VOL § 2, stk. 1, nr. 1.8080. Dette er naturligt, da beskatning af dødsboer følger reglerne for personer i vid udstrækning. Begrebet dødsboer omfatter formentlig ikke den længstlevende, som sidder i uskiftet bo, som i givet fald skal følge reglerne for fysiske personer.

Læs på Jurabibliotek


Aktiver og passiver, der kan holdes udenfor

For det første har den erhvervsdrivende mulighed for at holde visse ejendomme uden for omdannelsen.8383. Se VOL § 2, stk. 1, nr. 2, 2. pkt. Det drejer sig om ejendomme, som helt eller delvist anvendes i virksomheden.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 613 -

Ejendomme anses i flere henseender skattemæssigt for at være selvstændige virksomheder. Der er dermed tale om delvis omdannelse af ejerens virksomheder. Det er dog væsentligt at være opmærksom på de betingelser, der er fastsat i VOL § 2, stk. 1, nr. 5, og som kan betyde, at ejendommen også skal indgå i omdannelsen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...mellemregningskontoen – begge i virksomhedsordningen – for indskudt i selskabet i forbindelse med omdannelsen eller at få beløbene udbetalt. Ønsker den erhvervsdrivende at holde beløbene uden for omdannelsen, afsættes de som gældsposter i åbningsbalancen og skal være hævet, inden selve stiftelsen gennemføres.8484. Se VOL § 2, stk. 1, nr. 2, 3. og 4. pkt.

Læs på Jurabibliotek


Kun i aktier eller anparter

I modsætning til den skattepligtige omdannelse er det ikke muligt at blive vederlagt med stiftertilgodehavende som led i omdannelsen. Det følger af VOL § 2, stk. 1, nr. 3, hvoraf det fremgår, at hele vederlaget for virksomheden skal erlægges i form af aktier eller anparter.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...aktier eller anparter, er det også et krav, at de ydede aktier eller anparter udgør hele indskudskapitalen i selskabet, jf. VOL § 2, stk. 1, nr. 4. Dette hindrer ikke, at selskabet kan stiftes med minimumskapitalen i henhold til selskabslovgivningen, og at indskudt værdi herudover posteres som overkurs med mulighed for senere udlodning af udbytte.

Læs på Jurabibliotek


Mulighed for stiftertilgodehavende

...bestemmelsen skal alle virksomheder omdannes til selskab, såfremt aktiernes anskaffelsessum er negativ, og virksomhedsejeren har anvendt virksomhedsordningen. lader en delvist erhvervsmæssigt benyttet ejendom indgå i omdannelsen, er det muligt at etablere et stiftertilgodehavende. Det er et krav, at den ikke erhvervsmæssige del af ejendommen ikke har

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 614 -

...anses for indskudt i virksomhedsordningen ultimo året før omdannelsesåret.8989. Uanset at den private bolig i eksemplet ikke kan være i virksomhedsordningen, jf. VSL § 1, stk. 3. 9090 Der skal være særskilt fokus på reglerne om samtidig ophør med del af virksomhed og/eller indskud af privat gæld (nettogæld = aktiver minus gæld), se VSL §§ 16 b og 16 c.

Læs på Jurabibliotek



Anskaffelsessummen for aktierne og anparterne

- Side 615 -

Det følger af VOL § 2, stk. 1, nr. 5, at den skattemæssige anskaffelsessum for aktierne eller anparterne ikke må være negativ som følge af indregningen af skattemæssige fortjenester i anskaffelsessummen efter VOL § 4, stk. 2 og 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...erhvervsdrivende anvendt virksomhedsordningen, og er anskaffelsessummen for kapitalandelene i den omdannede virksomhed negativ, stiller virksomhedsomdannelsesloven krav om, at samtlige virksomheder omdannes. Er der kun den omdannede virksomhed i virksomhedsordningen er det tilladt at have en negativ anskaffelsessum, jf. VOL § 2, stk. 1, nr. 5, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Den negative anskaffelsessum, der omtales i VOL § 2, stk. 1, nr. 5, er før indregning af hele eller dele af opsparingen i virksomhedsordningen. Dette følger af bestemmelsen, som alene henviser til VOL § 4, stk. 2 og 3. Der er således ikke henvist til bestemmelserne i VSL § 16 og § 16 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...erhvervsdrivende har i disse tilfælde mulighed for at indbetale et beløb til udligning inden for en måned efter ændringen, jf. VOL § 4, stk. 5. Se også bestemmelsen i VOL § 2, stk. 4, om tilladelse til at anvende lovens regler, uanset at betingelsen om negativ anskaffelsessum og negativ indskudskonto ikke er opfyldt. Her gælder også en frist på en måned.

Læs på Jurabibliotek



Tidspunktet for omdannelsen

- Side 616 -

...særlig tidsfrist, hvis boets behandlingsmåde ikke er fastlagt inden 4 måneder efter dødsfaldet. Såfremt dødsdagen ligger sidst i »omdannelsesåret«, kan det give udfordringer i forhold til såvel 12-månedersbetingelsen for 1. regnskabsår som i forhold til registrering i Erhvervsstyrelsen, når stiftelsen af selskabet først sker i det følgende kalenderår.

Læs på Jurabibliotek


Dokumenter

...sker senest 1 måned efter stiftelsen.9393. Bemærk, at månedsfristen typisk udløber midt i sommerperioden. Derfor bør der være særlig fokus på, at dokumenterne indsendes inden ferien – alternativt at der søges udsættelse med indsendelsen. Skattemyndighederne kan dispensere fra tidsfristen, jf. VOL § 2, stk. 5. Ud over de selskabsretlige dokumenter og

Læs på Jurabibliotek



Udskudt skat

- Side 617 -

VOL § 2, stk. 1, nr. 8, kræver, at der afsættes udskudt skat i åbningsbalancen for selskabet. Den udskudte skat opstår som følge af den succession, som selskabet pålægges ved anvendelsen af lovens regler.

Læs på Jurabibliotek