- Side 272 -
...med implementeringen af direktiv 98/50/EF er der indsat en ny bestemmelse som virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, der lovfæster princippet om, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke indebærer, at erhververen er forpligtet til at indtræde i overdragerens overenskomst, men at erhververen kan blive bundet af overdragerens overenskomst ved passivitet.
(...)
Virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1, har følgende ordlyd:
(...)
...del af de ansatte på den virksomhed, der overdrages, har været omfattet af en kollektiv overenskomst, meddele lønmodtagerorganisationen, hvis han ikke ønsker at tiltræde overenskomsten.527527. Kritisk i forhold til 5-ugersfristen se Michael Møller Nielsen, Virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a’s forenelighed med direktiverne bag loven, UfR 2007B.10.
- Side 282 -
...uger efter det tidspunkt, hvor denne vidste eller burde vide, at de ansatte eller en del af de ansatte, har været omfattet af en kollektiv overenskomst....«. Såvel en ordlydsfortolkning som reale grunde taler for, at bestemmelsen ikke finder anvendelse i en situation, hvor der ikke er ansatte omfattet af overenskomster på overtagelsestidspunktet.
(...)
...han ikke giver meddelelse til lønmodtagerorganisationen. Såfremt erhververen efter overdragelsen handler, som om virksomheden er dækket af overenskomsten, bliver denne på den anden side også bundet af overenskomsten, selv om der ikke var ansatte på overtagelsesdagen, jf. Arbejdsrettens kendelse af 4. januar 2002, sag 2000.768 (Restaurant Hong Kong).
- Side 285 -
...i op til 1½ år efter overdragelsen, særligt hvis det relevante fagforbund retter henvendelse til erhververen og gør opmærksom på de faktiske overenskomstforhold. Det må samtidig antages, at domstolene vil stille store bevismæssige krav til en erhverver, der lang tid efter overdragelsen hævder at være i uvidenhed om de faktiske overenskomstforhold.
- Side 288 -
...Landbrugsrådgivning Syd I/S, og Landbrugsrådgivning Syd I/S kunne derfor som erhverver frasige sig overenskomsten i henhold til virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a. Såfremt Fyns Familielandbrug havde haft en større ejerandel i det etablerede Landbrugsrådgivning Syd I/S, havde resultatet af Arbejdsrettens dom måske været et andet. »Identitet« kan ek-
(...)
- Side 294 -
...eller en del af deres aktiviteter i et fælles joint venture-selskab. I en situation, hvor det ene af selskaberne er bundet af kollektive overenskomster, mens det andet selskab ikke er bundet af en kollektiv overenskomst, er spørgsmålet, om det ene selskabs kollektive overenskomster kan opsiges under henvisning til virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a.
- Side 298 -
...virksomhedsoverdragelsesloven fremgår det nu udtrykkeligt af § 4 a, stk. 2, at selv om erhververen ikke tiltræder overenskomsten, skal spørgsmål om overtrædelse af de berørte lønmodtageres rettigheder og pligter i henhold til en kollektiv overenskomst, jf. § 2, stk. 1, nr. 1, afgøres ved fagretlig behandling og endeligt ved Arbejdsretten, såfremt en af parterne begærer det.
- Side 301 -
Virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 3, indeholder følgende bestemmelse:
(...)
...Arbejdsretten kom med en bemærkning om, at funktionærlovens § 10, stk. 2, havde betydning for de enkelte funktionærers muligheder for forhandlinger gennem deres organisation, men at bestemmelsen næppe havde betydning for bedømmelsen af en organisations kampskridt for at opnå en kollektiv overenskomst. I almindelighed iværksættes der imidlertid ikke kol-
- Side 358 -
...udnytter sin ret efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, til at frasige sig overenskomsten, opstår følgende spørgsmål: 1) om erhververen er forpligtet til at betale både arbejdsgiverbidrag og medarbejderbidrag, og 2) om erhververen kan pålægges bod for overenskomstbrud i kraft af overdragerens manglende eller mangelfulde pensionsindbetalinger.