For unge, der efter § 765 i retsplejeloven er anbragt i varetægtssurrogat på en sikret døgninstitution efter § 43, stk. 3, i barnets lov, kan politiet foretage kontrol med besøg, brevveksling, telefonsamtaler og anden kommunikation, når kontrollen sker som led i politimæssige foranstaltninger efter retsplejeloven, jf. § 18 i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge. Ved anden kommunikation efter 1. pkt. forstås blandt andet elektronisk kommunikation via andet digitalt kommunikationsudstyr.
Stk. 2 Den unge har ret til ukontrolleret brevveksling m.v. med og besøg af den unges handlekommune samt det socialtilsyn, der fører det driftsorienterede tilsyn med tilbuddet, jf. § 2 i lov om socialtilsyn og regler fastsat i medfør af § 2, stk. 6, i lov om socialtilsyn.
Stk. 3 Den unge har endvidere ret til ukontrolleret brevveksling m.v. med domstolene, Procesbevillingsnævnet, forsvareren, anklagemyndigheden, justitsministeren, politiet, Folketingets Ombudsmand, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, Den Europæiske Komité til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig og Nedværdigende Behandling og Straf, FN’s Menneskerettighedskommission, FN’s Komité for Barnets Rettigheder og FN’s Komité mod Tortur.
Stk. 4 Udover de i stk. 3 nævnte myndigheder m.v. har den unge ret til ukontrolleret brevveksling m.v. med andre offentlige myndigheder og med medlemmer af Folketinget.
Stk. 5 En udenlandsk ung har tillige ret til ukontrolleret brevveksling m.v. med hjemlandets diplomatiske eller konsulære repræsentanter, medmindre politiet af hensyn til varetægtsfængslingens øjemed modsætter sig det på grund af ganske særlige omstændigheder. Hvis politiet har fastsat brevkontrol efter § 772, stk. 1, i retsplejeloven, sendes brevene gennem politiet.
Stk. 6 Politiet kan af hensyn til varetægtsfængslingens øjemed modsætte sig, at en ung i varetægtssurrogat fører telefonsamtaler eller anden kommunikation. Politiet kan endvidere stille krav om, at telefonsamtaler og anden kommunikation overhøres. Ved anden kommunikation forstås via andet elektronisk kommunikation via andet digitalt kommunikationsudstyr.
Stk. 7 Den unge skal underrettes om politiets beslutning efter stk. 6 og kan forlange den forelagt for retten til afgørelse, jf. retsplejelovens § 773.