- Side 306 -
Domstolenes, herunder særligt fogedretternes prøvelse efter voldgiftslovens §§ 38 og 39 om anerkendelse og fuldbyrdelse af voldgiftskendelser er behandlet i kapitel 13. I dette afsnit behandles de almindelige domstoles behandling af sager om tilsidesættelse af voldgiftskendelser efter voldgiftslovens § 37, der har følgende ordlyd:
- Side 308 -
I det følgende gennemgås de enkelte prøvelsesgrunde opregnet udtømmende i voldgiftslovens § 37, stk. 2.
...kriterium er i lovteksten i overensstemmelse med sædvanlig sprogbrug i lovtekster angivet ved ordet »bopæl«. Ved domicil i internationalprivatretlig forstand forstås det land eller territoriale retsområde, hvor en person har bopæl eller ophold i den hensigt varigt at forblive der eller i det mindste uden hensigt til, at opholdet kun skal være midlertidigt.
- Side 309 -
Det fremgår af voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 1, litra a, 2. led, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt den part, der anmoder om tilsidesættelse, godtgør, at voldgiftsaftalen er ugyldig efter den lov, som parterne har vedtaget for den, eller i mangel af en sådan vedtagelse efter dansk ret,
- Side 310 -
...voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 1, litra b, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt den part, der anmoder om tilsidesættelse, godtgør, at den part, der anmoder om tilsidesættelse, ikke fik behørig meddelelse om udpegningen af en voldgiftsdommer eller om voldgiftssagens behandling eller af andre grunde var ude af stand til at fremføre sin sag.
Det fremgår af voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 1, litra c, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt den part, der anmoder om tilsidesættelse, godtgør, at voldgiftskendelsen behandler en tvist, der ikke er omfattet af voldgiftsaftalen, eller afgør spørgsmål, som falder uden for voldgiftsaftalen.
- Side 311 -
Det fremgår af voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 1, litra d, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt den part, der anmoder om tilsidesættelse, godtgør, at voldgiftsrettens sammensætning eller voldgiftssagens behandling ikke var i overensstemmelse med parternes aftale eller med voldgiftsloven.
- Side 313 -
Det fremgår af voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 2, litra a, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt retten finder, at tvisten efter sin art ikke kan afgøres ved voldgift.
- Side 314 -
Det fremgår af voldgiftslovens § 37, stk. 2, nr. 2, litra b, at en voldgiftskendelse kan tilsidesættes, såfremt retten finder, at voldgiftskendelsen er åbenbart uforenelig med landets retsorden.
...tænkes, at voldgiftskendelsen behandler tvister eller spørgsmål både inden for og uden for, hvad voldgiftsretten ifølge voldgiftsaftalen har kompetence til at tage stilling til, og i så fald er voldgiftskendelsen kun ugyldig, for så vidt angår de dele af voldgiftskendelsen, der behandler tvister eller spørgsmål, som falder uden for voldgiftsaftalen.
(...)
- Side 315 -
...udsættes. Voldgiftsretten afgør selv, om den vil genoptage voldgiftssagen eller tage andre skridt. Det følger af henvisningen i § 32, stk. 3, til § 37, stk. 5, at voldgiftsretten i denne situation har kompetence til at genoptage voldgiftssagen, selv om voldgiftsrettens kompetence som udgangspunkt ophører, når den endelige voldgiftskendelse er afsagt.
(...)
...voldgiftssag om tvisten, og en eventuel retssag om samme tvist mellem samme parter skal efter påstand afvises eller udsættes, jf. § 8. Andet kan dog følge af dommen om tilsidesættelse af voldgiftskendelsen. Som eksempler kan nævnes, at tilsidesættelsen skyldes, at voldgiftsaftalen er ugyldig, eller at tvisten efter sin art ikke kan afgøres ved voldgift.
(...)
...eller borgerlige sager, såfremt voldgiftslovens § 37, stk. 3-5, ikke fører til særlige forhold. Hovedforhandlingen kan evt. fordre afhøring af voldgiftsrettens dommere, og retten skal således forinden have afklaret habilitetsforholdene grundigt, jf. f.eks. Rt 2008.420 (NDS 2009.33), hvor den norske højesterets kæremålsudvalg i en sag om tilsidesættel-
(...)
- Side 316 -
...voldgiftskendelse ved en dansk byret, vil formentlig, hvis en part ønsker det blive behandlet af 3 dommere i medfør af retsplejelovens § 12, stk. 3, mens sagkyndige dommere efter retsplejelovens § 20 b formentlig vil blive afslået, da prøvelsen vedrører rent retlige spørgsmål, jf. voldgiftslovens § 37, stk. 2, og ikke en materiel prøvelse af sagens faktum.