Bøger, som nævner Aftaleloven § 30

Lærebog i aftaleret (2. udg.)
Forfattere: Vibe Ulfbeck og Ole Hansen
Udgivelsesdato: 09. feb 2023
DJØF Forlag

Stærke og svage ugyldighedsregler

- Side 100 -

Nogle tilblivelsesmangler spiller dog i praksis en mere fremtrædende rolle end andre. Dette gælder f.eks. aftalelovens § 30, stk. 1, om svig og § 32, stk. 1, om fejlskrift og anden fejltagelse, der i det følgende vil blive behandlet nærmere.

Læs på Jurabibliotek


De grundlæggende betingelser

Svig er efter aftalelovens § 30 en svag ugyldighedsgrund.1111. Er løftemodtager i god tro, kan løftegiver altså ikke gøre indsigelsen gældende, jf. f.eks. UfR 2014 1604 Ø og ovenfor i afsnit 3.2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Aftalelovens § 30, stk. 1, lyder således: »En viljeserklæring er ikke bindende for afgiveren, hvis den, til hvem erklæringen er afgivet, har fremkaldt den ved svig eller har indset eller burdet indse, at den var fremkaldt ved svig fra tredjemands side.«

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 101 -

...ordning er imidlertid den, at hvis løftemodtager har afgivet urigtige oplysninger til løftegiver eller fortiet oplysninger af betydning for denne, har det formodningen for sig, at dette har indvirket på løftegivers valg. Løftemodtager vil derfor normalt bære bevisbyrden for, at disse forhold ikke har fremkaldt løftet, jf. aftalelovens § 30 stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 102 -

...teori anses for tilstrækkeligt, at løftemodtager bør indse, at oplysningerne eller fortielsen vil fremkalde løftet.1616. Jf. Lynge Andersen og Madsen, Aftaler og mellemmænd, s. 158. Det er for bedømmelsen altså ikke afgørende, om det kan bevises, at løftemodtager rent faktisk indså det svigagtige i sin adfærd. Der er tale om en normativ vurdering.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fremkaldt ved svig. Landsretten lagde til grund, at H af M var blevet »lokket til at underskrive, hvad hun – hvilket han måtte indse – opfattede som en sidste side af et testamente og ikke af en ægtepagt«. H’s underskrift var således »opnået ved hjælp af den af appellanten udøvede svig«, hvorfor ægtepagten var »ugyldig i medfør af aftalelovens § 30«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 103 -

...Hvis anprisningen nok påvirkede købers holdning, men ikke var bestemmende for købers valg, var løftet ikke fremkaldt af oplysningen. Derimod er det i strid med aftalelovens § 30, hvis sælgeren af en brugt bil hævder, at bilens motor er renoveret, selv om det ikke er tilfældet, eller fortier oplysninger om en alvorlig skade, der påvirker bilens værdi.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...denne forskel, der motiverer parterne til at indgå aftalen. Formålet med reglen om svig i aftalelovens § 30, stk. 1, er at drage grænsen mellem aftaler, der er indgået med så stor forskel i parternes vidensniveau, at de fremstår som skadelige for tilliden til aftaler i almindelighed, og aftaler, der er udtryk for evnen til at gøre en god forretning.

Læs på Jurabibliotek



Svig eller misligholdelse?

- Side 104 -

...for sin potentielle medkontrahent forud for aftalens indgåelse. Den loyale oplysningspligt betragtes som en kontraktuel forpligtelse, selv om pligten til at give oplysninger påhviler parterne før aftalens indgåelse. 2222. Jf. Iversen, Obligationsret, 1. del, s. 287 ff. Brud på oplysningspligten udgør som en almindelig obligationsretlig grundsætning

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 105 -

Svig i henhold til aftalelovens § 30 vil dermed tillige udgøre misligholdelse af den kontraktuelle oplysningspligt, og der består således et betydeligt overlap mellem aftalerettens ugyldighedsregel og den almindelige oplysningspligt i kontrakt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...end til at konstatere brud på oplysningspligten. Svig efter aftalelovens § 30 forudsætter grovere forhold hos den part, der fortier vigtige oplysninger for sin medkontrahent. Dette kan skyldes flere forhold, men der er næppe tvivl om, at anvendelsen af aftalelovens klassiske ugyldighedsregler, herunder § 30, stk. 1, generelt opleves som forholdsvis

Læs på Jurabibliotek



Forudsætningslæren

- Side 115 -

skyldes, at den forudsætningslærens karakter af risikoafvejning fremstår mere skyldneutral i forhold til løftegiver.4545. Jf. også ovenfor i afsnit 3.3 om aftalelovens § 30, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...svært at forestille sig, hvordan anmeldelsen af en skade, der ikke var indtruffet, ikke skulle kunne tilregnes A som forsætlig eller uagtsom, og at der derfor var tale om svig, jf. aftalelovens § 30, stk. 1, jf. ovenfor i afsnit 3.3. Anvendelsen af forudsætningslæren, der er møntet på forhold uden for parternes kontrol, forekommer noget anstrengt.

Læs på Jurabibliotek



Forbrugerforhold

- Side 124 -

...aftalelovens § 30, § 31 eller § 33 kunne finde anvendelse. Landsretten forhøjede imidlertid købesummen under henvisning til det bestående misforhold mellem den aftalte pris (40.000 kr.) og ejendommens værdi (650.000 kr.) og til, at sælgerens almindelige svækkelse og manglende rådgivning havde gjort det vanskeligt for denne at »vurdere aftalens rimelighed«.

Læs på Jurabibliotek



Retsvirkninger af ugyldighed

- Side 129 -

...at bilen udelukkende er istandsat med originale dele, og sælger bilen for 200.000 kr. til en samler, vil aftalen efter omstændighederne være ugyldig i medfør af aftalelovens § 30, stk. 1, der omhandler svig, jf. ovenfor i afsnit 3.3.2. Køber vil kunne kræve de 200.000 kr. tilbage fra sælger, der for sin del vil kunne kræve bilen udleveret fra køber.

Læs på Jurabibliotek