Bekendtgørelse om anmeldelse af smitsomme sygdomme Kapitel 1

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1260 af 27. oktober 2023

Kapitel 1 Formål
§ 1

Bekendtgørelsen har til formål at sikre løbende og rettidig anmeldelse af forekomst af udvalgte smitsomme sygdomme til de centrale sundhedsmyndigheder med henblik på at iværksætte eller målrette forebyggende indsats og behandling af de pågældende sygdomme.

Generelle bestemmelser
§ 2

Bekendtgørelsen finder anvendelse for offentlige og private behandlingssteder, læger og andre autoriserede sundhedspersoner, der har patienter i behandling eller udfører ligsyn eller obduktioner, samt offentlige og private laboratorier, der udfører laboratorieanalyser af prøvemateriale fra mennesker, herunder laboratorier for klinisk mikrobiologi, klinisk biokemi og klinisk immunologi m.v.

Stk. 2 Ansvaret for videregivelse af oplysninger efter denne bekendtgørelse påhviler den læge, der har en person i behandling med smitsom sygdom eller mistanke herom, eller som udfører ligsyn eller obduktion på en afdød, der inden dødsfaldet led af en smitsom sygdom, eller hvor der er mistanke herom, jf. dog stk. 3 og 4. Lægen kan uddelegere til andre at videregive oplysningerne.

Stk. 3 Ansvaret for videregivelse af oplysninger efter denne bekendtgørelses kapitel 3, § 13, stk. 2-3, og § 14, stk. 1 og 3-4, påhviler laboratoriets ledelse, der i nødvendigt omfang udpeger en læge til at videregive oplysningerne. Videregivelsen kan uddelegeres til andre.

Stk. 4 Ansvaret for videregivelse af oplysninger efter denne bekendtgørelses kapitel 4 påhviler behandlingsstedets ledelse, der i nødvendigt omfang udpeger en læge til at videregive oplysningerne. Videregivelsen kan uddelegeres til andre.

Stk. 5 Anmeldelsespligten omfatter personoplysninger vedrørende de smitsomme sygdomme, jf. bekendtgørelse om smitsomme sygdomme, der fremgår af denne bekendtgørelses liste 1a, 1b, 1c og 2 jf. bekendtgørelsens bilag.

Stk. 6 Oplysninger, der er pligt til at videregive efter stk. 5, omfatter følgende, jf. dog §§ 10-12:

  • 1) Personlig identifikation af patienten, herunder navn, CPR-nummer eller lignende og adresse samt aktuelle indlæggelses/opholdssted.

  • 2) Behandlingsstedets og anmeldende læges navn og kontaktoplysninger.

  • 3) Tidspunkt for diagnose og eventuel indlæggelse.

  • 4) Diagnose eller mistænkt diagnose, subsidiært identificeret mikroorganisme eller smitstof.

  • 5) Hvorvidt der er symptomer, eller om sygdommen eller tilstanden er opdaget i forbindelse med screening, kontaktopsporing eller lignende.

  • 6) Sygdommens debuttidspunkt, såfremt der er symptomer.

  • 7) Smittekilde eller mistænkt smittekilde.

  • 8) Resultater af relevante kliniske og laboratoriemæssige undersøgelser.

  • 9) Oplysninger om nylig udlandsrejse, såfremt sygdommen mistænkes erhvervet i udlandet.

  • 10) Øvrige oplysninger om patientens færden, ophold og kontakter i ind- og udland (kun sygdomme på liste 1a og 1b).

  • 11) Hvorvidt patienten har bopæl eller opholdssted på en lokalitet med særlig risiko for smitte eller hvor der opholder sig personer med særlige risikofaktorer, herunder fængsel, plejehjem, bosted, asylcenter m.v.

  • 12) Hvorvidt der er mistanke om at sygdommen eller tilstanden er en del af et udbrud eller ophobning med flere erkendte eller mistænkte tilfælde af samme sygdom/tilstand indenfor en afgrænset personkreds.

  • 13) Hvorvidt der er sikret relevant opfølgning, herunder profylaktisk behandling til relevante kontakter.

Stk. 7 Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serum Institut afgrænser nærmere omfanget af oplysninger efter stk. 6, der anmodes om i forbindelse med anmeldelse, afhængig af den enkelte sygdoms eller det enkelte sygdomstilfældes karakter.