Bekendtgørelse om døgnophold i tilbud i Danmark og Grønland Afsnit 3

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1369 af 28. november 2023

Kapitel 6 Definitioner og orientering
§ 20

Ved domfældt forstås i denne bekendtgørelses afsnit 3 en person, som er idømt en foranstaltning efter kapitel 33 i kriminallov for Grønland, og hvor anbringelse og behandling efter § 240, stk. 2, i kriminallov for Grønland gennemføres af socialvæsenet.

Stk. 2 Ved hjemkommune forstås i denne bekendtgørelses afsnit 3 den grønlandske kommune, som efter grønlandsk lovgivning er forpligtet til at yde hjælp og støtte til den domfældte.

Stk. 3 Ved modtagelseskommune forstås i denne bekendtgørelses afsnit 3 den danske kommune, hvor det tilbud er beliggende, som den domfældte anbringes i.

§ 21

Den grønlandske socialstyrelse skal orientere modtagelseskommunen, når en domfældt anbringes i et tilbud beliggende i modtagelseskommunen. Orientering skal ske så tidligt som muligt forud for den domfældtes anbringelse i tilbuddet.

Kapitel 7 Aftale om ydelser efter den sociale lovgivning
§ 22

Hvis den domfældte har behov for ydelser efter den sociale lovgivning ud over døgnopholdet i det tilbud efter § 108 i lov om social service, som den domfældte anbringes i, skal hjemkommunen indgå en aftale herom med modtagelseskommunen. Den domfældte kan ikke modtage ydelser, før der er indgået en aftale herom.

Stk. 2 Afgørelse om ydelser udover opholdet i tilbuddet træffes efter grønlandsk lovgivning. Der kan dog ikke træffes afgørelse om ydelser, som ikke tilbydes efter dansk lovgivning.

Stk. 3 En aftale efter stk. 1 skal indeholde oplysninger om:

  • 1) Ydelser omfattet af aftalen.

  • 2) Vilkår for samarbejdet mellem hjemkommunen og modtagelseskommunen.

  • 3) Betaling, jf. § 28, herunder aftale om opgørelsesperiode.

Stk. 4 Modtagelseskommunen kan indgå aftale med det tilbud, hvor den domfældte er anbragt, om, at tilbuddet leverer ydelserne til den domfældte.

Kapitel 8 Under anbringelsen i tilbuddet
Tilsyn
§ 23

Modtagelseskommunen fører det personrettede tilsyn med en domfældt, som modtager ydelser omfattet af en aftale efter § 22. Tilsynet føres fra det tidspunkt, hvor den domfældte modtager ydelsen.

Stk. 2 Tilsyn efter stk. 1 føres efter reglerne om personrettet tilsyn i lov om social service, dog således at der ses bort fra kravet om, at kommunalbestyrelsen i modtagelseskommunen skal have truffet afgørelse om tilbuddet til den domfældte.

Underretning
§ 24

Modtagelseskommunen skal underrette hjemkommunen og den grønlandske socialstyrelse, hvis modtagelseskommunen i forbindelse med tilsynet efter § 23 eller på anden måde bliver opmærksom på, at de iværksatte ydelser ikke opfylder sit formål, eller der i øvrigt er grundlag for at formode, at ydelserne ikke imødekommer den domfældtes behov.

Ændringer i ydelserne
§ 25

Hjemkommunen kan efter aftale med modtagelseskommunen træffe afgørelse om ændringer i de ydelser, som den domfældte modtager i tilbuddet.

Stk. 2 Afgørelse efter stk. 1 træffes efter grønlandsk lovgivning. Der kan dog ikke træffes afgørelse om ydelser, som ikke tilbydes efter dansk lovgivning.

Stk. 3 Hjemkommunen og modtagelseskommunen kan i aftalen efter § 22 bestemme, at modtagelseskommunen kan træffe afgørelse vedrørende ydelser på vegne af hjemkommunen. Afgørelse efter 1. pkt. træffes efter dansk lovgivning, og reglerne om sagsbehandling og klage i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område finder anvendelse.

§ 26

Modtagelseskommunen kan træffe midlertidig afgørelse om ydelser og om ændring af de ydelser, som den domfældte modtager, hvis der foreligger en risiko for den domfældtes sikkerhed eller sundhed, eller hvis det er af afgørende betydning af hensyn til den domfældtes øjeblikkelige behov for støtte. Den midlertidige afgørelse træffes efter dansk lovgivning, og reglerne om sagsbehandling og klage i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område finder anvendelse.

Stk. 2 Modtagelseskommunen skal uden unødigt ophold give hjemkommunen meddelelse om en midlertidig afgørelse efter stk. 1, med henblik på at hjemkommunen kan træffe afgørelse efter § 26.

Stk. 3 En midlertidig afgørelse efter stk. 1 forbliver i kraft indtil det tidspunkt, hvor hjemkommunen har truffet afgørelse efter § 25, eller indtil det tidspunkt hvor den domfældtes ophold i tilbuddet ophører som følge af rettens afgørelse om ophør eller ændring af foranstaltningen.

Stk. 4 Hjemkommunen og modtagelseskommunen kan i aftalen efter § 22 bestemme, at modtagelseskommunen kan træffe midlertidige afgørelser i et videre omfang end fastsat i stk. 1.

Kapitel 9 Betaling
§ 27

Modtagelseskommunen afholder udgifterne til ydelserne til den domfældte.

Stk. 2 Hjemkommunen afholder endeligt udgifterne til ydelserne til den domfældte i overensstemmelse med aftalen efter § 22. Udgifterne opgøres og opkræves af modtagelseskommunen.

Stk. 3 Udgifterne til ydelserne til den domfældte opgøres efter reglerne i lov om social service og bekendtgørelse om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner.

Stk. 4 Hjemkommunen er forpligtet til at betale for ydelser, som modtagelseskommunen har truffet afgørelse om efter § 25, stk. 3.

Stk. 5 Hjemkommunen er forpligtet til at betale for de ydelser, som modtagelseskommunen har truffet midlertidig afgørelse om efter § 26.

§ 28

Udgifter til administration afholdes af modtagelseskommunen.