Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats Kapitel 5

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1216 af 28. september 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 1757 af 20. december 2023 og bekendtgørelse nr. 947 af 5. august 2024

Kapitel 5 Registrering, tilmelding og afmelding af jobsøgende i jobcentre, joblog m.v.
Registrering og tilmelding, generelt
§ 16

Jobcenteret kan benyttes af alle jobsøgende med henblik på bistand til at finde arbejde.

Stk. 2 En person kan registreres som jobsøgende. Registreringen er tilgængelig i alle landets jobcentre med henblik på bistand til at finde arbejde, jf. dog stk. 3.

Stk. 3 Personer omfattet af §§ 17 og 22 skal tilmeldes som jobsøgende.

Stk. 4 Den jobsøgende anses for registreret eller tilmeldt, når registreringen eller tilmeldingen er foretaget i det fælles it-baserede datagrundlag for beskæftigelsesindsatsen, jf. lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Tilmelding som ansøger om eller modtager af dagpenge
§ 17

Ledige medlemmer af en arbejdsløshedskasse, som ønsker at modtage dagpenge eller er berettiget til dagpengegodtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag, skal på den første ledighedsdag tilmelde sig som jobsøgende dagpengemodtager.

Stk. 2 Hvis jobcenteret er lukket på den første ledighedsdag, og personen ikke har mulighed for at tilmelde sig på Jobnet, skal personen tilmelde sig den første dag, jobcenteret har åbent.

§ 18

Tilmeldingen som jobsøgende kan ske på Jobnet eller ved personligt fremmøde på jobcenteret, jf. dog stk. 2-5 og § 19.

Stk. 2 En person skal tilmeldes som jobsøgende i jobcenteret i handlekommunen, hvilket normalt er der, hvor personen har bopæl (folkeregisteradresse), jf. § 9 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 3 Ved personligt fremmøde kan tilmeldingen foretages på ethvert jobcenter i landet.

Stk. 4 Personen kan af jobcenteret få tilladelse til at tilmelde sig som jobsøgende telefonisk hos jobcenteret den første ledighedsdag, hvis personen er forhindret i at tilmelde sig som jobsøgende, fordi personen arbejder på deltid eller søger et bestemt arbejde i jobcenterets åbningstid, eller personen i øvrigt af særlige grunde er forhindret i at møde personligt frem.

Stk. 5 For personer, der indgår i en arbejdsfordeling efter reglerne i bekendtgørelse om udbetaling af dagpenge, sker tilmeldingen ved, at arbejdsgiveren anmelder over for jobcenteret, hvilke ansatte i virksomheden der er omfattet af arbejdsfordelingen. Tilmeldingen foretages af jobcenteret i den kommune, hvor virksomheden er beliggende.

§ 19

En person kan i stedet for tilmelding hos jobcentreret vælge at tilmelde sig ved personligt fremmøde hos sin arbejdsløshedskasse, hvis arbejdsløshedskassen tilbyder denne service til sine medlemmer.

§ 20

Ved tilmelding på Jobnet modtager personen en elektronisk kvittering som dokumentation for tilmelding.

§ 21

En person er fritaget for pligten til tilmelding i følgende tilfælde:

  • 1) Ved ledighed som følge af en virksomheds lukning mellem jul og nytår, når der er tale om midlertidigt arbejdsophør med angivelse af genoptagelse af arbejdet på førstkommende hverdag efter julelukningen.

  • 2) Ved ledighed på en søgnehelligdag, såfremt personen genoptager arbejdet umiddelbart efter søgnehelligdagen.

Tilmelding som ansøger om eller modtager af kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp
§ 22

Personer, der har ansøgt om eller modtager kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp efter lov om aktiv socialpolitik, og som efter jobcenterets vurdering er henholdsvis jobparate eller åbenlyst uddannelsesparate, skal tilmelde sig som jobsøgende, og kommunen skal sørge for, at det sker. For jobparate kontanthjælpsmodtagere, selvforsørgelses- og hjemrejseydelsesmodtagere eller overgangsydelsesmodtagere skal det ske ved første henvendelse til kommunen om hjælp, og for åbenlyst uddannelsesparate skal det ske senest efter 1 uge fra første henvendelse til kommunen om hjælp.

Stk. 2 Personen skal tilmeldes som jobsøgende i jobcenteret i handlekommunen, hvilket normalt er der, hvor personen har bopæl (folkeregisteradresse), jf. § 9 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 3 Personer, der har ansøgt om kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp efter lov om aktiv socialpolitik, kan tilmelde sig på Jobnet eller ved personligt fremmøde i jobcenteret. Ved tilmelding på Jobnet modtager personen en elektronisk kvittering som dokumentation for tilmeldingen. Ved tilmelding på Jobnet skal personen henvende sig personligt i jobcenteret på den første åbningsdag efter tilmeldingen med henblik på at få foretaget en indledende vurdering efter § 4.

Stk. 4 Personer, der allerede modtager kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp som aktivitetsparate, og som ønsker at blive tilmeldt som jobsøgende, skal henvende sig i jobcenteret.

§ 23

Ydelsescenteret i kommunen skal give jobcenteret og det fælles it-baserede datagrundlag meddelelse om, hvorvidt en ansøger af kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp bevilges den ansøgte hjælp. Fristen for afgivelse af denne meddelelse er 15 hverdage efter første henvendelse med anmodning til kommunen om hjælp.

Stk. 2 Datoen for første henvendelse med anmodning om hjælp til kommunen er den først forekommende af følgende:

  • 1) Datoen for, at personen har tilmeldt sig som jobsøgende på Jobnet.

  • 2) Datoen for, at personen har angivet på Jobnet, at pågældende ønsker at søge om ydelse.

  • 3) Datoen, hvor personen uden forudgående registrering på Jobnet henvender sig i jobcenteret med anmodning om hjælp.

Afmelding, generelt
§ 24

Ønsker en jobsøgende ikke længere at stå tilmeldt som jobsøgende, eller påbegynder en jobsøgende, bortset fra tilmeldte uden ydelse, fuld beskæftigelse af mindst 14 dages varighed, skal vedkommende afmelde sig, jf. dog § 25, stk. 1, nr. 1, 2. pkt.

Stk. 2 Når en jobsøgende, bortset fra personer ansat med løntilskud, giver jobcenteret meddelelse om sygdom, bliver personen automatisk afmeldt. En person omfattet af § 1, nr. 1, kan i stedet give arbejdsløshedskassen besked om sygdom, hvorefter personen bliver afmeldt, bortset fra personer ansat med løntilskud. Personer, der har sygemeldt sig på Jobnet, modtager en elektronisk kvittering som dokumentation for afmeldingen.

§ 25

Jobcenteret afmelder en jobsøgende, bortset fra personer tilmeldt uden ydelse, i følgende tilfælde:

  • 1) Jobcenteret har fået oplyst, at personen har fået ordinær fuldtidsbeskæftigelse, for deltidsforsikrede dog deltidsbeskæftigelse på mindst 30 timer om ugen, såfremt beskæftigelsesperioden er af mindst 14 dages varighed, medmindre personen ønsker at stå tilmeldt uden ydelse.

  • 2) Jobcenteret ikke kan få pågældendes adresse oplyst, og en henvendelse til arbejdsløshedskassen henholdsvis kommunen ikke har løst problemet.

  • 3) Personen ikke vil gøre sine cv-oplysninger tilgængelige for søgning i Jobnet eller ikke i øvrigt vil give jobcenteret beskæftigelsesrelevante oplysninger.

  • 4) Jobcenteret har fået oplyst, at personen påbegynder ordinær uddannelse uden sin hidtidige forsørgelsesydelse, der ikke er givet i henhold til et uddannelsespålæg eller som et tilbud om vejledning og opkvalificering.

  • 5) Jobcenteret har fået oplyst, at personen påbegynder ordinær uddannelse, der er givet i henhold til et uddannelsespålæg.

Stk. 2 Forinden afmelding efter stk. 1, nr. 4, skal jobcenteret underrette personen om, at vedkommende vil blive afmeldt.

§ 26

Ved afmelding underretter jobcenteret personen om afmeldingen og om muligheden for eventuel gentilmelding, herunder som tilmeldt uden ydelse, jf. § 30. Dette gælder dog ikke afmelding efter § 28.

Afmelding af ansøgere om og modtagere af dagpenge
§ 27

Jobcenteret afmelder en person, der har ansøgt om eller modtager dagpenge, når jobcenteret har fået oplyst, at personen ikke længere er dagpengeberettiget efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Jobcenteret tilmelder i stedet personen som tilmeldt uden ydelse.

Stk. 2 Jobcenteret afmelder en person omfattet af § 1, nr. 1, der ikke booker en jobsamtale inden udløb af fristen for booking, jf. § 44, stk. 1. Afmeldingen sker med virkning fra og med dagen efter fristen for booking.

Stk. 3 Jobcenteret kan afmelde en person i tilfælde, hvor der opstår tvivl om personens tilhørsforhold til en arbejdsløshedskasse, og hvor personen ikke reagerer på jobcenterets henvendelse herom.

§ 28

Arbejdsløshedskassen skal afmelde en person i følgende tilfælde:

  • 1) Personen har anmodet arbejdsløshedskassen herom.

  • 2) Personen overgår til efterløn, jf. lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

  • 3) Personen ikke vil gøre sine cv-oplysninger tilgængelige for arbejdsløshedskassen.

  • 4) Personen ikke har booket en jobsamtale inden for fristen.

  • 5) Personen har oplyst på sit ydelseskort, at personen har fået ordinær fuldtidsbeskæftigelse, for deltidsforsikrede dog deltidsbeskæftigelse på mindst 30 timer om ugen, såfremt beskæftigelsesperioden er af mindst 14 dages varighed, medmindre personen ønsker at stå tilmeldt uden ydelse, jf. dog § 25, stk. 1, nr. 1, 2. pkt.

Stk. 2 Arbejdsløshedskassen kan afmelde en person, som efter lov om arbejdsløshedsforsikring mv. ikke længere er dagpengeberettiget, ikke længere er ledig eller ikke længere skal have dagpenge. Arbejdsløshedskassen tilmelder i stedet personen uden ydelse.

Afmelding af ansøgere om og modtagere af kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og uddannelseshjælp
§ 29

Jobcenteret afmelder en person, der har ansøgt om eller modtager kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp, og som vurderes henholdsvis jobparate eller åbenlyst uddannelsesparate, når personen ikke længere skal være tilmeldt som jobsøgende som følge af, at personen

  • 1) ikke længere ansøger om eller modtager kontanthjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse eller uddannelseshjælp eller ikke længere vurderes henholdsvis jobparat eller åbenlyst uddannelsesparat, eller

  • 2) er fritaget for rådighedsforpligtelsen efter § 13, stk. 7, i lov om aktiv socialpolitik.

Gentilmelding
§ 30

Ønsker en jobsøgende, som er blevet afmeldt på ny at stå tilmeldt, skal personen tilmelde sig efter reglerne i §§ 17-23, jf. dog stk. 2 og 3. Er afmeldingen sket på grund af arbejdsløshedskassens eller jobcenterets fejl, skal arbejdsløshedskassen eller jobcenteret tilmelde personen på ny.

Stk. 2 Personer omfattet af § 1, nr. 1 og 2, samt personer omfattet af § 1, nr. 4, som vurderes åbenlyst uddannelsesparate, og som er blevet afmeldt på grund af sygdom, skal raskmelde sig på Jobnet. Når en person raskmelder sig, bliver personen automatisk gentilmeldt på Jobnet. Personen modtager en elektronisk kvittering som dokumentation for gentilmeldingen.

Stk. 3 Personer omfattet af § 1, nr. 1, som er afmeldt på grund af manglende booking af en jobsamtale, jf. § 27, stk. 2, eller hvor fristen for booking er overskredet i en periode, hvor personen er afmeldt af andre årsager, skal, for at en gentilmelding får virkning, ved gentilmeldingen booke en samtale til afholdelse inden for 10 dage regnet fra gentilmeldingen. Det gælder dog ikke, hvis der fra tidspunktet for afmelding er gået 3 måneder eller mere. I de første 3 måneder, hvor arbejdsløshedskassen varetager kontaktforløbet, jf. § 27, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, skal personen efter gentilmeldingen booke en jobsamtale inden for en frist, som fastsættes af arbejdsløshedskassen.

Stk. 4 Personer omfattet af § 1, nr. 1, som er tilmeldt af jobcenteret eller arbejdsløshedskassen, og som ikke har fået en frist ved gentilmeldingen, skal efter de første 3 måneder, hvor jobcenteret varetager kontaktforløbet, booke en samtale første gang efter gentilmeldingen, hvor personen er på Jobnet.

Registrering af jobsøgning i joblog
§ 31

Personer omfattet af § 1, nr. 1, 2 og nr. 9, som modtager ledighedsydelse, samt personer omfattet af § 1, nr. 4, som vurderes åbenlyst uddannelsesparate, skal løbende dokumentere alle deres jobsøgningsaktiviteter i deres joblog på Jobnet.

Stk. 2 Ved jobsøgningsaktiviteter forstås en jobsøgning rettet mod et specifikt job eller jobsøgning generelt, herunder deltagelse i jobmesse m.v.

Stk. 3 Personer, der er omfattet af stk. 1, skal registrere følgende oplysninger om deres jobsøgningsaktiviteter rettet mod et specifikt job i jobloggen:

  • 1) Stillingsbetegnelse eller arbejdsområde.

  • 2) Virksomhedens navn.

  • 3) Postnummer og by.

  • 4) Om den søgte stilling er fuldtid eller deltid, og ved deltid antal timer pr. uge.

  • 5) Ansøgningsform, f.eks. mail, brev, telefonisk eller personligt fremmøde.

  • 6) Dato for aktiviteten.

  • 7) Er den ansøgte stilling slået op, eller er ansøgningen uopfordret.

Stk. 4 En person omfattet af § 1, nr. 1, kan til enhver tid vælge at registrere sine jobsøgningsaktiviteter i arbejdsløshedskassens selvbetjeningsløsning i stedet for joblog på Jobnet, hvis arbejdsløshedskasse udstiller en joblog i deres egen selvbetjeningsløsning, og denne er integreret med joblog på Jobnet.