Kapitel 2 Grundlovsceremonien
Kommunalbestyrelsen skal afholde grundlovsceremonien under forhold, som er egnede til at sikre en højtidelig ramme omkring ansøgernes tildeling af dansk indfødsret.
Stk. 2 Kommunalbestyrelsen skal sikre, at ansøgere med funktionsnedsættelser eller særlige behov vil have mulighed for at deltage i grundlovsceremonien.
Ved ansøgernes ankomst til grundlovsceremonien skal en repræsentant for kommunalbestyrelsen byde ansøgerne velkommen og redegøre for ceremoniens forløb. Repræsentanten skal i den forbindelse oplyse, at formålet med ceremonien er at højtideligholde og markere ansøgernes erhvervelse af dansk statsborgerskab, og at ansøgerne skal underskrive den i § 7, stk. 1, nævnte erklæring under ceremonien under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen og herefter give hånd til borgmesteren eller rådmanden.
Stk. 2 I kommuner med flere borgmestre eller rådmænd, eller hvor kommunerne beslutter at afholde en grundlovsceremoni i fælleskab, skal kommunen anvise en borgmester eller rådmand til den enkelte ansøger uden hensyntagen til ansøgerens køn eller ønsker.
En repræsentant for kommunalbestyrelsen skal under grundlovsceremonien sikre sig ansøgerens identitet ved forevisning af gyldig legitimation med foto. Kan dette ikke forevises af ansøgeren, kan ansøgeren ikke deltage i ceremonien.
Stk. 2 Som gyldig legitimation efter stk. 1 anses
-
1) opholdskort, fremmedpas, konventionspas eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i Danmark,
-
2) pas, identitetskort eller kørekort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz, eller
-
3) pas, som er udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de i nr. 1 og 2 nævnte lande, og hvori der er isat en opholdssticker.
Stk. 3 En ansøger, der ikke er i besiddelse af gyldig legitimation efter stk. 2, skal forud for grundlovsceremonien ansøge Udlændinge- og Integrationsministeriet om tilladelse til at benytte anden form for legitimation ved grundlovsceremonien.
Stk. 4 Har Udlændinge- og Integrationsministeriet meddelt tilladelse til benyttelse af anden form for legitimation end de i stk. 2 nævnte, skal ansøgeren forevise tilladelsen ved grundlovsceremonien.
En repræsentant for kommunalbestyrelsen skal ved grundlovsceremoniens afholdelse udlevere en erklæring til erhvervelse af dansk indfødsret ved grundlovsceremoni til ansøgerne. Erklæringen er optrykt som bilag 1 til denne bekendtgørelse.
Stk. 2 Hvis en ansøger medbringer en allerede underskrevet erklæring, eller hvis ansøgeren ikke underskriver erklæringen under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal repræsentanten for kommunalbestyrelsen afvise erklæringen.
Når ansøgeren har underskrevet en erklæring som nævnt i § 5, stk. 1, og § 7, stk. 1, under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal borgmesteren eller rådmanden udveksle et håndtryk med ansøgeren uden handske, håndflade mod håndflade, for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger.
Stk. 2 Borgmesteren, rådmanden eller en repræsentant for kommunalbestyrelsen overrækker efter underskrivelse af erklæringen og udveksling af håndtryk et statsborgerretsbevis til ansøgeren. I særlige tilfælde kan Udlændinge- og Integrationsministeriet sende statsborgerretsbeviset til ansøgeren efter grundlovsceremonien.
En repræsentant for kommunalbestyrelsen skal på erklæringen angive, om ansøgeren under grundlovsceremonien har underskrevet erklæringen under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, om erklæringen er udfyldt med det korrekte navn og personnummer, om ansøgeren efterfølgende har udvekslet et håndtryk med borgmesteren eller rådmanden, og om der er blevet udleveret et statsborgerretsbevis til ansøgeren.