Kapitel 1 Område og definitioner
Denne bekendtgørelse vedrører storkøkkener, der i forbindelse med storkøkkendrift markedsfører
-
1) råvarer under henvisning til den økologiske produktionsmetode (økologiske råvarer) og
-
2) retter eller dele af retter under henvisning til den økologiske produktionsmetode (økologiske retter eller økologiske dele af retter).
Ved storkøkken forstås i denne bekendtgørelse restauranter, institutionskøkkener, boder, cateringvirksomheder, marketenderier samt lignende fødevarevirksomhed, der udøver storkøkkendrift. En virksomhed, som defineret i stk. 3, betragtes også som et storkøkken under de i bestemmelsen anførte betingelser.
Stk. 2 Ved storkøkkendrift forstås i denne bekendtgørelse storkøkkeners tilberedning af serveringsklare retter på det sted, hvor de sælges, herunder serveres eller leveres, til den endelige forbruger.
Stk. 3 En virksomhed, der tilbereder og leverer retter eller dele af retter til et modtagende storkøkken, efter fast skriftlig aftale herom, betragtes i denne bekendtgørelse som et storkøkken, når det indgår i aftalen, at virksomheden ikke må levere fødevarer til andre end det modtagende storkøkken, og de leverede retter eller dele af retter udelukkende indgår i det modtagende storkøkkens servering eller levering til den endelige forbruger.
Ved råvarer forstås i denne bekendtgørelse fødevarer af landbrugs- eller akvakulturoprindelse i den stand, som de modtages i storkøkkenet, herunder uforarbejdede og forarbejdede fødevarer, der leveres fra anden virksomhed eller fra egen primærproduktion.
Ved økologiprocent forstås i denne bekendtgørelse en angivelse af, hvor stor en procentdel af et storkøkkens råvareindkøb, målt i enten kroner og ører eller i nettovægt, der udgøres af økologiske råvarer.
Stk. 2 Kun råvarer af landbrugs- eller akvakulturoprindelse skal indgå i opgørelsen af økologiprocenten.
Stk. 3 Storkøkkener, som opgør økologiprocenten i kroner og ører, skal i opgørelsen af økologiprocenten medregne egne konventionelt dyrkede krydderurter, frugter eller grøntsager som indkøb af konventionelle råvarer med et beløb, der fastsættes til prisen for samme type råvare på det frie marked (markedsprisen). Storkøkkener, som opgør økologiprocenten i nettovægt, skal i opgørelsen af økologiprocenten medregne nettovægten af egne konventionelt dyrkede krydderurter, frugter eller grøntsager som indkøb af konventionelle råvarer.