Kapitel 4 Revision
Revision af kommunernes regnskaber vedrørende de områder, der er omfattet af denne bekendtgørelse, udføres af vedkommende kommunes revision.
Revisionen udføres i overensstemmelse med god offentlig revisionsskik, jf. § 3 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m.
Stk. 2 Revisionen efterprøver, om de af kommunalbestyrelsen trufne beslutninger er i overensstemmelse med lov om byfornyelse og udvikling af byer. Endvidere efterprøves, om regnskabet er rigtigt, og om de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, herunder ombygningsudgifter og afholdte kommunale udgifter, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt indgåede aftaler og sædvanlig praksis. Revisionen foretager en vurdering af, om der er taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af de midler, der er omfattet af regnskabet og de kommunale udgifter.
Stk. 3 Revisionen efterprøver, om kommunens forretningsgange og sagsbehandling, herunder anvendelse af edb-systemer, er hensigtsmæssige og betryggende.
Stk. 4 Revisionen tilrettelægges under hensyn til dens betydning for de statslige myndigheders styring og kontrol, jf. § 14.
Revisionen kan udføres ved stikprøvevise undersøgelser og skal omfatte et antal sager omfattet af lov om byfornyelse og udvikling af byer kapitler 3, 4, 5, 5 a, 6, 8 og 9. Dog omfatter revision efter § 3 alle sager om områdefornyelse.
Stk. 2 På baggrund af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens analyser og vurderinger kan Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen forlange, at revisor foretager en særlig omfattende gennemgang (temarevision) af bestemte sagsområder og redegør for resultaterne af gennemgangen i den årlige revisionsberetning.
Ved revisionen lægges ved områdefornyelse særlig vægt på efterprøvning af:
-
1) om byggeudgifter og omkostninger er omfattet af beslutningen om områdefornyelse,
-
2) om beslutningen om områdefornyelse er gennemført,
-
3) om fristen for gennemførelse af beslutningen er overholdt, jf. § 7, stk. 5, i bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer,
-
4) om arbejderne ikke er igangsat, før kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om områdefornyelse, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer § 7, stk. 2,
-
5) om kommunalbestyrelsen har afholdt udgifter til indsatser efter lov om byfornyelse og udvikling af byer § 6, og
-
6) tilsagn efter lov om byfornyelse og udvikling af byer § 97 om forhøjet refusion ved forsøg.
Stk. 2 Ved revisionen lægges ved bygningsfornyelse særlig vægt på efterprøvning af:
-
1) beslutningens lovlighed,
-
2) lovligheden af udgifter anmeldt til refusion, jf. bekendtgørelse om statsrefusion m.v. af kommunale udgifter efter lov om byfornyelse og udvikling af byer,
-
3) lovligheden af de af kommunalbestyrelsen godkendte ombygnings- og nedrivningsudgifter, udgifter til fjernelse af skrot og affald samt udgifter til indretning af offentligt tilgængelige byrum, jf. bekendtgørelse om støtteberettigede udgifter til bygningsfornyelse og udbud af bygge- og anlægsarbejder,
-
4) tilsagn efter lov om byfornyelse og udvikling af byer § 96 om forhøjet refusion ved forsøg,
-
5) opdeling af de godkendte udgifter på forbedrings- og vedligeholdelsesudgifter, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer § 13,
-
6) beregning af tilskud til vedligeholdelsesudgifter, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer § 14,
-
7) beregning og udbetaling af indfasningsstøtte, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer § 15 og § 67,
-
8) beregning af tilskud til ejer- og andelsboliger, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer §§ 27 og 28,
-
9) kommunens tilrettelæggelse af kontrolprocedure ved statusskift og salg og opgørelse af støttebortfald, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer §§ 18 og 29, og
-
10) beregning af støtte til friarealforbedring, jf. lov om byfornyelse og udvikling af byer § 47.
Kommunalbestyrelsen skal give revisionen adgang til at foretage de undersøgelser m.v., denne finder nødvendige, og skal sørge for, at revisionen i øvrigt får de oplysninger og den bistand, som revisionen anser for påkrævet for udførelsen af hvervet.
Efter regnskabsårets afslutning modtager kommunen gennem de administrative edb-systemer BYF2012 og BOSSINF-Område en opgørelse over den i året modtagne refusion efter lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Den årlige opgørelse af de afholdte kommunale udgifter og modtaget refusion, jf. § 16, skal af revisor forsynes med påtegning, hvoraf det fremgår, at revisor har kontrolleret og kan erklære sig enig i opgørelsen.
Stk. 2 Revisionserklæring vedrørende modtaget refusion, jf. stk. 1, afgives senest den 31. august hvert år af kommunalbestyrelsen til Udbetaling Danmark.
Stk. 3 Såfremt den udførte revision har givet anledning til bemærkninger, skal disse fremgå af den i § 18 nævnte revisionsberetning.
Revisionen afgiver hvert år, senest samtidig med afgivelsen af beretning om revision af kommunens øvrige regnskaber, beretning om revisionen i henhold til denne bekendtgørelse.
Stk. 2 I beretningen redegøres for den udførte revision, samt for alle væsentlige forhold, der har givet anledning til bemærkninger. Der redegøres endvidere for forhold af principiel eller økonomisk betydning, herunder tilfælde, hvor fortolkning af gældende regler giver anledning til tvivl.
Stk. 3 Der redegøres i beretningen nærmere for omfang og resultater af de stikprøver, der er foretaget, jf. § 13, herunder antallet af udtagne sager og antallet af sager behæftet med fejl. Der redegøres for karakteren af konstaterede fejl og mangler i de udtagne sager, og om fejl er blevet berigtiget.
Senest samtidig med at revisionsberetninger m.v. for kommunens regnskaber sendes til den kommunale tilsynsmyndighed, sender kommunalbestyrelsen den i § 18 nævnte beretning og svar på revisionsbemærkninger i 1 eksemplar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Samtidig sendes 1 eksemplar af besvarelsen til revisionen.
Stk. 2 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen gennemgår revisionsberetningerne og tager stilling til revisionsbemærkningerne. Styrelsen meddeler kommunalbestyrelsen styrelsens afgørelse af spørgsmål af betydning for statsrefusion og tilskud samt yder den vejledning, som gennemgangen har givet anledning til.
Rigsrevisor udøver tilsyn med de i denne bekendtgørelse omhandlede områder i overensstemmelse med bestemmelserne i §§ 5 og 6 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m.
Stk. 2 Rigsrevisor kan af kommunen forlange alle sådanne oplysninger, som efter rigsrevisors skøn er af betydning for tilsynet, jf. § 12 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m.