Kapitel 9 Udbetaling
Pension skal udbetales månedsvis bagud, således at den er til disposition for pensionisten senest den sidste bankdag i måneden.
Stk. 2 Udbetaling af pension til pensionister med bopæl i udlandet kan ske ved overførsel til en konto i et dansk pengeinstitut eller efter pensionistens anmodning til et udenlandsk pengeinstitut. En eventuel merudgift, der er forbundet med overførsel af pensionen til et udenlandsk pengeinstitut, betales af pensionisten. Ved valg af dansk pengeinstitut overføres pensionen til disposition senest den sidste bankdag i måneden. Ved valg af udenlandsk pengeinstitut overføres pensionen således, at den bør være til disposition den sidste bankdag i måneden.
Det beløb, der udbetales til en efterlevende ægtefælle efter § 33, stk. 5-6, i lov om social pension, samt tilbagebetaling efter § 33, stk. 7, i lov om social pension, svarer til det nettobeløb, som tidligere er blevet udbetalt efter indeholdelse af A-skat hos den nu afdøde.
I tilfælde, hvor pensionen er udbetalt eller bogført på pensionistens konto i et pengeinstitut for perioden efter pensionistens dødsfald, skal beløbet kræves tilbagebetalt efter reglerne i stk. 2-4.
Stk. 2 Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen skal tilbageføre pension for perioden efter pensionistens dødsfald, hvis pensionen er bogført på pensionistens konto i et pengeinstitut, dødsfaldet indtræder inden dispositionsdagen, og både tilbagekaldelsen og den faktiske tilbageførsel kan ske inden dispositionsdatoen. For personer med fast bopæl i udlandet kan tilbageførsel ske også efter dispositionsdatoen.
Stk. 3 Hvis pensionen ikke kan tilbageføres efter stk. 2, skal Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen kræve det for meget udbetalte tilbage efter reglerne i § 33, stk. 7-8, i lov om social pension.
Stk. 4 Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen kan opgive krav på tilbagebetaling efter stk. 3, hvis beløbet må anses for uerholdeligt, eller de økonomiske og administrative omkostninger ved afkrævningen står i misforhold til tilbagebetalingskravet.
Førtidspensionister, der flytter fra Danmark til Færøerne eller Grønland, skal rette henvendelse til socialforvaltningen i tilflytningsrigsdelen om førtidspension eller andet forsørgelsesgrundlag.
Stk. 2 Førtidspensionister, der flytter fra Danmark til Færøerne eller Grønland, bevarer retten til førtidspension, indtil der i tilflytningsrigsdelen er truffet afgørelse om førtidspension eller et andet forsørgelsesgrundlag, dog længst i op til 12 måneder med udgangen af fraflytningsmåneden.
Stk. 3 Retten til førtidspension ved bopæl på Færøerne eller i Grønland omfatter hele pensionen, som hvis den pågældende havde haft bopæl i Danmark.
Stk. 4 Ved flytning fra Danmark til Færøerne og Grønland skal Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen standse udbetalingen af seniorpension og folkepension med udgangen af fraflytningsmåneden.
Når Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen efter § 41, stk. 3, i lov om social pension afkræver pensionisten, dennes ægtefælle eller samlever oplysninger til brug for beregning og udbetaling af pension, skal Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen oplyse pensionisten om, at pensionsudbetalingen, såfremt oplysningerne ikke modtages senest 3 måneder fra anmodningen, ophører helt eller delvist med udgangen af den måned, hvori fristen udløber. Udbetaling Danmark og kommunalbestyrelsen skal samtidig oplyse pensionisten om, at pensionsudbetalingen først genoptages med virkning fra den 1. i måneden efter, at oplysningerne er modtaget.
For personer omfattet af § 6, stk. 2 eller 3, i lov nr. 442 af 8. maj 2018, skal der ved opgørelse af minimumsbeløb for udbetaling af folkepension efter den hidtil gældende § 31, stk. 4, i lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1208 af 17. november 2017, medregnes alle pensionsydelser efter loven, bortset fra tillæg efter lovens § 14 og § 14 a.
Helbredstillæg beregnes efter § 14 a, stk. 1 og 4, og § 31, stk. 3, i lov om social pension ved at gange den personlige tillægsprocent med 85 procent. Den beregnede procent afrundes til nærmeste hele procent.