Bekendtgørelse om toldbehandling Kapitel 2

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om toldbehandling er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 418 af 22. april 2024

Kapitel 2 Eksport af varer
§ 47

Skatteforvaltningen er udførselskontrollerende myndighed.

Stk. 2 Ved eksport af varer skal klarereren eller dennes repræsentant forud for eksporten afgive en elektronisk eksportangivelse til Skatteforvaltningen på den måde og i det format, som Skatteforvaltningen fastsætter. Adgang til Skatteforvaltningens elektroniske eksportsystem sker efter forudgående tilladelse fra Skatteforvaltningen. I tilfælde af misbrug af systemadgang, kan Skatteforvaltningen udelukke fortsat systemadgang. Skatteforvaltningen kan i særlige tilfælde give tilladelse til at anvende andre metoder end en elektronisk angivelse til indgivelse af eksportangivelsen.

Stk. 3 Varerne frigives til eksport af den udførselskontrollerende myndighed, som efter frigivelsen i særlige tilfælde kan danne et eksportledsagedokument, som følger varerne, og som kan fremvises for toldmyndighederne ved udpassagetoldstedet i EU.

§ 48

Skatteforvaltningen kan give bevilling til, at frembyde varer til eksport eller reeksport på eget forretningssted eller på andre steder, som Skatteforvaltningen har anvist eller godkendt.

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan fastsætte nærmere vilkår for bevillingens anvendelse.

Stk. 3 Medmindre andet er fastsat i bevillingen, kan den ikke anvendes ved eksport af:

  • 1) Varer, der er omfattet af bestemmelserne om eksportrestitutioner eller eksportafgift.

  • 2) Varer, der af sundhedsmæssige, sikkerhedsmæssige, veterinære, plantepatologiske eller andre grunde kun kan udføres mod fremlæggelse af en eksporttilladelse.

Stk. 4 Skatteforvaltningen kan tilbagekalde bevillingen, hvis virksomheden tilsidesætter vilkårene for den.

Stk. 5 Den eksportør, som har bevilling efter § 48, stk. 1, skal forudanmelde eksporten. Underretning skal ske på den måde, som Skatteforvaltningen anviser.

§ 49

Dokumentation med relevans for eksportangivelsen skal opbevares i virksomheden sammen med øvrigt regnskabsmateriale i mindst 5 år og skal på begæring udleveres til Skatteforvaltningen.

§ 50

Eksportangivelsen skal indeholde de oplysninger og koder, der er fastsat i EU-bestemmelser og af Skatteforvaltningen i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Stk. 2 Eksportangivelsen skal indeholde eller være vedlagt sådanne oplysninger og erklæringer, der er nødvendige for Skatteforvaltningens kontrol med udenrigshandelsstatistikken og med de forbud og restriktioner, der er fastsat for eksport af varer af den pågældende art.

§ 51

Det påhviler klarereren eller dennes repræsentant at frembyde eller lade varer til eksport frembyde for den udførselskontrollerende myndighed samt at foretage det for undersøgelsen og identifikationen af varerne nødvendige arbejde (ud- og indpakning, opvejning, opmåling m.v.). Omkostninger i forbindelse hermed afholdes af klarereren.

Stk. 2 Varerne skal frembydes for den udførselskontrollerende myndighed i så god tid inden eksporten, at de fornødne kontrolforanstaltninger kan gennemføres. Endvidere skal tidsfristerne fastsat i EU’s bestemmelser herom overholdes.

Stk. 3 Ved toldbehandling til eksport er Skatteforvaltningen berettiget til at foretage enhver undersøgelse af varerne, der er nødvendig for kontrollens udøvelse, og til uden erstatning at udtage prøver af varerne i det omfang, det er nødvendigt for at undersøge deres beskaffenhed. Klarereren er berettiget til efter undersøgelsens afslutning på begæring at få de udtagne prøver tilbageleveret i det omfang, Skatteforvaltningen ikke længere har brug for dem. Den del af varerne, der er udtaget som prøve, kan ikke fradrages i den angivne mængde. Skatteforvaltningen kan tillade, at de varemængder, der er udtaget som prøve, erstattes med identiske varer for at gøre forsendelsen komplet.

Stk. 4 Såfremt Skatteforvaltningen foretager en stikprøvekontrol, anvendes resultaterne heraf på alle de varer, der er anført under den pågældende varepost i eksportangivelsen. Klarereren kan dog anmode om en supplerende undersøgelse af varerne, hvis klarereren mener, at stikprøven ikke kan anvendes på resten af de angivne varer.

Stk. 5 Skatteforvaltningen bestemmer, hvor udførselskontrollen skal finde sted.

§ 52

Eksport af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol., tobaksvarer og cigaretpapir i uberigtiget stand eller mod godtgørelse af eller fritagelse for told eller afgifter må kun finde sted med de faste skibs- eller luftfartøjsruteforbindelser eller pr. post, med jernbane eller dertil toldgodkendte lastbiler eller containere.

Stk. 2 Eksport ad søvejen af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. i berigtiget stand må kun finde sted med de faste skibsruteforbindelser.

Stk. 3 Til eksport med skib af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. skal der indhentes tilladelse hos Skatteforvaltningen i hvert enkelt tilfælde. Bevilling til eksport af de nævnte varer med et skib, der måler under 500 tons netto, og som er hjemmehørende i Danmark eller et andet land, der har ratificeret konventionen af 19. august 1925 om bekæmpelse af smugleri af alkoholholdige varer (Helsingfors-konventionen), kan kun gives, når skibet er forsynet med den i konventionens artikel 3 omhandlede officielle autorisation, og de i konventionens artikel 4 fastsatte betingelser for transport af spiritus og vin med et ethanolindhold på over 18 pct. vol. med skibe af den nævnte art er opfyldt.

Stk. 4 Undtaget fra stk. 1-3 er proviantering af skibe og luftfartøjer samt eksport som håndbagage og indskrevet rejsegods.

§ 53

Personer med bopæl i et tredjeland, der medbringer uberigtiget spiritus, vin og tobaksvarer i håndbagagen ud over de i denne bekendtgørelses kapitel 10 fastsatte mængder, og som angiver at være på gennemrejse til et tredjeland, kan få tilladelse til mod depositum for told og afgifter at medføre sådanne varer.