1. Overordnede oplysninger
1.1. Aktuaren skal kortfattet gengive de forhold, som aktuaren finder er af særlig væsentlig betydning, og som er omtalt i beretningens øvrige afsnit. Der redegøres herunder for væsentlige iværksatte initiativer samt væsentlige ændrede forudsætninger og opgørelsesprincipper og betydningen heraf for selskabets fremtidige udvikling.
1.2. Aktuaren skal beskrive de overordnede kategorier af forsikringer, som selskabets samlede bestand består af. Et selskabs kategorier af forsikringer skal som minimum opdeles i henhold til forsikringsklasser, dog skal gruppeforsikring og livrenter uden ret til bonus beskrives selvstændigt. Aktuaren skal for hver kategori af forsikringer oplyse
a) forsikringsklasse,
b) antal forsikringer,
c) præmiestørrelse,
d) størrelsen af udbetalte ydelser, og
e) størrelsen af den samlede retrospektive hensættelse.
Aktuaren skal desuden oplyse, hvilke tegningsgrundlag der anvendes for hver kategori af forsikringer. Oplysningen skal som minimum indeholde den tilhørende tegningsrente.
1.3. Hvis revisionsprotokollen indeholder særlige bemærkninger af aktuarmæssig karakter, skal aktuaren oplyse og kommentere disse bemærkninger. Aktuaren skal herunder redegøre for, hvilke tiltag bemærkningerne eventuelt har givet anledning til.
1.4. Aktuaren skal udarbejde en overordnet aktuarmæssig analyse af årets samlede resultat i henhold til årsregnskabet svarende til skema A. Med udgangspunkt i oplysningerne i skemaet skal aktuaren kommentere
a) udviklingstendenser,
b) bevægelser i egenkapitalen,
c) bevægelser i særlige bonushensættelser, og
d) bevægelser i kollektivt bonuspotentiale.
1.5. Aktuaren skal udarbejde en samlet opgørelse over årets margen på hvert af grundlagselementerne rente, risiko og omkostninger svarende til skema B. Skemaet skal udfyldes for det nuværende regnskabsår samt de fire foregående regnskabsår. Aktuaren skal kommentere oplysningerne i skemaet, herunder udviklingstendenser.
1.6. Skema B skal suppleres med en risikoanalyse for hvert tegningsgrundlag af risikofaktorer ved død og invaliditet, idet der anvendes bestandene »positiv dødsrisiko« (selskabet tjener på, at forsikringstageren lever længe) og »negativ dødsrisiko« (selskabet taber på, at kunden lever længe).
1.7. Hvis selskabet er i en driftsplanperiode, totalt eller for kategorier af forsikringer, skal aktuaren beskrive, hvordan driftsplanen følges.
2. Forsikringer med ret til bonus, der er omfattet af
bekendtgørelse om kontributionsprincippet
2.1. Aktuaren skal angive, hvilke grupper af forsikringer der er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet.
2.2. Aktuaren skal redegøre for, hvorledes bestanden af forsikringer er opdelt i kontributionsgrupper for hvert af elementerne rente, risiko og omkostninger.
2.3. Aktuaren skal oplyse fordelingen af det realiserede resultat mellem egenkapitalen og forsikringstagerne for hver kontributionsgruppe.
2.4. Aktuaren skal redegøre for, at egenkapitalens andel af de realiserede resultater svarer til selskabets anmeldte egenkapitalforrentningsregler.
2.5. Har egenkapitalen og særlige bonushensættelser (type B) på grund af utilstrækkeligt realiseret resultat før 1. januar 2016 fået en mindre del af de realiserede resultater, end de hidtil anmeldte regler tilsiger, og har livsforsikringsselskabet været berettiget til at rette op herpå i kommende regnskabsårs fordeling indtil 31. december 2015, skal aktuaren redegøre for udviklingen i det udestående beløb, som nedskrives eller indhentes i regnskabsåret. Aktuaren skal redegøre for, at der ved indhentning af udestående beløb ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringerne, ud over hvad der følger af de risikodækninger, der indgår i forsikringerne. Hvis aktuaren vurderer, at det er relevant, skal aktuaren redegøre for udviklingen heri for hver kontributionsgruppe af forsikringer.
2.6. Har livsforsikringsselskabet benyttet egenkapitalen eller særlige bonushensættelser (type B) til at dække udlæg for kontributionsgrupperne i regnskabsåret, skal aktuaren for hver gruppe redegøre for det beløb, der overføres fra de enkelte gruppers kollektive bonuspotentiale og for rentegrupperne dernæst i de individuelle bonuspotentialer til egenkapitalen og særlige bonushensættelser (type B) det efterfølgende regnskabsår.
Aktuaren skal for hver kontributionsgruppe redegøre for
a) forøgelsen i udlægget, hvis beløbet er forøget, og,
b) at der ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringerne, herunder generationer, ud over, hvad der følger af de risikodækninger, der indgår i forsikringerne, hvis beløbet er formindsket.
2.7. Aktuaren skal for hver kontributionsgruppe oplyse om fordelingen af forsikringstagernes andel af årets realiserede resultat mellem kollektivt bonuspotentiale og tilskrevet bonus efter eventuel henlæggelse til særlige bonushensættelser.
2.8. Aktuaren skal for hver kontributionsgruppe redegøre for, at der ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringstagerne, herunder mellem generationer, ud over hvad, der følger af risikodækningerne.
2.9. For rentegrupperne skal aktuaren udfylde skema C. For risikogrupperne skal aktuaren udfylde skema D. For omkostningsgrupperne skal aktuaren udfylde skema E. Endelig skal aktuaren udfylde skema F. Skema C, D, E og F skal udfyldes for det nuværende regnskabsår samt de fire foregående regnskabsår. Hvis en gruppe forventes at generere systematiske underskud, skal aktuaren gøre rede for, hvorledes underskuddet kan dækkes, og om der er foretaget noget i den anledning.
2.10. Hvis et negativt bidrag til realiseret resultat i en rentegruppe ikke kan dækkes af kollektivt bonuspotentiale og fortjenstmargen, som ikke er indeholdt i retrospektive hensættelser i en forsikringsgruppe fra de forsikringer, som det negative bidrag stammer fra, skal aktuaren redegøre for eventuel anvendelse af fortjenstmargen indeholdt i retrospektive hensættelser og individuelle bonuspotentialer i rentegruppen.
2.11. Aktuaren skal redegøre for, om fortjenstmargen indeholdt i retrospektive hensættelser og individuelle bonuspotentialer i en rentegruppe, der tidligere er anvendt til dækning af forsikringers negative bidrag til det realiserede resultat i rentegruppen i henhold til § 8, stk. 2, i bekendtgørelse om kontributionsprincippet, er blevet genopbygget. Aktuaren skal herunder redegøre for, hvordan genopbygningen er foretaget.
3. Forsikringer med ret til bonus, der ikke er omfattet af
bekendtgørelse om kontributionsprincippet
3.1. Aktuaren skal angive, hvilke grupper af forsikringer med ret til bonus, der redegøres for i dette afsnit.
3.2. Aktuaren skal oplyse fordelingen af det realiserede resultat mellem egenkapitalen og forsikringstagerne.
3.3. Aktuaren skal redegøre for, at egenkapitalens andel af det realiserede resultat svarer til selskabets anmeldte egenkapitalforrentningsregler.
3.4. Har egenkapitalen og særlige bonushensættelser (type B) på grund af utilstrækkeligt realiseret resultat før 1. januar 2016 fået en mindre del af de realiserede resultater, end de hidtil anmeldte regler tilsiger, og har livsforsikringsselskabet været berettiget til at rette op herpå i kommende regnskabsårs fordeling indtil 31. december 2015, skal aktuaren redegøre for udviklingen i det udestående beløb, som nedskrives eller indhentes i regnskabsåret. Aktuaren skal redegøre for, at der ved indhentning af udestående beløb ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringerne, ud over hvad der følger af de risikodækninger, der indgår i forsikringerne.
3.5. Har livsforsikringsselskabet benyttet egenkapitalen eller særlige bonushensættelser (type B) til at dække udlæg for grupperne i regnskabsåret, skal aktuaren for hver gruppe redegøre for det beløb, der overføres fra de enkelte gruppers kollektive bonuspotentiale og for rentegrupperne dernæst i de individuelle bonuspotentialer til egenkapitalen og særlige bonushensættelser (type B) det efterfølgende regnskabsår.
Aktuaren skal for hver gruppe redegøre for
a) forøgelsen i udlægget, hvis beløbet er forøget, og,
b) at der ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringerne, herunder generationer, ud over, hvad der følger af de risikodækninger, der indgår i forsikringerne, hvis beløbet er formindsket.
3.6. Aktuaren skal oplyse om fordelingen af forsikringstagernes andel af årets realiserede resultat mellem kollektivt bonuspotentiale, tilskrevet bonus og særlige bonushensættelser.
3.7. Aktuaren skal redegøre for, at der ikke er sket omfordeling af betydelig økonomisk størrelse mellem forsikringstagerne, herunder mellem generationer, ud over, hvad der følger af risikodækningerne.
3.8. Til illustration af punkt 3.6. skal aktuaren som minimum udfylde
a) skema G for hver grundlagsrente1),
b) skema H for hver risikointensitet2) opdelt i private ordninger og firmaordninger, og
c) skema I for hver omkostningsgruppe3) opdelt i private ordninger og firmaordninger.
Skema G, H og I skal udfyldes for det nuværende regnskabsår samt de fire foregående regnskabsår. Hvis det ikke er muligt at udfylde skemaernes fire sidste kolonner for hver grundlagsrente, hver risikointensitet og hver omkostningsgruppe, er det tilstrækkeligt at anføre totalværdien. Hvis forskellige grupper af forsikringer anvender samme tegningsgrundlag, er det muligt at illustrere hver gruppe for sig.
Hvis et enkelt element for en gruppe af forsikringstagere ikke længere har den fornødne sikkerhedsmargen og derfor forventes at generere underskud, skal aktuaren gøre rede for, hvorledes underskuddet kan dækkes, og om der er foretaget noget i den anledning.
3.9. Hvis et negativt bidrag til realiseret resultat i en rentegruppe ikke kan dækkes af kollektivt bonuspotentiale og fortjenstmargen ej indeholdt i retrospektive hensættelser i en forsikringsgruppe fra de forsikringer, som det negative bidrag stammer fra, skal aktuaren redegøre for eventuel anvendelse af fortjenstmargen indeholdt i retrospektive hensættelser og individuelle bonuspotentialer i rentegruppen.
3.10. Aktuaren skal redegøre for, om fortjenstmargen indeholdt i retrospektive hensættelser og individuelle bonuspotentialer, der tidligere er anvendt til dækning af forsikringers negative bidrag til det realiserede resultat i henhold til de anmeldte regler, er blevet genopbygget. Aktuaren skal herunder redegøre for, hvordan genopbygningen er foretaget.
4. Syge- og ulykkesforsikringsvirksomhed (forsikringsklasse 1 & 2)
4.1. Aktuaren skal redegøre for den risikomæssige og omkostningsmæssige udvikling for produkter tegnet under forsikringsklasse 1 og 2, herunder udviklingen i omkostnings- og erstatningsprocenten4) for de sidste fem år. Aktuaren skal redegøre for årsagen til og betydningen af denne udvikling, samt hvorvidt selskabet eventuelt har foretaget sig noget i denne anledning.
4.2. Aktuaren skal oplyse omfanget af syge- og ulykkesforsikringer, der er underlagt et rabatsystem, samt redegøre for selskabets rabatpolitik5) for syge- og ulykkesvirksomhed. Aktuaren skal herunder oplyse om, for hvilke elementer der gives rabat.
4.3. Aktuaren skal redegøre for, hvorledes erstatningshensættelserne er opgjort.
4.4. Aktuaren skal foretage en analyse af afløbsresultaterne svarende til skema J (to skemaer).
4.5. Aktuaren skal redegøre for, om årets overskud hidrørende fra livsforsikringsvirksomheden kommer de livsforsikrede til gode på samme måde, som hvis selskabet kun udøvede livsforsikringsvirksomhed.
4.6. Aktuaren skal redegøre for overholdelsen af, at kapitalkravet, der påhviler syge- og ulykkesforsikringsvirksomheden, ikke bæres af livsforsikringsvirksomheden.
4.7. Aktuaren skal redegøre for, om de respektive interesser i øvrigt sikres for selskabets forsikrede inden for såvel livsforsikringsvirksomheden som syge- og ulykkesforsikringsvirksomheden.
5. Forsikringer under forsikringsklasse III
5.1. Aktuaren skal beskrive produkterne tegnet under forsikringsklasse III. Dette omfatter blandt andet en beskrivelse af garantier på renter, garantier på de biometriske risici, garantier på omkostninger og udbetalingsgaranti, herunder om selskabet har påtaget sig en investeringsrisiko.
5.2. Hvis produkter under forsikringsklasse III som en del af udbetalingsforløbet har indbygget en mekanisme, der udjævner eller stabiliserer udbetalingsstrømmen, skal aktuaren kort redegøre for, at beregningsgrundlaget for mekanismen er rimeligt og betryggende.
5.3. Aktuaren skal oplyse omfanget af forsikringsklasse III-forsikringer, der er bonusberettigede. Hvis selskabet har bonusberettigede forsikringsklasse III-forsikringer undtaget fra bekendtgørelse om kontributionsprincippet, beskriver aktuaren metoden for bonustilskrivningen.
5.4. Hvis selskabet har bonusberettigede forsikringsklasse III-forsikringer, skal aktuaren beskrive størrelsen af hensættelser til bonus og årets bevægelser heri, herunder for hvilke elementer der gives bonus. For forsikringsklasse III-forsikringer omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet skal aktuaren desuden redegøre for sammenhængen med selskabets betaling for risiko.
5.5. Aktuaren skal beskrive og kommentere omkostningsstrukturen, herunder udfylde skema K. Hvis elementet ikke er omfattet af bonusberegning, anføres dette under kommentarerne, og kolonner med 2. ordenstal udfyldes ikke.
5.6. Aktuaren skal foretage en risikoanalyse af de biometriske faktorer i relevante grupper af forsikringer, og tallene i skema H udfyldes i det omfang, det er relevant.
5.7. Hvis der volumenmæssigt eller tidsmæssigt er forskel mellem en forsikringstagers investeringsvalg og selskabets faktiske investeringer, skal aktuaren redegøre for, hvilke principper selskabet har for at håndtere eksponeringen. Aktuaren skal redegøre for, hvordan selskabet styrer risikoen.
6. Gruppeforsikring
6.1. Aktuaren skal redegøre for den risikomæssige og omkostningsmæssige udvikling for produkter tegnet som gruppeforsikring. Aktuaren skal redegøre for årsagen til og betydningen af denne udvikling, herunder hvorvidt selskabet eventuelt har foretaget sig noget i denne anledning.
6.2. Aktuaren skal oplyse omfanget af gruppeforsikringer, der er bonusberettigede.
6.3. Hvis selskabet har bonusberettigede gruppeforsikringer, skal aktuaren oplyse om, for hvilke elementer der gives bonus. For gruppeforsikringer omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet skal aktuaren redegøre for sammenhængen med selskabets betaling for risiko.
6.4. Hvis gruppeforsikring ikke er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet, skal aktuaren udarbejde analyser for omkostninger, rente og risiko på relevante grupper af forsikringer, og tallene i skema G, H og I udfyldes, i det omfang det er relevant. Hvis forsikringerne ikke er bonusberettigede, skal dette anføres under kommentarerne, og kolonner med 2. ordens tal udfyldes ikke.
6.5. Aktuaren skal kommentere udviklingen i erstatningsprocenten6) for de sidste fem år.
7.1. Aktuaren skal redegøre for, hvilke øvrige produkter selskabet har.
7.2. Aktuaren skal oplyse årets resultat på de forskellige produkter samt anvendelse af årets resultat.
7.3. Skema B eller relevante dele heraf udfyldes.
7.4. For de øvrige produkter, der er bonusberettigede, skal aktuaren beskrive metoden for bonustilskrivningen.
8. Indirekte livsforsikringsvirksomhed
Dette afsnit skal kun udfyldes, hvis præmierne for indirekte forsikringsvirksomhed udgør mere end ½ pct. af den samlede præmieindtægt eller overstiger 5 millioner kr. Hvis selskabet falder under bagatelgrænsen, oplyses alene forsikringsvirksomhedens andel af den samlede præmieindtægt samt præmieindtægten for indirekte forsikringsvirksomhed.
8.1. Aktuaren skal redegøre for årets resultat af den indirekte forsikringsvirksomhed.
8.2. Aktuaren skal oplyse størrelsen af hensættelserne på markedsværdigrundlaget.
8.3. Aktuaren skal vurdere forsikringsbestandens udvikling, særskilt på forsikringer genforsikret på bruttobasis, på risikobasis og på nonproportional basis. Markante udsving i det enkelte år skal kommenteres. Det skal tillige vurderes, om der er tendenser i udviklingen.
8.4. Aktuaren skal oplyse, hvorledes en eventuel administrationshensættelse vedrørende den indirekte forsikringsvirksomhed fastsættes. Aktuaren skal sammenligne hensættelsen med størrelsen af de omkostninger, som den skal dække.
8.5. Aktuaren skal beregne forholdet mellem på den ene side skadesudgifterne og omkostningerne og på den anden side præmierne. Aktuaren skal kommentere udviklingen i dette forhold.
8.6. Aktuaren skal foretage vurdering af risikofaktorerne ved død og invaliditet og sammenholde disse med de forudsatte risikoelementer.
8.7. Aktuaren skal sammenholde årets afkast med de renteforudsætninger, som måtte være anvendt ved beregning af præmier og hensættelser.
8.8. Aktuaren skal kommentere udviklingstendenser inden for omkostninger, rente og risikoelementer.
8.9. Aktuaren skal redegøre for afgivne retrocessionsarrangementer for den indirekte forsikringsvirksomhed, herunder hvilke typer retrocession selskabet har etableret.
9. Selskabets soliditet
9.1. Aktuaren skal angive renterisikoen på aktiver og passiver beregnet med en renteændring svarende til den beregnede i følsomhedsanalysen, som medfører en solvensdækning på 125 pct. På passivsiden skal ændringer i fordelingen mellem garanterede ydelser, risikomargen, individuelle bonuspotentialer, kollektive bonuspotentialer samt fortjenstmargen angives på rentegruppeniveau. Aktuaren skal på baggrund heraf udfylde skema L.
9.2. Er selskabets solvensdækning i udgangspositionen lig med eller under 125 pct., angives garanterede ydelser, risikomargen, individuelle bonuspotentialer, kollektive bonuspotentialer og fortjenstmargen uden rentestød på rentegruppeniveau.
9.3. Aktuaren skal kort redegøre for, hvorledes selskabet styrer sammenhængen mellem aktiverne og passiverne for hver rentegruppe, herunder eventuelle afdækningsstrategier, samt selskabets risikovillighed. Aktuaren skal komme med sin vurdering heraf. Aktuaren skal endvidere oplyse, hvad aktuaren gør for at sikre, at aktuaren lever op til § 75, stk. 1-3, i lov om finansiel virksomhed.
10. Livsforsikringshensættelser
10.1. Aktuaren skal udarbejde en oversigt over de sidste 5 års størrelser af regnskabsposterne fortjenstmargen, livsforsikringshensættelser, risikomargen, garanterede ydelser, individuelle bonuspotentialer, bonuspotentiale på fremtidige præmier, bonuspotentiale på fripoliceydelser, kollektivt bonuspotentiale og livsforsikringshensættelser til markedsrenteprodukter. Aktuaren skal derudover udarbejde en oversigt over de sidste 5 års størrelse af særlige bonushensættelser knyttet individuelt til forsikringerne og særlige bonushensættelser knyttet kollektivt til forsikringerne. Oversigterne skal svare til eksemplet i skema M for hver af de i punkt 1.2. anførte kategorier af forsikringer.
10.2. Aktuaren skal redegøre for, at den anvendte sandsynlighed for, at forsikringerne omskrives til fripolice eller genkøbes i forbindelse med beregning af værdien af retrospektive hensættelser, jf. bilag 1, nr. 57, i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser, svarer til selskabets erfaringer.
10.3. Aktuaren skal analysere de anvendte parametre for risikoelementer ved opgørelsen af livsforsikringshensættelserne.
a) Aktuaren skal forklare forudsætningerne for beregningerne af bedste skøn over dødeligheden. Aktuaren skal oplyse, om de anvendte forudsætninger for den observerede nuværende dødelighed svarer til Finanstilsynets benchmark for den observerede nuværende dødelighed. Hvis dette er tilfældet, skal aktuaren oplyse, hvilke statistiske test og testresultater der ligger til grund. Hvis dette ikke er tilfældet, skal aktuaren oplyse, på hvilken måde de anvendte forudsætninger om den nuværende dødelighed afviger fra benchmark. Aktuaren skal oplyse, hvilke statistiske test og testresultater, der ligger til grund for afvigelse fra benchmark. Aktuaren skal redegøre for, at bedste skøn over dødeligheden er fastsat i overensstemmelse med § 66, stk. 2, i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.
b) Aktuaren skal oplyse de anvendte forudsætninger for forventet fremtidig levetidsforbedring. Det skal oplyses, om de anvendte forudsætninger for forventet fremtidig levetidsforbedring svarer til Finanstilsynets benchmark for forventet fremtidig levetidsforbedring. Hvis dette ikke er tilfældet, skal aktuaren oplyse, på hvilken måde de anvendte forudsætninger om forventet fremtidig levetidsforbedring afviger fra benchmarket. Aktuaren skal oplyse, hvilke statistiske test og testresultater der ligger til grund for en eventuel afvigelse fra benchmarket.
c) Aktuaren skal oplyse restlevetiden for en 20-årig, 40-årig, 60-årig og en 80-årig med de for livsforsikringshensættelserne anmeldte dødelighedsforudsætninger inklusiv levetidsforbedringer. Restlevetiderne skal opgøres kønsopdelt eller ikke-kønsopdelt alt efter det anvendte grundlag. Hvis grundlaget er ikke-kønsopdelt, skal det oplyses, hvilken kønskvote der observeres i forsikringsbestanden i de pågældende aldre 20, 40, 60 og 80 år.
d) Aktuaren skal forklare forudsætningerne for beregningen af bedste skøn over invaliditet og redegøre for, at det bedste skøn over invaliditeten er fastsat i overensstemmelse med § 66, stk. 2, i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.
10.4. Aktuaren skal redegøre for, hvorledes livsforsikringshensættelserne og hensættelser til unit-linked kontrakter er beregnet og kontrolleret.
10.5. Aktuaren skal redegøre for, om det datagrundlag, der anvendes til beregning af hensættelser, har den fornødne kvalitet og det fornødne omfang, herunder om det omfatter alle forsikringer.
11. Afgiven genforsikring
11.1. Aktuaren skal beskrive selskabets genforsikringsprincipper, herunder selskabets begrundelse for de valgte principper samt aktuarens vurdering heraf.
11.2. Aktuaren skal oplyse og kommentere årets resultat af genforsikringen.
11.3. Aktuaren skal oplyse forventninger til fremtiden herunder vurdere, hvorvidt der skal tegnes mindre/mere genforsikring, for at forholdene fortsat er betryggende.
12. Konkrete påbud m.m. fra Finanstilsynet
12.1. Hvis Finanstilsynet har givet selskabet konkrete påbud eller lignende om opfølgning via aktuarens beretning, skal aktuaren særskilt redegøre herfor.
13. Det aktuarmæssige indhold i selskabets aktiviteter og materiale
13.1. Aktuaren skal give en redegørelse for, hvorledes aktuaren har udført tilsynspligten i henhold til § 108, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed.
14. Andre forhold
14.1. Her kan anføres forhold, som ikke kan henføres til ovenstående punkter eller afsnit i den ansvarshavende aktuars beretning i øvrigt, men som aktuaren finder det hensigtsmæssigt, at Finanstilsynet er opmærksom på.
Skema A (Aktuarmæssig opgørelse af årets resultat)11)
|
|||||
Kr.
|
År
|
År - 1
|
År - 2
|
År - 3
|
År - 4
|
Renteresultat12)
|
|||||
Ændring i akkumuleret værdiregulering13)
|
|||||
Risikoresultat14)
|
|||||
Omkostningsresultat15)
|
|||||
Resultat af afgiven forretning
|
|||||
Resultat af syge- og ulykkesforsikring
|
|||||
Skat
|
|||||
Resultat før henlæggelser
|
|||||
Heri fraregnet udgift til kontant udbetalt bonus og tilskrevet bonus
|
|||||
Henlagt til kollektivt bonuspotentiale16)
|
|||||
Henlagt til særlige bonushensættelser/ medlemskonti
|
|||||
Henlagt til egenkapital
|
|||||
Udloddet udbytte
|
11) Skemaet kan efter behov udvides, så det på udtømmende vis forklarer årets resultat. Skemaet skal som minimum indeholde de illustrerede oplysninger.
12) Renteresultatet vil typisk være lig med indtægter af investeringsaktiver inkl. urealiserede gevinster med fradrag af PAL-skat, investeringsomkostninger og tilskreven rente til bruttolivsforsikringshensættelserne.
13) Værdireguleringen følger af § 100, stk. 1, nr. 2, i bekendtgørelse om finansielle rapporter for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.
14) Risikoresultatet vil typisk være lig med risikoresultatet fra årsregnskabets note til ændring i bruttolivsforsikringshensættelserne med eventuel korrektion for ændring i erstatningshensættelserne.
15) Omkostningsresultatet vil typisk være lig med omkostningstillæggene fra årsregnskabets note til ændring i bruttolivsforsikringshensættelserne med fradrag af erhvervelses- og administrationsomkostningerne.
16) Udgift til tilskrevet bonus er lig med den bonus, der er tilskrevet på tidspunktet for årsregnskabsaflæggelsen, og som indgår i udgifterne til forøgelsen af bruttolivsforsikringshensættelserne, via rente-, risiko- og omkostningsresultatet.
Skema B (Årets margener)17)
|
|||||
Kr.
|
1. ordens rentetilskrivning
|
2. ordens rentetilskrivning
|
Faktisk resul tat ifølge regnskabet
|
Faktisk resultat fratrukket 1. ordens rentetilskrivning
|
Faktisk resultat fra trukket 2. ordens rentetilskrivning
|
Rente
|
|||||
1. ordens risikopræmier
|
2. ordens risikopræmier
|
Faktiske risikoudgifter
|
1. ordens risikopræmier fratrukket faktiske risikoudgifter
|
2. ordens risikopræmier fratrukket faktiske risikoudgifter
|
|
Risiko
|
|||||
1. ordens omkostningspræmier
|
2. ordens omkostningspræmier
|
Faktiske omkostninger
|
1. ordens omkostningspræmier fratrukket faktiske omkostninger
|
2. ordens omkostningspræmier fratrukket faktiske omkostninger
|
|
Omkost- ninger
|
17) Skemaet kan efter behov udvides, så det på udtømmende vis forklarer margenerne på det enkelte grundlagselement. Skemaet skal som minimum indeholde de illustrerede oplysninger. Eventuelt omkostnings- og sikkerhedstillæg fordeles mellem omkostninger og risiko. Beløbene i den sidste søjle svarer til rente-, risiko og omkostningsresultatet fra skema A.
Skema C (Anvendelse af renteindtægt i rentegrupper)18)
|
|||||||
Kr.
|
1. ordens rentetilskrivning19)
|
2. ordens rentetilskrivning20)
|
Faktisk renteindtægt21)
|
Ændring i akkumuleret værdiregulering22
|
Ændring i kollektivt bonuspotentiale23)
|
Ændring i særlige bonushensættelser24)
|
Ændring i egenka- pital25)
|
Rentegruppe 1
|
|||||||
Rentegruppe 2
|
|||||||
. . . .
|
18) Skemaet kan efter behov udvides, så det på udtømmende vis forklarer anvendelse af renteindtægten. Skemaet skal som minimum indeholde de illustrerede oplysninger.
19) 1. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer.
20) 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer.
21) Den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer.
22) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er anvendt til eller frigivet fra værdiregulering.
23) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
24) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af særlige bonushensættelser.
25) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema D (Anvendelse af risikoresultat i risikogrupper)26)
|
||||||
Kr.
|
1. ordens risikopræmier27)
|
2. ordens risikopræmier28)
|
Faktiske risikoudgifter29)
|
Ændring i kollektivt bonuspotentiale30)
|
Ændringer i særlige bonushensættelser31)
|
Ændring i egenkapital32)
|
Risikogruppe 1
|
||||||
Risikogruppe 2
|
||||||
. . . .
|
26) Skemaet viser minimumsopdelinger af alle selskabets grupper af forsikringer, der er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet. Der er mulighed for at udvide skemaet.
27) 1. ordens risikopræmier for gruppen af forsikringer.
28) 2. ordens risikopræmier for gruppen af forsikringer.
29) De faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer.
30) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
31) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført eller betalt af særlige bonushensættelser.
32) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema E (Anvendelse af omkostningsresultat i omkostningsgrupper)33)
|
|||||||
Kr.
|
1. ordens omkostningspræmier34)
|
2. ordens omkostningspræmier35)
|
Faktiske omkostninger36)
|
Antal policer37)
|
Ændring i kollektivt bonuspotentiale38)
|
Ændring i særlige bonushensættelser39)
|
Ændring i egenkapital40)
|
Omkostningsgruppe 1
|
|||||||
Omkostningsgruppe 2
|
|||||||
. . . . .
|
33) Skemaet viser minimumsopdelinger af alle selskabets grupper af forsikringer, der er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet. Der er mulighed for at udvide skemaet.
34) 1. ordens omkostningspræmier for gruppen af forsikringer.
35) 2. ordens omkostningspræmier for gruppen af forsikringer.
36) De faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer.
37) Antallet af policer i den enkelte gruppe. Om nødvendigt kan anføres antallet af forsikrede i den enkelte gruppe.
38) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
39) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af særlige bonushensættelser.
40) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema F (Kollektivt bonuspotentiale og skyggekonto ultimo år opdelt på grupper)
|
|||
Kr.
|
Kollektivt bonuspotentiale
ultimo år (for 2016 og frem efter risikomargen og fortjenstmargen)
|
Skyggekonto
ultimo år
|
Udlæg ultimo år
(fra 2016 og frem)
|
Rentegruppe 1
|
|||
Rentegruppe 2
|
|||
Rentegruppe 3
|
|||
. . . .
|
|||
Risikogruppe 1
|
|||
Risikogruppe 2
|
|||
Risikogruppe 3
|
|||
. . . .
|
|||
Omkostningsgruppe 1
|
|||
Omkostningsgruppe 2
|
|||
Omkostningsgruppe 3
|
|||
. . . .
|
|||
I alt for alle grupper
|
Skema G (Anvendelse af renteindtægt)41)
|
|||||||
Kr.
|
1. ordens rentetilskrivning42)
|
2. ordens rentetilskrivning43)
|
Faktisk renteindtægt44)
|
Ændring i akkumuleret værdiregulering45)
|
Ændring i kollektivt bonuspotentiale46)
|
Ændring i særlige bonushensættelser47)
|
Ændring i egenkapital48)
|
Grundlagsrente 1
|
|||||||
Grundlagsrente 2
|
|||||||
I alt
|
41) Skemaet kan efter behov udvides, så det på udtømmende vis forklarer anvendelse af renteindtægten. Skemaet skal som minimum indeholde de illustrerede oplysninger.
42) 1. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer.
43) 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer.
44) Den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer.
45) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er anvendt til eller frigivet fra værdiregulering.
46) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
47) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af særlige bonushensættelser.
48) Den andel af forskellen mellem 2. ordens rentetilskrivningen for gruppen af forsikringer og den faktiske renteindtægt for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema H (Anvendelse af risikoresultat)49)
|
|||||||
Kr.
|
1. ordens risikopræmier49)
|
2. ordens risikopræmier51)
|
Faktiske risikoudgifter52)
|
Ændring i akkumuleret værdiregulring53)
|
Ændring i kollektivt bonuspotentiale54)
|
Ændring i særlige bonushensættelser55)
|
Ændring i egenkapital56)
|
Risikointensitet 1 (død) Private forsikringer
|
|||||||
Risikointensitet 1 (død) Firmaordninger
|
|||||||
Risikointensitet 2 (død) Private forsikringer
|
|||||||
Risikointensitet 2 (død) Firmaordninger
|
|||||||
Risikointensitet 1 (invaliditet) Private forsikringer
|
|||||||
Risikointensitet 1 (invaliditet) Firmaordninger
|
|||||||
Risikointensitet 2 (invaliditet) Private forsikringer
|
|||||||
Risikointensitet 2 (invaliditet) Firmaordninger
|
|||||||
I alt
|
49) Skemaet viser minimumsopdelinger af alle selskabets grupper af forsikringer, der er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet. Der er mulighed for at udvide skemaet.
50) 1. ordens risikopræmier for gruppen af forsikringer.
51) 2. ordens risikopræmier for gruppen af forsikringer.
52) De faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer.
53) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er anvendt til eller frigivet fra værdiregulering.
54) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
55) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af særlige bonushensættelser.
56) Den andel af forskellen mellem 2. ordens risikopræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske risikoudgifter for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema I (Anvendelse af omkostningsresultat)57)
|
||||||||
Kr.
|
1. ordens omkostningspræmier58)
|
2. ordens omkostningspræmier59)
|
Faktiske omkostninger60)
|
Antal policer61)
|
Ændring i akkumuleret værdiregulering62)
|
Ændring i kollektivt bonus potentiale63)
|
Ændring i særlige bonushensættelser64)
|
Ændring iegen kapital65)
|
Omkostningsgruppe 1 Private forsikringer
|
||||||||
Omkostningsgruppe 1 Firmaordninger
|
||||||||
Omkostningsgruppe 2 Private forsikringer
|
||||||||
Omkostningsgruppe 2 Firmaordninger
|
||||||||
Indskudsgebyr
|
||||||||
Indskudspro-
centtillæg
|
||||||||
Genkøb
|
||||||||
Aktuelle
|
||||||||
Andet
|
||||||||
I alt
|
57) Skemaet viser minimumsopdelinger af alle selskabets grupper af forsikringer, der er omfattet af bekendtgørelse om kontributionsprincippet. Der er mulighed for at udvide skemaet.
58) 1. ordens omkostningspræmier for gruppen af forsikringer.
59) 2. ordens omkostningspræmier for gruppen af forsikringer.
60) De faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer.
61) Antallet af policer i den enkelte gruppe. Om nødvendigt kan anføres antallet af forsikrede i den enkelte gruppe.
62) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er anvendt til eller frigivet fra værdiregulering.
63) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af kollektivt bonuspotentiale.
64) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af særlige bonushensættelser.
65) Den andel af forskellen mellem 2. ordens omkostningspræmierne for gruppen af forsikringer og de faktiske omkostninger for gruppen af forsikringer, som er overført til eller betalt af egenkapitalen.
Skema J (Afløbstrekanter) 66)
|
|||||
Skadesår/udviklingsår
(Kr.)
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
År – 4
|
|||||
År – 3
|
|||||
År – 2
|
|||||
År – 1
|
|||||
År
|
66) Skemaet skal udfyldes for a) betalte erstatninger, b) erstatningshensættelser og c) erstatningsudgifter (sum af a) og b))
Skema K (Omkostningsstruktur)
|
|||||
Omkostningstype (Kr.)
|
1. ordens omkostningspræmier
|
2. ordens omkostningspræmier
|
Faktiske omkostninger
|
1. ordens omkostningspræmier fratrukket faktiske omkostninger
|
2. ordens omkostningspræmier fratrukket faktiske omkostninger
|
Præmieomkostninger (%-andel af de løbende præmier)
|
|||||
Indskudsomkostninger (%-andel af indskud)
|
|||||
Depot/opbevaringsomkost- ninger
|
|||||
Administrationsomkostninger:
- gebyr som %-andel af depot
- fast gebyr som kronebeløb
|
|||||
Kurtage/handelsomkostninger (omlægning iværksat af kunden)
|
|||||
Fondsadministrationsomkostninger
|
Skema L (Resultaterne af følsomhedsanalyserne)
|
||||||||
Kr.
|
Forsikringsmæssige hensættelser
|
Aktiver
|
||||||
Garanterede ydelser
|
Risiko margen
|
Individuelt bonuspotentiale
|
Kollektivt bonuspotentiale
|
Fortjenstmargen
|
I alt
|
|||
Årets regnskabstal
|
||||||||
Rentegruppe 1
|
||||||||
Rentegruppe 2
|
||||||||
Rentegruppe 1
|
||||||||
. . . .
|
||||||||
Efter rentestød
|
||||||||
Rentegruppe 1
|
||||||||
Rentegruppe 2
|
||||||||
Rentegruppe 3
|
||||||||
. . . .
|
Skema M (Størrelsen af livsforsikringshensættelserne)67)
|
|||||
Kr.
|
År
|
År - 1
|
År - 2
|
År - 3
|
År – 4
|
Fortjenstmargen
|
N/A
|
N/A
|
N/A
|
||
Livsforsikringshensættelser
|
|||||
Risikomargen
|
N/A
|
N/A
|
N/A
|
||
Garanterede ydelser
|
|||||
Individuelle bonuspotentialer
|
N/A
|
N/A
|
N/A
|
||
Bonuspotentiale på fremtidige præmier
|
N/A
|
N/A
|
|||
Bonuspotentiale på fripoliceydelser
|
N/A
|
N/A
|
|||
Kollektive bonuspotentiale
|
|||||
Livsforsikringshensættelser til markedsrenteprodukter
|
N/A
|
N/A
|
N/A
|
||
Hensættelser til unit-linked kontrakter
|
N/A
|
N/A
|
|||
Individuelle særlige bonushensættelser
|
N/A
|
N/A
|
|||
Kollektive særlige bonushensættelser
|
N/A
|
N/A
|
67) Første år i skema M (”År”) er i opstillingen for 2017. For 2018 vil opstillingen for ”År” rykke mod højre således, at alle kolonner er magen til ”År” i år 2020.