Andre bilag
Bilag 1 (Forsikringsmæssige risici)
Bilag 2 (Investeringsområdet)
Bilag 3 (Operationelle risici)
Bilag 4 (It-sikkerhed)
Bilag 5 (Tilrettelæggelse af arbejdet i bestyrelsen)
Bilag 6 (Risikostyringssystemet, risikostyringsfunktionen og vurdering af egen risiko og solvens i gruppe 1-forsikringsselskaber)
Bilag 7 (Det interne kontrolsystem og compliancefunktionen i gruppe 1-forsikringsselskaber)
Bilag 8 (Aktuarfunktionen i gruppe 1-forsikringsselskaber)
Bilag 9 (Intern auditfunktionen i gruppe 1-forsikringsselskaber)
Bestyrelsens opgaver og ansvar på forsikringsområdet
Forsikringspolitikken
1) Bestyrelsen for en finansiel virksomhed, der driver forsikringsvirksomhed, skal udarbejde en politik for de forsikringsmæssige risici, virksomheden må påtage sig, jf. § 5, stk. 2, nr. 1.
2) Politikken i et gruppe 1-forsikringsselskab skal på de enkelte områder, i det omfang det er relevant og under hensyntagen til virksomhedens risikoprofil på området, virksomhedens størrelse, den overordnede risikoprofil og kompleksiteten af virksomhedens forsikringsmæssige aktiviteter, indeholde overordnede anvisninger om følgende forhold:
a) Salgskanaler, herunder hvilke salgskanaler, virksomheden fokuserer på og anvender til øget vækst, og hvilken service og rådgivning, virksomheden vil yde sine kunder i salgssituationen.
b) Nytegning, herunder om og hvordan virksomheden baserer sin tegning af forsikring på lønsomhed, vækst, specielle kundesegmenter eller lignende, hvilke risici virksomheden vil tegne, hvilken strategi virksomheden har fastlagt for udbud af forskellige produkttyper, f.eks. gennemsnitsrenteprodukter og markedsrenteprodukter eller arbejdsskadeforsikringer og øvrige erhvervsforsikringer, hvordan virksomheden sikrer en tilstrækkelig præmieindtægt til at dække forventede krav og udgifter, hvornår tegning kræver direktionens godkendelse, eventuelle geografiske begrænsninger og eventuelle strategiske overvejelser omkring udenlandske aktiviteter.
c) Risikotagning, herunder hvilke risici, virksomheden henregner til sine forsikringsrisici, det ønskede eller acceptable risikoniveau samlet set og for hver af de enkelte typer af forsikringsrisici, hvordan virksomheden forholder sig til disse forsikringsrisici, i hvilket omfang og hvordan virksomheden ønsker at afdække disse forsikringsrisici, hvilke af disse forsikringsrisici, der bæres af henholdsvis kunderne og virksomheden, og virksomhedens eventuelle strategi vedrørende tilbud til kunderne om omvalg mellem produkttyper.
d) Reassurancedækningen, herunder hvilke risikominimeringsforanstaltninger virksomheden ønsker at anvende i relation til kapitalaflastning, fastsættelse af selvbehold set i forhold til virksomhedens risikoprofil, kapitalstyrke og det ønskede eller acceptable risikoniveau, valg af reassurandører, herunder vurdering af kreditrisikoen på disse og den maksimale risiko, der må placeres hos den enkelte reassurandør, samt likviditetsstyring til at håndtere eventuelle tidsmæssige misforhold mellem betaling af erstatningsudbetaling og udeståender i forbindelse med reassurance.
e) Skadesbehandlingen, herunder om virksomheden anvender egne eller fremmede skadesbehandlere, hvilken service virksomheden vil yde sine kunder i skadessituationen og hvorledes skadesadministrationen skal forholde sig i tvivlstilfælde.
f) Nye risici, herunder hvorledes virksomheden før tegning af nye risici skal analysere disse og vurdere risici i relation til risikostyringssystemet og virksomhedens kapital, hvorledes virksomheden under udarbejdelse af nye forsikringsprodukter og præmieberegninger skal tage højde for investeringsmæssige begrænsninger, jf. § 158 i lov om finansiel virksomhed, for reassurancedækning og for andre risikoreducerende teknikker, samt hvorledes virksomheden skal overveje eventuelle konsekvenser for den eksisterende bestand.
g) Principper for fordeling af forsikringsrisikobehæftede aktiviteter mellem flere selskaber i en koncern eller gruppe.
h) Udenlandske risici og store risici, herunder om der skal gælde særlig nytegningspolitik for disse kunder (f.eks. accept af større skadeprocent, særlige betalingsvilkår eller særlige dækninger).
i) Kreditrisikoen, herunder om virksomheden vil fravige forsikringsprincippet om forudbetaling af præmie, og hvorledes ændringer i kreditvurdering skal påvirke brugen af reassurandører.
j) Kumul, såfremt virksomheden driver skadesforsikring, herunder hvordan virksomheden sikrer sig mod ikke-beregnet kumulrisiko.
3) Politikken i et gruppe 2-forsikringsselskab skal på de enkelte områder, i det omfang det er relevant og under hensyntagen til virksomhedens risikoprofil på området, virksomhedens størrelse, den overordnede risikoprofil og kompleksiteten af virksomhedens forsikringsmæssige aktiviteter, indeholde overordnede anvisninger om følgende forhold:
a) Salgskanaler, herunder hvilken service og rådgivning, virksomheden vil yde sine kunder i salgssituationen.
b) Nytegning, herunder om virksomheden baserer sin tegning af forsikring på lønsomhed, vækst, specielle kundesegmenter eller lignende, evt. hvilke risici virksomheden ikke vil tegne, hvornår tegning kræver direktionens godkendelse og eventuelle geografiske begrænsninger.
c) Reassurancedækningen, herunder hvilke risikominimeringsforanstaltninger virksomheden ønsker at anvende i relation til kapitalaflastning, fastsættelse af selvbehold set i forhold til virksomhedens kapitalstyrke, valg af reassurandører, herunder vurdering af kreditrisikoen på disse og den maksimale risiko, der må placeres hos den enkelte reassurandør.
d) Skadesbehandlingen, herunder om virksomheden anvender egne eller fremmede skadesbehandlere, hvilken service virksomheden vil yde sine kunder i skadessituationen og hvorledes skadesadministrationen skal forholde sig i tvivlstilfælde.
e) Nye risici, herunder hvorledes virksomheden før tegning af nye risici skal analysere disse, herunder vurdere risici i relation til risikostyringssystemet og virksomhedens kapital,
f) Udenlandske risici og store risici, herunder om der skal gælde særlig nytegningspolitik for disse kunder (f.eks. accept af større skadeprocent, særlige betalingsvilkår eller særlige dækninger).
g) Kreditrisikoen, herunder om virksomheden vil fravige forsikringsprincippet om forudbetaling af præmie, og hvorledes ændringer i kreditvurdering skal påvirke brugen af reassurandører.
h) Principper for fordeling af forsikringsrisikobehæftede aktiviteter mellem flere selskaber i en koncern.
i) Kumul, såfremt virksomheden driver skadesforsikring, herunder hvordan virksomheden sikrer sig mod ikke-beregnet kumulrisiko.
Bestyrelsens retningslinjer til direktionen på forsikringsrisikoområdet
4) På forsikringsrisikoområdet skal retningslinjerne opfylde de fastsatte generelle krav i §§ 7 og 8. Derudover skal de, afhængig af virksomhedens risikoprofil, størrelse og kompleksiteten af de forsikringsmæssige aktiviteter, i relevant omfang indeholde følgende bestemmelser for risikopåtagelsen:
a) Hvilke typer af forsikringer, der kan tegnes, og for gruppe 1-forsikringsselskaber hvilke typer af forsikringer, virksomheden ikke ønsker at tegne.
b) Acceptregler og tarif for disse.
c) Bestemmelser om maksimal forsikringssum pr. risiko og pr. begivenhed.
d) Principper for den løbende opgørelse af de forsikringsmæssige hensættelser, herunder metoder for sag-til-sag-hensættelser og kollektivt afsatte hensættelser.
5) Retningslinjerne skal endvidere indeholde bestemmelser om reassurance, herunder om
a) reassurancedækningens størrelse og fastsættelse af selvbehold i forhold til virksomhedens kapitalstyrke,
b) valg af reassurandører,
c) grænser for kreditrisiko på reassurandører,
d) grænser for maksimal krediteksponering på den enkelte reassurandør, og
e) krav om sikkerhedsstillelse og principper for opgørelse af sikkerheders værdi.
6) Retningslinjerne skal endvidere i relevant omfang indeholde bestemmelser om information af og kommunikation til kunderne, herunder i hvilken udstrækning kunderne skal orienteres om bl.a. bonusudsigterne.
Direktionens opgaver og ansvar på forsikringsrisikoområdet
Forretningsgange
7) Forretningsgangene på forsikringsområdet skal opfylde de i §§ 13 og 14 fastsatte generelle krav og i det omfang, det er relevant, omfatte følgende:
a) Accept og tegning af forsikringer.
b) Procedure for anmeldelse af teknisk grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed.
c) Helbredsvurdering ved tegning af forsikringer.
d) Håndtering af ind- og udbetalinger.
e) Behandling af sager vedrørende genkøb og udtrædelse.
f) Skadesbehandling.
g) Anmeldelse af krav over for reassurandører.
h) Kontrol af betalinger fra reassurandører.
i) Principper og metoder ved opgørelse af forsikringsmæssige hensættelser.
j) Procedurer for registrering, værdiansættelse, afstemning og individualisering af de registrerede aktiver.
k) Håndtering af eventuelle outsourcede aktiviteter.
Risikostyring og rapportering på forsikringsområdet
8) Virksomheden skal på forsikringsområdet udfærdige periodiske skriftlige rapporter til bestyrelse, direktion og andre ledende medarbejdere i overensstemmelse med de afgivne beføjelser. Rapporteringen skal foretages for de grænser for risikopåtagelse, som de pågældende har videredelegeret i organisationen. Rapporterne kan eksempelvis vedrøre følgende:
a) Accept af forsikringer.
b) Store risici.
c) Omfang af genkøb.
d) Skadesudviklingen.
e) Afløbsresultat på de forsikringsmæssige hensættelser.
f) Nødvendige ændringer i teknisk grundlag for livsforsikringsvirksomhed.
g) Resultat af reassurancedækning.