Bøger, som nævner Gældsbrevsloven § 31

Til stk. 1. Tinglig beskyttelse ved erhvervelse af kapitalandele, der ikke er udstedt af en VP; underretning

- Side 640 -

Bestemmelsen svarer til gældsbrevslovens § 31, stk. 1 og 2, og viderefører tidligere AL § 25 b og ApL § 18. Bestemmelsen opstiller (sammen med § 66) regler om sikringsakt ved overdragelse af kapitalandele til eje eller pant. Se særligt om sikringsakten ved pantsætning af kapitalandele Henrik Kure i NTS 2010, 3-4 s. 108 ff.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 641 -

Er en aktie papirløs uden at være VP-registreret, følger det af loven, at tinglig beskyttelse både ved pantsætning og køb opnås ved denuntiation til selskabet, altså svarende til gældsbrevslovens § 31. Ved omsætningspapirer er det netop karakteristisk, at den juridiske status er knyttet til dokumentet som sådant.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 642 -

...er omfattet af underretningen. I praksis vil det sædvanligvis være aftalt, at panteretten gælder samtlige pantsætters kapitalandele og afledte rettigheder til enhver tid, herunder yderligere kapitalandele, som måtte tilfalde pantsætter i fremtiden, fx som følge af udstedelse af fondsandele eller pantsætters tegning af nye kapitalandele i selskabet.

Læs på Jurabibliotek



Til stk. 2. Flere overdragelser; underretning afgørende

- Side 643 -

...førstes ret, skal selskabet, hhv. føreren af ejerbogen, have modtaget underretning om overdragelsen til den sidste erhverver først, og den sidste erhverver skal ved underretningen være i god tro. Det vil sige, at den pågældende hverken kendte eller burde kende den første erhververs ret. Ekstinktion indtræder, uanset at kapitalselskabet eller føreren

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 644 -

...hvortil der er udstedt ejerbevis, fremgår det ikke af SL, hvilken sikringsakt som er relevant. Det må dog antages, at regler i § 65, stk. 2 – og dermed gældsbrevslovens § 31 – finder anvendelse, og at sikringsakten således er underretning til selskabet, jf. Jan Schans Christensen: Selskabsloven med kommentarer s. 242 og Erik Werlauff: Selskabsret s. 360.

Læs på Jurabibliotek