- Side 263 -
...med henblik på at udlede, hvilke kriterier der tillægges vægt ved udmålingen af godtgørelsens størrelse. I afsnit 4.2 findes en sammenfatning af analysens konklusioner. Afsnit 5 behandler kortfattet seksuel chikane i et erstatningsretligt perspektiv, og i afsnit 6 behandles den situation, hvor den krænkede medarbejder ophæver ansættelsesforholdet.
- Side 264 -
...Lbkg. nr. 156 af 22. februar 2019 om ligeløn til mænd og kvinder. og af særlig interesse for denne afhandling – ligebehandlingsloven.99. Lbkg. nr. 1385 af 21. december 2005 om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse. I relation til seksuel chikane kan der ydes godtgørelse både i henhold til ligebehandlingslovens §§ 14 og 15.
- Side 266 -
...tilkendes en godtgørelse for viktimisering – dvs. ringere behandling som følge af krav om ligebehandling. Uden for arbejdsmarkedsreguleringen kan tilkendes en tortgodtgørelse for seksuel chikane i henhold til erstatningsansvarslovens § 26, ligesom der kan tilkendes en godtgørelse for seksuel chikane i henhold til ligestillingslovens § 2, jf. § 3 c.
(...)
- Side 267 -
...retsstridig, for at den omfattes af bestemmelsen. Ændringen er af flere grunde bemærkelsesværdig. For det første fordi ændringen, såfremt den vedtages, vil bryde med en systematik, hvorefter ligebehandlingsloven har arbejdsgiveren som pligtsubjekt. For det andet fordi en sådan bestemmelse allerede findes i ligestillingsloven og erstatningsansvarsloven.
Det følger af ligebehandlingslovens § 14, der gennemfører det omarbejdede ligebehandlingsdirektivs artikel 18, at seksuel chikane sanktioneres med godtgørelse. Bestemmelsen har følgende ordlyd:
(...)
...godtgørelse, jf. ligebehandlingslovens § 2, jf. § 14. og udmåles som engangsbeløb uafhængigt af den krænkedes indtægt. Beløbenes udmåling står i kontrast til udmåling af godtgørelse i henhold til lovens bestemmelse om viktimisering, der sker i månedslønninger. Årsagen til, at godtgørelser i henhold til § 14 udmåles i engangsbeløb, synes at skulle findes
- Side 268 -
En nærmere forståelse af karakteren af godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 14 forudsætter således kendskab til ikrafttrædelsesloven til
- Side 270 -
I forbindelse med ændringen af ligebehandlingsloven i 2018, der trådte i kraft 1. januar 2019, blev tilføjet et stykke 2 til ligebehandlingslovens § 14, hvoraf følger, at såfremt krænkelsen består i seksuel chikane, så kan dette tillægges vægt ved fastsættelsen af godtgørelsen.
(...)
...tredjedel.2626. Lbkg. nr. 140 af 28. februar 2018 om ændring a straffeloven, lov om forældelse af fordringer, lov om erstatningsansvar og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser. Herved understreges den nære sammenhæng mellem erstatningsansvarslovens 26 om tort og ligebehandlingslovens § 14, der også kommer til udtryk i ovenstående afsnit 3.1.1.
(...)
- Side 271 -
...ændringen af ligebehandlingsloven, at Beskæftigelsesministeriet ønskede, at »gøre det klart, at domstolene ved udmålingen af godtgørelse efter ligebehandlingslovens § 14 i sager om seksuel chikane fremover bør tage hensyn til lønudviklingen.« Denne tilføjelse i forarbejderne har til formål at sikre, at godtgørelsesniveauerne ikke stagnerer på 2018-niveau.
- Side 273 -
Der er kun i en enkelt dom tilkendt en godtgørelse på 100.000 kr. i henhold til ligebehandlingslovens § 14. Det drejer sig om Sø- og Handelsrettens dom af 6. september 1991 (U 1992.18 S), der vedrørte en kvindelig kontorassistent, der påstod sig udsat for seksuel chikane af en afdelingsformand i en fagforening.
(...)
- Side 276 -
»Under hensyn til omfanget, varigheden og karakteren af krænkelserne tiltræder landsretten, at godtgørelsen, som [virksomheden] hæfter for i medfør af ligebehandlingslovens § 14, stk. 1, og som [den mandlige butikschef] hæfter for efter erstatningsansvarslovens § 26, skønsmæssigt er fastsat til 50.000 kr.«
- Side 278 -
...mand, der ejede gården og var hendes arbejdsgiver. Landsretten udtalte i den forbindelse, at den anden bror, dvs. den ikke-krænkende bror, havde haft viden om den uønskede seksuelle adfærd, som eleven blev udsat for, uden at træffe foranstaltninger, og derved blev denne tilpligtet at betale en godtgørelse på 25.000 kr., jf. ligebehandlingslovens § 14.
- Side 279 -
Det følger af ligebehandlingslovens § 2, at en arbejdsgiver skal behandle mænd og kvinder lige ved ansættelse, forflyttelser og forfremmelser. Brud på bestemmelsen sanktioneres med godtgørelse, jf. ligebehandlingslovens § 14.
(...)
En arbejdstager, der udsættes for seksuel chikane i ansættelsessituationen kan således tilkendes en godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 14.
- Side 280 -
...26, således at der nedlægges påstand om, at arbejdsgiveren, der er pligtsubjekt i henhold til ligebehandlingsloven, påstås at skulle betale en godtgørelse i henhold til ligebehandlingsloven, imens den personelle krænker – der ikke nødvendigvis har arbejdsgiverstatus – påstås at skulle betale godtgørelse i henhold til erstatningsansvarslovens § 26.
(...)
...definerer, hvilken art adfærd, nemlig seksuel chikane, som defineret i lovens § 1, stk. 6, der potentielt kan udløse en godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 14, er erstatningsansvarslovens § 26 mere generelt formuleret og retter sig mod en række forskellige foreteelser af retsstridig karakter. Efter bestemmelsen i erstatningsansvarslovens
- Side 282 -
...lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v., lov om arbejdsmiljø og lov om erhvervsuddannelser (Udmøntning af Trepartsaftale om initiativer til at modgå seksuel chikane på arbejdspladsen). – for så vidt angår grove sager må forventes udmålt godtgørelser, der er højere end niveauet i henhold til erstatningsansvarsloven.
(...)
- Side 283 -
...tydeligt – i relation til definitionen af seksuel chikane – fremgår, at en arbejdsgiver er underlagt en skærpet »burde viden«-vurdering. Denne skærpelse slår imidlertid ikke igennem i relation til godtgørelsesniveauet. Dog bemærkes at den eneste dom, hvor der udmåles 100.000 kr. i godtgørelse er kendetegnet ved, at chikanen blev udvist af arbejdsgiveren.
(...)
- Side 284 -
...imidlertid en sådan udvikling i relation til ligebehandlingslovens § 14. Derimod ses en tendens henimod, at ligebehandlingslovens § 15 om viktimisering i højere grad påberåbes. Der ses endnu ikke sager, hvor spørgsmålet om den krænkedes ophævelse af ansættelsesforholdet anskues som et spørgsmål om viktimisering. Se nærmere om viktimisering i kapitel 16.
- Side 286 -
...arbejdsgiver for butikschefens handlinger og tilkendte kvinden 50.000 kr., jf. ligebehandlingslovens § 14 og erstatningsansvarslovens § 26. I sagen var der udover krav om godtgørelse/tort i henhold til ligebehandlingsloven og erstatningsansvarsloven desuden nedlagt påstand om krav på 22.035 kr. for svie og smerte, jf. erstatningsansvarslovens § 1, jf. § 3.