Bøger, som nævner Ligebehandlingsloven § 15

Overordnet om viktimisering

- Side 289 -

...arbejdsgivers viktimisering af en arbejdstager – dvs. afskedigelse eller anden ufordelagtig behandling – som følge af at arbejdstageren har rejst krav om ligebehandling. Forbuddet mod viktimisering følger af ligebehandlingslovens § 15, der gennemfører det omarbejdede ligebehandlingsdirektivs22. Direktiv 2006/54/EF. artikel 7 og har følgende ordlyd:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 290 -

Kravet om godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 15 er omfattet af reglerne om delt bevisbyrde i lovens § 16 a.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis om viktimisering og seksuel chikane

- Side 292 -

...frikendt for betaling af godtgørelse for seksuel chikane, jf. ligebehandlingslovens § 14, idet arbejdsgiveren havde iagttaget reaktionspligten. Se herom i kapitel 11. Arbejdsgiveren blev derimod tilpligtet at betale en godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 15 som følge af viktimisering i form af afskedigelse af den kvindelige handicaphjælper.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 294 -

...kvindelige administrationsassistent hverken var sagligt begrundet eller proportional. Derudover udtalte landsretten, at den kvindelige administrationsassistent havde afgivet en troværdig forklaring om, at arbejdsgiveren mundtligt havde udtrykt, at den reelle begrundelse for afskedigelsen var, at hun ikke kunne sige fra i sit arbejds- og privat liv.

Læs på Jurabibliotek


Nærmere om at fremsætte krav om ligebehandling

...19. november 20211313. Sag BS-27359/2020-OLR. om administrationsassistenten gengivet ovenfor er, at det i begge domme var tilstrækkeligt for, at den krænkede medarbejder havde »fremsat krav om ligebehandling«, jf. ligebehandlingslovens § 15, at den, der påstod sig krænket, havde oplyst eller »italesat«, jf. Administrationsassistents-dommens ordlyd,

Læs på Jurabibliotek



Godtgørelse for viktimisering

- Side 297 -

...beskattes i henhold til ligningslovens § 7 u. Derved adskiller godtgørelse for viktimisering sig fra godtgørelse, der tilkendes efter § 14 for seksuel chikane, der har tort-lignende karakter. Det forhold, at der tilkendes en godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 15 udelukker ikke, at der samtidig udmåles en godtgørelse i henhold til lovens § 14

Læs på Jurabibliotek



Udmåling af godtgørelse for viktimisering som følge af seksuel chikane

- Side 298 -

...viser, at bestemmelsen også tidligere har været påberåbt, men uden at der er taget stilling til, om den fandt anvendelse eller ej. Dette var f.eks. tilfældet i Sø- og Handelsrettens dom af 6. september 1991 (U 1992.18 S) om kontorassistenten, hvor domstolen tilkendte en godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 14, uanset at § 15 var påberåbt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...både verbal og fysisk karakter. Efter den kvindelige bogholder havde fortalt sin samlever om den seksuelle chikane, blev hun mundtligt opsagt af revisoren, der dog flere gange træk opsigelsen tilbage. Få dage efter opsigelsen måtte den kvindelige boghandler imidlertid sygemelde sig. På et tidspunkt herefter blev den kvindelige boghandler bortvist.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...hensyn til, at forulempelserne, der omfatter såvel verbale som fysiske, seksuelle tilnærmelser, stod på i gennem længere tid, er fastsat til kr. 25.000,-«. I landsrettens begrundelse henvises imidlertid ikke til afskedigelsen, og begrundelsen har i det hele karakter af at vedrøre spørgsmålet om godtgørelse i henhold til ligebehandlingslovens § 14.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 299 -

...af godtgørelsen skulle ske med udgangspunkt i de niveauer, der gør sig gældende for gravide og barslende, der afskediges. Arbejdsgiveren anførte derimod, at en eventuel godtgørelse skulle fastsættes med udgangspunkt i funktionærlovens § 2 b eller § 4, stk. 3, i Hovedaftalen mellem DA og LO (nu FH), hvorved godtgørelsen ville blive betydeligt lavere.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 300 -

relse for afskedigelse i strid med ligebehandlingslovens § 15. Kvinden havde på afskedigelsestidspunktet ca. halvandet års ansættelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...lønmodtagerens ansættelsestid og sagens omstændigheder i øvrigt. [Den kvindelige administrationsassistent] havde på opsigelsestidspunktet været ansat hos [virksomheden] i omkring halvandet år. Henset hertil og til sagens omstændigheder i øvrigt finder landsretten, at godtgørelsen passende kan fastsættes til 211.860 kr. svarende til ni måneders løn.«

Læs på Jurabibliotek