Forsikringsvirksomhedsloven Kapitel 21

Denne konsoliderede version af forsikringsvirksomhedsloven er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov om forsikringsvirksomhed i tværgående pensionskasser, livsforsikringsselskaber og skadesforsikringsselskaber m.v. (lov om forsikringsvirksomhed)

Lov nr. 718 af 13. juni 2023,
som ændret ved lov nr. 1546 af 12. december 2023

Kapitel 21 1 Forsikringsselskaber med særlige regler
Selskabslovens anvendelsesområde i forhold til gensidige forsikringsselskaber
§ 236

Selskabslovens §§ 77 og 86-88, § 89, stk. 1 og 3, §§ 92 og 93, § 94, stk. 1, § 95, § 96, stk. 1, §§ 100 og 100 a, § 101, stk. 1-4 og 8, § 102, stk. 1-3, § 105, § 111, stk. 1, nr. 1, og stk. 2 og 4, §§ 112-115, § 117, stk. 1, §§ 118-122, 124-128, 131, 133 og 134, § 135, stk. 1-3 og 5, og §§ 136-141 og 143 finder med de nødvendige tilpasninger og med de afvigelser, der fremgår af denne lovs bestemmelser, tilsvarende anvendelse på gensidige selskaber.

Stk. 2 De bestemmelser, der er nævnt i stk. 1, og som vedrører aktionærer, finder anvendelse på garanter, og bestemmelser om aktiekapital og aktier finder anvendelse på garantikapital og garantiandele med fornødne tilpasninger.

Stk. 3 Selskabslovens § 76, stk. 2, 3 og 5, § 80, stk. 1-4, § 81, § 90, stk. 1 og 2, §§ 91, 98 og 99, § 101, stk. 1, 2 og 4, § 102, stk. 1-3, og §§ 108, 109, 125 og 126 finder ligeledes med de nødvendige tilpasninger og med de afvigelser, der fremgår af denne lovs bestemmelser, tilsvarende anvendelse på gensidige selskaber.

Stk. 4 De bestemmelser, der er nævnt i stk. 3, og som vedrører aktionærer, finder anvendelse på alle de stemmeberettigede ved det gensidige selskabs generalforsamling.

Stk. 5 § 180, stk. 1, og § 194 i selskabsloven om udbetaling til aktionærer finder tilsvarende anvendelse på rente til garanter og udbetaling til medlemmer i gensidige selskaber.

Gensidige selskabers medlemmer og disses hæftelse for selskabets forpligtelser
§ 237

Medlemmer af et gensidigt selskab er selskabets forsikringstagere og kun disse.

Stk. 2 Skal medlemmerne hæfte for selskabets forpligtelser, skal omfanget heraf fastsættes i vedtægterne.

Stk. 3 Medlemmernes hæftelse for selskabets forpligtelser kan kun gøres gældende af selskabet.

Stk. 4 Selskabets krav mod medlemmer til opfyldelse af hæftelsen for selskabets forpligtelser kan ikke overdrages eller pantsættes.

Stk. 5 Finanstilsynet kan fastsætte regler for gensidige selskaber vedrørende hæftelse for medlemmer og garanter, tilbagebetaling af garantikapital og betingelser for uddeling til medlemmerne af selskabets midler.

§ 238

Tegner et gensidigt selskab genforsikring i et gensidigt selskab, kan det med hjemmel i vedtægterne aftales, at det skal være fritaget for medlemsansvar.

Stk. 2 For livsforsikringer må det samlede beløb af sådanne genforsikringer for egen regning ikke overstige 10 pct. af det overtagende selskabs samlede forsikringssum. For livrenteforsikring skal denne beregning af forsikringssummen regnes lig ti gange det årlige rentebeløb.

Stk. 3 For skadesforsikring må præmien af sådanne genforsikringer ikke uden Finanstilsynets tilladelse overstige 10 pct. af selskabets samlede præmieindtægt.

Indbetaling af garantiandele m.v. i gensidige selskaber
§ 239

Et gensidigt selskab må ikke mod vederlag erhverve egne garantiandele til eje eller pant.

Stk. 2 Et gensidigt selskabs datterselskaber må ikke mod vederlag erhverve garantiandele i moderselskabet til eje eller pant.

§ 240

I gensidige selskaber skal der føres en fortegnelse over garantiandelene med angivelse af garanternes navn, stilling og bopæl. Noteringen af garantiandelen skal påtegnes.

Beslutninger på generalforsamlinger i gensidige selskaber
§ 241

Medlemmers og garanters ret til at træffe beslutning i et gensidigt selskab udøves på generalforsamlingen, hvor ethvert medlem skal have mindst en stemme, jf. dog stk. 2.

Stk. 2 I vedtægterne kan det bestemmes, at generalforsamlingen består af delegerede, som er valgt af medlemmerne og garanterne eller stedfortrædere for disse.

Vedtægter i gensidige selskaber
§ 242

Gensidige selskabers vedtægter skal ud over det, der er anført i §§ 28 og 29 i selskabsloven, indeholde bestemmelser om

  • 1) medlemmers og garanters ansvar for selskabets forpligtelser og om medlemmers og garanters indbyrdes hæftelse, jf. § 237, stk. 2,

  • 2) hvorvidt selskabet skal kunne overtage genforsikring uden gensidigt ansvar, og

  • 3) hvorvidt garantikapitalen skal forrentes, og i givet fald efter hvilke regler.

Ændring af vedtægter i gensidige selskaber
§ 243

Generalforsamlingen træffer beslutning om ændring af vedtægterne, jf. dog § 102, stk. 3, i selskabsloven. Beslutningen er kun gyldig, hvis den tiltrædes af mindst to tredjedele af de afgivne stemmer. Beslutningen skal i øvrigt opfylde vedtægterne i sin helhed.

Stk. 2 Væsentlige ændringer i et gensidigt selskabs formål kan, medmindre andet er bestemt i vedtægterne, kun vedtages, når der opnås tilslutning hertil fra tre fjerdedele af garanterne og tre fjerdedele af medlemmerne eller, hvis generalforsamlingen består af delegerede, fra tre fjerdedele af disse. Meddelelse til garanterne om sådanne ændringer skal gives senest 8 dage efter beslutningen på generalforsamlingen. Garanter, der modsætter sig sådanne ændringer, kan, når de senest 1 måned efter generalforsamlingen fremsætter begæring derom, forlange, at de andre garanter skal overtage deres garantiandele.

Generalforsamling i gensidige selskaber
§ 244

En stemmeberettiget, et medlem af bestyrelsen eller en direktør kan anlægge søgsmål vedrørende en generalforsamlingsbeslutning, som ikke er blevet til på lovlig måde, eller som er stridende mod denne lov eller det gensidige selskabs vedtægter.

Stk. 2 Søgsmål skal være anlagt senest 3 måneder efter beslutningen, jf. dog stk. 3. Sker dette ikke, anses beslutningen for gyldig.

Stk. 3 Tidsfristen efter stk. 2 finder ikke anvendelse, når

  • 1) beslutningen ikke lovligt kunne tages selv med samtlige stemmeberettigedes samtykke,

  • 2) der ifølge selskabets vedtægter kræves samtykke til beslutningen af alle eller visse medlemmer, garanter eller stemmeberettigede og et sådant samtykke ikke er givet,

  • 3) indkaldelse til generalforsamlingen ikke er sket eller de for selskabet gældende regler for indkaldelse væsentligt er tilsidesat eller

  • 4) den, der har rejst sagen efter udløbet af søgsmålsfristren i stk. 2, men dog senest 2 år efter beslutningen, har haft rimelig grund til forsinkelsen og retten på grund heraf og under hensyntagen til omstændighederne i øvrigt finder, at det vil være åbenbart urimeligt at anvende bestemmelserne i stk. 2.

Stk. 4 Finder retten, at generalforsamlingsbeslutningen ikke er blevet til på lovlig måde eller er stridende mod denne lov eller selskabets vedtægter, jf. stk. 1, skal den ved dom kendes ugyldig eller ændres. En ændring af generalforsamlingsbeslutningen kan dog kun ske, hvis der nedlægges påstand derom og retten er i stand til at fastslå, hvilket indhold beslutningen rettelig skulle have haft. Rettens afgørelse har gyldighed for samtlige medlemmer og garanter.

Særlige regler for tværgående pensionskasser
§ 245

Bestyrelsen i en pensionskasse skal bestå af en formand og et lige antal bestyrelsesmedlemmer, hvoraf mindst halvdelen skal vælges af og blandt medlemmerne i pensionskassen. Erhvervsministeren kan dog under hensyn til pensionskassens forhold tillade en anden sammensætning.

Stk. 2 I vedtægterne kan det fastsættes, at valg af bestyrelsen og ændring af vedtægterne foretages af pensionskassens medlemmer ved urafstemning.

§ 246

Bestemmelserne for gensidige selskaber i § 236 finder tilsvarende anvendelse for tværgående pensionskasser, jf. dog stk. 2.

Stk. 2 § 120, stk. 1 og 3, i selskabsloven finder ikke anvendelse for tværgående pensionskasser.

Tværgående pensionskasser
§ 247

Ved tværgående pensionskasser forstås foreninger eller sammenslutninger, hvis medlemmer er

  • 1) uddannet inden for bestemte uddannelsesområder eller er ansat i virksomheder af en bestemt art, og som har til formål som led i ansættelsesvilkårene eller som led i en anden tilknytning til en virksomhed at sikre pension efter ensartede regler for alle medlemmerne, eller

  • 2) selvstændige erhvervsdrivende inden for samme branche, og som har til formål at sikre pension efter ensartede regler for alle medlemmer.

§ 248

Bestemmelserne for gensidige selskaber finder tilsvarende anvendelse for tværgående pensionskasser bortset fra § 237, stk. 2-4.

§ 249

Finanstilsynet kan fastsætte nærmere regler om afgrænsning af de tværgående pensionskassers medlemskreds og aktiviteter.

Arbejdsmarkedsrelaterede livsforsikringsaktieselskaber
§ 250

Ved et arbejdsmarkedsrelateret livsforsikringsaktieselskab forstås et livsforsikringsaktieselskab, der

  • 1) direkte eller indirekte fuldt ud ejes af forsikringstagernes faglige organisationer, eventuelt i fællesskab med de relevante branchers arbejdsgiverorganisationer,

  • 2) er etableret som følge af en overenskomstmæssig aftale og

  • 3) ifølge vedtægterne ikke udbetaler udbytte til ejerne.

Stk. 2 Af selskabets vedtægter skal ud over det i stk. 1, nr. 3, nævnte fremgå,

  • 1) at selskabet er et arbejdsmarkedsrelateret livsforsikringsaktieselskab,

  • 2) hvorledes der skal forholdes med selskabets formue, når der ikke længere er forsikringsmæssige krav mod selskabet, og

  • 3) at den skattefrit opsparede del af egenkapitalen skal anvendes til almennyttige eller velgørende formål.

Stk. 3 Afståelse af aktier i selskabet til andre end den i stk. 1, nr. 1, nævnte kreds eller ændring af selskabets vedtægter vedrørende de i stk. 1, nr. 3, og stk. 2 nævnte forhold kan ikke ske uden Finanstilsynets godkendelse. Finanstilsynets godkendelse kan alene meddeles, såfremt afståelsen eller vedtægtsændringen skønnes at være i de forsikredes interesse.

Stk. 4 Overdrager selskabet sin forsikringsbestand, skal selskabet anvende den skattefrit opsparede del af egenkapitalen til fordel for de forsikrede. I tilfælde af overdragelse af en bestemt del af forsikringsbestanden er det alene den forholdsmæssige andel af den skattefrit opsparede del af egenkapitalen, der skal anvendes til fordel for de forsikrede.

Særlige regler for visse gensidige selskaber, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, med begrænset formål
§ 251

Bestemmelserne i §§ 252-257 omfatter gensidige selskaber, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, hvis vedtægter indeholder angivelse

  • 1) af, at selskabets formål er begrænset til at tegne forsikringer mod ulykke og sygdom med den virkning, at de forsikrede tillige er forsikringstagere, eller til at tegne forsikringer for husdyr,

  • 2) af, at selskabet kun driver virksomhed her i landet,

  • 3) af, at selskabet ikke tegner forsikringer for længere perioder end 1 år ad gangen,

  • 4) af, at selskabet kun tegner direkte forsikringer,

  • 5) af det højeste beløb, som selskabet uden genforsikring kan overtage på enkelt risiko, eller bestemmelse om, at regler herom fastsættes af Finanstilsynet i forbindelse med udstedelse af tilladelse, og

  • 6) af mulighed for opkrævning af ekstrabidrag eller nedsættelse af ydelserne.

Stk. 2 Et gensidigt selskab, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, omfattes dog ikke af bestemmelserne i §§ 252-257, hvis

  • 1) den årlige præmieindtægt overstiger et beløb fastsat af Finanstilsynet eller

  • 2) mindre end halvdelen af den årlige præmieindtægt stammer fra fysiske personer, der er medlemmer af selskabet.

§ 252

Det kan i vedtægterne bestemmes, at der ikke skal ansættes en direktion.

Stk. 2 Har selskabet ingen direktion, udføres de hverv, der i lovgivningen er henlagt til direktionen, af bestyrelsen.

§ 253

Bestemmelserne i § 242, nr. 2, og § 158, stk. 2, finder ikke anvendelse ved stiftelse af gensidige selskaber, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, med begrænset formål, jf. § 251.

§ 254

Indtegning af medlemmer eller garanter kan ikke finde sted, inden udkast til vedtægter er affattet. Udkastet skal fremlægges ved indtegningen.

§ 255

Gensidige selskaber, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, der omfattes af § 251, stk. 1, og som kun driver virksomhed inden for et snævert begrænset landområde, omfattes ikke af denne lovs bestemmelser, jf. dog stk. 2 og 3, hvis de indtegnede forsikringer tilsammen ikke overstiger 3 mio. kr.

Stk. 2 Selskaber, der omfattes af stk. 1, skal dog betegne sig som gensidige, jf. § 38, stk. 2, som finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 3 Er et gensidigt selskab, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, undergivet tilsyn i medfør af denne lov, forbliver selskabet under tilsyn, selv om det siden hen opfylder betingelserne for fritagelse efter stk. 1. Finanstilsynet kan dog fritage selskabet for tilsyn, hvis selskabet fremsætter anmodning herom i henhold til en generalforsamlingsbeslutning.

§ 256

Finanstilsynet kan fritage et gensidigt selskab, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, og som omfattes af § 251, stk. 1, fra denne lovs bestemmelser, hvis

  • 1) de samlede forsikringer ikke overstiger 6 mio. kr. og selskabets risiko på en enkelt forsikring ikke overstiger 3 pct. af selskabets samlede årlige præmieindtægt eller

  • 2) selskabet kun tegner forsikringer inden for et begrænset landområde og alene for en enkelt forsikringsgren.

Stk. 2 Ved anvendelsen af stk. 1, nr. 1, tages ikke hensyn til, i hvilket omfang selskabet har afdækket sin risiko ved genforsikring.

Stk. 3 Finanstilsynet kan anvende bestemmelsen i stk. 1, nr. 2, selv om selskabet tegner forsikringer, som ikke er omfattet af § 251, stk. 1, nr. 1, når selskabet dog ikke tegner ansvarsforsikring, arbejdsskadeforsikring, motorkøretøjsforsikring, kautionsforsikring eller kreditforsikring.

Stk. 4 Et selskabs anmodning om fritagelse i henhold til stk. 1 skal være godkendt af generalforsamlingen.

§ 257

Fremsætter et gensidigt selskab, der har tilladelse til at udøve skadesforsikringsvirksomhed, og som ikke er underlagt tilsyn efter reglerne i §§ 255 og 256, anmodning om at være underlagt denne lov i henhold til en generalforsamlingsbeslutning, kan Finanstilsynet bestemme, at selskabet skal være underlagt denne lov.

Stk. 2 Når en beslutning er truffet efter stk. 1, finder §§ 252-256 og stk. 1 anvendelse på ny, hvis Finanstilsynet tillader det.

ISPV
§ 258

Juridiske personer, der udøver virksomhed som ISPV, skal have tilladelse som ISPV.

Stk. 2 Finanstilsynet kan fastsætte regler om ISPV'er, herunder om muligheden for at inddrage tilladelsen til at udøve virksomhed som ISPV.