Bøger, som nævner Navneloven § 27

Personnavne m.v. og særegne navne på fast ejendom

- Side 521 -

»bestemmelsen i NVL § 27 alene angår krænkelser, der består i, at nogen uberettiget benytter en andens navn som personnavn, eller hvad der må sidestilles hermed, og ikke som varemærke eller selskabsnavn«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 522 -

...varemærke). Denne konklusion betyder, at det normalt ikke er muligt via NVL at forbyde, at andre benytter ens efternavn som varemærke (eller som selskabs- eller domænenavn); grænsen på de 2.000 bærere i NVL § 3 er i denne henseende uden betydning, da NVL ikke giver beskyttelse mod brugen af et personnavn som forretningskendetegn eller virksomhedsnavn m.v.

Læs på Jurabibliotek



Selskabsnavne

- Side 623 -

...forklaret, C.3.d, er det dog nok muligt, at bærere af »sjældne efternavne« vil kunne forbyde brugen heraf også som selskabsnavn. Også brugen af personnavne for enkeltmandsvirksomheder kan nok hindres efter NVL § 27, da en sådan brug må kunne »sidestilles« med brugen som personnavn, jf. Ørsted-dommen og Riis/Schovsbos kommentar i NIR 2021 (kommende).

Læs på Jurabibliotek



».dk«: Domæneloven og Klagenævnet for Domænenavne

- Side 639 -

...hermed, og ikke som varemærke eller selskabsnavn«. Heraf følger, at f.eks. en virksomheds registrering af en andens beskyttede efternavn som domænenavn ikke er en krænkelse af NVL. Hvis navnet derimod bruges på en måde, som kan »sidestilles med et personnavn«, er sagen en anden. Det samme gælder nok, hvis der er tale om »sjældent efternavn«, se C.3.d.

Læs på Jurabibliotek