Sikkerhedsrådgiverbekendtgørelsen

Denne konsoliderede version af sikkerhedsrådgiverbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for jernbanetransport af farligt gods

Bekendtgørelse nr. 1396 af 29. november 2023

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner
Anvendelsesområde
§ 1

Bekendtgørelsen gælder for virksomheder, som transporterer eller afsender farligt gods med jernbane, eller som med henblik på en sådan transport emballerer, pålæsser, påfylder eller aflæsser farligt gods, jf. dog § 2.

Stk. 2 Afsnit 1.8.3 i RID gælder for virksomheder, jf. stk. 1, og for de af dem udpegede sikkerhedsrådgivere.

§ 2

Bekendtgørelsen gælder ikke for:

  • 1) Virksomheder, hvis aktiviteter udelukkende vedrører transport af farligt gods i mængder, der pr. transporterende vogn ikke overstiger de grænser, der er fastsat i underafsnit 1.1.3.6 i RID.

  • 2) Virksomheder, hvis aktiviteter udelukkende vedrører farligt gods, som i henhold til bestemmelser i RID, herunder de særlige bestemmelser i kapitel 3.3 i RID, ikke er omfattet af afsnit 1.8.3.

  • 3) Virksomheder, hvis aktiviteter udelukkende vedrører farligt gods, der er emballeret i begrænsede mængder, jf. kapitel 3.4 i RID.

  • 4) Virksomheder, hvis aktiviteter udelukkende vedrører farligt gods, der er emballeret i undtagne mængder, jf. kapitel 3.5 i RID.

  • 5) Land- og skovbrugsvirksomhed eller lignende virksomhed, hvis aktiviteter alene omfatter lejlighedsvis aflæsning af farligt gods.

  • 6) Virksomheder, hvis aktiviteter udelukkende vedrører transport af farligt gods, jf. §§ 5-6 i bekendtgørelse nr. 541 af 12. juni 2012 om anvendelse af RID i national transport og transport af farligt gods i håndbagage m.v.

Definitioner
§ 3

I denne bekendtgørelse forstås ved:

  • 1) RID: Reglementet for international befordring af farligt gods med jernbane, der findes som bilag I til bilag C til konventionen om international jernbanebefordring (COTIF), med bilagene CIM og CIV.

  • 2) Farligt gods: Stoffer og genstande, som ifølge RID ikke, eller kun under visse betingelser må transporteres med jernbane.

  • 3) Hændelse: En begivenhed (som ikke er en ulykke), der indtræder under eller i forbindelse med transport af farligt gods på jernbane, og som kan have indflydelse på transportens sikkerhed og resultere i skade på person, skade på ejendom, skade på miljø eller brand, brækage, spild, udsivning af væske eller stråling eller andet tegn på, at godsets emballage er blevet beskadiget.

  • 4) Sikkerhedsrådgiver: Enhver person, der i virksomheden skal udføre de opgaver og varetage de hverv, der er anført i underafsnit 1.8.3.3 i RID, og som er indehaver af et gyldigt bevis i henhold til §§ 8-9.

  • 5) Ulykke: En begivenhed, der indtræder under eller i forbindelse med transport af farligt gods med jernbane, når begivenheden resulterer i dødsfald, alvorlig skade på person eller større skade på ejendom eller miljø.

  • 6) Virksomhed: Enhver fysisk eller juridisk person, sammenslutning eller gruppe af personer, der arbejder med eller uden gevinst for øje, samt ethvert organ, herunder offentlige myndigheder.

Kapitel 2 Sikkerhedsrådgiverens udpegelse og opgaver
§ 4

Virksomheden skal skriftligt udpege en eller flere sikkerhedsrådgivere, og virksomheden er ansvarlig for, at sikkerhedsrådgiveren opfylder de forpligtelser, der er pålagt rådgiveren ifølge bekendtgørelsen.

Stk. 2 Sikkerhedsrådgiverens opgaver skal tilpasses virksomhedens aktiviteter og fastlægges skriftligt i henhold til underafsnit 1.8.3.3 i RID.

Stk. 3 Såfremt der i en virksomhed udpeges flere sikkerhedsrådgivere, skal en af disse udpeges som koordinerende rådgiver.

§ 5

Såfremt der sker en hændelse eller ulykke, skal sikkerhedsrådgiveren i den pågældende virksomhed indhente alle relevante oplysninger og forestå udarbejdelsen af en rapport til forelæggelse for virksomheden.

Stk. 2 En hændelses- eller ulykkesrapport, jf. stk. 1, skal foreligge senest 30 dage efter hændelsens eller ulykkens indtræden, dog senest 8 dage i tilfælde af en alvorlig ulykke med dødsfald eller alvorlige personskader.

§ 6

Sikkerhedsrådgiveren skal forestå udarbejdelsen af en årsrapport til virksomheden om virksomhedens aktiviteter, jf. § 1, i forbindelse med transport af farligt gods. Årsrapporten skal endvidere indeholde oplysninger om sikkerhedsrådgiverens aktiviteter i virksomheden i det forløbne år.

Stk. 2 Årsrapporten skal omfatte en periode på 12 på hinanden følgende kalendermåneder. Rapporten skal foreligge senest 4 måneder efter udløbet af denne periode. Virksomhedens første rapporteringsperiode kan omfatte et kortere eller længere tidsrum end 12 måneder, dog højest 18 måneder.

Stk. 3 Såfremt virksomheden inden for en rapporteringsperiode udpeger en ny sikkerhedsrådgiver, kan rapporteringsperioden opdeles i en forkortet periode, dækkende den afgående sikkerhedsrådgiver, og en ny periode på 12 måneder dækkende den tiltrædende sikkerhedsrådgiver. Den nye periode kan periodeforskydes i overensstemmelse med bestemmelserne i stk. 2.

§ 7

Virksomheden skal opbevare rapporterne, jf. §§ 5-6, i 5 år og skal på anmodning stille rapporterne til rådighed for de myndigheder, der i henhold til gældende lovgivning har bemyndigelse til at foretage tilsyn, undersøgelser m.v. af hændelser eller ulykker.

Kapitel 3 Eksamination og bevis
§ 8

Sikkerhedsrådgiveren skal være indehaver af et gyldigt bevis udfærdiget i overensstemmelse med modellen i underafsnit 1.8.3.18 i RID.

Stk. 2 Beviset udstedes til personer, der ved en eksamen har dokumenteret færdigheder inden for de emner, der er angivet i underafsnit 1.8.3.11 i RID.

§ 9

Gyldighedsperioden for beviset er 5 år.

Stk. 2 Bevisets gyldighed kan forlænges for en ny 5-årig periode, såfremt sikkerhedsrådgiveren inden for det sidste år før bevisets udløbsdato har bestået en repetitionseksamen. Den nye gyldighedsperiode skal påføres beviset, og skal begynde ved bevisets udløbsdato.

Stk. 3 En sikkerhedsrådgiver kan udvide omfanget af sit bevis til yderligere en transportform, såfremt sikkerhedsrådgiveren i gyldighedsperioden består en udvidelseseksamen. Det nye bevis skal have samme gyldighedsperiode som det forrige bevis.

§ 10

Trafikstyrelsen kan suspendere et bevis, hvis sikkerhedsrådgiveren ikke på tilstrækkelig vis varetager sine opgaver som angivet i bekendtgørelsens §§ 5 og 6 og RID afsnit 1.8.3.3.

§ 11

Administrationen af eksamensordningen, herunder afholdelse af eksaminer, repetitionseksaminer og udvidelseseksaminer samt udstedelse og fornyelse af beviser, jf. §§ 8-9, varetages af Beredskabsstyrelsen og Trafikstyrelsen i fællesskab.

Kapitel 4 Betaling
§ 12

For deltagelse i eksamen, repetitionseksamen og udvidelseseksamen betaler hver eksaminand et beløb til Beredskabsstyrelsen til dækning af omkostningerne i forbindelse med afholdelse af eksamen samt administration af eksamensordningen. Beløbet fastsættes af Beredskabsstyrelsen.

Stk. 2 Deltagelse i eksamen, repetitionseksamen og udvidelseseksamen er betinget af rettidig betaling, jf. stk. 1.

Kapitel 5 Klageadgang
§ 13

Klage over bedømmelse af eksamen og klage over eksamensforløbet kan indbringes for Trafikstyrelsen senest 4 uger efter, at resultatet af eksamen foreligger.

Stk. 2 Afgørelser truffet af Trafikstyrelsen efter denne bekendtgørelse kan ikke indbringes for transportministeren eller anden administrativ myndighed jf. bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter.

Kapitel 6 Straf
§ 14

Med bøde straffes den, der overtræder § 4, stk. 1-3, § 5, stk. 1, § 6, stk. 1, § 7 og § 8, stk. 1.

Stk. 2 Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Kapitel 7 Ikrafttrædelsesbestemmelser
§ 15

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 543 af 12. juni 2012 om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods ophæves.